Terug
Gepubliceerd op 27/10/2020

2020_GR_00591 - Business en innovatie - vzw Blue Gate Antwerp Parkmanagement. Oprichting - Goedkeuring

gemeenteraad
ma 26/10/2020 - 19:30 Bernarduscentrum
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Filip Dewinter, raadslid; Gerolf Annemans, raadslid; Jan Penris, raadslid; Nahima Lanjri, raadslid; André Gantman, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Güler Turan, raadslid; Wouter Vanbesien, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Liesbeth Homans, raadslid; Mie Branders, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Caroline Bastiaens, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Peggy Pooters, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Ikrame Kastit, raadslid; Imade Annouri, raadslid; Yasmia Setta, raadslid; Karen Maes, raadslid; Kristel Somers, raadslid; Ilse van Dienderen, raadslid; Nordine Saidi Mazarou, raadslid; Mark Tijsmans, raadslid; Sevilay Altintas, raadslid; Omar Fathi, raadslid; Sanne Descamps, raadslid; Elisabeth van Doesburg, raadslid; Manuëla Van Werde, raadslid; Nathalie van Baren, raadslid; Patrick Van den Abbeele, raadslid; Hicham El Mzairh, raadslid; Khadija Chennouf, raadslid; Sam Van Rooy, raadslid; Sam Voeten, raadslid; Erica Caluwaerts, raadslid; Tatjana Scheck, raadslid; Wim Jochems, raadslid; Mohammad Nawabi, raadslid; Niel Staes, raadslid; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Mohamed Chebaa Amimou, raadslid; Serge Muyters, korpschef; Glenn Verspeet, korpschef ad interim

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2020_GR_00591 - Business en innovatie - vzw Blue Gate Antwerp Parkmanagement. Oprichting - Goedkeuring 2020_GR_00591 - Business en innovatie - vzw Blue Gate Antwerp Parkmanagement. Oprichting - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 41, tweede lid, 4° van het decreet lokaal bestuur stelt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen.

Aanleiding en context

Op 20 februari 2006 (jaarnummer 217) keurde de gemeenteraad een intentieverklaring tussen de stad Antwerpen, AG VESPA, Waterwegen en Zeekanaal nv (W&Z) en Participatiemaatschappij Vlaanderen nv (PMV) goed met het oog op de herontwikkeling en herbestemming van de verlaten en verontreinigde terreinen van de voormalige site Investeringszone Petroleum Zuid.

Op 21 december 2007 werd de projectvennootschap GO IPZ nv, thans Blue Gate Antwerp Public Holding nv (BGAPH), opgericht als operationeel uitvoeringsinstrument voor de voorbereiding van de sanering en herontwikkeling van Investeringszone Petroleum Zuid.

De toetreding van AG VESPA tot BGAPH werd goedgekeurd door de raad van bestuur van AG VESPA op 18 april 2008 en ter kennisneming voorgelegd aan de gemeenteraad op 26 mei 2008 (jaarnummer 1026).

Op 29 juni 2009 (jaarnummer 1049) keurde de gemeenteraad een politiek akkoord tussen de stad Antwerpen en Vlaanderen goed met betrekking tot de herontwikkeling van Petroleum Zuid. Daarin wordt een mandaat gegeven aan BGAPH voor de realisatie van het bedrijventerrein en het watergebonden distributiecentrum binnen de krijtlijnen van het business plan van juni 2008, zoals goedgekeurd door het college van 4 juli 2008 (jaarnummer 8396). Dit akkoord gaat uit van een overkoepelend programma vanuit een geïntegreerde economische en duurzame visie, met één stedenbouwkundig masterplan, één masterplan mobiliteit en één saneringsplan voor de gehele site van Petroleum Zuid, inclusief de petroleumcluster.

Op 24 mei 2011 keurde de raad van bestuur van BGAPH het voorstel van structuur voor de ontwikkeling van het projectgebied goed waarbij BGAPH optreedt als overkoepelende grondenbank die instaat voor de grondexploitatie en met de vastgoedontwikkeling vanuit onderliggende Special Purpose Vehicle die elk instaan voor een specifieke deelontwikkeling.

Op 10 mei 2012 keurde de raad van bestuur van BGAPH de principes voor de opmaak van een oproep voor het aantrekken van een private partner (consortium) goed en gaf opdracht aan AG VESPA en PMV om, in samenwerking met een juridisch adviseur, deze principes uit te werken ter voorbereiding van de opmaak van een selectiedossier.

Op 5 juni 2012 nam de raad van bestuur van Blue Gate Antwerp nv o.a. volgende beslissingen met betrekking tot de principes van een publiek-private samenwerking (PPS):

  • de raad van bestuur besliste om de PPS verder uit te werken en op te zetten op basis van een participatief model, waarbij de publieke partners samen met een private partij zullen instaan voor de herontwikkeling van Blue Gate Antwerp;
  • de raad van bestuur besliste om de procedure voor het aantrekken van een private partner verder uit te werken op basis van een concurrentiedialoog.

De raad van bestuur van Blue Gate Anwerp nv besliste op 17 februari 2016 om de PPS opdracht betreffende de realisatie van Blue Gate Antwerp te gunnen aan het consortium Blue O’pen, bestaande uit drie hoofdcontractanten (twee vennootschappen uit de DEME-groep en vastgoedconsultant Bopro).

Op 16 maart 2016 werd de PPS-overeenkomst Project Blue Gate Antwerp ondertekend. Naar aanleiding daarvan werd de PPS-vennootschap Blue Gate Antwerp Development nv (BGAD) opgericht die instaat voor de herontwikkeling van het PPS-projectgebied Blue Gate Antwerp. BGAPH neemt in deze vennootschap een aandeel van 49% in. De private partner participeert voor 51%.

Argumentatie

Blue Gate Antwerp is een duurzaam, eco-effectief en watergebonden bedrijventerrein. De duurzame ambities van Blue Gate Antwerp zijn opgenomen in onder andere het parkreglement en de vestigingsvoorwaarden, die integraal deel zullen uitmaken van de Vestigingsovereenkomsten die tussen Blue Gate Antwerp Development (BGAD) en de bedrijven die zich vestigen op de site zullen worden gesloten.

Om het duurzaam beheer en de duurzame ambities op lange termijn te garanderen, wordt een vzw Blue Gate Antwerp Parkmangement opgericht, waarin de belanghebbende actoren verenigd worden: de stad Antwerpen, BGAD, Blue Gate Antwerp Public Holding (BGAPH), de verwervers/eindgebruikers van gronden en eventuele aanvullende instanties die een ecologisch, economisch of sociaal belang hebben met betrekking tot het beheer van het bedrijventerrein Blue Gate Antwerp.

De participatie van de stad Antwerpen als oprichter van deze vzw is belangrijk omwille van een aantal redenen:

  • Met de oprichting van de vzw worden de afspraken gerealiseerd zoals deze zijn opgenomen in de PPS-overeenkomst Project Blue Gate Antwerp van 16 maart 2016. Artikel 47 van deze PPS-overeenkomst voorziet dat een parkmanagementstructuur wordt opgericht die de rechtsvorm van een vereniging zonder winstoogmerk (vzw) aanneemt. Artikel 49 van de PPS-overeenkomst stelt dat de stad Antwerpen participeert in deze vzw als werkend lid met stemrecht. Door te participeren in de vzw blijft de stad Antwerpen sterk betrokken bij dit voor Antwerpen belangrijke bedrijventerrein.
  • De betrokkenheid van de stad Antwerpen in de vzw heeft als doel de duurzame ambities van de PPS-overeenkomst te waarborgen, ook op lange termijn. Daarom wordt aan de bestuurder die wordt benoemd op voordracht van de stad Antwerpen een vetorecht toegekend voor fundamentele de stad aanbelangende beslissingen, zoals bijvoorbeeld wijzigingen in het parkreglement of de vestigingsvoorwaarden die de verlaging van duurzame ambities zouden impliceren. Op die manier heeft de stad Antwerpen een blijvende impact op het beheer en de duurzame ambities van Blue Gate Antwerp.
  • BGAD en BGAPH zijn in principe tijdelijke vennootschappen die ophouden te bestaan wanneer het volledige Blue Gate Antwerp project gerealiseerd is (rond 2035). Door de participatie van de stad Antwerpen in de vzw, blijft de stad Antwerpen ook na de volledige realisatie van het bedrijventerrein een belangrijke betrokken partner. 

De oprichtingsakte van de vzw (in bijlage) beschrijft onder meer de volgende principes:

Oprichting vzw

De vzw Blue Gate Antwerp Parkmanagement wordt opgericht door de drie stichtende leden:

  • Blue Gate Antwerp Development nv (BGAD);
  • Blue Gate Antwerp Public Holding nv (BGAPH);
  • de stad Antwerpen.

Doel 

Het doel van de vzw is op te treden als parkmanagementstructuur in de zin van de PPS-overeenkomst. Daarbij zal de vzw actor zijn in de duurzame ontwikkeling en instandhouding van het bedrijventerrein Blue Gate Antwerp (BGA) via het opzetten van duurzaam parkmanagement volgens de verplichtingen, principes en ambities van de PPS-overeenkomst van 16 maart 2016 en haar bijlagen.

Leden

De leden van de vzw worden onderverdeeld in vier categorieën, met name de werkende leden van categorie A, B en C en de niet-werkende leden:

  • A-leden: BGAD, BGAPH en de stad Antwerpen;
  • B-leden: de houders van een zakelijk recht van een grondaandeel dat is gelegen binnen het bedrijventerrein BGA (het PPS-opdrachtgebied);
  • C-leden: de houders van een zakelijk recht van een grondaandeel binnen de Petroleumcluster of gebruikers van een gebouw binnen de Petroleumcluster;
  • niet-werkende leden: naast de werkende leden kunnen andere leden toetreden die een economisch, sociaal of maatschappelijk belang hebben in het kwalitatief duurzaam beheer van de site (bijvoorbeeld Natuurpunt).

Aan de stad Antwerpen als werkend A-lid, worden volgende rechten toegekend:

  • aan de stad Antwerpen zal een bindend voordrachtrecht in de algemene vergadering van de Parkmanagementstructuur worden toegekend voor de benoeming van een bestuurder;
  • de stad Antwerpen dient geen lidmaatschapsbijdrage te betalen.

De (politieke) afstemming voor het uitoefenen van de rechten van de stad Antwerpen als werkend lid categorie A, gebeurt via haar afgevaardigde. Conform de statuten zal dit de projectmanager zijn die vanuit de stadsdienst Ondernemen en Stadsmarketing/Business en Innovatie het project Blue Gate Antwerp opvolgt. Daarnaast is ook AG VESPA betrokken via haar participatie in BGAPH. Beide stadsdiensten, Business en Innovatie en AG VESPA, rapporteren jaarlijks aan het college over Blue Gate Antwerp.

Voorwerp en activiteiten

Met het oog op het realiseren van haar doelstellingen, kan de vzw onder meer volgende acties ondernemen:

  • het aanstellen van een parkmanager die het aanspreekpunt is voor de bedrijven op BGA, samenwerking tussen bedrijven initieert, faciliteert en promoot, diensten uit het basispakket en optioneel pakket aanbiedt, de leden van de vzw informeert, het dagelijks bestuur van de vzw opneemt, enzovoort;
  • het verlenen van diensten uit het ‘basispakket’ waaraan de werkende leden van categorie B en C van de vzw verplicht moeten deelnemen (bijvoorbeeld acties in het kader van duurzame mobiliteit, gemeenschappelijke beveiliging van de site, bewegwijzering, enzovoort);
  • het verlenen van diensten uit het ‘basispakket plus’ waaraan de werkende leden van categorie B verplicht moeten deelnemen en waaraan indien gewenst ook C-leden kunnen aan deelnemen (bijvoorbeeld gemeenschappelijke aankoop van hernieuwbare energie, gemeenschappelijk afvalbeheer, beheer gemeenschappelijke wadi’s, enzovoort);
  • het verlenen van diensten uit het ‘optioneel pakket’ (bijvoorbeeld organiseren van evenementen voor bedrijven op BGA, schoonmaak van de gebouwen, ondersteuning bij het implementeren van de doelstellingen volgens de GRI rapportering, enzovoort).

Algemene vergadering en bestuursorgaan

  • de algemene vergadering van de vzw krijgt de bevoegdheden die volgens het Wetboek van vennootschappen en verenigingen (WVV) uitsluitend door de algemene vergadering kunnen worden uitgeoefend, zoals de wijziging van statuten, benoeming en afzetting van bestuurders, goedkeuring begroting en jaarrekening;
  • de vzw wordt bestuurd door het bestuursorgaan dat samengesteld is uit drie tot negen bestuurders. Maximum drie bestuurders worden benoemd door de algemene vergadering uit de groep van A-leden. De resterende bestuurders worden door de algemene vergadering benoemd uit de groep van kandidaten voorgedragen door de leden van categorie B en C. Het bestuursorgaan is bevoegd om alle handelingen van bestuur te verrichten nodig tot verwezenlijking van het doel van de vzw, met uitzondering van de handelingen die volgens het WVV tot de uitsluitende bevoegdheid van de algemene vergadering behoren;
  • aan de bestuurder die wordt benoemd op voordracht van de stad Antwerpen wordt een vetorecht toegekend voor fundamentele haar aanbelangende beslissingen omtrent weginfrastructuur en openbaar domein, waterinfrastructuur, wijziging vestigingsvoorwaarden, mobiliteitsaspecten, beheer groene corridor, beheer privatief groen zone rand en beheer parkeerplaatsen zone rand.

Begroting vzw

  • er is geen inbreng voorzien van de stad Antwerpen, noch kan de stad Antwerpen verplicht worden om een lidmaatschapsbijdrage te betalen;
  • de inkomsten van de vzw zijn voornamelijk lidmaatschapsgelden en vergoedingen op basis van de afname van diensten;
  • de uitgaven bestaan voornamelijk uit werkingskosten, kosten voor gemeenschappelijk onderhoud, investeringskosten en kosten verbonden aan het parkmanagement;
  • het financieel plan van de vzw beoogt een break-even vanaf 2020.

Juridische grond

Artikel 386 van het decreet lokaal bestuur laat toe dat gemeenten verenigingen oprichten die niet belast zijn met welbepaalde taken van algemeen belang, erin deelnemen of zich erin laten vertegenwoordigen op voorwaarde dat: 

  • deze oprichting, deelname of vertegenwoordiging niet gepaard gaat met de overdracht van gemeentelijke infrastructuur;
  • noch met de overdracht of terbeschikkingstelling van gemeentelijk personeel.

De doelstelling van de vzw is duidelijk geen welbepaalde taak van algemeen belang. De doelstelling vereist de samenwerking tussen meerdere partners op voet van gelijkheid om door een gezamenlijke aanpak een ruim socio-economisch doel te bereiken.

De stad Antwerpen zal in deze structuur noch de meerderheid van de leden van een van de organen leveren, noch over een meerderheid van stemrecht beschikken in de organen, noch een meerderheid van de financiële middelen leveren. Op basis van artikel 225 § 3 van het decreet lokaal bestuur kan de nieuwe vzw dan ook niet beschouwd worden als een vzw belast met een welbepaalde taak van gemeentelijk belang.

Beleidsdoelstellingen

6 - Lerende en werkende stad
2LWS04 - Economie en industrie
2LWS0403 - Economie, industrie en innovatieclusters
2LWS040301 - Uitbouw innovatieclusters
2LWS040301PA1605 - BLUE GATE ANTWERP

Besluit

De gemeenteraad keurt bij monde van de fractievoorzitters volgend besluit goed.
Stemden ja: N-VA, Groen, sp.a, Vlaams Belang, CD&V, Open VLD en raadslid Khadija Chennouf.
Hebben zich onthouden: PVDA.
De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt goed dat de stad Antwerpen als werkend lid deelneemt aan de oprichting van de vzw Blue Gate Antwerp Parkmanagement.

Artikel 2

De gemeenteraad keurt de statuten van de vzw Blue Gate Antwerp Parkmanagement goed.

Artikel 3

De gemeenteraad keurt goed dat de schepen bevoegd voor economie, werk, innovatie, industrie, digitalisering, marketing en communicatie, openbaar domein en rechtszaken een volmacht krijgt om de oprichtingsakte van vzw Blue Gate Antwerp Parkmanagement te ondertekenen op de oprichtingsvergadering.

Artikel 4

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen