Terug
Gepubliceerd op 18/09/2020

2020_CBS_05616 - Duurzame Stad - Projectenfonds - Vernieuwing subsidiereglement. Opheffing - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 10/07/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Karin De Craecker, waarnemend algemeen directeur

Afwezig

Claude Marinower, schepen; Serge Muyters, korpschef; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Karin De Craecker, waarnemend algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_05616 - Duurzame Stad - Projectenfonds - Vernieuwing subsidiereglement. Opheffing - Goedkeuring 2020_CBS_05616 - Duurzame Stad - Projectenfonds - Vernieuwing subsidiereglement. Opheffing - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

Overeenkomstig artikel 41 §2, 23° van het decreet over het lokaal bestuur is de gemeenteraad bevoegd voor het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies.

Argumentatie

De volgende principes worden gewijzigd of toegevoegd ten aanzien van het vorige reglement:

  • het projectenfonds is er voor veranderingsgerichte projecten met een strategische impact, die een voorbeeldfunctie vervullen en een belangrijke bijdrage leveren aan een duurzame stad;
  • het projectenfonds wil duurzaamheid in de stad via de geselecteerde projecten verdiepen (ontwikkelen van een vernieuwende aanpak), verbreden (repliceren van bestaande oplossingen in nieuwe omgevingen) en opschalen (structureel verankeren van vernieuwing);
  • ook investeringsoproepen worden mogelijk;
  • het projectenfonds wordt opgedeeld in enerzijds brede thematische projectoproepen in kader van de doelstelling duurzame stad, en anderzijds thematische oproepen die bijdragen aan de realisatie van de doelstellingen van het Klimaatplan 2030. In elke oproep wordt samengewerkt met interne en externe partners;
  • elke oproep wordt voorzien van een apart toelichtingsdocument dat de inhoud en het beoordelingskader van die oproep beschrijft, de grootte van de oproep, de rollen en verantwoordelijkheden van de partners, de voorbereiding van de oproep en de nazorg die vanuit de stad en partners wordt verleend aan indieners. Dit toelichtingsdocument geldt als een fundamentele, oproep-specifieke aanvulling op het algemeen reglement. De toelichtingsdocumenten worden voorgelegd aan het college.

Ook de structuur en de indeling van het reglement worden grondig gewijzigd. Omwille van de duidelijkheid wordt er dus niet voor gekozen om een gewijzigd reglement voor te leggen, maar wel om het vorige reglement op te heffen en een nieuw reglement te laten goedkeuren. 

Op 1 oktober 2020 zal het laatste indieningsmoment binnen het bestaande reglement plaatsvinden. Het nieuwe reglement zal in werking treden vanaf 1 januari 2021 en vervangt vanaf dan het bestaande reglement. Voor de lopende dossiers die werden ingediend tot en met de indieningsronde van 1 oktober 2020 blijft tijdens een overgangsperiode het vorige reglement gelden tot en met 1 oktober 2022. Dit komt overeen met de toegekende einddatum volgens het huidige reglement waarop ten laatste de afrekening voor de lopende projecten kan ingediend worden, namelijk twee jaar na goedkeuring van het dossier.

Juridische grond

De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen en het reglement op de toelagen (gemeenteraadsbesluit van 18 december 2006, jaarnummer 2730) zijn van toepassing.

Aanleiding en context

Op 16 december 2013 (jaarnummer 823) keurde de gemeenteraad het reglement “projectenfonds duurzame stad” goed. De stad wil daarmee haar duurzaamheidsambities realiseren in samenwerking met onder andere inwoners, bedrijven, kennisinstellingen, middenveld en niet-gouvernementele organisaties. Met dit projectenfonds wil de stad begeleiding en financiële ondersteuning bieden aan die partijen bij het opzetten van projecten die bijdragen aan een duurzame ontwikkeling van de stad. Dit reglement bepaalt de randvoorwaarden van een geldige kandidatuur, met een focus op energie en milieu. De projecten hebben een aantoonbaar positieve impact op het milieu, zijn vernieuwend en/of hebben een multiplicatoreffect. 

Op 27 juni 2016 (jaarnummer 397) keurde de gemeenteraad de opheffing van het oude reglement en inwerkingtreding van een nieuw reglement van het projectenfonds goed. Het nieuwe reglement wijzigde algemene principes of voegde er toe. Zo werden een aantal beperkingen op wie kan indienen opgeheven, werden de beoordelingscriteria aangepast, werden bepaalde beperkingen op aanvaarde kosten opgeheven, en werd het aanvraagformulier aangepast.

Na een werking van vier jaar is het subsidiereglement opnieuw aan vernieuwing toe. Met een nieuwe focus op strategische, veranderingsgerichte projecten zal dit nieuwe projectenfonds nog meer een instrument worden om de stedelijke duurzaamheidsambities te realiseren.

Algemene financiële opmerkingen

Bij opmaak meerjarenplanning werd vanaf 2021 jaarlijks een exploitatietoelage voorzien van 200.000,00 EUR op volgend budgetadres: 2LMS020301A00000 - SUB_NR - 2100 - 5152500000 - 6496800 - 2SA020350.
De uitbetaling van een exploitatietoelage uit een 'algemene oproep' bestaat uit twee delen (zie artikel 12 13):

  • een voorschot van 50% na goedkeuring van het project door het college;
  • de overige 50% na indiening en positieve evaluatie van het eindverslag door de stad.

De uitbetaling van een investeringstoelage uit een ‘investeringsgerichte oproep’ (zie artikel 12 13) gebeurt als volgt: de volledige toelage wordt betaald na indiening van het eindverslag door de projectindiener (en dus de toelageontvanger) zoals vermeld in artikel 17 en na positieve evaluatie hiervan door de stad. Uitzonderlijk kan het college via het toelichtingsdocument van de betrokken thematische oproep de mogelijkheid voorzien van een voorschot op de toelage. De projectindiener kan dan een aanvraag doen via een voorschotformulier.

Deze investeringstoelage zal voorzien worden bij aanpassing meerjarenplanning.

Er zal dus een  strikte scheiding zijn tussen oproepen voor exploitatietoelagen en voor investeringstoelagen (waar wel tot 20% werkingskosten te verantwoorden zijn, zie artikel 12B).

Beleidsdoelstellingen

2 - Leefbare en mobiele stad
2LMS02 - Leefmilieu
2LMS0201 - Antwerpen wordt een klimaatneutrale stad
2 - Leefbare en mobiele stad
2LMS02 - Leefmilieu
2LMS0202 - Antwerpen wordt een klimaatrobuuste stad
2 - Leefbare en mobiele stad
2LMS02 - Leefmilieu
2LMS0203 - Antwerpen wordt een natuur- en milieubewuste stad

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen legt het volgende voor aan de gemeenteraad:

Artikel 1

De gemeenteraad beslist het vorige subsidiereglement van het projectenfonds duurzame stad op te heffen op 31 december 2020 en keurt voor dossiers die nog werden ingediend tot en met de indieningsronde van 1 oktober 2020 een overgangsperiode goed tot en met 1 oktober 2022.

Artikel 2

De gemeenteraad beslist het nieuwe subsidiereglement van het projectenfonds duurzame stad goed te keuren met inwerkingtreding op 1 januari 2021.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.