Terug
Gepubliceerd op 15/07/2020

2020_CBS_06044 - Gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Boomsesteenweg-Krijgslaan-Kernenergiestraat’. District Wilrijk - Proces- en startnota - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 10/07/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Karin De Craecker, waarnemend algemeen directeur

Afwezig

Claude Marinower, schepen; Serge Muyters, korpschef; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Karin De Craecker, waarnemend algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_06044 - Gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Boomsesteenweg-Krijgslaan-Kernenergiestraat’. District Wilrijk - Proces- en startnota - Goedkeuring 2020_CBS_06044 - Gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Boomsesteenweg-Krijgslaan-Kernenergiestraat’. District Wilrijk - Proces- en startnota - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

Art. 2.2.18. §1. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening zegt dat het college gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen opmaakt en hiervoor de nodige maatregelen neemt.

Argumentatie

Afbakening plangebied

De site wordt in de fase van de startnota begrensd door de Krijgslaan in het noorden, de Kernenergiestraat in het oosten en de N177 in het westen. In het zuiden is de grens nog niet vastgelegd. In het zuidelijke deel van het plangebied wordt nog onderzocht of er mogelijkheden zijn om een gebundelde ontsluiting te voorzien.

Opzet van het RUP

Het opzet van het RUP is het realiseren van een kwalitatief en vernieuwend verdichtingsproject.

Het potentieel te ontwikkelen hoekperceel dat tussen de Boomsesteenweg (N177), Krijgslaan en Kernenergiestraat ligt, wordt momenteel volgens het gewestplan bestemd als woongebied en industriegebied. Deze juridische context maakt samen met de eigendomsstructuur dat deze onafgewerkte hoek al zeer lang onbebouwd is gebleven. Ter hoogte van de Kernenergiestraat wordt de site begrensd door een zonevreemd appartementsgebouw met terrassen gericht naar de N177 en A12 dat ooit deel uitmaakte van een ondertussen vervallen verkaveling. De proporties van de onbebouwde ruimte laten het niet toe om op de klassieke manier wonen en KMO van mekaar te scheiden en binnen de huidige juridische context een kwalitatief project te ontwikkelen. Het opzet is om de scharnierfunctie van het plangebied te behouden en om woon- en werkfuncties harmonieus te combineren in één stedelijke ontwikkeling, waarbij de focus sterk op het lokale en kleinschalige karakter wordt gevestigd.

Met de opmaak van het RUP wordt gezocht naar een kwalitatieve ruimtelijke oplossing door de realisatie van een ambitieus stadsblok als pilootproject van innovatieve woon- en werkvormen. Daarnaast wordt een kwalitatieve verbetering en regularisering van de bestaande appartementsgebouwen in het plangebied gerealiseerd.

Reikwijdte en detailleringsgraad

Het RUP Boomsesteenweg-Krijgslaan-Kernenergiestraat vervangt de bestemmingszones van het gewestplan (woongebied en industriegebied). Aangezien het gebied enerzijds bestemd zal worden voor wonen en aanverwante functies zoals lokale voorzieningen en anderzijds voor werken in de vorm van bedrijvigheid en kantoren zal het plangebied herbestemd worden naar een zone voor gemengde functies. Het wordt een gemengd woon-werkgebied waarbij de focus sterk op het lokale en kleinschalige karakter wordt gevestigd. Grootschalige commerciële activiteiten worden uitgesloten. Er wordt maximaal ingezet op het verweven van wonen en werken.

Procedure

RUP Boomsesteenweg-Krijgslaan-Kernenergiestraat volgt de nieuwe procedure zoals bekrachtigd in het decreet door de Vlaamse regering op 1 juli 2016 waardoor de planmilieueffectrapportage (plan-MER) en andere effectbeoordelingen in het planningsproces van een RUP geïntegreerd worden. Op 17 februari keurde de Vlaamse regering het uitvoeringsbesluit bij dit decreet goed. Het geïntegreerde planningsproces voorziet in de opmaak van een procesnota en een startnota als de eerste stappen.
De procesnota is een aparte, op zichzelf staande nota die het volledige planningsproces en de te doorlopen participatie omschrijft, zowel hoe het proces wordt gepland als hoe het effectief werd uitgevoerd. Het is een evolutief document. Het heeft louter toelichtende waarde (‘leeswijzer’). De startnota beschrijft de doelstellingen van het RUP voor het geselecteerde gebied, de relatie met de planningscontext, de reikwijdte en detailleringsgraad van het RUP en van de te onderzoeken effecten met inbegrip van de methodieken. Het college vraagt advies over de startnota en raadpleegt de bevolking hierover. Adviezen en reacties moeten binnen de zestig dagen na ontvangst van de adviesvraag of start van de raadpleging toekomen. Voor dit RUP vindt er in september 2020, bij aanvang van de raadpleging een informatiemoment plaats.

Fasering

Collegebesluit: start- en procesnota 

10 juli 2020

Districtsraad: advies startnota 

3 september 2020

GECORO: advies startnota 

1 september 2020

Collegebesluit: scopingsnota 

december 2020

Collegebesluit: voorontwerp-RUP 

april 2021

GECORO: advies voorontwerp-RUP 

mei 2021 

Districtsraad: advies voorontwerp-RUP 

mei 2021

Collegebesluit: voorstel aan gemeenteraad om ontwerp
 RUP voorlopig vast te stellen

juli 2021

Gemeenteraad: voorlopige vaststelling ontwerp-RUP 

augustus 2021

Openbaar onderzoek (60 dagen) 

september 2021- oktober 2021

GECORO: advies 

december 2021

Collegebesluit: voorstel aan gemeenteraad om het RUP
 definitief vast te stellen

maart 2022

Gemeenteraad: definitieve vaststelling 

maart 2022

Schorsingstermijn Vlaamse regering/deputatie (45 dagen) 

mei 2022

Publicatie Belgisch Staatsblad 

juni 2022

Data in cursief zijn ramingen.

Juridische grond

Art. 2.2.18 en volgende van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) die de procedure vastleggen voor de opmaak van de gemeentelijke ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP).

Aanleiding en context

Op 5 juli 2019 (jaarnummer 5714) besliste het college om de opmaak van het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) 'Site Boomsesteenweg-Krijgslaan-Kernenergiestraat', district Wilrijk, goed te keuren.

Op 11 februari 2020 werd Sweco aangesteld voor de opmaak van het RUP op basis van de raamovereenkomst voor de opmaak van milieueffectenrapporten, ruimtelijke veiligheidsrapporten en gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GAC6201563065).

Het projectgebied is gelegen in Wilrijk tussen de Boomsesteenweg, de Krijgslaan, de Kernenergiestraat en een aanpalend KMO-bedrijf. Deze site wordt vandaag qua bestemming rigide en hard opgedeeld volgens het Gewestplan in deels wonen en deels KMO. Deze juridische context, in combinatie met de eigendomsstructuur en de zeer atypische ruimtelijke context, maakt dat deze site al zeer lang onbebouwd is gebleven met een onafgewerkte hoek op een belangrijk kruispunt als gevolg. Het heeft immers onvoldoende maat en oppervlakte om het wonen en KMO te scheiden via de gangbare en klassieke manier met een groene buffer van 30 meter cfr. het gewestplan. Bijkomend wordt deze site nog begrensd door een appartementsgebouw in de Kernenergielaan dat thans zonevreemd ligt, wat ook maakt dat bijkomende bedrijvigheid in conflict zou komen met dit bestaande woongebouw. 

Deze atypische locatie met zijn niet evidente uitdagingen vraagt met andere woorden een oplossing op maat om te komen tot een kwalitatief en vernieuwend verdichtingsproject op de site Boomstesteenweg – Krijgslaan –Kernenergiestraat te Wilrijk. De site is een typisch voorbeeld in de 20ste-eeuwse gordel waarop de verdichtingsstrategie zoals uitgewerkt in Labo XX, kan worden toegepast. 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de procesnota en de startnota voor het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP)
' Boomsesteenweg-Krijgslaan-Kernenergiestraat ' met Algplanid RUP11002_214_80004_00001, district Wilrijk, goed.


Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Artikel 3

Het college geeft opdracht aan:

Dienst 

Taak

SW/OMG

om adviezen in te winnen van:
- de besturen en openbare instellingen zoals
opgelegd in de Vlaamse Codex Ruimtelijke
Ordening
- district Wilrijk
 - GECORO

SW/communicatie en participatie

om een infomoment te organiseren


Bijlagen

  • RUP_11002_214_80004_00001_PN_c.pdf
  • RUP_11002_214_80004_00001_ST_c_2606.pdf