Conform artikel 24 en 42 van het Omgevingsvergunningsdecreet heeft het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar de bevoegdheid advies uit te brengen voor de vergunningsaanvragen op haar grondgebied waarvoor de deputatie, de Vlaamse regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar de bevoegde overheid is, tenzij:
1. de aanvraag ingediend is door het betrokken college;
2. de aanvraag louter betrekking heeft op mobiele of verplaatsbare ingedeelde inrichtingen of activiteiten.
Het college heeft op 17 november 2017 (jaarnummer 2017_CBS_08858) beslist om de adviesbevoegdheid op te nemen.
Er werd bij de deputatie een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag wordt behandeld volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
De deputatie verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om advies uit te brengen.
Projectnummer: |
OMV_2019136458 |
Gegevens van de aanvrager: |
BV EXXONMOBIL PETROLEUM & CHEMICAL met als adres Polderdijkweg 3 te 2030 Antwerpen |
Ligging van het project: |
Polderdijkweg 3 2030 Antwerpen |
Kadastrale gegevens: |
afdeling 14 sectie A nr. 120T |
Vergunningsplichten: |
Stedenbouwkundige handelingen. |
Voorwerp van de aanvraag: |
behoud van reeds vergunde bureelcontainers |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
Op 11 april 2014 verleende het college een stedenbouwkundige vergunning (HVN/B//20144) voor het plaatsen van een nieuwe installatie voor het opwaarderen van zware stookolie.
Huidige aanvraag werd opgenomen als werfzone in voorgaande vergunning.
Inhoud van de aanvraag
Plaatsen van bureelcontainers – verlengen van de termijn
Adviezen
Er werden geen adviezen gevraagd.
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het goed is gelegen in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening zeehavengebied Antwerpen (Besluit van de Vlaamse regering van 30 april 2013), binnen de afbakeningslijn.
De gebieden binnen de afbakeningslijn behoren tot het zeehavengebied Antwerpen.
Met uitzondering van de deelgebieden waarvoor in dit plan voorschriften werden vastgelegd, blijven de op het ogenblik van de vaststelling van dit plan bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften onverminderd van toepassing.
Het goed is volgens voornoemd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan bestemd als Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven.
Zulk gebied is bestemd om te functioneren als Vlaams havengebied als onderdeel van de haven van Antwerpen. Het is bestemd voor zeehavengebonden en zeehavengerelateerde industriële en logistieke activiteiten en distributie-, opslag- en overslagactiviteiten die gebruikmaken van en aangewezen zijn op de zeehaveninfrastructuur.
Alle handelingen die nodig of nuttig zijn voor de realisatie van de bestemming en voor de exploitatie van de haven en de bedrijven zijn toegelaten.
Daartoe worden ook de volgende werken, handelingen, voorzieningen, en wijzigingen gerekend:
- de aanleg en het onderhoud van infrastructuur die nodig is voor de toegankelijkheid of voor verbindingen langs de waterzijde en langs de landszijde;
- het laguneren of op een andere wijze bergen of verwerken van baggerspecie.
Daarnaast is de ontwikkeling, het herstel en de instandhouding van tijdelijke ecologische infrastructuur toegelaten.
In het gebied zijn eveneens gebouwen of lokalen voor bewakingspersoneel toegelaten.
In het gebied zijn kantoorgebouwen niet toegelaten, tenzij ze noodzakelijk zijn voor en een inherent onderdeel zijn van de exploitatie van haven en industriële activiteiten. De bestaande kantoorgebouwen kunnen behouden blijven binnen het bestaande bouwvolume op het moment van definitieve vaststelling van dit gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Uitbreidingen zijn niet toegelaten.
De aanvraag dient beoordeeld te worden aan de hand van de voorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan.
De aanvraag is in overeenstemming met de bestemming en de voorschriften van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.
Voor een straal van 500 meter rond de aanvraag is het voormelde GRUP tevens van toepassing. Hier gelden de bestemmingsvoorschriften Gebied voor Zeehaven- en watergebonden bedrijven en – voor het Hansadok – Gebied voor Waterweginfrastructuur. Langs de oostzijde van de aanvraag lopen twee overdrukken met als aanduiding Leidingstraat en Hoogspanningsleiding.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
Hemelwater: Het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater.
De verordening hemelwater is van toepassing op de aanvraag. Het hemelwater dat op het dak valt wordt opgevangen in twee hemelwaterputten met elk een inhoud van 15.000 liter. Dit betekent een grotere inhoud dan vereist door de verordening. De aanvrager motiveert dit groter hergebruik door aan te geven dat er 20 toiletten voorzien zijn in de bureelcontainers waarbij het opgevangen hemelwater hergebruikt wordt als spoelwater. Ook al vraagt de aanvrager niet expliciet om een dergelijke afwijking, maar deze kan toch gunstig geadviseerd worden.
De overloop van deze hemelwaterputten sluit aan op de afvalwaterzuiveringsinstallatie van het bedrijf in plaats van op een infiltratievoorziening of op open water. Deze aansluiting is slechts aanvaardbaar in dergelijke tijdelijke situatie maar wijkt af van de gewestelijke hemelwaterverordening en strookt niet met een gezonde waterhuishouding.
Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid.
De gewestelijke verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag. De burelen zullen gebruikt worden door werknemers die instaan voor grootschalige onderhoudswerken tijdens de algehele stilstand van de raffinaderij (shut down) die zal plaatsvinden in 2020.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Functionele inpasbaarheid – visueel-vormelijke elementen
Aan de oostzijde van een groot petrochemisch bedrijfsterrein werd, voor de uitvoering van de vergunde werken voor de nieuwe installatie voor opwaardering van zware stookolie, een werfzone ingericht. De werfzones werden ingericht met materiaal- en bureelcontainers, maar dienden vanzelfsprekend in hun oorspronkelijke toestand hersteld te worden zodra de werken waren afgerond.
Voorliggende aanvraag betreft het verlengen van deze termijn voor de toen geplaatste bureelcontainers net ten zuiden van de interne weg “laan H”.
Deze bureelcontainers zijn aaneengeschakeld en hebben zo een totale grondoppervlakte van circa 650 m². Ze zijn in drie lagen gestapeld waardoor de hoogte bijna 9 meter bedraagt.
De bureelcontainers zullen ook nu dienst gaan doen als tijdelijk onderkomen (zowel burelen als sanitaire en sociale ruimten) voor de extra werkkrachten die op de raffinaderij aanwezig zullen zijn gedurende de geplande onderhoudswerken op de raffinaderij in 2020. De bureelcontainers worden aangevraagd voor een termijn van 18 maanden na verlenen van de vergunning.
De bureelcontainers zijn geplaatst tot tegen een bestaand leidingentracé met bovengrondse industriële pijpleidingen. Deze bevinden zich daarbij op een afstand van net geen 6 meter van het technisch gebouw en de dijk van de tankput.
Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)
De aanvraag op zich genereert geen bijkomende parkeerbehoefte.
Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid
Deze burelen zijn noodzakelijk voor de ondersteuning van de bedrijfsactiviteiten en dienen gezien te worden als een nevenfunctie van een groter geheel. De aangevraagde werken zijn in dat opzicht aanvaardbaar binnen de gegeven context van een industriegebied.
Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen
Er wordt verwezen naar het advies dat ingewonnen wordt door de vergunningverlenende overheid bij de brandweer/risicobeheer/preventie om te oordelen of de tussenafstand tussen de bureelcontainers en het technisch gebouw en de tankput volstaat.
Advies van het college
Gunstig advies te verlenen voor de aanvraag tot omgevingsvergunning voor een termijn van maximaal 18 maanden en voor zover het advies van de brandweer/risicobeheer/preventie diezelfde strekking heeft en geen voorwaarden stelt naar een gewijzigde inplanting van de bureelcontainers.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Procedurestap |
Datum |
Ontvangst adviesvraag |
4 februari 2020 |
Start openbaar onderzoek |
geen |
Einde openbaar onderzoek |
geen |
Gemeenteraad voor wegenwerken |
geen |
Uiterste adviesdatum |
5 maart 2020 |
De aanvraag moet niet onderworpen worden aan een openbaar onderzoek.
Het college beslist een gunstig advies, zoals geformuleerd in de argumentatie, te geven op de aanvraag tot omgevingsvergunning voor een termijn van maximaal 18 maanden en voor zover het advies van de brandweer/risicobeheer/preventie diezelfde strekking heeft en geen voorwaarden stelt naar een gewijzigde inplanting van de bureelcontainers.
Het college geeft opdracht aan:
Dienst | Taak |
SW/V | Het advies te verlenen aan de instantie die advies gevraagd heeft. |