Terug
Gepubliceerd op 13/11/2020

2020_GR_00594 - Omgevingsvergunning. Aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg - OMV_2020041127. District Berendrecht - Zandvliet - Lillo. Scheldelaan en Tolhuisstraat ZN - Goedkeuring

gemeenteraad
ma 26/10/2020 - 19:30 Bernarduscentrum
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Filip Dewinter, raadslid; Gerolf Annemans, raadslid; Jan Penris, raadslid; Nahima Lanjri, raadslid; André Gantman, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Güler Turan, raadslid; Wouter Vanbesien, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Liesbeth Homans, raadslid; Mie Branders, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Caroline Bastiaens, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Peggy Pooters, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Ikrame Kastit, raadslid; Imade Annouri, raadslid; Yasmia Setta, raadslid; Karen Maes, raadslid; Kristel Somers, raadslid; Ilse van Dienderen, raadslid; Nordine Saidi Mazarou, raadslid; Mark Tijsmans, raadslid; Sevilay Altintas, raadslid; Omar Fathi, raadslid; Sanne Descamps, raadslid; Elisabeth van Doesburg, raadslid; Manuëla Van Werde, raadslid; Nathalie van Baren, raadslid; Patrick Van den Abbeele, raadslid; Hicham El Mzairh, raadslid; Khadija Chennouf, raadslid; Sam Van Rooy, raadslid; Sam Voeten, raadslid; Erica Caluwaerts, raadslid; Tatjana Scheck, raadslid; Wim Jochems, raadslid; Mohammad Nawabi, raadslid; Niel Staes, raadslid; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Mohamed Chebaa Amimou, raadslid; Serge Muyters, korpschef; Glenn Verspeet, korpschef ad interim

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2020_GR_00594 - Omgevingsvergunning. Aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg - OMV_2020041127. District Berendrecht - Zandvliet - Lillo. Scheldelaan en Tolhuisstraat ZN - Goedkeuring 2020_GR_00594 - Omgevingsvergunning. Aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg - OMV_2020041127. District Berendrecht - Zandvliet - Lillo. Scheldelaan en Tolhuisstraat ZN - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 31 van het Omgevingsvergunningendecreet stelt dat als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samenroept om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.

Argumentatie

Adviezen met betrekking tot de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg 

Externe adviezen

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

Advies

brandweer/ risicobeheer/ preventie

21 april 2020

28 april 2020

Voorwaardelijk gunstig

De Vlaamse Waterweg nv

21 april 2020

12 juni 2020

Voorwaardelijk gunstig

Departement Omgeving - seveso

21 april 2020

29 mei 2020

Geen advies

lokale politie/ verkeerspolitie (LP/VK/SE)

21 april 2020

5 mei 2020

Gunstig

Onroerend Erfgoed

21 april 2020

14 mei 2020

Voorwaardelijk gunstig

Vlaams gewest, Agentschap Natuur en Bos

21 april 2020

25 mei 2020

Voorwaardelijk gunstig

 

Interne adviezen

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

autonoom gemeentebedrijf vastgoed en stadsprojecten Antwerpen

21 april 2020

5 mei 2020

stadsbeheer/ groen en begraafplaatsen

21 april 2020

19 mei 2020

stadsbeheer/ stadsreiniging – sorteerstraatjes

21 april 2020

22 april 2020

stadsbeheer/ vastgoed/ ontwikkeling/ bouwprojecten

21 april 2020

19 mei 2020

stadsontwikkeling/ mobiliteit

21 april 2020

19 mei 2020

stadsontwikkeling/ onroerend erfgoed/ monumentenzorg

21 april 2020

19 mei 2020

stadsontwikkeling/ publieke ruimte

21 april 2020

Geen advies ontvangen bij opmaak van dit verslag

stadsontwikkeling/ vergunningen/ dienst milieuvergunningen

21 april 2020

19 mei 2020

 

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen met betrekking tot de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg 

Algemene bouwverordeningen
Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.

Toetsing aan de doelstellingen en principes van het gemeentewegendecreet

De vergunningsaanvraag behelst de optimalisatie van de rioleringsinfrastructuur in de dorpskern van Lillo, meer specifiek voor de Scheldelaan, Vestingstraat, Tolhuisstraat, Havenmarkt, Kazerneplein, Omwentelingstraat en Stroomstraat, waarbij een gescheiden rioleringsstelsel wordt aangelegd. Daarbij wordt ook de bestaande wegenis heraangelegd en wordt de bezoekersparking verplaatst. Tegelijk wordt de opportuniteit aangegrepen om de historische fortenomwalling rond de nieuwe bewonersparking te restaureren. De zuidoostelijke hoek van de omwalling wordt in de vestinggracht terug opgebouwd. Tot slot wordt ook de landinwaartse herprofilering van de dijk, die in de toekomst wordt verhoogd, meegenomen in deze vergunningsaanvraag. 

De toegangsweg naar Lillo, Scheldelaan, is in de Atlas der buurtwegen gekend als buurtweg nummer 1. Deze buurtweg verbindt de gewestweg Scheldelaan met de dorpskern van Lillo en heeft een publiek karakter. De buurtweg heeft volgens de atlas een breedte van 6 meter en is nog duidelijk zichtbaar op het terrein. Alle buurtwegen in de zin van de wet van 10 april 1841 op de buurtwegen die bestaan op 1 september 2019, worden voor de toepassing van het gemeentewegendecreet geacht een gemeenteweg te zijn. 

Zowel het tracé als de breedte van de buurtweg wordt gewijzigd. De aanvraag bevat dan ook een rooilijnplan ‘08870208_ROOILIJN_01-1.1’ om de nieuwe grenzen vast te leggen, een lijst van eigenaars, een akkoord van De Vlaamse Waterweg en een globale raming. De gemeenteweg wordt gewijzigd en gedeeltelijk verplaatst. De twee bochten in de Scheldelaan worden scherper en de verbinding Scheldelaan – Tolhuisstraat verdwijnt. De bestaande bezoekersparking ter hoogte van de Tolhuisstraat wordt opgebroken. In de plaats hiervan wordt wegenis aangelegd om de Scheldelaan te verbinden met de Vestingstraat. De rijweg wordt aangelegd met een breedte van 5,50 meter, in kasseien met open voeg in plaats van de huidige kasseien met gesloten voeg en er wordt een persleiding voor de DWA aangelegd. De rooilijnbreedte wordt 12 meter in de Scheldelaan en 6,60 meter in de Tolhuisstraat. 

De Scheldelaan krijgt een nieuw lengteprofiel en een licht gewijzigd tracé als gevolg van het herstel van de vestinggracht. De bestaande vestinggracht wordt uitgebreid en hersteld naar zijn oorspronkelijke toestand. Daarnaast worden de nodige terreinaanlegwerken uitgevoerd om in de toekomst de dijk te verhogen in het kader van het Sigmaplan. De dijk wordt langs landinwaartse zijde zodanig aangepast dat de Vlaamse Waterweg in de toekomst de dijk kan ophogen naar bestaande sigmahoogte zonder dat de dijk landinwaarts opschuift en zonder dat er opnieuw aanpassingen dienen te gebeuren aan de wegenis in Lillo. 

Door de inrichting zal de bestaande buurtweg beperkt verplaatst worden. Het feitelijke uitzicht van de buurtweg inclusief zijn openbaar karakter en nut (toegang tot Lillo) blijven behouden. Ook de opbouw van de buurtweg blijft behouden. De kasseien zullen zoveel als mogelijk gerecupereerd worden. Door de keuze voor een rustieke kasseiverharding met open voeg wordt het historisch karakter gerespecteerd en versterkt. Dit materiaal is conform het historisch karakter van de site en betekent een herstel van de eenvormigheid van het straatbeeld. Door een gelijkgrondse aanleg en het gebruik van verzonken boordstenen en een gladde kassei wordt tegelijk tegemoet gekomen aan een betere ergonomie voor de gebruiker. De werken zijn van algemeen belang. 

Hoewel het openbare karakter, is het volledige fort in private eigendom. De eigenlijke werken situeren zich allen op privaat terrein. De Vlaamse Waterweg is akkoord dat er geen vergoeding dient betaald te worden voor de wijzigingen aan de buurtweg. Een eventuele waardevermindering of waardevermeerdering van de gronden ten gevolge van de wijziging van de gemeenteweg overeenkomstig artikel 28 van het gemeentewegendecreet wordt niet in rekening gebracht.

Fasering

Procedurestap

Datum

Indiening aanvraag

30 maart 2020

Volledig en ontvankelijk

21 april 2020

Start 1e openbaar onderzoek

5 mei 2020

Einde 1e openbaar onderzoek

3 juni 2020

Beslissing toepassing administratieve lus

10 september 2020

Start laatste openbaar onderzoek

25 september 2020

Einde laatste openbaar onderzoek

24 oktober 2020

Gemeenteraad voor wegenwerken

26 oktober 2020

Uiterste beslissingsdatum

2 december 2020

Verslag GOA

24 september 2020

naam GOA

Katrine Leemans

 

Administratieve lus

Op de aanvraag wordt een administratieve lus toegepast, omwille van de volgende reden: De meldingsdatum van de aanplakking van de gele affiches was 11 mei 2020. Het openbaar onderzoek startte echter reeds op 5 mei 2020. De stappen in de procedure die verkeerd gelopen zijn, werden opnieuw uitgevoerd, om te voorkomen dat de eindbeslissing over de aanvraag vernietigd wordt omwille van de vastgestelde procedurefout.

Juridische grond

Het Omgevingsvergunningsdecreet van 25 april 2014, meermaals gewijzigd, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten en het Gemeentewegendecreet van 3 mei 2019 zijn van toepassing.

Onderzoek

De aanvraag werd onderworpen aan 2 openbare onderzoeken. 

Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten 

Startdatum

Einddatum

Schriftelijke bezwaar-schriften

Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften

Petitie-lijsten

Digitale bezwaar-schriften

5 mei 2020

3 juni 2020

0

0

0

1

25 september 2020

24 oktober 2020

0

0

0

0

 

Bespreking van de bezwaren met betrekking tot de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg
 Er werden bij opmaak van dit besluit geen bezwaren ontvangen die betrekking hebben op de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg.

Aanleiding en context

Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet. 

Projectnummer:

OMV_2020041127

Gegevens van de aanvrager:

NV AQUAFIN NV met als adres Dijkstraat 8 te 2630 Aartselaar

Ligging van het project:

Scheldelaan, Vestingstraat, Tolhuisstraat, Havenmarkt, Kazerneplein, Omwentelingstraat en Stroomstraat te 2040 Lillo (Antwerpen)

Kadastrale gegevens:

afdeling 18 sectie F nrs. 5A, 7S, 10B, 18D, 19F, 22C, 23B, 24A, 26A, 27B, 28G, 29E, 31D, 33B, 34, 35, 36G, 36E, 36H, 37, 38A, 41C, 42C, 43F, 44A, 44C, 48C, 49W, 49S, 49M, 49E, 50C, 51A, 52B, 63E2, 63A3, 63H2, 63R2, 63/2 , 63X2, 63T2, 63W2, 63/3 , 63G2, 63K2, 63Z2, 63L2 en 64E

Vergunningsplichten:

Stedenbouwkundige handelingen, Vegetatiewijzigingen

Voorwerp van de aanvraag:

aanleggen van een gescheiden rioleringsstelsel en terreinaanlegwerken

 

Omschrijving stedenbouwkundige handelingen

Relevante voorgeschiedenis 

  • 01/10/2010: vergunning (20105362) voor de aanleg van ondergrondse pijpleidingen en bijhorende infrastructuur voor het transport van gedemineraliseerd water langsheen de Schedelaan. 

Vergunde/huidige toestand 

  • bescherming (ID: 87624) van Lillo-Fort: blokhuis, kazetmatten, kruitmagazijn, omwalling en poternes als monument;
  • bescherming (ID: 87624) van Lillo-fort met veer en getijdehaven als stads- of dorpsgezicht;
  • bestaande wegen- en rioleringsinfrastructuur in de dorpskern te Lillo;
  • Lillo-fort ligt te midden van de haveninstallaties op de rechter Scheldeoever ten noordwesten van Antwerpen. 

Gewenste toestand 

  • vernieuwd rioleringsstelsel;
  • aangepaste groen- en weginfrastructuur;
  • infiltratie voorzieningen;
  • gevelde hoogstammige bomen. 

Inhoud van de aanvraag 

Infrastructuur- en terreinaanlegwerken:

  • optimaliseren van de rioleringsinfrastructuur: Scheldelaan, Vestingstraat, Tolhuisstraat, Havenmarkt, Kazerneplein, Omwentelingstraat en Stroomstraat, waarbij een gescheiden rioleringsstelsel wordt aangelegd;
  • heraanleggen van de bestaande wegenis;
  • verplaatsen van de bestaande bezoekersparking;
  • restaureren van de historische (forten)omwalling rond de nieuwe bewonersparking;
  1. de zuidoostelijke hoek van de omwalling wordt in de vestinggracht terug opgebouwd;
  2. de landinwaartse herprofilering van de dijk, die in de toekomst wordt verhoogd;
  • vellen van 45 bomen;
  • aanleggen van een wadi.

 

Besluit

De gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.
De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van het volledig aanvraagdossier en de bijhorende plannen voor wat betreft de 'aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg'.

Artikel 2

De gemeenteraad beslist zijn goedkeuring te hechten aan:

  • het bijgevoegd rooilijnplan '08870208_ROOILIJN_01-1.1';
  • de ligging, breedte en uitrusting van Scheldelaan (gedeelte gemeenteweg) en Tolhuisstraat;

onder volgende voorwaarden:

  • de bijgevoegde brandvoorzorgsmaatregelen zijn op het moment van 1e ingebruikname/exploitatie strikt na te leven;
  • er wordt enkel verlichting geplaatst waar nodig. De verlichting wordt zodanig voorzien dat deze enkel het doelgebied aanstraalt, geen diffuse verlichting wordt voorzien, geen verstralers of verlichting die naar boven straalt wordt voorzien en is voorzien van full-cutoff armaturen met bij voorkeur een aangepast vleermuisvriendelijk spectrum. In geen geval mag bijkomende lichtverstoring ontstaan na de werkzaamheden;
  • de oorspronkelijke kasseien moeten na de rioleringswerken bij de heraanleg van de straat maximaal te hergebruikt worden.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen