Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:
1. de gemeentelijke projecten;
2. andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.
Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
Projectnummer: | OMV_2020058780 |
Gegevens van de aanvrager: | NV De Bock Gebroeders Transport met als adres Kreek 31+33 te 9130 Beveren |
Ligging van het project: | Luithagen-Haven 8 2030 Antwerpen |
Kadastrale gegevens: | afdeling 17 sectie F nr. 635E |
Vergunningsplichten: | Stedenbouwkundige handelingen |
Voorwerp van de aanvraag: | wegnemen bestaande container en uitbreiden gebouw voor sanitair |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
Op 5 juli 2013 verleende het college een stedenbouwkundige vergunning (HVN/B//20132194) voor het plaatsen van een sanitaire container.
Inhoud van de aanvraag
- Verwijderen van een prefab container;
- Uitbreiden van een gebouw met ruimte voor sanitair en wachtplaats.
Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:
Adviezen
Externe adviezen
Adviesinstantie | Datum advies gevraagd | Datum advies | Advies |
brandweer/ risicobeheer/ preventie | 19 mei 2020 | 10 juni 2020 | Voorwaardelijk gunstig |
Havenbedrijf Antwerpen | 19 mei 2020 | 18 juni 2020 | Voorwaardelijk gunstig |
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het goed is gelegen in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening zeehavengebied Antwerpen (Besluit van de Vlaamse regering van 30 april 2013), binnen de afbakeningslijn.
De gebieden binnen de afbakeningslijn behoren tot het zeehavengebied Antwerpen.
Met uitzondering van de deelgebieden waarvoor in dit plan voorschriften werden vastgelegd, blijven de op het ogenblik van de vaststelling van dit plan bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften onverminderd van toepassing.
Het goed is volgens voornoemd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan bestemd als Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven. Het gebied is bestemd om te functioneren als Vlaams havengebied als onderdeel van de haven van Antwerpen. Het is bestemd voor zeehavengebonden en zeehavengerelateerde industriële en logistieke activiteiten en distributie-, opslag- en overslagactiviteiten die gebruikmaken van en aangewezen zijn op de zeehaveninfrastructuur. Alle handelingen die nodig of nuttig zijn voor de realisatie van de bestemming en voor de exploitatie van de haven en de bedrijven zijn toegelaten.
Daartoe worden ook de volgende werken, handelingen, voorzieningen, en wijzigingen gerekend: - de aanleg en het onderhoud van infrastructuur die nodig is voor de toegankelijkheid of voor verbindingen langs de waterzijde en langs de landszijde;
- het laguneren of op een andere wijze bergen of verwerken van baggerspecie.
Daarnaast is de ontwikkeling, het herstel en de instandhouding van tijdelijke ecologische infrastructuur toegelaten.
In het gebied zijn eveneens gebouwen of lokalen voor bewakingspersoneel toegelaten.
In het gebied zijn kantoorgebouwen niet toegelaten, tenzij ze noodzakelijk zijn voor en een inherent onderdeel zijn van de exploitatie van haven- en industriële activiteiten. De bestaande kantoorgebouwen kunnen behouden blijven binnen het bestaande bouwvolume op het moment van definitieve vaststelling van dit gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Uitbreidingen zijn niet toegelaten.
De aanvraag dient beoordeeld te worden aan de hand van de voorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan.
De aanvraag is in overeenstemming met de bestemming en de voorschriften van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.
Voor een straal van 500 meter rond de aanvraag is het voormelde GRUP tevens van toepassing. Grotendeels geldt hier eveneens het bestemmingsvoorschrift Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven. Op 235 meter ten oosten van de aanvraag bevindt zich de grens van het afgebakende zeehavengebied. Parallel aan de binnenzijde van deze grens loopt een overdruk met als aanduiding Bouwvrije strook. Van noord naar zuid loopt over het perceel een overdruk met als aanduiding Hoogspanningsleiding. De Noorderlaan ten zuiden van de aanvraag heeft als besteming Gebied voor verkeers- en vervoersinfrastructuur.
Buiten de grens van het afgebakende zeehavengebied is het gewestplan Antwerpen nog van toepassing met bestemmingen is de bestemmingen Bufferzones, Natuurgebieden met wetenschappelijke waarde of natuurreservaten, Bestaande hoofdverkeerswegen, Bestaande hoogspanningsleidingen (in overdruk).
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
Hemelwater: Het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater.
De gewestelijke hemelwaterverordening is van toepassing op de aanvraag. Het hemelwater dat op de dakoppervlakte (zowel het nieuwe als het bestaande gedeelte) valt wordt opgevangen in een hemelwaterput van 10.000 liter. Dit opgevangen hemelwater wordt hergebruikt als spoelwater van het sanitair. De overloop van de hemelwaterput wordt aangesloten op een infiltratievoorziening van 4190 liter. De aanvraag is in overeenstemming met de verordening.
Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid.
De gewestelijke verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag. De uitbreiding is enkel bedoeld voor vrachtwagenchauffeurs.
Sectorale wetgeving
MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn en de opmaak van een project-MER niet nodig is.
Watertoets: overeenkomstig artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het algemeen waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
Het voorliggende project betreft een beperkte uitbreiding van dakoppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied. Bovendien worden er voldoende maatregelen genomen wat betreft hergebruik en infiltratie van hemelwater op eigen terrein (zie deel verordeningen). Bijgevolg dient in alle redelijkheid geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Functionele inpasbaarheid
Aan de noordoostzijde van een gebouw wordt een prefab container, met een oppervlakte van 30 m², weggenomen. Deze container deed dienst als sanitaire ruimte voor vrachtwagenchauffeurs. Na het wegnemen van de container wordt het bestaande gebouw uitgebreid met een oppervlakte van 50 m². De hoogte bedraagt 6,35 meter waardoor het quasi aansluit op het bestaande deel. De noord- en oostgevel van het bestaande gebouw worden doorgetrokken waardoor een hoek wordt opgevuld en het gebouw een logischere structuur krijgt.
Op de gelijkvloerse verdieping wordt tevens een sanitaire ruimte voor vrachtwagenchauffeurs ingericht alsook een wachtruimte. Op de verdieping wordt een eetruimte en een technische ruimte voorzien, die te bereiken is via een buitentrap.
Om de uitbreiding te kunnen aansluiten op het bestaande gedeelte wordt er een raam dichtgemaakt en wordt van een raamopening een deuropening gemaakt.
Schaal – ruimtegebruik – bouwdichtheid
De prefab container werd vergund voor een termijn van 8 jaar daar er diende gestreefd te worden naar een duurzamere oplossing. Met voorliggende aanvraag wordt die doelstelling bereikt.
Visueel-vormelijke elementen
De uitbreiding wordt op dezelfde manier opgebouwd als het bestaande gedeelte. De gevel wordt tevens bekleed met grijze profielplaten met rood kunststof schrijnwerk.
Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen
Advies werd gevraagd aan het Havenbedrijf Antwerpen als beheerder van het havengebied. Zij brachten een voorwaardelijk gunstig advies uit. Zij merken daarin op dat er zich in de directe nabijheid van de aanvraag windturbines bevinden en dat het gebouw dusdanig ontworpen of uitgerust moet zijn dat bijkomende hinderlijke effecten van slagschaduw worden vermeden. Deze voorwaarde moet worden gelezen als het nemen van zonwerende maatregelen in het gevelvlak.
Advies werd gevraagd aan de brandweer/risicobeheer/preventie. Dit advies is voorwaardelijk gunstig.
Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)
De aanvraag genereert geen bijkomende parkeerbehoefte.
Advies aan het college
Advies over de stedenbouwkundige handelingen
Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te verlenen onder voorwaarden.
Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden
- er dient te worden voldaan aan de voorwaarden uit het advies van het Havenbedrijf Antwerpen;
- er dient te worden voldaan aan de voorwaarden uit het advies van de brandweer/risicobeheer/preventie.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Procedurestap | Datum |
Indiening aanvraag | 6 mei 2020 |
Volledig en ontvankelijk | 19 mei 2020 |
Start openbaar onderzoek | geen |
Einde openbaar onderzoek | geen |
Gemeenteraad voor wegenwerken | geen |
Uiterste beslissingsdatum | 18 juli 2020 |
Verslag GOA | 2 juli 2020 |
naam GOA | Bieke Geypens |
Er zijn geen aanpalende eigenaars waarvan de scheidingsmuren met het project zouden worden opgericht, uitgebreid of afgebroken, die om hun standpunt gevraagd moesten worden.
Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.
Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en aan de aanvrager de vergunning af te leveren, die afhankelijk is van de strikte naleving van volgende voorwaarden:
Algemene voorwaarden
de algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken.
Stedenbouwkundige voorwaarden
- er dient te worden voldaan aan de voorwaarden uit het advies van het Havenbedrijf Antwerpen;
- er dient te worden voldaan aan de voorwaarden uit het advies van de brandweer/risicobeheer/preventie.
Het college beslist de plannen waarvan overzicht als bijlage bij dit besluit gevoegd, goed te keuren.