De toelagen werden nominatief opgenomen in het meerjarenplan dat werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 17 december 2019 (jaarnummer 710). Het college is in dat geval bevoegd om de afsprakennota's en uitbetaling van de toelagen goed te keuren.
De stad zet in op (vroeg)hulpverlening voor beginnende en problematische gebruikers. Dit doet ze door deskundigheidsbevordering van professionals, extra aandacht voor herstelgerichte verslavingszorg (inclusief ervaringswerkers) en doorgedreven samenwerking met belendende sectoren (opleiding, arbeid, wonen, enzovoort).
Inhoud afsprakennota
Het Alternatief biedt een integrale en intensieve begeleiding aan jongeren tussen de 18 en 25 jaar met problematisch druggebruik en/of een multi-problem situatie. De jongeren krijgen een zorgaanbod op maat en er wordt een brug gevormd naar andere diensten en de samenleving. Het Alternatief tracht de drempel tot hun werking nog meer te verlagen door de methodiek ‘Drop-in’ (combinatie van vrije consultatie met een inloopruimte). De uitvoerder gebruikt deze laagdrempelige methodiek om nog meer jongeren die door de mazen van het net glippen te bereiken en vervolgens actief te werken aan doorstroming naar hulpverlening.
Daarnaast gaat de uitvoerder een structurele samenwerking aan met organisaties of projecten uit verschillende sectoren die zich richten op de maatschappelijke integratie van jongeren met een verslavingsproblematiek en/of multi-problematiek; afspraak is dat de uitvoerder ook een medewerker van het Alternatief detacheert naar Plug-Inn (4 uur per week). Plug-INN (Free-Clinic) is een laagdrempelige werking voor Antwerpse jongeren tot en met 23 jaar die vragen of zorgen hebben rond druggebruik of verslaving.
Het Alternatief biedt via de deelwerking De Heul vervolgbegeleiding voor jongeren die versneld doorstromen naar sociale huisvesting, na begeleiding door Bijzondere Jeugdzorg en dit om uithuiszettingen te vermijden door jongeren aan te leren om zelfstandig te wonen.
De uitvoerder ontvangt een toelage van 279.898,00 euro. De overeenkomst gaat in op 1 januari 2020 en loopt tot en met 31 december 2020.
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen en gemeenteraadsbesluit van 18 december 2006 (jaarnummer 2730) dat het stedelijk reglement op de toelagen vastlegt.
De toelagen zijn nominatief vastgelegd bij opmaak meerjarenplan 2020-2025 waardoor de beslissing van het college volstaat.
De principes voor het uitbetalen van de toelagekredieten op exploitatie aan derden werden goedgekeurd door het college op 27 november 2015 (jaarnummer 9823).
De opmaak van het meerjarenplan 2020-2025 werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 17 december 2019 (jaarnummer 710). In het meerjarenplan werd de toelage van 279.898,00 euro aan CAW Antwerpen vzw voor de uitvoering van het project Het Alternatief - De Heul nominatief toegekend.
Indien het een uitgave op exploitatie betreft, is de procedure voor het uitbetalen van toelagekredieten op exploitatie van toepassing.
Budgetplaats | Uitvoerder - Project | Bedrag |
5361500000 | CAW Antwerpen - Het Alternatief/De Heul | 279.898,00 EUR |
De toelagen zullen enkel uitbetaald worden als er geen openstaande, niet-betwiste, vervallen schulden zijn ten aanzien van de stad Antwerpen.
Het college bekrachtigt de afsprakennota waarin de afspraken en voorwaarden vervat zijn voor het bekomen van een toelage:
Het college keurt de uitbetaling van volgende toelage goed:
De financieel directeur verleent zijn visum en regelt de financiële aspecten als volgt:
Omschrijving |
Bedrag |
Boekingsadres |
Bestelbon |
CAW Antwerpen
|
279.898,00 EUR |
budgetplaats: 5361500000 |
4505106904 |