De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen.
Het kaderbesluit basisprincipes onderteuningsbeleid zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 oktober 2020 (jaarnummer 595).
De Vlaamse overheid schetste ook het kader voor de organisatie van deze buitenschoolse opvang. De compensatie voor het lokaal bestuur en voor de externe partners die mee de opvang organiseerden bedraagt maximaal 30,00 euro per kind per dag:
1°voor de inzet van personeel: 20,00 euro per effectief opgevangen kind per volledige dag en 10,00 euro per effectief opgevangen kind per halve dag;
2°voor de inzet van infrastructuur: 10,00 euro per effectief opgevangen kind per dag.
De stad Antwerpen nam haar rol als regisseur van de buitenschoolse opvang op en kon hiervoor ook beroep doen op externe organisaties:
De stad Antwerpen vergoedt deze organisaties voor hun medewerking en zal de projectsubsidie bij Vlaanderen aanvragen voor de regie en uitvoering van de buitenschoolse opvang. De aanwezigheden per organisatie en de berekening worden als bijlage toegevoegd aan dit besluit.
Een afsprakennota met de aanwendingsmodaliteiten zal aan het college worden voorgelegd.
Op 30 oktober 2020 keurde het college goed (jaarnummer 09119) dat de stad Antwerpen het vakantieaanbod voor kinderen tot en met twaalf jaar, wat ook als opvang voor ouders kan dienen, tijdens de verlengde herfstvakantie (9 en 10 november) zou coördineren.
Nadat de federale regering de herfstvakantie verlengde tot en met 15 november keurde het college op 6 november 2020 (jaarnummer 09336) goed dat de stad Antwerpen de coördinerende rol opnam voor de hele verlengde herfstvakantie.
De Vlaamse overheid legde de verantwoordelijkheid voor de organisatie van dit opvangaanbod bij het lokaal bestuur. Het lokaal bestuur kon wel in samenspraak met lokale actoren oplossingen uitwerken. De Vlaamse overheid voorzag de nodige middelen (30,00 euro per kind per dag) zodat de lokale besturen gratis opvang konden aanbieden.
Artikel 41 tweede lid 23° van het decreet over het lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het toekennen van nominatieve subsidies.
Een toelage zal enkel uitbetaald worden wanneer er geen openstaande, niet-betwiste, vervallen schulden zijn ten aanzien van de stad Antwerpen.
Er zijn voldoende middelen voor de uitbetaling van deze toelagen voorhanden.
Budgetplaats | 5112500000 |
Budgetpositie |
6496800 |
Functiegebied
| 2BRS040202A00000 |
Fonds
| INTERN
|
Subsidie
| SUB_NR |
Begrotingsprogramma
| 2SA070750 |
Budgetperiode | 2000 |
De gemeenteraad keurt de nominatieve toekenning van een toelage van 16.520,00 euro aan Koraal vzw voor de organisatie van buitenschoolse opvang tijdens de verlengde herfstvakantie goed.
De gemeenteraad keurt de nominatieve toekenning van een toelage van 7.840,00 euro aan Gekkoo vzw voor de organisatie van buitenschoolse opvang tijdens de verlengde herfstvakantie goed.
De gemeenteraad keurt de nominatieve toekenning van een toelage van 6.740,00 euro aan De Nerviër vzw voor de organisatie van buitenschoolse opvang tijdens de verlengde herfstvakantie goed.
De gemeenteraad keurt de nominatieve toekenning van een toelage van 5.340,00 euro aan Stormkop vzw voor de organisatie van buitenschoolse opvang tijdens de verlengde herfstvakantie goed.
De gemeenteraad keurt de nominatieve toekenning van een toelage van 3.220,00 euro aan Sportpret vzw voor de organisatie van buitenschoolse opvang tijdens de verlengde herfstvakantie goed.
De gemeenteraad keurt de nominatieve toekenning van een toelage van 4.350,00 euro aan Fun voor Kids vzw voor de organisatie van buitenschoolse opvang tijdens de verlengde herfstvakantie goed.
De gemeenteraad keurt de nominatieve toekenning van een toelage van 1.260,00 euro aan Activak vzw voor de organisatie van buitenschoolse opvang tijdens de verlengde herfstvakantie goed.