De activiteiten binnen het TANGENT-projectvoorstel sluiten nauw aan bij de ambitie van het bestuursakkoord om in te zetten op slimme verkeerssturing en mobiliteitsoplossingen, onder meer via dynamische signalisatie en verkeerslichtensturing voor alle modi, connected cars (alleszins voor openbaar vervoer, taxi’s, hulpdiensten, …), snelheidsregeling en ISA (Intelligente SnelheidsAdaptatie), dynamische parkeergeleiding, real time informatie over openbaar vervoer en deelsystemen, combineren van verschillende kwalitatieve vervoersmiddelen dankzij slimme routeplanning, geïntegreerde MaaS oplossingen, …
Door het TANGENT project te ondersteunen verkrijgt de stad toegang tot inzichten die eigen proefprojecten kunnen aanvullen in het kader van de toekomstige nieuwe verkeerslichtencomputercentrale en de ontwikkeling van nieuwe en slimme toepassingen ter ondersteuning van een vlotter bereikbare slimme stad. De huidige fase van het VLCC-project voorziet in nieuwe geoptimaliseerde dynamische regelingen van alle kruispunten in Antwerpen. In de toekomst zal dit verder verfijnd worden via scenario's (bijvoorbeeld bij grootschalige evenementen of calamiteiten) waarin de verkeersregelingen op elkaar worden afgestemd. De ervaringen uit het TANGENT-project rond de modellering van dergelijke scenario's zijn daarom erg relevant.
Om het project te steunen dient de stad een steunbrief te ondertekenen. Hiermee engageert de stad zich om deel te nemen aan een stakeholder groep en de andere relevante projectvergaderingen en workshops en om daarnaast ook de resultaten van het project mee te verspreiden. In ruil ontvangt de stad toegang tot de resultaten en beleidsaanbevelingen van het project.
Onkosten voor deelname aan projectvergaderingen zullen vanuit het project vergoed worden.
De opvolging van de resultaten van het project zal gebeuren door de dienst Stadsontwikkeling/Mobiliteit.
Binnen Horizon 2020, het onderzoek- en innovatieprogramma van de Europese Commissie, staat momenteel de volgende oproep open: MG-2-11-2020–Network and traffic management for future mobility (vrij vertaald als: netwerk- en verkeersmanagement voor toekomstige mobiliteit). De stad is door IDLAB, een onderzoeksgroep van imec die mee ingebed is in de Universiteit Antwerpen, gevraagd om het projectvoorstel TANGENT te ondersteunen, acroniem voor Enhanced data processing techniques for dynamic management of multimodal traffic (vrij vertaald als: verbeterde technieken voor gegevensverwerking voor dynamisch beheer van multimodaal verkeer). De deadline voor indiening van projectvoorstellen die de tweede fase haalden, is 8 september 2020.
De Europese projectoproep zet in op de ontwikkeling van intelligente verkeersmanagementsystemen om nieuwe vormen van autonome en verbonden voertuigen te integreren met conventionele vervoersmodi. Om verkeersstromen te optimaliseren is er nood aan innovatieve systemen voor de verkeersmonitoring, het real time delen van vervoersdata en de verwerking tot afstemmingsprocessen die tot bij alle netwerkgebruikers komen. Het TANGENT projectvoorstel speelt hierop in door de expertise van verschillende Europese academische en industriële partners samen te brengen om een nieuwe generatie ondersteuningstools te ontwikkelen.
Binnen TANGENT zal daarom gewerkt worden rond het
- afstemmen van de verschillende publieke en private vervoersactoren;
- identificeren, harmoniseren en ontsluiten van vervoersdata;
- onderzoeken van motivaties en voorkeuren van gebruikers;
- verbeteren van de accuraatheid van verkeersvoorspellingen;
- optimaliseren van verkeersmanagement via artificiële intelligentie;
- opzetten en testen van de nodige infrastructuur en instrumenten die het nemen van beslissingen ondersteunen in een multimodale context.
TANGENT zal hiertoe in drie steden (Lissabon, Rennes en Gdynia) pilootprojecten opzetten. Het project wordt getrokken door Deusto (Spanje). Andere projectpartners zijn , Aimsun (Spanje), NTUA (Griekenland), imec (België), Cefiriel (Italië), Rupprecht (Duitsland), ID4Car (Frankrijk), Keolis (Frankrijk), stad Rennes (Frankrijk), A-to-Be (Portugal), Panteia (Nederland), Viaverde (Portugal), POLIS (Europees koepelnetwerk - België), stad Gdynia (Polen).
De activiteiten rond verkeersmanagement sluiten nauw aan bij het Antwerpse verkeerslichtencoördinatiecentrale (VLCC)-project, zoals goedgekeurd op het college van 31 oktober 2019 (jaarnummer 9867). Hierin wordt samen met het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer onderzocht of de afstemming van verkeerslichten kan verbeterd worden door middel van een netwerkregeling in combinatie met intelligente regelaars op basis van algoritmes en modellen. In het Vlaams gefinancierde City-of-things project ‘netwerkregelingen in stedelijke context’, zoals goedgekeurd op het college van 20 september 2019 (jaarnummer 7563), worden deze netwerkregelingen verder ontwikkeld en geïmplementeerd.
Het college keurt deelname aan de adviesraad van het projectvoorstel TANGENT goed en ondertekent hiertoe de steunbrief.