Op 20 februari 2020 werd een beperkt herkomst- en bestemmingsonderzoek uitgevoerd in de Campuswijk. Uit de onderzoeksresultaten blijkt onder meer dat de huidige verkeersintensiteiten op een aantal routes doorheen de wijk van die aard zijn dat deze moeilijk te accorderen zijn met een (tijdelijk) (woon)erfstatuut. Een aanzienlijk deel van het verkeer in de wijk heeft bovendien geen herkomst en/of bestemming in de wijk zelf. Om de slaagkansen voor een veilig en goed functionerend (tijdelijk) (woon)erf te vergroten, is het aangewezen om het in- en uitgaand verkeer van de wijk beter te spreiden en/of te heroriënteren naar de randwegen met een hogere verkeersfunctie. Daartoe worden in de wijk een aantal strategische circulatiemaatregelen voorgesteld:
Ter hoogte van de overgang van Stadswaag en Raapstraat wordt de doorgang voor gemotoriseerd verkeer afgesloten met (breek)paaltjes. Om het terugdraaien van gemotoriseerd verkeer in de Raapstraat mogelijk te maken, wordt het stilstaan en parkeren verboden aan de oneven zijde tussen huisnummer 33 en 35.
Als gevolg van het omdraaien van de rijrichting van de Keizerstraat valt ook de noodzaak weg om het kruispunt van de Keizerstraat met de Minderbroedersrui nog met verkeerslichten te regelen. Er zal immers geen gemotoriseerd verkeer meer op het kruispunt toekomen. Voor voornoemd kruispunt zal de procedure voor het afschakelen van de verkeerslichten dan ook worden opgestart, gelijktijdig met de implementatie van de voorgestelde circulatiemaatregelen. De aanwezige biggenruggen in de Keizerstraat tussen de Minderbroedersrui en de Ambtmanstraat, worden verwijderd. Wegens de beperkte breedte van de rijweg wordt ook het parkeren in dit straatdeel verboden aan beide zijden.
De parkeerbalans wijzigt enkel in de Raapstraat (min twee parkeerplaatsen)
Het college keurde in zitting van 2 juni 2020 (jaarnummer 4696) het kaderplan (woon)erven goed voor de historische binnenstad. Dit plan wil een kader scheppen voor toekomstige heraanlegprojecten van het publiek domein, waarbij maximaal wordt ingezet op het vererven van de 16de-eeuwse binnenstad, met uitzondering van de routes openbaar vervoer, brandweer- en parkeerroutes en de toeleveringsassen voor het winkelkerngebied.
Het college keurde in zitting van 2 juni 2020 (jaarnummer 4910) ook een principebeslissing over tijdelijke (woon)erven goed. De stad Antwerpen gaat gefaseerd en bij wijze van proef reeds een maximaal aantal straten uit het kaderplan (woon)erven tijdelijk inrichten en reglementeren als (woon)erf, zodat tegemoet gekomen kan worden aan de groeiende vraag en nood voor méér ruimte voor de voetganger in de binnenstad.
In functie van een maximale uitrol van (tijdelijke) (woon)erven in de Campuswijk dient de verkeersdruk in de wijk gelijkmatiger te worden verdeeld en waar mogelijk geheroriënteerd naar de randwegen met een hogere verkeersfunctie. Daartoe wordt de rijrichting van een aantal straten bij wijze van proef gewijzigd.
De Keizerstraat, Prinsesstraat, Jan van Lierstraat, Gratiekapelstraat, Raapstraat en Kleine Kauwenberg in het district Antwerpen:
De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling zal de nodige signalisatie zelf plaatsen met materiaal uit eigen voorraad. Er zijn dus geen rechtstreekse financiële gevolgen.
Het districtscollege geeft gunstig advies voor de proefopstelling in de Keizerstraat, Jan van Lierstraat, Raapstraat (tussen de Mutsaardstraat en de Stadswaag), Gratiekapelstraat, Kleine Kauwenberg en de Prinsesstraat (tussen de Keizerstraat en Kipdorp).