De stad Antwerpen wil kinderdagverblijven ondersteunen om hun buitenruimte avontuurlijk te vergroenen en beter te benutten. Hoe sneller iemand een band met de natuur maakt, hoe gemakkelijker dat gebeurt en hoe groter de voordelen op vlak van natuur- en milieubewustzijn. Speelnatuur heeft ook grote voordelen op vlak van de mentale, fysieke en socio-emotionele ontwikkeling van baby's en peuters. Daarnaast is er ook in de kinderopvang een groot potentieel om te ontharden en de stad klimaatrobuust te maken.
Daarom besliste de stad Antwerpen in 2017 om een aanbod uitwerken voor de voorschoolse kinderopvang onder de vorm van een proefproject met vier locaties. Op 27 maart 2017 (jaarnummer 157) keurde de gemeenteraad het proefproject en bijhorende subsidiereglement goed. Na het succes van dit proefproject en de blijvende vraag van andere kinderdagverblijven, keurde de gemeenteraad op 28 mei 2018 (jaarnummer 351) de verlening van het proefproject goed met de selectie van vier nieuwe deelnemers en de opstart van een Lerend Netwerk Groene Voetjes voor de niet-geselecteerde kandidaten. Op 27 maart 2020 (jaarnummer 2986) besliste de stad Antwerpen om het proefproject te verankeren in de algemene werking van het EcoHuis met een jaarlijks Lerend Netwerk Groene Voetjes in de kinderopvang en een projectenfonds Groene Voetjes (vergroening voorschoolse kinderopvang). Ze gaf daarvoor de opdracht om het toelagereglement voor de proefprojecten te herwerken tot een algemeen toelagereglement rond de vergroening van Antwerpse kinderdagverblijven.
Het Lerend Netwerk Groene Voetjes bleek zowel volgens de deelnemers als de organisatoren een uitstekende manier te zijn om geïnteresseerde kinderdagverblijven te begeleiden in het vormgeven van de succesfactoren van natuurlijk buiten spelen. Daarom wil de stad Antwerpen dit Lerend Netwerk Groene Voetjes jaarlijks blijven organiseren, met een jaarlijks programma met enkele vormingssessies.
Daarnaast wil de stad Antwerpen een projectenfonds Groene Voetjes opzetten om geïnteresseerde kinderdagverblijven ook financieel te ondersteunen bij de omvorming van hun buitenruimte. Deze financiële ondersteuning blijkt zowel uit het proefproject als het Lerend Netwerk Groene Voetjes een belangrijke factor bij de realisatie van een avontuurlijke en natuurlijke buitenruimte.
De oproep van dit projectenfonds wordt elk jaar gelanceerd na de uitvoering van de vormingssessies van het Lerend Netwerk. Op die manier krijgen kandidaten de kans om hun plannen met begeleiding vorm te geven alvorens een aanvraag in te dienen bij het projectenfonds.
Via dit projectenfonds kunnen jaarlijks tot zeven kinderdagverblijven een eenmalige toelage tussen 1.500,00 euro en 7.500,00 euro ontvangen voor het klimaatrobuust en speels vergroenen van hun buitenruimte. In de aanvraag wordt gepolst naar motivatie en draagvlak, de visie, het projectidee en de noodzaak en potentieel tot verbetering in het opgestelde tijdspad.
Op basis van een evaluatie met de deelnemers van het proefproject en de klankbordgroep zijn dit de voornaamste wijzigingen aan het reglement:
De indiendatum van het projectenfonds Groene Voetjes wordt wegens de coronamaatregelen in 2020 verlengd. Wegens uitstel van het Lerend Netwerk Groene Voetjes naar het najaar kunnen kandidaten indienen tot 31 december 2020. In de daaropvolgende jaren vindt het Lerend Netwerk Groene Voetjes plaats tussen april en juni en kunnen kandidaten een aanvraag bij het projectenfonds indienen tot 1 oktober.
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen en het reglement op de toelagen (gemeenteraadsbesluit van 18 december 2006, jaarnummer 2730) zijn van toepassing.
Reglementen worden goedgekeurd door de gemeenteraad krachtens artikelen 40 §3 en 41, lid 2, 23° van het Decreet lokaal bestuur.
Voor het projectenfonds vergroening voorschoolse kinderopvang werd er budget voorzien op 2LMS020301A00000 – 5152500000 – 6496800 – SUB_NR – 2000. Dit budget zal aangewend worden voor het uitkeren van toelagen aan geselecteerde kandidaten.
De gemeenteraad keurt het reglement voor het projectenfonds vergroening voorschoolse kinderopvang goed. Het reglement treedt in werking op 1 september 2020.
De gemeenteraad neemt kennis van de gecoördineerde versie van het reglement toelage projectenfonds vergroening voorschoolse kinderopvang.
De gemeenteraad keurt goed dat wegens de coronamaatregelen de indiendatum voor het projectenfonds vergroening voorschoolse kinderopvang voor het jaar 2020 wordt verplaatst naar 31 december 2020.
De gemeenteraad geeft de bevoegdheid aan het college om bij zich algemeen voordoende onvoorzienbare omstandigheden de data van het Lerend Netwerk Groene Voetjes en de indiendatum van het projectenfonds vergroening voorschoolse kinderopvang aan te passen.