Terug2020_CBS_01565 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Gunstig advies - OMV_2019150509. Van Cauwelaertsluis zonder nummer. District Antwerpen - Goedkeuring

Gepubliceerd op 24/02/2020
college van burgemeester en schepenen
vr 21/02/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_01565 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Gunstig advies - OMV_2019150509. Van Cauwelaertsluis zonder nummer. District Antwerpen - Goedkeuring 2020_CBS_01565 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Gunstig advies - OMV_2019150509. Van Cauwelaertsluis zonder nummer. District Antwerpen - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 24 en 42 van het Omgevingsvergunningsdecreet heeft het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar de bevoegdheid advies uit te brengen voor de vergunningsaanvragen op haar grondgebied waarvoor de deputatie, de Vlaamse regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar de bevoegde overheid is, tenzij:

 

1.      de aanvraag ingediend is door het betrokken college;

2.      de aanvraag louter betrekking heeft op mobiele of verplaatsbare ingedeelde inrichtingen of activiteiten.

 

Het college heeft op 17 november 2017 (jaarnummer 2017_CBS_08858) beslist om de adviesbevoegdheid op te nemen.

Aanleiding en context

Er werd bij de Vlaamse Regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag wordt behandeld volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

De Vlaamse Regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om advies uit te brengen.

 

Projectnummer:

OMV_2019150509

Gegevens van de aanvrager:

NV PR Havenbedrijf Antwerpen met als adres Zaha Hadidplein 1 te 2030 Antwerpen

Ligging van het project:

Van Cauwelaertsluis zonder nummer 2030 Antwerpen

Kadastrale gegevens:

afdeling 16 sectie D nr. 131G6

Vergunningsplichten:

Stedenbouwkundige handelingen.

Voorwerp van de aanvraag:

Bouwen van een fietsbrug aan de Van Cauwelaertbrug

 

Omschrijving stedenbouwkundige handelingen

 

Relevante voorgeschiedenis

-        Op 30 juni 2010 verleende de gewestelijke stedenbouwkundig ambtenaar een stedenbouwkundige vergunning (HVN/2009/B/0155) voor wegeniswerken, rioleringswerken en afbraakwerken.


Inhoud van de aanvraag

De aanvraag betreft het bouwen van een fietsbrug aan de Van Cauwelaertbrug.

Argumentatie

Adviezen

Er werden geen adviezen gevraagd.

 

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het goed is gelegen in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening zeehavengebied Antwerpen (Besluit van de Vlaamse regering van 30 april 2013), binnen de afbakeningslijn.

De gebieden binnen de afbakeningslijn behoren tot het zeehavengebied Antwerpen.

Met uitzondering van de deelgebieden waarvoor in dit plan voorschriften werden vastgelegd, blijven de op het ogenblik van de vaststelling van dit plan bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften onverminderd van toepassing.

 

Het goed is volgens voornoemd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan deels bestemd als Gebied voor verkeers- en vervoersinfrastructuur.

Dit gebied is bestemd voor verkeers- en vervoersinfrastructuur en aanhorigheden.

In dit gebied zijn alle handelingen toegelaten voor de aanleg, het functioneren of aanpassing van die verkeers- en vervoersinfrastructuur en aanhorigheden. Daarnaast zijn alle handelingen met het oog op de ruimtelijke inpassing, buffers, ecologische verbindingen, kruisende infrastructuren, leidingen, telecommunicatie infrastructuur, lokaal openbaar vervoer, lokale dienstwegen en paden voor niet-gemotoriseerd verkeer toegelaten.

Daarnaast is de ontwikkeling, het herstel en de instandhouding van ecologische infrastructuur toegelaten. Een deel van het gebied voor verkeers en vervoersinfrastructuur aan de R2 wordt ingericht met ecologische infrastructuur. Deze ecologische infrastructuur moet eveneens voldoen aan de voorwaarden van landschappelijke inpassing.

Na aanleg van de infrastructuur kunnen voor het gedeelte van de zone dat voorlopig niet werd benut, de voorschriften van de naastliggende bestemming toegepast worden.

 

Het goed is volgens voornoemd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan tevens deels bestemd als Gebied voor waterweginfrastructuur.

Dit gebied is bestemd voor waterweginfrastructuur en aanhorigheden.

In dit gebied zijn alle handelingen toegelaten voor de aanleg, het functioneren of de aanpassing van die waterweginfrastructuur en aanhorigheden.

Daarnaast zijn toegelaten:

- alle handelingen met het oog op de ruimtelijke inpassing, buffers, ecologische verbindingen, kruisende infrastructuren, leidingen, telecommunicatie infrastructuur, lokaal openbaar vervoer, lokale dienstwegen, waterwegennetwerk en paden voor niet-gemotoriseerd verkeer;

- het bergen van baggerspecie in onderwatercellen.

Na aanleg van de infrastructuur kunnen voor het gedeelte van de zone dat voorlopig niet werd benut, de voorschriften van de naastliggende bestemming toegepast worden.

 

Ten westen van de Van Cauwelaertbrug loopt volgens voornoemd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan eveneens een overdruk met als aanduiding Leidingstraat.

In het gebied, aangeduid met deze overdruk, zijn alle handelingen toegelaten voor de aanleg, de exploitatie en wijzigingen van transportleidingen en hun aanhorigheden. Nieuwe leidingen worden gerealiseerd in functie van het optimaal ruimtegebruik van de leidingstraat. De aanvragen voor vergunningen voor een transportleiding en aanhorigheden worden beoordeeld rekening houdend met de in grondkleur aangegeven bestemming.

De in grondkleur aangegeven bestemming is van toepassing voor zover de aanleg, de exploitatie en wijzigingen van de leidingen en hun aanhorigheden niet in het gedrang worden gebracht.

 

De aanvraag dient beoordeeld te worden aan de hand van de voorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan.

De aanvraag is in overeenstemming met de bestemming en de voorschriften van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

 

Voor een straal van 500 meter rond de aanvraag is het voormelde GRUP tevens van toepassing. Hier gelden voornamelijk de bestemmingsvoorschriften Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven en – voor de Boudewijnsluis, de Van Cauwelaertsluis, het Hansadok en de Schelde – Gebied voor waterweginfrastructuur. De Kruisschansweg, de Ordamdijkweg en de Scheldelaan hebben als bestemming Gebied voor verkeers- en vervoersinfrastructuur. Ten westen van de Kruisschansweg en de Scheldelaan en ten noorden van de Ordamdijkweg lopen overdrukken met als aanduiding Leidingstraat.

 

Op circa 210 meter ten westen van het goed is het gewestplan Antwerpen nog van toepassing met als bestemmingen Bijzonder natuurgebied en – voor de Schelde – Bestaande waterweg.

 

Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen

Hemelwater: Het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater.

De gewestelijke hemelwaterverordening is niet van toepassing op de aanvraag daar de fietsbrug tot het openbaar wegdomein zal behoren na uitvoering van de handelingen.

 

Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid.

De gewestelijke verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.

 

Omgevingstoets

 

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

 

Functionele inpasbaarheid – visueel-vormelijke elementen

Aan de Van Cauwelaertbrug, aan de noordwestzijde van de Van Cauwelaertsluis, wordt een nieuwe fietsbrug gebouwd in functie van de veiligheid van de fietsers.

 

In de huidige situatie ligt het fietspad aan de zuidoostzijde van de Van Cauwelaertbrug, waardoor de fietsers aan beide zijden van de brug eerst de Kruisschansweg moeten oversteken.

 

De nieuwe fietsbrug wordt opgebouwd uit verschillende constructieonderdelen. De bestaande betonnen pijlers worden verbreed tot 4 meter. Tussen de pijlers wordt de fietsbrug aan de bestaande Van Cauwelaertbrug opgehangen. Dit gedeelte van de fietsbrug betreft een stalen constructie van 3 meter breed.

Naast de bestaande landhoofden, op beide oevers van de invaargeul van de Schelde naar de Boudewijnsluis, worden nieuwe landhoofden gerealiseerd zodat de fietsbrug aangesloten kan worden op het reeds bestaande doorgaande fietspad langsheen de Scheldelaan en de Kruisschansweg. Tussen de landhoofden en de pijlers worden twee delen van de fietsbrug met een lengte van respectievelijk 22 meter en 34 meter geplaatst op telkens drie liggers. Deze delen van de fietsbrug betreffen een betonnen constructie van 4 meter breed.

Opgemerkt wordt dat ook op de nieuwe constructie-onderdelen aangepaste belijning wenselijk is conform het draaiboek openbaar domein van de stad Antwerpen.

 

Tevens wordt de bestaande stalen fietsbrug, tegen de zuidoostzijde van de Boudewijnbrug, tussen de pijlers, afgebroken. Daarbij zal ook de belijning op het brugdek tussen de landhoofden en de pijlers, die fietsers thans nog naar deze strook leiden, worden aangepast.

 

Mobiliteitsimpact (o.a. toetsing parkeerbehoefte)

De aanvraag genereert geen bijkomende parkeerbehoefte en geen significante toename van het aantal verkeersbewegingen.

 

Schaal – ruimtegebruik – bouwdichtheid

De aanvraagt betreft een aanpassing van een reeds bestaande brug met het oog op de verhoging van de verkeersveiligheid. De ruimtelijke impact is beperkt. De aanvraag is in overeenstemming en verenigbaar met de ruimtelijke context van het havengebied waarbinnen deze aanvraag is gesitueerd.

 

Advies van het college

Voorwaardelijk gunstig advies te verlenen voor de aanvraag tot omgevingsvergunning, onder de volgende voorwaarden: 

- Er is een tussenmarkering te voorzien op het dubbelrichtingfietspad op de nieuwe constructies conform het draaiboek openbaar domein van de stad Antwerpen.

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Fasering

Procedurestap

Datum

Ontvangst adviesvraag

4 februari 2020

Start openbaar onderzoek

geen

Einde openbaar onderzoek

geen

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste adviesdatum

5 maart 2020

Onderzoek

De aanvraag moet niet onderworpen worden aan een openbaar onderzoek.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college beslist een voorwaardelijk gunstig advies, zoals geformuleerd in de argumentatie, te geven op de aanvraag.


Stedenbouwkundige voorwaarden: 

- Er is een tussenmarkering te voorzien op het dubbelrichtingfietspad op de nieuwe constructies conform het draaiboek openbaar domein van de stad Antwerpen.

Artikel 2

Het college geeft opdracht aan:

Dienst  Taak
SW/V Het advies college te bezorgen aan de instantie die advies gevraagd heeft.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.