Het URBACT-project Thriving Streets is een verderzetting van het onderzoek rond stadsverdichting in de twintigste-eeuwse gordel dat in het kader van LaboXX en sub>urban, reinventing the Fringe (URBACT) werd opgestart. Binnen de context van URBACT kan werk gemaakt worden van een lokaal actieplan om de onderzoeksresultaten in de praktijk te brengen. Via transnationale uitwisselingsmomenten met steden die gelijkaardige uitdagingen kennen, inspireren de deelnemende steden elkaar tijdens de opmaak van de actieplannen.
Tijdens de implementatiefase (fase 2) staat de uitwerking van het lokaal actieplan centraal. De stad Antwerpen zal de Frank Craeybeckxlaan in Deurne inzetten als case voor dit project. Het is de intentie van de stad en het district om deze straat te herontwikkelen als een betekenisvolle plek in Deurne. De ambitie om het lokaal winkelgebied te versterken, de verkeerssituatie- en veiligheid te verbeteren, en de ontmoetings- en verblijfsruimte te vergroten zijn uiterst relevant binnen de doelstellingen van Thriving Streets. Het co-creatieproces zal op basis van een objectief onderzoek een pakket aan acties en maatregelen ontwikkelen die het ontwerp van de straat kunnen optimaliseren op maat van Deurne-Noord.
Er zullen verschillende kennisdelingssessies in partnersteden worden georganiseerd om beste praktijken uit te wisselen, onder begeleiding van een expert die door URBACT aangesteld wordt. Indien de projectaanvraag voor de tweede fase wordt goedgekeurd, zal ze een looptijd kennen van twee jaar (mei 2020-mei 2022).
Het project wordt uitgevoerd door de Bedrijfseenheid Stadsontwikkeling (Mobiliteit). Voor de implementatie van het Antwerpse pilootproject wordt nauw samengewerkt met de bedrijfseenheid Ondernemen en Stadsmarketing (detailhandel), Maatschappelijke Veiligheid (Sociale Planning) en het district Deurne (openbaar domein).
De partnersteden ondertekenen elk een intentieverklaring waarin ze aangeven in geval van selectie aan het projectvoorstel te zullen meewerken en de nodige cofinanciering te voorzien. Deze verklaring en een bijhorende vertaling naar het Nederlands gaan tevens als bijlagen bij dit besluit.
Het Europese URBACT-programma subsidieert thematische actieplanningsnetwerken die als doel hebben kennisdeling tussen Europese steden te stimuleren. Binnen dit netwerk krijgen steden financiële ondersteuning om rond een specifiek thema van geïntegreerde stedelijke ontwikkeling een lokaal actieplan op te maken. Parallel wordt een transnationaal uitwisselingsproces georganiseerd tussen steden in verschillende Europese regio's die rond een gelijkaardige uitdaging werken.
Op 29 maart 2019 keurde het college de deelname aan het URBACT-projectvoorstel Thriving Streets – mobility for safe and liveable public spaces goed (jaarnummer 2725). Het voorstel werd geselecteerd voor financiering. Het project wordt gecoördineerd door de stad Parma (Italië). Andere partners in het netwerk zijn Londen (Verenigd Koninkrijk), Radom (Polen), Nova Gorica (Slovenië), Debrecen (Hongarije), Santo Tirso (Portugal), Klaipèda (Litouwen), Igoumenistsa (Griekenland) en Oradea (Roemenië). De URBACT-actieplanningsnetwerken kennen twee fases. De eerste fase (de ontwikkelingsfase) is gestart in september 2019 en eindigt in maart 2020. Op het college van 17 januari 2020 werd de partnerschapsovereenkomst voor fase 1 goedgekeurd (jaarnummer 380). Om toe te treden tot de tweede fase (implementatiefase) dient een nieuwe projectaanvraag te worden ingediend.
Tijdens de ontwikkelingsfase (fase 1) werden de thematische doelstellingen van het netwerk verder uitgewerkt, een werkplan uitgetekend en werkmethoden ontwikkeld voor het verdere verloop van het project. Daarnaast werd met ondersteuning van een expert een baseline study uitgewerkt die de theoretische en methodologische onderbouw biedt aan het netwerk. Tevens werden twee transnationale conferenties georganiseerd in Parma (Italië) en Debrecen (Hongarije).
Binnen fase 2 is het de bedoeling om samen met lokale belanghebbenden een actieplan te ontwikkelen dat tegelijk de winkelkern kan versterken, de verkeersleefbaarheid verbetert en de verblijfskwaliteit van de publieke ruimte verhoogt. De heraanleg van de Frank Craeybeckxlaan in Deurne werd geselecteerd als relevante case. Als partner in het Thriving Streets netwerk zal de stad Antwerpen (mits goedkeuring) de kick-off partnermeeting voor fase 2 organiseren en deelnemen aan de nodige andere partnervergaderingen in partnersteden. Deze kennisdelingssessies zullen de lokale actieplannen inspireren en informeren.
Het maximale projectbudget bedraagt 750.000,00 euro, waarvan 150.000,00 euro voor fase 1 en 600.000,00 euro voor de implementatie in fase 2 (voor het gehele partnerschap). Het budget dient nog gefinaliseerd te worden tegen de deadline voor indiening op 2 maart 2020. Het Antwerpse aandeel in het projectbudget wordt voor fase 2 geraamd op circa 65.000 euro (exacte bedrag pas bekend bij indiening). Het gaat hoofdzakelijk om personeelskosten, reiskosten, en kosten voor de implementatie van het actieplan. 70% van het projectbudget wordt gesubsidieerd door URBACT. Er dient dus een cofinanciering van 30% te worden voorzien. Indien het project goedgekeurd wordt, zal het uitgevoerd worden door de bedrijfseenheid Stadsontwikkeling Mobiliteit met bestaand (regulier) personeel. Voor de cofinanciering zal bij de eerste aanpassing van het meerjarenplan in 2020 het nodige budget worden voorzien op doelstelling 2LMS010404A00000/5153500000/6141. Indien het project wordt goedgekeurd, wordt de formele deelname, de ondertekening van de partnerschapsovereenkomst en het finale budget opnieuw voorgelegd aan het college.
Er werd reeds een subsidiefiche opgemaakt voor het URBACT-project Thriving Streets fase 1. Indien fase 2 goedgekeurd wordt, zal de subsidiefiche daartoe aangepast worden.
Het college keurt de deelname aan fase 2 van het URBACT-project Thriving Streets goed en ondertekent daartoe de intentieverklaring in bijlage.