In 2015 werd Antwerp-ITTCO door UNITAR officieel erkend als CIFAL- centrum met de naam CIFAL Flanders.
CIFAL Flanders is als internationaal opleidings- & projectcentrum verbonden met het ‘United Nations Institute for Training and Research’ (UNITAR) in Genève. Daarnaast maakt CIFAL Flanders actief deel uit van het CIFAL Global Network met CIFAL-hubs/centra in 19 verschillende landen verspreid over alle continenten. CIFAL Flanders is de enige CIFAL-afdeling in Noordwest-Europa. Dankzij de structurele band met UNITAR kan CIFAL Flanders als enig centrum in de regio UNITAR-certificaten afleveren voor voltooide opleidingstrajecten.
De impactanalyse naar aanleiding van 5 jaar CIFAL Flanders toont aan dat zowel de specifieke ‘Action Learning Methodology’, een praktische vertaalslag van Verenigde Naties (VN) -teksten in beleid en organisaties als ook de rol als kennispartner, inspirator en ‘change agent’ een blijvende maatschappelijke impact hebben gecreëerd op het vlak van duurzame ontwikkeling. CIFAL Flanders is op 5 jaar tijd immers uitgegroeid tot de referentie op vlak van innovatieve opleidingen en impactvolle projecten en initiatieven met focus op de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals - SDG’s). Daarnaast ontwikkelt CIFAL Flanders nu ook een opleidingstraject op vlak van ‘Business & Human Rights’.
Als stad een CIFAL-centrum hosten betekent ook dat de Stad Antwerpen zich een VN-stad mag noemen en de VN-vlag mag hijsen. CIFAL Flanders faciliteert ook graag toegang tot het netwerk van VN-organisaties in België, Europa (Genève) en wereldwijd (New York).
De Stad Antwerpen (Schepen Tom Meeuws) wordt waarnemend bestuurder van de Raad van Bestuur van CIFAL Flanders. Op deze manier weegt de Stad Antwerpen zelf op de strategische doelstellingen van CIFAL Flanders.
De bestuurders en medewerkers van de Stad Antwerpen kunnen gratis deelnemen aan alle door CIFAL Flanders georganiseerde open opleidingen en e-learnings.
De Stad Antwerpen ontvangt de action learning materials zoals de infofiche met geactualiseerde informatie (gidsen, instrumenten, studies, …) betreffende de SDG’s en kan bij CIFAL Flanders terecht met alle vragen over duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en de Sustainable Development Goals gelinkt met de verklaringen van de Verenigde Naties.
UNITAR en zijn geaffilieerde CIFAL’s ontvangen geen financiële ondersteuning van de Verenigde Naties. Deze organisaties zijn afhankelijk van de inkomsten van opleidingen en projectontwikkeling, van partnerschappen en van overheidssubsidies. De kostprijs van het CIFAL Flanders opleidingsaanbod wordt zo laag mogelijk gehouden omdat CIFAL Flanders een maatschappelijke rol te vervullen heeft. CIFAL Flanders streeft een duurzame financiering na zodat het team optimaal kan worden ingezet voor de vervulling van de maatschappelijke rol.
De werking van het CIFAL Global Network (CGN) en UNITAR wordt gefinancierd door de jaarlijkse bijdrage (‘fee’) van 30.000 USD van elk van de CIFALs. Deze jaarlijkse bijdragen worden gebruikt voor:
De toelage van de stad dient ter (mede)financiering van de jaarlijkse bijdrage aan CIFAL Global Network (CGN) en UNITAR.
Artikel 386 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.
Met behoud van de toepassing van de bepalingen omtrent de intergemeentelijke samenwerking, kunnen de gemeenten verenigingen, stichtingen en vennootschappen met sociaal oogmerk oprichten, erin deelnemen of zich erin laten vertegenwoordigen als die verenigingen, stichtingen en vennootschappen met sociaal oogmerk niet belast worden met de verwezenlijking van welbepaalde taken van gemeentelijk belang.
Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en de aanwending van sommige toelagen en gemeenteraadsbesluit van 18 december 2006 (jaarnummer 2730) dat het reglement op de toelagen vastlegt.
Antwerp-ITCCO (Antwerp International Training Center on Corporate Opportunities) is een Stichting van Openbaar Nut (SON) die o.m. tot doel heeft te zorgen voor de verdere uitbouw van het VN-opleidingscentrum voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen in Antwerpen.
Het college keurde op 27 november 2015 (jaarnummer 9823) volgende principes voor uitbetalen van de toelagekredieten op het exploitatiebudget aan derden goed, in verhouding tot de duurtijd van de convenant, samenwerkings- of betoelagingsovereenkomst. Deze werkwijze is van kracht op de laatst goedgekeurde nominatieve lijst en eventueel bijkomende wijzigingen aan de nominativiteit, voorgelegd aan de gemeenteraad.
De stad verleende gedurende 4 jaar logistieke ondersteuning aan Antwerp-ITCCO door middel van het ter beschikkingstellen van drie werkplekken in Den Bell. Daarnaast besliste de stad reeds in 2015 dat de bedrijfseenheid Ondernemen en Stadsmarketing het project ook in haar werking ondersteunt.
Op 18 mei 2020 werd het meerjarenplan 2020 - 2025 - aanpassing 1 goedgekeurd.
Er werd bij opmaak meerjarenplanning een jaarlijkse nominatieve toelage op voorzien Antwerp ITCCO SON - Cifal Flanders van 26.000,00 EUR. Met dit besluit wordt de uitbetaling van de toelage 2020 goedgekeurd.
Een toelage zal enkel uitbetaald worden wanneer er geen openstaande, niet betwiste, vervallen schulden zijn ten aanzien van de Stad.
Het college beslist de toekenning en de uitbetaling van de toelage van 26.000,00 EUR aan Antwerp ITCCO vzw - Cifal Flanders, ter (mede)financiering van de jaarlijkse bijdrage aan CIFAL Global Network (CGN) en UNITAR, goed te keuren.
De financieel directeur verleent zijn visum en regelt de financiƫle aspecten als volgt:
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
Uitbetaling toelage aan Antwerp ITCCO SON Sint-Jacobsmarkt 9/13 OND NBE0845946106 NBE BE18973113919965 |
26.000,00 EUR | budgetplaats: 5152500000 budgetpositie: 6496800 functiegebied: 2LMS020301A00000 subsidie: SUB_NR fonds: Intern begrotingsprogramma: 2SA020350 budgetperiode: 2000 |
4505111591 |