Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:
1. de gemeentelijke projecten;
2. andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.
Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
Projectnummer: | OMV_2020079391 |
Gegevens van de aanvrager: | de heer Frank Celis met als adres Amazonendreef 8 te 2900 Schoten |
Ligging van het project: | Vrijheidstraat 30-34 te 2000 Antwerpen |
Kadastrale gegevens: | afdeling 11 sectie L nr. 3509Y |
Vergunningsplichten: | Stedenbouwkundige handelingen |
Voorwerp van de aanvraag: | regulariseren van verbouwingswerken aan een meergezinswoning: samenvoegen van twee appartementen tot één op de tweede verdieping. |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
- 30/09/2019: proces-verbaal (11002_2019_10842_VPV) (20156762) voor het uitvoeren van werken in strijd met de op de 25 januari 2019 verleende omgevingsvergunning met referte OMV_2018105292 en het wijzigen van het aantal woongelegenheden zonder voorafgaandelijke schriftelijke omgevingsvergunning van het college van burgemeester en schepenen;
- 25/01/2019 gedeeltelijke voorwaardelijke vergunning (20182915) voor het herindelen van drie appartementen op de tweede verdieping van een bestaand appartementsgebouw naar 2 wooneenheden.
Vergunde toestand
- twee woonentiteiten op de tweede verdieping;
- bouwvolume:
Huidige toestand
- één woonentiteit op de tweede verdieping met twee slaapkamers en een netto vloeroppervlakte van circa 280m²;
- bouwvolume:
- gevelafwerking:
Gewenste toestand
- één woonentiteit op de tweede verdieping met twee slaapkamers en een netto vloeroppervlakte van circa 280m²;
- bouwvolume:
- gevelafwerking:
Inhoud van de aanvraag
- wijzigen van het aantal woongelegenheden: samenvoegen van twee appartementen tot één appartement op de tweede verdieping;
- herinrichten van het dakterras en vergroten van de pergolaconstructies.
Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:
Adviezen
Interne adviezen
Adviesinstantie | Datum advies gevraagd | Datum advies ontvangen |
Onafhankelijke Diensten/ dienst Strategische Coördinatie/ Loketwerking/ Stadsloketten/ Huisnummeringsteam | 22 juli 2020 | Geen advies ontvangen bij opmaak van dit verslag |
stadsontwikkeling/ onroerend erfgoed/ monumentenzorg | 22 juli 2020 | 30 juli 2020 |
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan RUP Binnenstad, goedgekeurd op 26 april 2012. Volgens dit plan ligt het eigendom in de volgende zones: artikel 1: zone voor wonen - (wo1), artikel 2: zone voor wonen - (wo2) en artikel 8: zone voor publiek domein - (pu).
(Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP's) kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/grup. Gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP's) kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s'.)
De aanvraag ligt niet in een verkaveling.
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van het ruimtelijk uitvoeringsplan:
- 2.1.11.2 Terrassen op platte daken:
terrassen zijn een extra bouwvolume en zijn slechts toegestaan indien zij verwerkt worden in het maximaal toegelaten bouwvolume zoals bepaald in punt 2.1.3.;
- Artikel 2.1.3 Bouwvolume, bouwlijn, bouwdiepte:
het uitbreiden van de pergolaconstructies overschrijdt het maximaal aanvaardbare bouwvolume;
- Artikel 2.1.2 Harmonieregel en referentiebeeld:
pergolaconstructies zijn niet kenmerkend en atypisch in de omgevging.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening hemelwater)
De verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag.
- Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening toegankelijkheid)
De verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.
Algemene bouwverordeningen
- Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van de bouwcode.
Sectorale regelgeving
- MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.
- Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
- Vlaamse Wooncode: het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse Wooncode zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op ‘kwaliteitsbesluit’)
De aanvraag valt onder het toepassingsgebied van de Vlaamse Wooncode.
- Rooilijndecreet: het decreet van 8 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen
(Het Rooilijndecreet kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Decreet houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen)
Het Rooilijndecreet is niet van toepassing op de aanvraag.
Beleidsrichtlijnen in het kader van goede ruimtelijke ordening (overeenkomstig artikel 4.3.1, §2, 2° van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening)
- BGO Wonen: de beleidsmatig gewenste ontwikkeling woninggrootte, woningmix en beschermen van eengezinswoningen (verder genoemd BGO Wonen), goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 24 juni 2019.
(De BGO Wonen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De BGO Wonen is niet van toepassing op de aanvraag.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Beoordeling afwijkingen van de voorschriften
De aanvraag wijkt af op artikel 2.1.11.2 van RUP Binnenstad omdat de borstwering van de passerelle, die deel uitmaakt van het terras, niet gelegen is binnen een denkbeeldige hoek van 45° gemeten vanaf de perceelgrens en dit ter hoogte van de achtergevel. Naast deze passerelle wordt een bloembak voorzien, waardoor de circulatie in praktijk beperkt wordt binnen 45° en inkijk op de achtergevel van de buur tot een minimum wordt herleid. Een openbaar onderzoek werd georganiseerd. Er werden geen bezwaren ingediend en met toepassing van artikel 4.4.1 van de VCRO kan gemotiveerd afgeweken worden van het voorschrift.
Functionele inpasbaarheid
De aanvraag wenst de twee woongelegenheden op de tweede verdieping samen te voegen tot één woonentiteit. Stedenbouwkundig is dit aanvaardbaar. De functie wonen blijft ongewijzigd en functioneel inpasbaar in de omgeving.
Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid
De vergunde pergolaconstructie is reeds ruim en in strijd met artikels 2.1.3 en 2.1.2 van RUP Binnenstad. De aanvraag voorziet een uitbreiding van de pergolaconstructies. Hierdoor wordt quasi het volledige dakterras overdekt door een terrasoverkapping. De gewenste pergolaconstructies moeten beschouwd worden als bijkomend bouwvolume, conform RUP Binnenstad. Dergelijk volume, zo diep in het bouwblok, is niet kenmerkend op deze hoogte. Hierdoor is de aanvraag strijdig met artikels 2.1.3 en 2.1.2 van RUP Binnenstad.
De uitbreiding situeert zich echter tussen de vergunde pergolaconstructie en de achtergevel waardoor de uitbreiding van het volume voornamelijk hinderlijk is voor het aangrenzende appartement zelf en geen bijkomende hinder oplevert voor de buurpanden. Omwille van deze argumentatie kan de uitbreiding alsnog gunstig beoordeeld worden. Wel dient voorkomen te worden dat door de inrichting en beheer van de pergolaconstructie de aangrenzende verblijfsruimten niet meer zouden voorzien worden van voldoende licht en lucht, conform artikel 24 van de bouwcode. Ook kan deze constructie geen vrijgeleide zijn om in de toekomst een vergunning te verkrijgen voor een uitbreiding van het binnenvolume.
Visueel-vormelijke elementen en cultuurhistorische aspecten
De aanvraag werd ter advies voorgelegd aan de stedelijke dienst monumentenzorg. De wijzigingen doen geen afbreuk aan de waardevolle omliggende CHE-bebouwing. Monumentenzorg adviseert dan ook gunstig.
Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen
Door twee woningen samen te voegen ontstaat een ruim appartement, wat de woonkwaliteit verder verbetert.
De aanpassing aan de passerelle is aanvaardbaar. Het terras wordt niet uitgebreid ten opzichte van de laatst vergunde toestand.
Mobiliteit (o.a. parkeerbehoefte)
Om te vermijden dat de parkeerbehoefte (geheel of gedeeltelijk) wordt afgewenteld op het openbaar domein, is het de bedoeling om parkeren maximaal op eigen terrein te voorzien, het zogenaamde POET principe (Parkeren Op Eigen Terrein).
De parkeerparagraaf is niet van toepassing gezien de aanvraag geen vermeerdering van het aantal woongelegenheden ten opzichte van de bestaande en vergunde of vergund geachte situatie inhoudt.
Advies aan het college
Advies over de stedenbouwkundige handelingen
Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te verlenen onder voorwaarden.
Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden
1. na uitvoering van de werken moet voldaan zijn aan de elementaire veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten opgelegd door de Vlaamse Wooncode en het besluit van de Vlaamse regering van 12 juli 2013 betreffende de kwaliteits- en veiligheidsnormen voor woningen.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Procedurestap | Datum |
Indiening aanvraag | 30 juni 2020 |
Volledig en ontvankelijk | 22 juli 2020 |
Start openbaar onderzoek | 31 juli 2020 |
Einde openbaar onderzoek | 29 augustus 2020 |
Gemeenteraad voor wegenwerken | geen |
Uiterste beslissingsdatum | 4 november 2020 |
Verslag GOA | 12 oktober 2020 |
naam GOA | Katrijn Apostel |
De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.
Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten
Startdatum | Einddatum | Schriftelijke bezwaar-schriften | Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften | Petitie-lijsten | Digitale bezwaar-schriften |
31 juli 2020 | 29 augustus 2020 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.
Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en aan de aanvrager de vergunning af te leveren, die afhankelijk is van de strikte naleving van volgende voorwaarden:
Algemene voorwaarden
de algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken.
Stedenbouwkundige voorwaarden
1. na uitvoering van de werken moet voldaan zijn aan de elementaire veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten opgelegd door de Vlaamse Wooncode en het besluit van de Vlaamse regering van 12 juli 2013 betreffende de kwaliteits- en veiligheidsnormen voor woningen.
Het college beslist de plannen waarvan overzicht als bijlage bij dit besluit gevoegd, goed te keuren.