Artikel 41, tweede lid, 4° van het decreet lokaal bestuur stelt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen.
Op 20 februari 2006 (jaarnummer 217) keurde de gemeenteraad een intentieverklaring tussen de stad Antwerpen, AG VESPA, Waterwegen en Zeekanaal nv (W&Z) en Participatiemaatschappij Vlaanderen nv (PMV) goed met het oog op de herontwikkeling en herbestemming van de verlaten en verontreinigde terreinen van de voormalige site Investeringszone Petroleum Zuid.
Op 21 december 2007 werd de projectvennootschap GO IPZ nv, thans Blue Gate Antwerp Public Holding nv (BGAPH), opgericht als operationeel uitvoeringsinstrument voor de voorbereiding van de sanering en herontwikkeling van Investeringszone Petroleum Zuid.
De toetreding van AG VESPA tot BGAPH werd goedgekeurd door de raad van bestuur van AG VESPA op 18 april 2008 en ter kennisneming voorgelegd aan de gemeenteraad op 26 mei 2008 (jaarnummer 1026).
Op 29 juni 2009 (jaarnummer 1049) keurde de gemeenteraad een politiek akkoord tussen de stad Antwerpen en Vlaanderen goed met betrekking tot de herontwikkeling van Petroleum Zuid. Daarin wordt een mandaat gegeven aan BGAPH voor de realisatie van het bedrijventerrein en het watergebonden distributiecentrum binnen de krijtlijnen van het business plan van juni 2008, zoals goedgekeurd door het college van 4 juli 2008 (jaarnummer 8396). Dit akkoord gaat uit van een overkoepelend programma vanuit een geïntegreerde economische en duurzame visie, met één stedenbouwkundig masterplan, één masterplan mobiliteit en één saneringsplan voor de gehele site van Petroleum Zuid, inclusief de petroleumcluster.
Op 24 mei 2011 keurde de raad van bestuur van BGAPH het voorstel van structuur voor de ontwikkeling van het projectgebied goed waarbij BGAPH optreedt als overkoepelende grondenbank die instaat voor de grondexploitatie en met de vastgoedontwikkeling vanuit onderliggende Special Purpose Vehicle die elk instaan voor een specifieke deelontwikkeling.
Op 10 mei 2012 keurde de raad van bestuur van BGAPH de principes voor de opmaak van een oproep voor het aantrekken van een private partner (consortium) goed en gaf opdracht aan AG VESPA en PMV om, in samenwerking met een juridisch adviseur, deze principes uit te werken ter voorbereiding van de opmaak van een selectiedossier.
Op 5 juni 2012 nam de raad van bestuur van Blue Gate Antwerp nv o.a. volgende beslissingen met betrekking tot de principes van een publiek-private samenwerking (PPS):
De raad van bestuur van Blue Gate Anwerp nv besliste op 17 februari 2016 om de PPS opdracht betreffende de realisatie van Blue Gate Antwerp te gunnen aan het consortium Blue O’pen, bestaande uit drie hoofdcontractanten (twee vennootschappen uit de DEME-groep en vastgoedconsultant Bopro).
Op 16 maart 2016 werd de PPS-overeenkomst Project Blue Gate Antwerp ondertekend. Naar aanleiding daarvan werd de PPS-vennootschap Blue Gate Antwerp Development nv (BGAD) opgericht die instaat voor de herontwikkeling van het PPS-projectgebied Blue Gate Antwerp. BGAPH neemt in deze vennootschap een aandeel van 49% in. De private partner participeert voor 51%.
Blue Gate Antwerp is een duurzaam, eco-effectief en watergebonden bedrijventerrein. De duurzame ambities van Blue Gate Antwerp zijn opgenomen in onder andere het parkreglement en de vestigingsvoorwaarden, die integraal deel zullen uitmaken van de Vestigingsovereenkomsten die tussen Blue Gate Antwerp Development (BGAD) en de bedrijven die zich vestigen op de site zullen worden gesloten.
Om het duurzaam beheer en de duurzame ambities op lange termijn te garanderen, wordt een vzw Blue Gate Antwerp Parkmangement opgericht, waarin de belanghebbende actoren verenigd worden: de stad Antwerpen, BGAD, Blue Gate Antwerp Public Holding (BGAPH), de verwervers/eindgebruikers van gronden en eventuele aanvullende instanties die een ecologisch, economisch of sociaal belang hebben met betrekking tot het beheer van het bedrijventerrein Blue Gate Antwerp.
De participatie van de stad Antwerpen als oprichter van deze vzw is belangrijk omwille van een aantal redenen:
De oprichtingsakte van de vzw (in bijlage) beschrijft onder meer de volgende principes:
Oprichting vzw
De vzw Blue Gate Antwerp Parkmanagement wordt opgericht door de drie stichtende leden:
Doel
Het doel van de vzw is op te treden als parkmanagementstructuur in de zin van de PPS-overeenkomst. Daarbij zal de vzw actor zijn in de duurzame ontwikkeling en instandhouding van het bedrijventerrein Blue Gate Antwerp (BGA) via het opzetten van duurzaam parkmanagement volgens de verplichtingen, principes en ambities van de PPS-overeenkomst van 16 maart 2016 en haar bijlagen.
Leden
De leden van de vzw worden onderverdeeld in vier categorieën, met name de werkende leden van categorie A, B en C en de niet-werkende leden:
Aan de stad Antwerpen als werkend A-lid, worden volgende rechten toegekend:
De (politieke) afstemming voor het uitoefenen van de rechten van de stad Antwerpen als werkend lid categorie A, gebeurt via haar afgevaardigde. Conform de statuten zal dit de projectmanager zijn die vanuit de stadsdienst Ondernemen en Stadsmarketing/Business en Innovatie het project Blue Gate Antwerp opvolgt. Daarnaast is ook AG VESPA betrokken via haar participatie in BGAPH. Beide stadsdiensten, Business en Innovatie en AG VESPA, rapporteren jaarlijks aan het college over Blue Gate Antwerp.
Voorwerp en activiteiten
Met het oog op het realiseren van haar doelstellingen, kan de vzw onder meer volgende acties ondernemen:
Algemene vergadering en bestuursorgaan
Begroting vzw
Artikel 386 van het decreet lokaal bestuur laat toe dat gemeenten verenigingen oprichten die niet belast zijn met welbepaalde taken van algemeen belang, erin deelnemen of zich erin laten vertegenwoordigen op voorwaarde dat:
De doelstelling van de vzw is duidelijk geen welbepaalde taak van algemeen belang. De doelstelling vereist de samenwerking tussen meerdere partners op voet van gelijkheid om door een gezamenlijke aanpak een ruim socio-economisch doel te bereiken.
De stad Antwerpen zal in deze structuur noch de meerderheid van de leden van een van de organen leveren, noch over een meerderheid van stemrecht beschikken in de organen, noch een meerderheid van de financiële middelen leveren. Op basis van artikel 225 § 3 van het decreet lokaal bestuur kan de nieuwe vzw dan ook niet beschouwd worden als een vzw belast met een welbepaalde taak van gemeentelijk belang.
De gemeenteraad keurt goed dat de stad Antwerpen als werkend lid deelneemt aan de oprichting van de vzw Blue Gate Antwerp Parkmanagement.
De gemeenteraad keurt de statuten van de vzw Blue Gate Antwerp Parkmanagement goed.
De gemeenteraad keurt goed dat de schepen bevoegd voor economie, werk, innovatie, industrie, digitalisering, marketing en communicatie, openbaar domein en rechtszaken een volmacht krijgt om de oprichtingsakte van vzw Blue Gate Antwerp Parkmanagement te ondertekenen op de oprichtingsvergadering.