Terug
Gepubliceerd op 27/10/2020

2020_GR_00623 - European Family Justice Alliance - Aanpassing nominatieve vastlegging 2020 - Goedkeuring

gemeenteraad
ma 26/10/2020 - 19:30 Bernarduscentrum
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Filip Dewinter, raadslid; Gerolf Annemans, raadslid; Jan Penris, raadslid; Nahima Lanjri, raadslid; André Gantman, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Güler Turan, raadslid; Wouter Vanbesien, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Liesbeth Homans, raadslid; Mie Branders, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Caroline Bastiaens, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Peggy Pooters, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Ikrame Kastit, raadslid; Imade Annouri, raadslid; Yasmia Setta, raadslid; Karen Maes, raadslid; Kristel Somers, raadslid; Ilse van Dienderen, raadslid; Nordine Saidi Mazarou, raadslid; Mark Tijsmans, raadslid; Sevilay Altintas, raadslid; Omar Fathi, raadslid; Sanne Descamps, raadslid; Elisabeth van Doesburg, raadslid; Manuëla Van Werde, raadslid; Nathalie van Baren, raadslid; Patrick Van den Abbeele, raadslid; Hicham El Mzairh, raadslid; Khadija Chennouf, raadslid; Sam Van Rooy, raadslid; Sam Voeten, raadslid; Erica Caluwaerts, raadslid; Tatjana Scheck, raadslid; Wim Jochems, raadslid; Mohammad Nawabi, raadslid; Niel Staes, raadslid; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Mohamed Chebaa Amimou, raadslid; Serge Muyters, korpschef; Glenn Verspeet, korpschef ad interim

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2020_GR_00623 - European Family Justice Alliance - Aanpassing nominatieve vastlegging 2020 - Goedkeuring 2020_GR_00623 - European Family Justice Alliance - Aanpassing nominatieve vastlegging 2020 - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Algemene financiële opmerkingen

Budgetplaats
Uitvoerder - Project
BudgetjaarBedrag
5402500000European Family Justice Alliance - Trainingsprogramma Hoop
202021.000,00 EUR


De middelen zijn afkomstig van het sociaal relanceplan (SUB_NR/INTERN/2000/5402500000/6496800/2HMS040401A00000/2SA040909) en betreffen dus nog niet toegekend toelagekrediet.

Aanleiding en context

Het college keurde op 27 november 2015 (jaarnummer 9823) het uitbetalen van toelagekredieten op het exploitatiebudget aan derden goed. Met dit besluit werd de procedure voor het uitbetalen van de toelagekredieten bepaald.

De gemeenteraad keurde op 18 mei 2020 (jaarnummer 288) de aanpassing 1 van het meerjarenplan 2020-2025 goed.

Met dit besluit wordt de lijst van nominatieve toewijzingen aangepast in functie van de nieuwe maatschappelijke noden.

Argumentatie

In de nasleep van de COVID19-lockdown kregen hulpverleners heel wat vragen en signalen van mensen die ten einde raad waren. Met de nog steeds voortdurende pandemie is het belangrijk om mensen terug perspectief te geven en hen te versterken. Het geven van en werken rond hoop in hulpverleningstrajecten creëert dit noodzakelijke perspectief zoals wordt aangetoond in de Hooptheorie. De stad vindt het belangrijk dat het gedachtegoed van de wetenschap van Hoop uitgedragen wordt.

Belangrijke aspecten van de Hoop theorie zijn dat hoop dé belangrijkste voorspeller is van welzijn en dat hoop kan worden beïnvloed door in te zetten op het formuleren van doelen en strategieën om deze doelen te bereiken. De Hoop theorie kan onder andere belangrijk zijn bij de aanpak van intrafamiliaal geweld, als een instrument om slachtoffers te versterken.

De Hoop-training is een wetenschappelijk onderbouwde methodiek, in de vorm van een train-detrainer-module, ontwikkeld door het Hope Research Center van de Universiteit van Oklahoma en wijdverspreid toegepast in de Family Justice Centra. Dit trainingsprogramma wordt kosteloos aangeboden aan professionals van organisaties in Antwerpen die werken met kwetsbare groepen:  slachtoffers van intrafamiliaal geweld, drugverslaafden, risicojongeren, mensen in armoede, enzovoort. Het geeft de professionals inzichten in kennis en de wetenschap van hoop, hoe om te gaan met traumatische ervaringen en te groeien naar toekomstige positieve doelen. Het programma laat zien hoe hoop kan worden beïnvloed en ondersteund. De training biedt professionals instrumenten om hoop te meten en te beoordelen, en reikt manieren aan om hoop te vergroten, bijvoorbeeld via een meetinstrument waarbij de relatie tussen hoop en een verhoogd individueel welzijn gemeten wordt.

De aanwendingsvoorwaarden voor de toelage zullen door het college bepaald worden in een afsprakennota, die aan de betrokken uitvoerder ter ondertekening wordt voorgelegd. Deze afsprakennota bevat bepalingen over ondermeer de inhoud, de uitvoering, de verantwoording en de financiën van het project dat door de uitvoerder zal worden opgenomen.

Exploitatietoelage wordt toegewezen aan:

BudgetplaatsFunctiegebiedBudgetpositieProjectUitvoerderBudget
54025000002HMS040401A000006496800Trainingsprogramma Hoop
European Family Justice Alliance
21.000,00 EUR


Juridische grond

Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen en gemeenteraadsbesluit van 18 december 2006 (jaarnummer 2730) dat het reglement op de toelagen vastlegt.

Beleidsdoelstellingen

4 - Harmonieuze stad
2HMS04 - Sociale zaken
2HMS0404 - De stad is regisseur van zorg en hulpnetwerken
2HMS040401 - Zorg- en welzijnsactoren in de nieuwe eerstelijnszones

Besluit

De gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.
De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de nominatieve vastlegging goed voor een bedrag van 21.000,00 EUR aan European Family Justice Alliance voor het trainingsproject Hoop.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.