In juni 2019 ving Bestuurszaken/Stadsarchief aan met het registreren van de namen van de Antwerpse oorlogsslachtoffers, voor de slachtoffergroepen zoals bepaald door de Adviesraad.
In deze eerste periode volgt het onderzoek twee sporen.
Vooreerst ging het onderzoek naar het in kaart brengen - per slachtoffergroep – van bestaand onderzoek en van de vindplaatsen van slachtofferdossiers of bestaande namenlijsten te verzamelen. Terzelfdertijd wordt nagegaan hoe de stadsdiensten in de naoorlogse jaren omgingen met het probleem van de oorlogsslachtoffers en welke weerslag dit had op de bronnen die zij produceerden. De werkmethode moet het mogelijk maken zoveel mogelijk afzonderlijk van elkaar tot stand gekomen bronnenreeksen te verzamelen. Dit is essentieel voor de verificatie en controle van de namen in een volgende fase.
Vervolgens wordt nu werk gemaakt van het concreet registreren van namen en opstellen van namenlijsten voor:
1) de slachtoffers van de Holocaust: de meest omvangrijke slachtoffergroep; en
2) de slachtoffers van het Nazigeweld: de tot op heden minst bestudeerde slachtoffergroep.
Tot op heden zijn er naar schatting iets meer dan 30.000 namen ingevoerd. Dit wil zeker niet zeggen dat de stad reeds beschikt over evenveel unieke, gecontroleerde en dus ‘zekere’ namen. Deze namen moeten namelijk getoetst worden aan andere bestaande lijsten om de foutenmarge in te perken en zekerheid te hebben over ‘unieke’ namen. Dit is een moeilijk en arbeidsintensief werk. Vermoedelijk gaat het in deze fase om een kleine 20.000 namen.
Hierbij wordt kennis gegeven van het lopende onderzoek gevoerd in de periode juni 2019 tot juni 2020.
Van het allergrootste belang is de kwaliteit van het onderzoek, het onderverdelen van de namen in de passende slachtoffercategorieën en, meer algemeen, het gelegd krijgen van de complexe methodologische puzzel die erachter schuil gaat.
Tijdens het eerste half jaar van het namenonderzoek rezen enkele methodologische vragen:
Voor deze methodologische vraagstukken werd advies gevraagd aan de door het college opgerichte Adviesraad.
Op de methodologische vragen wordt onderstaand advies geformuleerd:
In mei 2018 adviseerde de wetenschappelijke adviesraad voor de herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, de volgende slachtoffercategorieën:
Voor al deze slachtoffers geldt het criterium van verbondenheid met Antwerpen.
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de stand van zaken van het lopende namenonderzoek.
Het college van burgemeester en schepenen keurt volgende criteria voor de Antwerpse slachtoffergroepen van de Tweede Wereldoorlog goed:
Het college van burgemeester en schepenen keurt volgende definiëring van de Antwerpse slachtoffergroepen van de Tweede Wereldoorlog goed: