Stad Antwerpen werkt samen met het parket en de lokale politie voor de aanpak van jeugddelinquentie. In de samenwerkingsovereenkomst justitieel casemanagement risicojongeren worden de basisafspraken tussen de partners over de projectmatige aanpak van bepaalde jeugddelinquentiefenomenen, vastgelegd. Dit omvat de lopende deelwerkingen van minderjarige druggebruikers en jongeren die worden opgevolgd door het Scholenprotocol maar kan ook uitgebreid worden met nieuwe deelwerkingen.
Deze samenwerkingsovereenkomst is de basis voor een geïntegreerd beleid:
Dit wordt mogelijk gemaakt door de volgende engagementen van de partners:
Deze samenwerkingsovereenkomst is van kracht vanaf het moment van de ondertekening en blijft lopen totdat één van de partners de overeenkomst herroept.
De Ministeriële richtlijn van 16 mei 2003 bepaalt het volgende: Om de sociale hulpverlening te bevorderen, wordt in elk parket een casemanager justitie aangewezen en belast met het beleggen van permanent en georganiseerd overleg tussen de betrokken personen (bemiddelaar tussen de gerechtelijke instanties, het netwerk van hulpverlening voor therapeutisch advies en de sociale sector). Een doeltreffend strafrecht begint waar andere mechanismen voor regulerende para-justitiële hulp hebben gefaald of zouden zijn genegeerd.
Stad Antwerpen wil jeugddelinquentie efficiënt aanpakken. Daartoe is een goede samenwerking met de lokale politie en het jeugdparket van wezenlijk belang.
In 2002 werd het Scholenprotocol opgestart als samenwerkingsverband tussen het jeugdparket, politiezone Antwerpen, Antwerpse secundaire scholen en de stad Antwerpen. De stad nam hierbij een coördinerende rol op, waartoe één VTE werd gedetacheerd naar het jeugdparket.
Bijkomend werd in 2014 het casemanagement minderjarige druggebruikers opgestart. Het detacheren van een casemanager (één VTE) van de stad naar het jeugdparket bood een antwoord op de verhoogde inzet van politie op drugbezit en het prioriteitsbeleid op parketniveau ten aanzien van druggerelateerde feiten. De samenwerkingsovereenkomst justitieel casemanagement minderjarige druggebruikers werd goedgekeurd door het college op 14 maart 2014 (jaarnummer 2732).
Het justitieel casemanagement minderjarige druggebruikers en het Scholenprotocol werden in oktober 2016 samengevoegd en omgevormd tot het justitieel casemanagement risicojongeren, om de werklast te optimaliseren en overlap van de doelgroep te vermijden. De twee VTE’s die in het verleden voor elke deelwerking apart werden aangesteld, werken sindsdien binnen het justitieel casemanagement risicojongeren als respectievelijk coördinator en casemanager.
Door deze samensmelting ontstond de nood aan een overkoepelende overeenkomst, waarin de basisafspraken tussen de vermelde partners formeel worden bekrachtigd.
De middelen voor de 2VTE gedetacheerde medewerkers werden reeds voorzien in het meerjarenplan 2020-2025.
Het college keurt de samenwerkingsovereenkomst, tussen de stad Antwerpen, het parket van de procureur des Konings en de politiezone Antwerpen inzake justitieel casemanagement risicojongeren, goed.