Op de raadscommissie van 7 december gaf het districtsbestuur te kennen dat ze de plannen van Umicore en het stadsbestuur blijft ondersteunen om de woning van 180 gezinnen op te kopen zodat de fabriek een bufferzone kan aanleggen rond haar terreinen.
Graag wil ik van het districtsbestuur weten of ze in de recente informatie van de laatste weken geen argumenten ziet om haar mening hierover te herzien?
1. De resultaten van de loodprik in september tonen opnieuw een daling. Het gemiddelde gaat opnieuw in de richting van de waardes in 2019. De stijging in de bloedconcentraties toont bovendien een duidelijke correlatie met gestegen waarden in de totale depositie metingen.
2. In de brief van Umicore aan de bewoners van 4 december geeft het bedrijf zelf aan extra maatregelen te nemen. Onder andere nazicht van ventilatiesystemen, extra schoonmaak, nat houden en afschermen van opgeslagen materialen. Nochtans werd op deze districtsraad in september bij de stemming van de motie nog ervan uitgegaan "dat de technische oplossingen uitgeput waren." Nu blijkt dat er toch mogelijkheid was voor extra voorzorgsmaatregelen - en dat deze volgens de eerste metingen ook resultaat geven - lijkt het mij logisch dat we de verdere uitrol van deze maatregelen afwachten vooraleer over te gaan tot de drastische verminking die een versnipperde bufferzone zou geven?
3. Twee maand na het aanbod van Umicore heeft nog steeds slechts een minderheid van de huizen uit Zone 1 aangegeven dat ze eventueel overwegen om erop in te gaan. De rest geeft aan te willen blijven in deze wijk die hen na aan het hart ligt. Als stad en district het menen om een Doel-scenario te vermijden - waarvan mij nog steeds niet duidelijk is hoe men dat wil doen - zie ik niet goed hoe men verwacht dat de overige gezinnen in de toekomst ooit wel zouden willen verkopen. Een volledige bufferzone lijkt daarom zo goed als uitgesloten, een scenario met verspreide kale plekken in de wijk daarentegen des te waarschijnlijker.
Het is niet te laat om op de ingeslagen weg af te slaan richting een meer sociale en duurzame oplossing voor de wijk en haar bewoners. Het is perfect mogelijk om de mensen die willen verhuizen, te laten vergoede door Umicore, maar verder de plannen voor een totale bufferzone te annuleren. Dit zou ook een oplossing zijn voor de sociale huurders die nu tegen hun wil gedwongen worden om te verhuizen.
Tot slot wou ik van het districtsbestuur graag nog weten of Umicore nog van plan is om meer info te geven over de "diepgaande analyse" die ze volgens hun brief van 4 december hebben gemaakt? Is deze analyse voorgelegd op de overlegmomenten die het districtsbestuur bijwoont? Zal deze ook verder openbaar gemaakt worden, zodat bewoners in alle eer en weten kunnen beslissen over hun huis verkopen of niet?
Districtsraadslid Joye houdt zijn interpellatie.
Districtsraadsleden Van Dyck, Gyuler en Milis houden een tussenkomst.
Districtsburgemeester Toen geeft antwoord op de vragen.
Districtsraadslid Joye houdt nog een wederwoord.
- Het volledige debat is opgenomen en digitaal raadpleegbaar via het stadsarchief.