Terug
Gepubliceerd op 13/07/2020

2020_CBS_06030 - Huizen van het Kind - Actieplan Generatie Veerkracht: verdeling van vrijetijdspakketten aan kwetsbaren kinderen en jongeren in tijden van Corona - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 10/07/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Karin De Craecker, waarnemend algemeen directeur

Afwezig

Claude Marinower, schepen; Serge Muyters, korpschef; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Karin De Craecker, waarnemend algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_06030 - Huizen van het Kind - Actieplan Generatie Veerkracht: verdeling van vrijetijdspakketten aan kwetsbaren kinderen en jongeren in tijden van Corona - Goedkeuring 2020_CBS_06030 - Huizen van het Kind - Actieplan Generatie Veerkracht: verdeling van vrijetijdspakketten aan kwetsbaren kinderen en jongeren in tijden van Corona - Goedkeuring

Motivering

Argumentatie

Er worden twee soorten pakketten voorzien: voor kinderen van 0 tot en met 6 jaar en van 7 tot en met 12 jaar. Met het subsidiebedrag wordt speelgoed  aangekocht om in de vrijetijdspakketten op te nemen.

De aanwendingsvoorwaarden die worden gesteld aan deze subsidie zijn:

  • het betreft duurzaam materiaal en samenwerkingen tussen de Huizen van het Kind en partners in de wijk;
  • beroep doen op sociaal kapitaal en bestaande solidariteit verenigingen in buurten;
  • de samenwerking vanuit de Huizen van het Kind loopt met verenigingen die rechtstreeks contact met de doelgroep;
  • aan het uitdelen van pakketten is eventueel een dienstverlening gekoppeld;
  • extra inzetten op een samenwerking jeugdwelzijnswerk en opvoedingsondersteuning;
  • het wordt verdeeld, onder strikte voorwaarden, door personen die reeds een vertrouwensband hebben met de kinderen en jongeren. 

Onder de doelgroep wordt begrepen kwetsbare kinderen en jongeren, die gekend zijn door de partners van de Huizen van het Kind:

  • in (kans)armoede; 
  • in een moeilijke thuissituatie; 
  • in een traject van jeugdhulpverlening/aanpak jeugddelinquentie; 
  • in een precaire verblijfssituatie; 
  • kinderen en jongeren die een moeilijk of geen schooltraject doorlopen; 
  • kinderen en jongeren met een beperking.

De 17 Huizen van het Kind krijgen naargelang de grootte van hun Huis (aanbod, aantal bezoekers enzovoort) en de Kansarmoede-index van Kind en Gezin  op wijkniveau, een aantal pakketten. In totaal worden er 3.250 pakketten verdeeld.

Voor de logistieke organisatie van het verdelen van de pakketten wordt samengewerkt met twee partners van de Huizen van het Kind: Gezinsbond vzw en Gekkoo vzw. De organisaties waarmee wordt samengewerkt in de wijk vanuit de Huizen van het Kind zijn die organisaties die deze kwetsbare kinderen en gezinnen begeleiden en bereiken. Die organisaties worden op maat van de wijk gekozen. Met de Stedelijke Kinderopvang is overkoepelend een samenwerking opgezet. Elke samenwerkende organisatie krijgt naargelang de nood een aantal vrijetijdspakketten. Het doel van deze actie is:

  • om  kwetsbare kinderen te bereiken, hen speelgoed en vrijetijdsmateriaal te geven en te vragen naar andere noden binnen het gezin;
  • samenwerkingen vanuit de Huizen van het Kind met organisaties te versterken zodat deze kwetsbare kinderen beter bereikt en ondersteund kunnen worden;
  • de Huizen van het Kind nog zichtbaarder te maken in de wijk.  

Een vrijetijdspakket zal ofwel op afspraak worden uitgedeeld in de Huizen van het Kind ofwel zal deze door de organisatie zelf aan het gezin worden gegeven.

De controle gebeurt door de stedelijke coördinatoren van de Huizen van het Kind. Er wordt centraal een lijst bijgehouden met samenwerkende organisaties per wijk of Huis van het Kind, het aantal pakketten die werden gegeven per organisatie en het totaal aantal kinderen dat een pakket heeft gekregen.  

Het Huis van het Kind dient ten laatste op 15 november 2020 een eindverslag in bij het agentschap Opgroeien dat belast is met de controle. Dit eindverslag bevat minstens een kostenstaat met betrekking tot de aankoop van vrijetijdsmateriaal, alsook een rapportage van het bereiken van kinderen in een maatschappelijk kwetsbare positie en van de samenwerking met de relevante partners in functie van de verdeling van het vrijetijdsmateriaal.

Juridische grond

Besluit van de Vlaamse Regering tot toekenning van een projectsubsidie aan de Huizen van het Kind ter compensatie van de aankoop van vrijetijdsmateriaal voor kinderen in een maatschappelijk kwetsbare positie.

Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen en gemeenteraadsbesluit van 18 december 2006 (jaarnummer 2730) dat het stedelijk reglement op de toelagen vastlegt.

Aanleiding en context

Vanuit de Vlaamse Regering werd het actieplan ‘Generatie Veerkracht’ (zie bijlage) gelanceerd voor maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren in tijden van corona. Dit actieplan bestaat uit 6 concrete hefbomen om kwetsbare kinderen en jongeren in deze tijden van corona beter te ondersteunen en perspectief te geven en voorziet hiervoor per hefboom extra middelen.  

De eerste hefboom is het lokaal aanbieden van pakketten via de Huizen van het Kind aan kwetsbare kinderen en jongeren. Elk vrijetijdspakket bevat:

  • Ontspanningsmateriaal: spel-, knutsel-, sport-, vrijetijdsmateriaal, boeken en strip…;
  • Informatiemateriaal over COVID maatregelen en info over hulplijnen;
  • Digitaal materiaal.

De Vlaamse Regering heeft hiervoor een subsidie van 65.000 EUR subsidie aan de stad toegekend en uitbetaald. De stad fungeert als doorgeefluik naar de Huizen van het Kind. Het zijn de Huizen van het Kind die moeten instaan voor de verdeling van deze pakketten aan kwetsbare kinderen. 

Algemene financiële opmerkingen

De aankoop van het speelgoed in de vrijetijdspakketten gebeurt op raamovereenkomst voor educatief speelgoed bij de firma Hageland Educatief. Er wordt 64.961,58 euro (incl.btw) vastgelegd.

Beleidsdoelstellingen

4 - Harmonieuze stad
2HMS04 - Sociale zaken
2HMS0402 - De stad maakt werk van een geïntegreerde aanpak in de ondersteuning van gezinnen en het welzijn van kinderen en jongeren.
2HMS040201 - Ketenaanpak gezinnen, kinder- en jongerenwelzijn

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de toelage, onder de vorm van speelgoed voor de samenstelling van vrijetijdspakketten, aan Huizen van het Kind in functie van de verdeling van vrijetijdspaketten aan kinderen in een kwetsbare positie, goed.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen

  • actieplan maatschappelijk kwetsbare kinderen in Corona- KG.pdf
  • Actieplan_dalle.pdf
  • Besluit van de Vlaamse Regering tot toekenning van een projectsubsidie.pdf