Art. 8 van het besluit van de gemeenteraad van 25 maart 2019 (jaarnummer 154): het college is bevoegd om namens de stad Antwerpen in te tekenen op projectoproepen die worden georganiseerd door een hogere overheid en om met diezelfde overheid daarover overeenkomsten te sluiten.
De dienst Personeel & Organisatie/Fondsen zorgt voor ondersteuning en begeleiding bij de indiening van voorstellen. De oproep werd aan betrokken diensten binnen de groep stad Antwerpen verspreid, met de vraag om tegen 29 juni 2020 mogelijke projectvoorstellen rond het thema data-gedreven digitalisering en transformatie aan te melden.
Er werden drie voorstellen aangemeld. Deze projecten worden voorgesteld in voorlopige projectfiches. Op basis van de informatie in deze fiches werden de projecten door de dienst Personeel & Organisatie/Fondsen getoetst aan de oproepcriteria. Het college wordt nu gevraagd te beslissen welke voorstellen ingediend worden bij de Vlaamse overheid. De geselecteerde projectvoorstellen moeten vervolgens uitgeschreven worden in een volledig aanvraagdossier. De uiteindelijke indiening van de dossiers dient te gebeuren tegen de deadline van 10 september 2020. Vooraf moeten deze dossiers namens het college van burgemeester en schepenen ondertekend worden.
Op basis van een toetsing aan de oproepcriteria wordt voorgesteld om volgende voorstellen al dan niet te weerhouden voor een aanvraag voor thematische subsidie stadsvernieuwing:
Digitale Health Kiosken als privaat-publieke platformen voor stadsvernieuwing, innovatie, economische ontwikkeling en welvaart in de stad (Ondernemen en Stadsmarketing) - aangevraagd bedrag 500.000,00 euro - weerhouden voor indiening
Het idee voor Digitale Health Kiosken (DHK's) is ontstaan uit de pandemie context en de nood om snel en efficiënt veel burgers te bereiken in het bestrijden van de verspreiding van COVID-19. Er is in die context een nood aan een laagdrempelig, stigma vrij en hoogtechnologisch netwerk van slimme autonome infrastructuur, waar bewoners en passanten zich kunnen testen op COVID-19, zich laten vaccineren en informatie uitwisselen.
De bundel van functionele diensten die via het netwerk van DHK’s geleverd worden, wordt in proof of concept fase opgebouwd rond de acute en concrete noden die tijdens deze COVID-19 crisis zeer duidelijk naar voor gekomen zijn: de noodzaak aan slimme preventieve interventies om de veiligheid en gezondheid van de burgers te waarborgen. Om deze interventies te kunnen uitvoeren moeten de kiosken aan hoge kwaliteitsvereisten voldoen. Deze diensten worden verder uitgebouwd op basis van de proof of concept infrastructuur die in het kader van het DHK-project zal opgebouwd worden. Het project wil op die manier bijdragen aan de vervlechting van verschillende complementaire functies die door stakeholders op een bepaalde plaats kunnen vervuld worden en die leven en werken in de stad efficiënter, effectiever en aangenamer kunnen maken.
De kiosken zullen een netwerk vormen van modulaire infrastructuur, ingebed in de stad. Ze staan op strategische plekken in de stad waar regelmatig grotere groepen mensen passeren of bij elkaar komen.
De kiosken worden ontworpen als 'slimme autonome infrastructuur', modulair opgebouwd rond een verzameling van functies:
De data van de kiosken worden gekoppeld met andere databronnen of ICT-oplossingen als basis voor bijkomende functionaliteit, voorspellingen, diepere analyses of onderzoek. De kiosken worden zo ook een instrument in een smart city beleid. Deze slimme infrastructuur vormt de basis van een publiek-privaat open innovatie- en business platform waarrond een ecosysteem van economische stakeholders kan gebouwd worden die co-creatief nieuwe waardemodellen kunnen bouwen. Dit platform biedt de mogelijkheid om hier een business model op te ontwikkelen voor uitbating en verdere verspreiding in Vlaanderen van de DHK’s.
Een groot farmaceutisch bedrijf heeft interesse in het concept van de DHK’s. Zij exploreren een aantal mogelijkheden om kiosken te gebruiken ter ondersteuning van hun activiteiten voor klinisch onderzoek. De mogelijkheden voor samenwerking in het kader van dit project zullen verder onderzocht worden.
Het project sluit goed aan bij alle thema's van deze oproep. Er is aandacht voor digitalisering en het gebruik van data, voor de effecten en gevolgen van de COVID-19 pandemie voor de stad en stelt innovatieve oplossingen voor. Bovendien worden er ook economische toepassingen geïntegreerd in het projectvoorstel die nieuwe impulsen kunnen geven het lokaal ondernemen. Het voorstel is reeds goed uitgewerkt en kan concrete doelstellingen en te verwachten output aantonen.
De Groenplaats, een groene iconische toegangspoort tot het historische centrum (Stadsontwikkeling) - aangevraagd bedrag 500.000,00 euro - weerhouden voor indiening
Momenteel zijn de voorbereidingen voor de heraanleg van de Groenplaats volop aan de gang. In het ontwerp zal ook een digitale laag opgenomen worden om van de Groenplaats een slim plein te maken. We incorporeren slimme oplossingen voor afval, de mobilteits- en overlastuitdagingen, klimaatrobuustheid… Hiervoor wordt samengewerkt met imec.
COVID-19 en de klimaatuitdagingen vragen om een hogere versnelling en een extra toets aan het ontwerp. Met stadsvernieuwingsmiddelen willen we een stap verder gaan in onze ambities. Het plein moet terug een iconische plek worden. We brengen naast technologie en digitalisering ook kunst en creativiteit aan zet om de beleving van het plein uniek en verrassend te maken. We zetten in op innovatieve kruisbestuiving met een focus op klimaatrobuustheid. Het resultaat moet tot de verbeelding spreken en ook extra bezoekers aantrekken. We gaan in zee met een innovatief ontwerpbureau dat de opdracht krijgt om de diverse gebruikers van de Groenplaats (bevolking, toerisme, evenementen, horeca en shoppers) te verbinden met technologie in artistieke installaties die bovenstaande ambities uitademen. Bij de uitwerking van het concept wordt ook verwacht dat er een participatief traject wordt opgezet.
De heraanleg van de Groenplaats sluit aan bij traditie van de oproepen stadsvernieuwing waarbij door fysieke ingrepen nieuwe impulsen gegeven worden aan de stad of een stadsdeel. Bij het ontwerp zullen digitale toepassingen worden voorgesteld, wat past binnen het thema van deze oproep. Bovendien zullen deze innovatieve oplossingen voor de Groenplaats direct gelinkt kunnen worden aan het versterken van de handels- en horecafunctie van de binnenstad.
Het winkelgebied van de toekomst: Smart Retail Area Antwerp (Ondernemen en Stadsmarketing) - aangevraagd bedrag 500.000,00 euro - niet weerhouden voor indiening
Omwille van de COVID-19 pandemie worden de veranderingen waar de retailers mee geconfronteerd worden (toename e-commerce, veranderend consumentengedrag ...) nog versneld. In deze omstandigheden wil de stad Antwerpen de sector ondersteunen en de noodzakelijke veranderingen mogelijk maken.
Omwille van de COVID-19 pandemie moet er snel ingespeeld kunnen worden op het informeren van de burger, bijvoorbeeld voor het monitoring van wachtrijen, het handhaven van 1,5 meter social distancing, druktemeting en het omleiden van bepaalde verkeersmodi. Dit kan via digitale schermen op het openbare domein. Deze schermen zouden ook versterkend kunnen werken in het kader van de belevingseconomie met toepassingen als een ‘Smart photo booth’, info over het shoppinggebied, real time informatie over lokale events. Samenwerking met de retailsector is hiervoor noodzakelijk en instore toepassingen worden daarom meegenomen in het project.
Dit projectvoorstel speelt in op verschillende doelgroepen:
Het toepassingsgebied van het project is:
Met het project ambieert de stad Antwerpen om via slimme toepassingen haar stedelijk weefsel in te richten als belevingseconomie en de retailsector robuuster te maken. Op die manier zullen de retailers meer gewapend zijn om een digitale pijler te integreren in hun business model en om digitale instrumenten te ontwikkelen die toelaten zich aan te passen op momenten dat de winkel fysiek niet bereikbaar is.
Het projectvoorstel combineert digitale ontwikkeling met het versterken van de lokale ondernemingen, meer bepaald de retailsector. Daarmee wordt aangesloten bij de doelstellingen van deze oproep. Het voorstel betrekt ondernemers, maar bekijkt de gebruikers verder vooral als consument. In de andere twee voorstellen (DHK's en Groenplaats) is deze benadering ruimer en is er meer sprake van sociale innovatie, wat ook een belangrijke invalshoek is voor stadsvernieuwing.
Dit projectvoorstel wordt eveneens ingediend in het kader van de EFRO-oproep Smart Cities en maakt daar ook kans op subsidiëring. Met de projecten Digitale Health Kiosken en Groenplaats heeft de stad Antwerpen al twee sterke voorstellen voor deze thematische oproep stadsvernieuwing en wordt er in totaal 1.000.000,00 euro subsidie aangevraagd (op een beschikbaar budget voor Vlaanderen van 1.200.000,00 euro). Personeel & Organisatie/fondsen stelt voor om het aantal in te dienen projectvoorstellen te beperken tot twee en daarom het projectvoorstel Smart Retail Area Antwerp niet te weerhouden voor indiening in deze oproep stadsvernieuwing.
Het college bevestigt de selectie van de in te dienen projecten voor thematische subsidie voor de oproep stadsvernieuwing 2020.
De betrokken bedrijven worden verzocht om voor de weerhouden projecten het volledige aanvraagdossier tegen ten laatste 7 september 2020 aan de dienst Personeel & Organisatie/Fondsen te bezorgen, met het oog op een finale screening en de indiening bij de Vlaamse overheid vóór de deadline van 10 september 2020. De handtekeningpagina's van de aanvraagdossiers worden vooraf ter ondertekening voorgelegd aan burgemeester en algemeen directeur.
Op 9 juni 2020 lanceerde Stedenbeleid Vlaanderen (Agentschap Binnenlands Bestuur) de thematische oproep stadsvernieuwing 2020 'data-gedreven digitalisering en transformatie'. Thematische stadsvernieuwingsprojecten zijn kleinschalige en vernieuwende projecten die inspelen op specifieke stedelijke uitdagingen.
De oproep 2020 staat in het teken van de verbinding tussen stadsvernieuwing en data-gedreven digitalisering en transformatie in de steden. Belangrijk daarbij is de manier waarop het project de lokale dynamiek op het vlak van smart cities met stadsontwikkeling verenigt en hoe het digitaal en sociaal innoverend karakter tot uiting komt in het versterken van de stedelijke economie. Er wordt in de oproep voor 2020 verwezen naar de gevolgen van de COVID-19 pandemie en maatregelen, die leiden tot druk op de stedelijke economie en tot versnelde digitalisering op verschillende domeinen. Dat vraagt om een koppeling van stadsvernieuwingsprojecten aan het concept van de slimme digitale stad. Deze oproep wil daarom ondersteunend zijn voor de economische en maatschappelijke relance die in de steden plaatsvindt.
Er is 1.200.000,00 euro beschikbaar voor deze thematische oproep, met een maximum van 500.000,00 euro per project. De subsidie kan uitsluitend aangewend worden voor investeringen. Cofinanciering is niet noodzakelijk, maar kan de impact van het project versterken. Projecten moeten binnen de drie jaar uitgevoerd worden.
Voorstellen voor een thematische subsidie worden beoordeeld op basis van volgende criteria:
Projectvoorstellen kunnen tot en met 10 september 2020 worden ingediend.
Aangezien het hier gaat over de indiening van projectvoorstellen die in het kader van de subsidieoproep stadsvernieuwing 2020 al dan niet zullen worden goedgekeurd, zijn er op dit moment nog geen financiële gevolgen. Indien in een latere fase projectvoorstellen worden goedgekeurd, zullen de subsidieontvangsten en -uitgaven via een subsidiefiche opgenomen worden in het budget.
Met de indiening in het kader van deze oproep stadsvernieuwing verbindt de stad Antwerpen zich niet tot de eigen financiering van een deel van de uitvoering van deze projecten. Er is geen cofinanciering (eigen financiering door de projectuitvoerders) noodzakelijk. De maximale subsidie is 500.000,00 euro per project. Bij een eventuele goedkeuring wordt door de Vlaamse overheid het definitieve subsidiebedrag bepaald. Hierna kan onderzocht worden wat de financiële implicaties voor de stad Antwerpen zijn.
Het college keurt de indiening van het voorstel voor thematische subsidie 'Digitale Health Kiosken als privaat-publieke platformen voor stadsvernieuwing, innovatie, economische ontwikkeling en welvaart in de stad' goed en ondertekent daartoe het aanvraagformulier.
Het college keurt de indiening van het voorstel voor thematische subsidie 'De Groenplaats, een groene iconische toegangspoort tot het historische centrum' goed en ondertekent daartoe het aanvraagformulier.