Terug
Gepubliceerd op 19/10/2020

2020_CBS_08559 - Omgevingsvergunning - OMV_2020011231. Van Baurscheitlaan zn (zonder nummer). District Deurne - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 16/10/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Glenn Verspeet, plaatsvervangend korpschef

Verontschuldigd

Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_08559 - Omgevingsvergunning - OMV_2020011231. Van Baurscheitlaan zn (zonder nummer). District Deurne - Goedkeuring 2020_CBS_08559 - Omgevingsvergunning - OMV_2020011231. Van Baurscheitlaan zn (zonder nummer). District Deurne - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:

 

1.   de gemeentelijke projecten;

2.   andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.

Aanleiding en context

Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

 

Projectnummer:

OMV_2020011231

Gegevens van de aanvrager:

zie exploitant

Gegevens van de exploitant:

Stad Antwerpen met als adres Grote Markt 1 te 2000 Antwerpen

Ligging van het project:

Van Baurscheitlaan zn (zonder nummer) te 2100 Deurne (Antwerpen)

Kadastrale gegevens:

afdeling 32 sectie B nrs. 568E en 569D3

Inrichtingsnummer:

20200128-0052 (Zwemvijver Boekenberg)

Vergunningsplichten:

Exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten

Voorwerp van de aanvraag:

de exploitatie van zwemvijver Boekenberg

 

Omschrijving ingedeelde inrichtingen of activiteiten

 

Voorgeschiedenis

De exploitant beschikt voor de exploitatie van de inrichting over een melding klasse 3 waarvan het college op 4 juni 2010 akte nam (referentie: AN2010/265).

 

Inhoud van de aanvraag

De vergunningsaanvraag omvat de verdere exploitatie van een bestaand natuurlijk zwembad dat actueel is ingedeeld als een klasse 2 inrichting als gevolg van een aanpassing aan de rubriekenlijst van ingedeelde activiteiten (Vlarem-trein 2017). De aanvraag omvat bovendien een verzoek tot bijstelling van enkele sectorale voorwaarden. 

  

Aangevraagde rubrieken

 

Rubriek

Omschrijving

Gevraagd voor

3.4.2°

het lozen van meer dan 2 m³/uur tot maximaal 100 m³/uur bedrijfsafvalwater;

25 m³/uur

32.8.1.1°c)

zwembaden, al dan niet overdekt met een oppervlakte van ten minste 300 m².

2.000 m²

 

Aangevraagde bijstelling bijzondere milieuvoorwaarden in afwijking van algemene of sectorale voorwaarden

1.

Bij te stellen voorwaarde:

Artikel 5.32.8.2.1.3 Kaden en vloeren: Tenzij het anders vermeld is in de omgevingsvergunning voor de exploitatie van de ingedeelde inrichting of activiteit of de akte van de melding, wordt het bad volledig omringd door een kade die minstens 1,5 meter breed is.

 

Voorgesteld alternatief/aanvulling:

Momenteel gebeurt het periodieke onderhoud van de zwemvijver door Engie Cofely. Hun huidig onderhoudscontract loopt nog ongeveer 2 jaar. Gezien dit contract dus op korte termijn zal komen te vervallen, wordt momenteel door de stad Antwerpen bekeken of men na afloop van dit contract (of binnen de onderhandelingsfase van een nieuw contract) een aantal aanpassingen kan doen aan de huidige zwemvijver om deze volledig conform te maken aan de wetgeving.  Zo zal 50% van de kades verbreed worden tot 1,5 m, zal er een nieuw technisch lokaal (met debietmeter) en een voetwaadbak voorzien worden. Voor het ontbreken van de debietmeter en de voetwaadbak is momenteel een vraag tot afwijking bij de minister lopend.  Stad Antwerpen verbindt zich ertoe de aanpassingen binnen een periode van 5 jaar te realiseren.

2.

Bij te stellen voorwaarde:

Art. 4.2.5.1.1§1 tot het verplicht aanleggen van een meetgoot bij het lozen van bedrijfsafvalwater met een debiet van meer dan 2 m³/uur.

 

Voorgesteld alternatief/aanvulling:

Controlemogelijkheid voor de lozing van het afvalwater is voorzien: de bestaande meetvoorziening (aftapkraan) is een alternatief voor de meetgoot zoals voorzien in Vlarem.

 

Argumentatie

Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

 

Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:

 

Adviezen

 

Externe adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

Advies

Agentschap Zorg en Gezondheid

16 juli 2020

30 juli 2020

Voorwaardelijk gunstig

Vlaamse Milieumaatschappij, afvalwater en lucht

16 juli 2020

28 augustus 2020

Gunstig

 

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.

 

Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een woongebied. De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving. (Artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)

 

Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een parkgebied. De parkgebieden moeten in hun staat bewaard worden of zijn bestemd om zodanig ingericht te worden, dat ze, in de al dan niet verstedelijkte gebieden, hun sociale functie kunnen vervullen. (Artikel 14 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)

 

(Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP's) kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/grup.  Het gewestplan kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/gewestplan.)

De aanvraag ligt niet in een verkaveling.

  

Omgevingstoets

 

Toetsing van aanvaardbaarheid van de ingedeelde inrichtingen of activiteiten op het vlak van hinder en risico's voor de mens en het milieu

 

Oorspronkelijk als openluchtzwembad met een klassieke waterzuivering ontworpen (1935) werd het zwembad in het Boekenbergpark in 2006 heringericht als een natuurlijke zwemvijver. Het natuurlijk zwembad is volledig afgesloten van grond- en oppervlaktewater en de waterzuivering gebeurt niet door middel van zandfilters en de toevoeging van chemicaliën maar door een ecologisch zuiveringssysteem bestaande uit plantenfilters, een bezinkingsbekken en kiezel-zandfilters. De diepte van het grote zwembad wordt aangegeven aan de zijranden en varieert van 1,80 m tot 2,50 m. Het klein kinderbad heeft een diepte van 50 cm.

 

Aan dit zuiveringssysteem, de zwemvijver en het kinderbad (samen ongeveer 2.000 m²), de ligweide en de infrastructuur wordt niets gewijzigd. De voorliggende aanvraag voor een klasse 2 vergunning is louter het gevolg van een wijziging aan de Vlarem-indelingslijst. Door deze wijziging aan de indelingslijst werden natuurlijke zwembaden heringedeeld van een meldingsplichtige activiteit (klasse 3) naar een vergunningsplichtige activiteit (klasse 2), vandaar de vergunningsaanvraag.

 

Uit de analyseresultaten blijkt dat de waterkwaliteit voldoet. Om de goede werking van de natuurlijke zuivering te garanderen worden slechts 300 baders tegelijkertijd toegelaten in de zwemvijver (inclusief baders in het kinderbad). Op erg drukke dagen wordt een systeem van “blokzwemmen” toegepast waarbij het maximaal aantal zwemmers verder wordt beperkt tot 260 zwemmers per 15 minuten. In principe is de zwemvijver toegankelijk voor het publiek van 1 mei tot 30 september. In 2019 werden er ruim 36.000 bezoekers geteld.

 

Er worden twee bijstellingen gevraagd op sectorale voorwaarden:

-     Kaden en vloeren (artikel 5.32.8.2.1.3): tenzij het anders vermeld is in de omgevingsvergunning voor de exploitatie van de ingedeelde inrichting of activiteit of de akte van de melding, wordt het bad volledig omringd door een kade die minstens 1,5 meter breed is.

-     Lozen bedrijfsafvalwater (artikel 4.2.5.1.1§1): het aanleggen van een meetgoot bij het lozen van bedrijfsafvalwater met een debiet van meer dan 2 m³/uur.

 

Momenteel is niet het ganse zwembad omringd door een kade van tenminste 1,5 meter breed, dit was in het oorspronkelijk concept niet voorzien en toen ook geen voorwaarde, als alternatieve oplossing werden een grijprand en voetsteun geplaatst en is het zwembad langs de parkzijde toch bereikbaar via een smalle kade.

 

De exploitant heeft zich ertoe verbonden binnen een periode van 5 jaar 50% van de kades conform de sectorale norm aan te leggen. Op basis van de huidige maatregelen en de verbintenis tot een aanpassing binnen een periode van 5 jaar kan met de gevraagde afwijking ingestemd worden.

 

Een meetgoot is uiteraard een vanzelfsprekende verplichting bij inrichtingen waar permanent bedrijfsafvalwater wordt geloosd, dit is hier echter niet het geval. Het lozen van bedrijfsafvalwater (lees zwembadwater) is eerder uitzonderlijk, bijvoorbeeld wanneer er werken dienen uitgevoerd te worden onder de normale waterstand. Onder normale exploitatie-omstandigheden wordt er in principe geen bedrijfsafvalwater geloosd en is er sprake van een quasi gesloten circuit. Als alternatief voor de meetgoot is controle op de lozing van afvalwater mogelijk via de bestaande aftapkraan. Deze werkwijze is aanvaardbaar, een meetgoot dient niet voorzien te worden.

 

Naast deze vraag tot bijstelling heeft de exploitant ook een dossier ingediend bij de bevoegde minister tot het bekomen van een individuele afwijking op de sectorale voorwaarden met betrekking op het plaatsen van een voetwaadbak en het plaatsen van een debietmeter. Beide voorwaarden zijn nieuw in de zin dat ze werden toegevoegd aan de reeds bestaande sectorale voorwaarden naar aanleiding van de wijziging van de indelingslijst, ook hier zal de exploitant de aanpassingen realiseren maar vraagt hiervoor een termijn van maximaal 5 jaar. De bevoegde minister heeft in dit dossier nog geen beslissing genomen.

 

Advies aan het college

 

Advies over de ingedeelde inrichtingen of activiteiten

Vanuit milieutechnisch oogpunt wordt voorgesteld de gevraagde vergunning te verlenen voor onbepaalde duur.

 

Geadviseerde rubrieken

 

Rubriek

Omschrijving

Geadviseerd voor

3.4.2°

het lozen van meer dan 2 m³/uur tot maximaal 100 m³/uur bedrijfsafvalwater;

25 m³/uur

32.8.1.1°c)

zwembaden, al dan niet overdekt met een oppervlakte van ten minste 300 m².

2.000 m²

 

Gecoördineerde rubrieken

 

Rubriek

Omschrijving

Gecoördineerd

3.2.2°a)

het lozen van meer dan 600 m³ per jaar huishoudelijk afvalwater, niet afkomstig van woongelegenheden, wanneer het lozingspunt gelegen is in een centraal gebied en/of een collectief geoptimaliseerd en individueel te optimaliseren buitengebied en/of buiten het zoneringsplan;

4,70 m³/uur

3.4.2°

het lozen van meer dan 2 m³/uur tot maximaal 100 m³/uur bedrijfsafvalwater;

25 m³/uur

32.8.1.1°c)

zwembaden, al dan niet overdekt met een oppervlakte van ten minste 300 m².

2.000 m²

 

Geadviseerde bijzondere milieuvoorwaarden

1.

De exploitant dient binnen een periode van 5 jaar die ingaat op de dag dat de vergunning wordt verleend, tenminste 50% van de kades conform de bepalingen van artikel 5.32.8.2.1.3 van Vlarem titel II hebben gerealiseerd. De exploitant meldt de realisatie hiervan aan de vergunningverlenende overheid en het Agentschap Zorg & Gezondheid.

2.

In afwijking met de bepalingen van artikel 4.2.5.1.1§1 van Vlarem titel II moet geen meetgoot worden voorzien.

3.

Het maximaal aantal baders dat zich tegelijkertijd in het zwembad, met inbegrip van het kinderbad, mag bevinden wordt vastgesteld op 300 baders. 

 

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Fasering

Procedurestap

Datum

Indiening aanvraag

7 juli 2020

Volledig en ontvankelijk

16 juli 2020

Start openbaar onderzoek

26 juli 2020

Einde openbaar onderzoek

24 augustus 2020

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste beslissingsdatum

29 oktober 2020

Verslag GOA

2 oktober 2020

naam GOA

Bieke Geypens

 

Onderzoek

De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.

 

Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten

 

Startdatum

Einddatum

Schriftelijke bezwaar-schriften

Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften

Petitie-lijsten

Digitale bezwaar-schriften

26 juli 2020

24 augustus 2020

0

0

0

0

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.

Artikel 2

Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en aan de aanvrager de vergunning af te leveren, die afhankelijk is van de strikte naleving van volgende voorwaarden:

 

Algemene voorwaarden

de algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken.

 

Bijzondere milieuvoorwaarden

1.

De exploitant dient binnen een periode van 5 jaar die ingaat op de dag dat de vergunning wordt verleend, tenminste 50% van de kades conform de bepalingen van artikel 5.32.8.2.1.3 van Vlarem titel II hebben gerealiseerd. De exploitant meldt de realisatie hiervan aan de vergunningverlenende overheid en het Agentschap Zorg & Gezondheid.

2.

In afwijking met de bepalingen van artikel 4.2.5.1.1§1 van Vlarem titel II moet geen meetgoot worden voorzien.

3.

Het maximaal aantal baders dat zich tegelijkertijd in het zwembad, met inbegrip van het kinderbad, mag bevinden wordt vastgesteld op 300 baders. 


Brandweervoorwaarden

De standaardbrandweervoorwaarden zijn van toepassing. 

Artikel 3

De vergunning omvat thans volgende rubrieken:

 

Rubriek

Omschrijving

Gecoördineerd

3.2.2°a)

het lozen van meer dan 600 m³ per jaar huishoudelijk afvalwater, niet afkomstig van woongelegenheden, wanneer het lozingspunt gelegen is in een centraal gebied en/of een collectief geoptimaliseerd en individueel te optimaliseren buitengebied en/of buiten het zoneringsplan;

4,70 m³/uur

3.4.2°

het lozen van meer dan 2 m³/uur tot maximaal 100 m³/uur bedrijfsafvalwater;

25 m³/uur

32.8.1.1°c)

zwembaden, al dan niet overdekt met een oppervlakte van ten minste 300 m².

2.000 m²

Artikel 4

Het college beslist dat de omgevingsvergunning ingaat op 16 oktober 2020 voor onbepaalde duur.

Artikel 5

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.