Terug
Gepubliceerd op 29/09/2020

2020_DCAN_00532 - District Antwerpen. Keizerstraat en omgeving - Proefopstelling. Aanpassing verkeerssignalisatie. Advies - Goedkeuring

districtscollege Antwerpen
ma 28/09/2020 - 14:00 Districtshuis Antwerpen | Aula Barcelona
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Paul Cordy, voorzitter districtscollege; Tom Van den Borne, districtsschepen; Charlien Van Leuffel, districtsschepen; Femke Meeusen, districtsschepen; Herald Claeys, districtssecretaris

Afwezig

Samuel Markowitz, districtsschepen; Olivia Alexander, waarnemend districtssecretaris

Secretaris

Herald Claeys, districtssecretaris

Voorzitter

Tom Van den Borne, districtsschepen
2020_DCAN_00532 - District Antwerpen. Keizerstraat en omgeving - Proefopstelling. Aanpassing verkeerssignalisatie. Advies - Goedkeuring 2020_DCAN_00532 - District Antwerpen. Keizerstraat en omgeving - Proefopstelling. Aanpassing verkeerssignalisatie. Advies - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Argumentatie

Op 20 februari 2020 werd een beperkt herkomst- en bestemmingsonderzoek uitgevoerd in de Campuswijk. Uit de onderzoeksresultaten blijkt onder meer dat de huidige verkeersintensiteiten op een aantal routes doorheen de wijk van die aard zijn dat deze moeilijk te accorderen zijn met een (tijdelijk) (woon)erfstatuut. Een aanzienlijk deel van het verkeer in de wijk heeft bovendien geen herkomst en/of bestemming in de wijk zelf. Om de slaagkansen voor een veilig en goed functionerend (tijdelijk) (woon)erf te vergroten, is het aangewezen om het in- en uitgaand verkeer van de wijk beter te spreiden en/of te heroriënteren naar de randwegen met een hogere verkeersfunctie. Daartoe worden in de wijk een aantal strategische circulatiemaatregelen voorgesteld:

  • het omdraaien van de rijrichting van de Keizerstraat, met toegelaten rijrichting naar de Prinsesstraat;
  • het omdraaien van de rijrichting van de Jan van Lierstraat, met toegelaten rijrichting naar de Keizerstraat;
  • het omdraaien van de rijrichting van de Gratiekapelstraat, met toegelaten rijrichting naar de Keizerstraat;
  • het omdraaien van de rijrichting van de Prinsesstraat tussen de Keizerstraat en Kipdorp, met toegelaten rijrichting naar de Kipdorp;
  • het omdraaien van de rijrichting van de Kleine Kauwenberg, met toegelaten rijrichting naar de Vekestraat;
  • het invoeren van dubbelrichtingsverkeer in de Raapstraat tussen de Mutsaardstraat en de Stadswaag en het fysiek afsluiten van de Raapstraat ter hoogte van de Stadswaag voor gemotoriseerd verkeer.

Ter hoogte van de overgang van Stadswaag en Raapstraat wordt de doorgang voor gemotoriseerd verkeer afgesloten met (breek)paaltjes. Om het terugdraaien van gemotoriseerd verkeer in de Raapstraat mogelijk te maken, wordt het stilstaan en parkeren verboden aan de oneven zijde tussen huisnummer 33 en 35.

Als gevolg van het omdraaien van de rijrichting van de Keizerstraat valt ook de noodzaak weg om het kruispunt van de Keizerstraat met de Minderbroedersrui nog met verkeerslichten te regelen. Er zal immers geen gemotoriseerd verkeer meer op het kruispunt toekomen. Voor voornoemd kruispunt zal de procedure voor het afschakelen van de verkeerslichten dan ook worden opgestart, gelijktijdig met de implementatie van de voorgestelde circulatiemaatregelen. De aanwezige biggenruggen in de Keizerstraat tussen de Minderbroedersrui en de Ambtmanstraat, worden verwijderd. Wegens de beperkte breedte van de rijweg wordt ook het parkeren in dit straatdeel verboden aan beide zijden.

De parkeerbalans wijzigt enkel in de Raapstraat (min twee parkeerplaatsen)

Juridische grond

  • Wet van 16 maart 1968 betreffende de politie van het wegverkeer;
  • Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement betreffende de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;
  • Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald; 
  • Gemeenteraadsbesluit van 16 december 2019 (jaarnummer 760) waarbij de gewijzigde statuten van Mobiliteit en Parkeren Antwerpen AG werden goedgekeurd. 

Aanleiding en context

Het college keurde in zitting van 2 juni 2020 (jaarnummer 4696) het kaderplan (woon)erven goed voor de historische binnenstad. Dit plan wil een kader scheppen voor toekomstige heraanlegprojecten van het publiek domein, waarbij maximaal wordt ingezet op het vererven van de 16de-eeuwse binnenstad, met uitzondering van de routes openbaar vervoer, brandweer- en parkeerroutes en de toeleveringsassen voor het winkelkerngebied.

Het college keurde in zitting van 2 juni 2020 (jaarnummer 4910) ook een principebeslissing over tijdelijke (woon)erven goed. De stad Antwerpen gaat gefaseerd en bij wijze van proef reeds een maximaal aantal straten uit het kaderplan (woon)erven tijdelijk inrichten en reglementeren als (woon)erf, zodat tegemoet gekomen kan worden aan de groeiende vraag en nood voor méér ruimte voor de voetganger in de binnenstad.

In functie van een maximale uitrol van (tijdelijke) (woon)erven in de Campuswijk dient de verkeersdruk in de wijk gelijkmatiger te worden verdeeld en waar mogelijk geheroriënteerd naar de randwegen met een hogere verkeersfunctie. Daartoe wordt de rijrichting van een aantal straten bij wijze van proef gewijzigd.

De Keizerstraat, Prinsesstraat, Jan van Lierstraat, Gratiekapelstraat, Raapstraat en Kleine Kauwenberg in het district Antwerpen:

  • behoren tot het beheer van de stad Antwerpen;
  • hebben een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer dat goedgekeurd werd door de gemeenteraad op 27 juni 2005 (jaarnummer 1321) voor de Jan van Lierstraat, op 23 april 2012 (jaarnummer 367) voor de Prinsesstraat, op 24 september 2012 (jaarnummer 883) voor de Raapstraat en door het college op 4 oktober 2019 (jaarnummer 8111) voor de Keizerstraat;
  • maken deel uit van een goedgekeurde zone 30, gekend als Binnenstad'; 
  • maken deel uit van het reglement parkeren met beperkte parkeertijd "binnen de Singel en 20ste-eeuwse gordel" met het oog op het betalend- en bewonersparkeren en/of het residentieel parkeren met parkeerschijf en bewonerskaart.

Algemene financiële opmerkingen

De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling zal de nodige signalisatie zelf plaatsen met materiaal uit eigen voorraad. Er zijn dus geen rechtstreekse financiële gevolgen.

Beleidsdoelstellingen

9 - Decentralisatie
2ANT01 - De kern van een moderne, leefbare en bruisende stad
2ANT0107 - Adviesbevoegdheid
2ANT010704 - Mobiliteit

Besluit

Het districtscollege antwerpen beslist:

Artikel 1

Het districtscollege geeft gunstig advies voor de proefopstelling in de Keizerstraat, Jan van Lierstraat, Raapstraat (tussen de Mutsaardstraat en de Stadswaag), Gratiekapelstraat, Kleine Kauwenberg en de Prinsesstraat (tussen de Keizerstraat en Kipdorp). 

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen

  • 20200918_Plan_Keizerstraat.pdf
  • 20200918_Plan_Raapstraat.pdf
  • 20200911_Plan_Gratiekapelstraat.pdf
  • 20200911_Plan_Jan van Lierstraat.pdf
  • 20200911_Plan_Kleine Kauwenberg.pdf
  • 20200911_Plan_Prinsesstraat.pdf
  • 20200610_Verkeersonderzoek_Campuswijk.pdf