De Groen-fractie wil aan het toelagereglement nog zaken toevoegen met een gunstig effect op klimaat:
- bomen zijn CO2-vangers; het stimuleren van de bewoners om toekomstbomen op privaat terrein te onderhouden en aan te planten draagt zeker bij aan klimaatadaptatie.
- bodems kunnen eveneens heel wat koolstof opslaan; we willen een bodembonus toevoegen
- hoe meer mensen deze maatregelen uitvoeren hoe beter; daarom stellen we een samenwerkbonus voor
- 40m2 als gecombineerde oppervlakte is best wel veel; daarom stellen we voor dat maatregelen op het openbaar domein die door de aanvrager worden doorgevoerd, zoals geveltuinen, regentuinen, wateropvang - desgevallend door de districten gesubsidieerd, dat die oppervlaktes mee tellen om tot die 40m2 te komen; het id dus niet de bedoeling dat de stad deze maatregelen subsidieert, wel dat ze mogen meetellen in het aantal m2
- de klimaatraad bestaat nog niet; het lijkt ons zinvol dit besluit voor te leggen voor advies als die bestaat; en daarop de evaluatie te enten
- het risico bestaat dat deze toelage resulteert in een Mattheus-effect, en dus asociaal is, gezien de facturen reeds betaald moeten worden, vooraleer de subsidie kan uitbetaald worden; daarom vragen we het college om na te gaan of er een vorm van prefinanciering door de stad mogelijk is, bv. werken met voorschotten of een derdebetalersregeling toe te passen.
Daarom stellen we volgend amendement voor aan het gemeenteraadsbesluit:
nieuw artikel 2:
De gemeenteraad vraagt het college om een sociale toets door te voeren op de betaalregeling van het toelagereglementen een gewijzigd reglement ter goedkeuring aan de raad voor te leggen.
We stellen volgende amendementen voor om toe te voegen in het reglement:
nieuw artikel 5.01.05 het aanplanten en onderhouden van een of meerdere toekomstbomen op privaat terrein. Een toekomstboom moet aan een paar criteria voldoen. Zo moet hij minstens 7 meter ver van gebouwen staan en moet hij van een soort zijn die oud kan worden. Tenslotte moet hij voldoende ruimte voor zijn wortels rond zich hebben.
nieuw artikel 5.02.03 BODEMBONUS
voor het verhogen van de ingrepen binnen de thema’s 5.01.01, 5.01.02 en 5.01.04 op de KOOLSTOFOPSLAG IN DE BODEM door bv. Het inwerken van houtig materiaal, basalt, silicaat, lavameel … in de bodem;
nieuwe artikel 5.02.04 SAMENWERKBONUS
Dit is een bonus die geldt als de aanvraag wordt ingediend samen met andere bewoners in onze stad die ook voor klimaatrobuuste maatregelen een toelage aanvragen. Deze bonus geldt ook voor inwoners van een klimaatstraat.
toe te voegen aan artikel 6.01.03
Ingrepen combineren met klimaatrobuuste ingrepen op het openbaar domein zoals een geveltuin, een regentuin, een regenton of andere wateropvang of -infiltratie is mogelijk om deze eis van minimale oppervlakte te halen.
nieuw artikel 6.03.03 VOOR ARTIKEL 5.02.03: BODEMBONUS
· de materialen als houtig materiaal, basalt, silicaat, lavameel … die de koolstofopslag in de bodem verhogen worden minstens voor de helft van de ontharde oppervlakte als bedoeld in art. 5.01.01, 5.01.02 en 5.01.04 in de bodem ingewerkt
in art. 7.01 in te voegen:
Voor het aanplanten van een toekomstboom geldt een subsidie van 50% van de investeringkost excl. BTW. Voorbereidende grondwerken zijn ook subsidiabel.
Voor het onderhoud van een toekomstboom geldt een subsidie van 50% van de investeringkost excl. BTW.
In art. 7.02 in te voegen:
In art. 8 toevoegen:
toe te voegen in artikel 20:
Dit reglement wordt voor advies voorgelegd aan de nog op te richten klimaatraad, waarna het reglement - in voorkomend geval - wordt geëvalueerd.
De gemeenteraad verwerpt bij monde van de fractievoorzitters het voorliggende amendement.
Stemgedrag
Stemden voor het amendement: Groen, PVDA, CD&V en raadslid Khadija Chennouf.
Stemden tegen het amendement: N-VA, sp.a, Vlaams Belang
en Open VLD.