Het leerplichtonderwijs in de stad Antwerpen kampt met een groot tekort aan aantal plaatsen. Er worden grote inspanningen geleverd voor capaciteitsuitbreiding, om gelijke onderwijskansen voor alle kinderen in het Antwerpse onderwijs te garanderen. Net zo belangrijk is vernieuwing van verouderd onderwijspatrimonium, zodat bestaande schoolplaatsen niet verloren gaan.
De verouderde gebouwen van Steinerschool Lohrangrin in het Valaarpark aan Hof Van Mols 29 en 31 en Boomsesteenweg 94 voldoen niet meer aan de voorwaarden voor onderwijs. Het schoolbestuur wil in de onmiddellijke omgeving een nieuwbouw realiseren, zodat de 244 kinderen die hier vandaag schoollopen ook in de toekomst gegarandeerd goed onderwijs kunnen genieten. Ze voorzien ook in 20 bijkomende plaatsen, een kinderdagverblijf en een sportzaal die ook dienst kan doen als muziek- en theaterzaal. Uit verschillende opzoekingen binnen de bestaande gronden en gebouwen van het stedelijk bedrijfsvastgoed blijkt dat een spie tussen de Valaarstraat en de Berkenrijslaan grenzend aan het parkgebied van Hof Van Mols de beste kansen op een kwaliteitsvol onderwijsprogramma biedt.
Omringende bewoners maken zich echter zorgen over de impact hiervan op de buurt. Het schoolbestuur wil daarom de buurt betrekken en heeft een volumestudie (in bijlage) gemaakt op basis van een bomenstudie, het advies van verschillende organisaties begaan met natuur en bos en de randvoorwaarden van de dienst Vergunningen van de stad Antwerpen.
Deze tekening vormt de basis van een participatief ontwerpproces, waar het district Wilrijk, ondersteund door de dienst Stadsontwikkeling Communicatie en Participatie, voorziet in regelmatige inspraak- en informatiemomenten voor de buurt en de Stadsbouwmeester voorziet in een ontwerptraject dat leidt tot een educatief schoolontwerp met ruimtelijke kwaliteit.
Enkele randvoorwaarden zijn al vastgelegd:
Het definitieve plan wordt in een apart besluit ter goedkeuring voorgelegd aan het college.
Op 29 januari 2016 (jaarnummer 796) keurde het college de nieuwe operationele werking goed met betrekking tot de beleidsvoorbereiding en –advisering voor huisvesting en huisvestingsbehoeften van alle stadsdiensten en stedelijke processen in of op stedelijk bedrijfsvastgoed.
Op 16 maart 2016 (jaarnummer 571) keurde het managementteam de uitgangspunten voor 'goed beheer' van de stedelijke vastgoedportefeuille goed.
Op 18 oktober 2013 (jaarnummer 10570) keurde het college de uitgangspunten goed voor het beheer van het stedelijk patrimonium en gaf het college opdracht aan AG VESPA en de bedrijfseenheid Patrimoniumonderhoud om deze krijtlijnen verder uit te werken.
Op 5 december 2014 (jaarnummer 12408) keurde het college de basisafspraken tussen AG VESPA en de bedrijfseenheid Stadsbeheer, met betrekking tot het beheer van het stedelijk patrimonium en de daaraan gekoppelde financiële consequenties, goed. Hierin werd de verticale opdeling van de eigendommen in financieel en niet-financieel patrimonium vastgelegd. Het college nam kennis van de lijsten financieel patrimonium en stedelijk bedrijfsvastgoed.
De gemeenteraad nam op 2 maart 2015 (jaarnummer 127) kennis van de basisafspraken tussen AG VESPA en de bedrijfseenheid Stadsbeheer, met betrekking tot het beheer van het stedelijk patrimonium en de daaraan gekoppelde financiële consequenties.
Het leerplichtonderwijs in de stad Antwerpen kampt met een groot tekort aan aantal plaatsen en er is dringend nood aan capaciteitsuitbreiding. Regelmatig komen er nieuwe Vlaamse initiatieven om de achterstand in scholenbouw weg te werken. Op 5 maart 2017 lanceerde de Vlaamse minister bevoegd voor onderwijs een oproep naar de schoolbesturen om deel te nemen aan een nieuw projectspecifiek Design Build Finance Maintain (DBFM)-programma. Een inrichtende macht (IM) die nieuwbouw- of verbouwplannen heeft, kon een aanvraagdossier indienen tot en met 31 mei 2017.
Op 24 mei 2017 (jaarnummer 4669) keurde het college goed dat onderstaande locaties principieel in aanmerking komen voor onderzoek om vervolgens mogelijk zakelijke rechten hierop te verlenen aan inrichtende machten voor de organisatie van onderwijs in het kader van de oproep projectspecifieke DBFM van 5 maart 2017:
De gemeenteraad keurde op de zitting van 26 juni 2017 (jaarnummer 365) het principe goed dat in het kader van de Vlaamse oproep projectspecifieke DBFM, een zakelijk recht kan worden gegeven door de stad aan het schoolbestuur vzw Lohrangrin voor de grond gelegen aan de Berkenrijslaan 1 te 2610 Wilrijk.
De gemeenteraad keurde op de zitting van 16 oktober 2017 (jaarnummer 00600) de erfpachtovereenkomst goed tussen het schoolbestuur vzw Lohrangrin en de stad Antwerpen.
1. AG VESPA adviseert principieel gunstig om grond genaamd de spie in erfpacht te geven voor periode van 40 jaar voor onderwijsdoelstellingen. Volgende zaken moeten verder uitgeklaard worden:
2. AG VESPA adviseert principieel gunstig om deel van de grond in het park in opstalrecht te geven voor de plaatsing van een tijdelijk paviljoen tijdens de bouwperiode van de sporthal met maximale periode van 5 jaar, volgende zaken moeten verder uitgeklaard worden:
3. AG VESPA adviseert ongunstig voor inname van eigendom van de stad, buiten de voorgaande overeenkomsten, door de school waarbij delen geprivatiseerd worden.
4. AG VESPA adviseert om, voorafgaand aan de erfpacht, voor het park bijkomende afspraken te maken over de herinrichting en exploitatielasten ingevolge het medegebruik door de school in samenspraak met de stedelijke diensten onder andere groendienst, stadsreiniging, AG VESPA , Stadsbouwmeester en het district, zodat het publiek karakter en de doorwaadbaarheid van het park en de ontsluiting naar de omgeving maximaal gegarandeerd blijft. Looplijnen/fietsroutes door het park zullen in beeld worden gebracht. Indien aanpassingen aan de parkinfrastructuur noodzakelijk zijn in functie van de circulatiebewegingen of ingevolge intensief gebruik van het park door de school, kan de stad vragen een bijdrage te leveren voor aanleg – en exploitatiekosten.
Om een betere verbinding tussen de nieuwe wijk op de te ontwikkelen aangrenzende weide en het Valaarpark te garanderen, zal de publieke doorgang tussen de gebouwen de villa, het kasteel, de hoeve en de schuur mogelijk gemaakt worden.
Advies met betrekking tot de ruimtelijke randvoorwaarden:
1. Wedstrijdprocedure:
2. Park en grotere context:
3. Nieuwbouwvolume in Spie
Het districtscollege neemt kennis van het ontwerpbesluit met de principebeslissing van het ontwerpproces van de nieuwe school bij Valaarpark en Hof van Mols en van het advies van 25 juni 2020 van het groenoverleg en beslist vanuit de eigen bevoegdheid inzake 'groen' volgende voorwaarden op te leggen:
Verder wenst het districtscollege verduidelijking rond:
Het college geeft principiële goedkeuring aan de randvoorwaarden die aan het schoolbestuur worden meegegeven in het ontwerpproces voor het nieuwe schoolgebouw bij Valaarpark en Hof van Mols, district Wilrijk. De bijgevoegde adviezen maken deel uit van de randvoorwaarden.
Het college geeft opdracht aan:
Dienst | Opdracht |
Stadsontwikkeling Communicatie en participatie | In overleg met district Wilrijk opzetten van een inspraaktraject voor de buurt en het schoolbestuur; |
Stadsontwikkeling Stadsbouwmeester | Organiseren van dialoog met het schoolbestuur over het ontwerptraject en de impact op het publiek domein, aangrenzend aan de projectgebieden van de school; |
Talentontwikkeling en Vrijetijdsbeleving Onderwijs | De dialoog over dit dossier tussen al de betrokken stedelijke diensten onderling en tussen de stad en het schoolbestuur te regisseren om |