Terug
Gepubliceerd op 30/06/2020

2020_GR_00457 - Projecten innovatieve oplossingen - Reglement - Goedkeuring

gemeenteraad
ma 29/06/2020 - 19:30 Bernarduscentrum
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Filip Dewinter, raadslid; Gerolf Annemans, raadslid; Jan Penris, raadslid; Nahima Lanjri, raadslid; André Gantman, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Güler Turan, raadslid; Wouter Vanbesien, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Liesbeth Homans, raadslid; Mie Branders, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Caroline Bastiaens, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Peggy Pooters, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Ikrame Kastit, raadslid; Imade Annouri, raadslid; Yasmia Setta, raadslid; Karen Maes, raadslid; Kristel Somers, raadslid; Ilse van Dienderen, raadslid; Nordine Saidi Mazarou, raadslid; Mark Tijsmans, raadslid; Sevilay Altintas, raadslid; Omar Fathi, raadslid; Sanne Descamps, raadslid; Elisabeth van Doesburg, raadslid; Koenraad De Vylder, raadslid; Manuëla Van Werde, raadslid; Nathalie van Baren, raadslid; Patrick Van den Abbeele, raadslid; Hicham El Mzairh, raadslid; Khadija Chennouf, raadslid; Sam Van Rooy, raadslid; Sam Voeten, raadslid; Erica Caluwaerts, raadslid; Tatjana Scheck, raadslid; Wim Jochems, raadslid; Mohammad Nawabi, raadslid; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Mohamed Chebaa Amimou, raadslid; Serge Muyters, korpschef; Glenn Verspeet, korpschef ad interim

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2020_GR_00457 - Projecten innovatieve oplossingen - Reglement - Goedkeuring 2020_GR_00457 - Projecten innovatieve oplossingen - Reglement - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 41, tweede lid, 23° van het Decreet lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het vaststellen van de subsidiereglementen.

Argumentatie

Op 30 april 2020 (jaarnummer 3911) keurde het college acht bijkomende steunmaatregelen voor ondernemers toe. Een van deze maatregelen is de oproep voor innovatieve oplossingen.

Het reglement projecten innovatieve oplossingen maakt de oproep mogelijk. De stad Antwerpen wil, met dit reglement, financiële ondersteuning geven aan structuurversterkende projecten die innovatieve oplossingen aanreiken voor een veranderde economische en maatschappelijke realiteit. Het reglement wordt via een apart besluit ook voorgelegd aan de gemeenteraad.    

Deze projecten richten zich tot integrale, multidisciplinaire oplossingen vanuit de creatieve, digitale en/of circulaire economie. 

Het reglement geeft de mogelijkheid aan startups, startup-minded bedrijven én kmo’s alsook natuurlijke personen, feitelijke verenigingen, verenigingen zonder winstoogmerk en onderzoeks- of kennisinstellingen, om ingevolge een projectoproep een project in te dienen. Op basis van de ingediende projecten, is het de bedoeling om, na beoordeling van de ingediende dossiers, een selectie te maken van de meest waardevolle projecten. Zij zullen dan binnen de door de stad Antwerpen voorziene en goedgekeurde begrotingskredieten een toelage ontvangen ter ondersteuning van hun project. 

De stad Antwerpen lanceert een oproep via zijn kanalen en communiceert de deadline en het verloop van de selectie op deze kanalen.

De oplossing moet aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • de oplossing is nieuw, met andere woorden: er wordt iets opgeleverd dat vandaag nog niet wordt ingezet in deze context. De oplossing heeft nog ontwikkelwerk nodig alvorens ze kan worden ingezet;
  • de oplossing moet relevant zijn voor wie woont, wie onderneemt, of wie studeert in de stad Antwerpen;
  • de oplossing is structuurversterkend en bij voorkeur multidisciplinair;
  • de inschrijver is verantwoordelijk voor het operationeel brengen van de oplossing en biedt alle nodige ondersteuning aan de eindgebruiker; 
  • de oplossing is helemaal in lijn met de uitgevaardigde voorschriften van de hogere overheid en met de Algemene Verordening Gegevensbescherming;
  • andere voorwaarden, specifiek gedefinieerd per oproep en goedgekeurd door het college.

Oplossingen die niet aan bovenstaande voorwaarden voldoen, worden uitgesloten door de jury. Deze jury bestaat uit vertegenwoordigers van de stad Antwerpen, aangevuld door experten afhankelijk van het domein van de innovatieve oplossing.

De jury zal op basis van onderstaande criteria de projecten selecteren:

  • snelheid van implementatie: de oplossing moet operationeel zijn binnen een bepaalde periode na het lanceren van de oproep. Dit wordt per oproep gespecifieerd;
  • reikwijdte van de oplossing: de oplossing moet zoveel mogelijk bedrijven en/of mensen kunnen bereiken. De schaalbaarheid is van belang. Het internationaal potentieel van een project is een pluspunt; 
  • impact: de oplossing versterkt het economisch en maatschappelijk weefsel. De oplossing werkt structuurversterkend;
  • duurzaamheid: de oplossing is geen one-shot wonder, maar kan gedurende een lange tijd ingezet worden;
  • de graad van innovatie: innovatie kan blijken uit verschillende zaken zoals: product/dienst, partnerschap, bereikte doelgroep, schaal, context waarin het product wordt gebruikt.

Het totale budget wordt per oproep vrijgemaakt, na goedkeuring van het college. Dit budget wordt verdeeld onder de toegekende projecten op basis van de toekenningscriteria en volgens het beschikbaar budget. De uitreiking gaat niet door indien er geen enkel ingediend voorstel in aanmerking komt.

Het toekennen en uitbetalen van de vergoeding wordt gedefinieerd per oproep en goedgekeurd door het college. De vergoeding wordt in alle gevallen in verschillende delen uitbetaald: een deel bij de goedkeuring van het project door de stad Antwerpen, eventueel een deel bij tussentijdse evaluatie en het resterende saldo bij oplevering en na gunstige beoordeling van de stad Antwerpen. De stad Antwerpen sluit bij de betaling van het eerste deel een resultaatsverbintenis af met de indiener. Als de oplossing na afgesproken periode niet werd opgeleverd, wordt het laatste deel niet uitbetaald, en worden de eerste delen teruggevorderd.

Het reglement treedt in werking op 29 juni 2020.

De pijler Business en Innovatie van de bedrijfseenheid Ondernemen en Stadsmarketing staat in voor de opvolging en uitvoering van dit reglement.

Juridische grond

De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen en het reglement op de toelagen (gemeenteraadsbesluit van 18 december 2006, jaarnummer 2730) zijn van toepassing.

Aanleiding en context

De gemeenteraad keurde in de zitting van 18 mei 2020 (jaarnummer 288) het deel van aanpassing 1 van het meerjarenplan 2020-2025 goed.
 
De Nationale Veiligheidsraad kondigde op 12 maart 2020, 17 maart 2020 en 15 april 2020 strikte maatregelen aan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Op 24 april 2020 werd de fasering van de exitstrategie toegelicht.
 
Het college keurde op 20 maart 2020 (jaarnummer 2774) goed dat in de lopende aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 een compensatiefonds ten bedrage van 50 miljoen euro voor de Coronacrisis wordt opgenomen. Dit compensatiefonds zal onder andere aangewend kunnen worden voor het opvangen van meerkosten voor de stad Antwerpen.
 
Het college keurde op 20 maart 2020 (jaarnummer 2775) verschillende maatregelen ter ondersteuning van zelfstandigen, ondernemingen en verenigingen tijdens de Coronacrisis goed.
 
Het college keurde op 30 april 2020 (jaarnummer 3911) de acht bijkomende steunmaatregelen voor ondernemers goed. Het college keurde toen ook het compenseren van deze uitgaven binnen het compensatiefonds voor maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus reeds goed.
Op 5 juni 2020 (jaarnummer 4915) werd dit besluit door het college verdaagd.

Algemene financiële opmerkingen

Het benodigde krediet alsook het concrete boekingsadres waarop dit krediet voorzien wordt zullen telkens in afzonderlijke besluitvorming samen met de eigenlijke oproepen op basis van het reglement aan het college worden voorgelegd.

Beleidsdoelstellingen

6 - Lerende en werkende stad
2LWS04 - Economie en industrie
2LWS0403 - Economie, industrie en innovatieclusters
2LWS040301 - Uitbouw innovatieclusters

Besluit

De gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.
De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt het reglement projecten innovatieve oplossingen goed. 

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen