De aankoop tegen de prijs van 3.440.000,00 euro kan verrekend worden op het stedelijk krediet van het project PA3716 Hoederentiteit ‘Over de Ring’. De notariskosten, raming 6.500,00 euro inclusief btw, kunnen verrekend worden op het krediet voor aan- en verkoopkosten van de stad Antwerpen.
Artikel 41 Decreet Lokaal Bestuur bepaalt in artikel 41 tweede lid, 11° dat de gemeenteraad bevoegd is voor het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen, behalve die vermeld in artikel 56, §3, 8°, b).
Artikel 6, §3.2 en artikel 7 van de beheersovereenkomst 2019-2024 tussen de stad Antwerpen en AG VESPA zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 25 november 2019 (jaarnummer 652) bepaalt dat AG VESPA instaat voor de uitvoering en afhandeling van alle in- en uitgaande overdrachten van zakelijke rechten met betrekking tot het stedelijk patrimonium. De beleidsbeslissing hiertoe ligt bij de stad. Een gemeenteraadsbeslissing is vereist voor elke beslissing tot verwerving of vervreemding van zakelijke rechten op stedelijk patrimonium en een stedelijke beslissing tot verwerving van stedelijk patrimonium omvat steeds een beslissing over de aanwending ervan.
De Grote Verbinding
Met ‘De Grote Verbinding’ bouwt Antwerpen aan haar internationale reputatie als stad en regio waar het goed is om te wonen, te werken, te ondernemen en op bezoek te komen. De Oosterweelverbinding maakt de Antwerpse Ring rond en de overkapping stuurt de auto’s onder de grond. Zo zorgen de stad Antwerpen en Vlaanderen voor een betere mobiliteit voor Vlaanderen en wordt de stad Antwerpen weer één geheel met meer groen en schonere lucht. De afgelopen jaren hebben de stad Antwerpen, het Havenbedrijf Antwerpen nv van publiek recht, de burgerbewegingen, Lantis en andere Vlaamse partners, samen met de intendant voor de Oosterweelverbinding, de plannen vormgegeven. Tijdens de uitvoering zetten zij samen zoveel mogelijk lokaal talent aan het werk.
Eind 2015 werd door het Vlaams Gewest een intendant voor leefbaarheidsprojecten in de Antwerpse ringzone aangesteld. Als sluitstuk van het co-creatief proces werd medio 2018 een eerste fase van 18 leefbaarheids/ringprojecten geselecteerd voor een bedrag van 1,25 miljard euro. Naast de concrete ringprojecten werden, door de ontwerpteams van de intendant, ook heel wat stadsprojecten voorgesteld. Deze stadsprojecten worden niet gefinancierd vanuit de middelen voor de leefbaarheidsprojecten. Meer nog, er wordt aangenomen dat de realisatie van de stadsprojecten zal zorgen voor bijkomende middelen voor een tweede fase leefbaarheidsprojecten. In functie daarvan wordt het concept "hoederentiteit" naar voor geschoven.
Hoederentiteit
Op 15 december 2017 besliste de Vlaamse Regering een subsidie toe te kennen aan AG VESPA voor de coördinatie van de hoederentiteit. Deze coördinatieopdracht is op 1 oktober 2018 formeel gestart.
In uitvoering van haar opdracht als coördinator van de hoederentiteit heeft AG VESPA op 5 april 2019 (jaarnummer 3077) aan het college de principes voor de hoederentiteit voorgelegd. Dit was de formele start van de hoederentiteit als instrument in functie van "stad maken over de Ring". Op basis van het criterium grondpositie van de groep stad Antwerpen en/of Vlaanderen, keurde het college in dit besluit de eerste selectie goed van projecten die deel kunnen uitmaken van de hoederentiteit:
Op 17 december 2018 (jaarnummer 788) keurde de gemeenteraad de samenwerkingsovereenkomst goed met AG VESPA voor de projectclusters Noordkasteel, Noord, omgeving Lobroekdok en Schijnvalleipark in de eerste golf. De gemeenteraad nam ook kennis van de stand van zaken van de werkafspraken tussen de stad Antwerpen en de andere actoren in het algemeen en de bedrijfseenheid Stadsontwikkeling en AG VESPA in het bijzonder in functie van een efficiënte en kwalitatieve uitvoering van de geselecteerde Ringprojecten en -studies.
Op 3 april 2020 (jaarnummer 3084) keurde het college, in overeenstemming met de beheersovereenkomst, de opdracht aan AG VESPA voor de begeleiding van het stadsproject ‘Hoederentiteit’ goed.
De Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn, publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap (hierna De Lijn) , waarvan de zetel gevestigd is Motstraat 20, 2800 Mechelen, met ondernemingsnummer BE0242.069.537, is eigenaar van een stelplaats “Zurenborg” dat op vandaag door De Lijn wordt gebruikt in het kader van haar exploitatieactiviteiten.
Deze gronden/loten van De Lijn zijn gelegen in het stadsproject ‘Nieuw Zurenborg’. Dit is een deel van de wijk Zurenborg en wordt in het zuiden begrensd door de Singel en de Pretoriastraat. De grens van Nieuw Zurenborg volgt in het noorden de Spoorweginfrastructuur en de oude Tramstelplaats van De Lijn met de aanpalende woningen. In het westen wordt het projectgebied begrensd door de Plantin en Moretuslei. Deze projectgrond (op de stelplaats na) is momenteel eigendom van de groep stad Antwerpen (stad Antwerpen en AG VESPA).
AG VESPA heeft onderhandelingen aangeknoopt met De Lijn met oog op de verwerving van haar eigendom aan Nieuw Zurenborg.
Na onderhandelingen is De Lijn bereid om dit perceel te verkopen aan de volgende voorwaarden:
Voorgaande betekent dat de stad Antwerpen de ontwikkeling van de plannen en het bepalen van stedenbouwkundige voorschriften en randvoorwaarden kan opstarten, dat de lopende terbeschikkingstellingen aan derden tijdig worden overgedragen, en dat de goederen niet zijn bezwaard met enig persoonlijk of zakelijk recht, dit zonder afbreuk te doen aan de exploitatienoden van De Lijn.
In het kader van deze herlocalisatie, bezorgt De Lijn uiterlijk bij het verlijden van de authentieke akte een indicatieve tijdstabel met vermelding van de streefdata waarbinnen een nieuwe stelplaats in gebruik kan genomen worden. Indien deze tijdtabel omwille van daden door derden of onvoorzienbare omstandigheden niet kan worden aangehouden door De Lijn, verbinden partijen er zich toe om hierover een passende regeling te treffen. Deze regeling zal onder meer inhouden dat De Lijn na het verstrijken van deze mijlpaaldata, voor de terbeschikkingstelling van de stelplaats een jaarlijkse vergoeding verschuldigd zal zijn a rato van 2% van de prijs van deze verkoop.
Alle kosten van onderhoud en lasten vallen tijdens deze terbeschikkingstelling ten laste van De Lijn.
Deze terbeschikkingstelling zal voorwerp uitmaken van aparte besluitvorming voor het college.
De Lijn behoudt zich dit recht van wederinkoop voor in volgende gevallen:
Wanneer De Lijn van diens recht tot wederinkoop gebruikmaakt, zal zij de stad Antwerpen de verkoopprijs terugbetalen, verhoogd met de kosten van de akte. De stad Antwerpen verbindt zich ertoe om geen werken aan de bestaande constructies uit te voeren gedurende de termijn waarvoor de wederinkoop geldt andere dan deze die strikt noodzakelijk zijn, tenzij op zijn kosten en zonder dat De Lijn deze moet terugbetalen wanneer zij haar recht van wederinkoop uitoefent en na de voorafgaande schriftelijke goedkeuring van De Lijn.
De stad Antwerpen verklaart dat zij het goed niet zal verkopen gedurende de periode waarin De Lijn van haar recht op wederinkoop gebruik kan maken omdat, overeenkomstig artikel 1664 van het Burgerlijk Wetboek, het recht van wederinkoop ook tegen verdere kopers kan worden uitgeoefend.
De notariële akte die het uitgeoefende recht van wederinkoop vaststelt, moet worden verleden binnen de vijf jaar vanaf de eigendomsoverdracht naar de stad Antwerpen. De beide partijen verbinden zich ertoe om hun medewerking te verlenen bij het verlijden van de notariële akte die de wederinkoop vaststelt. De kosten van de authentieke akte houdende wederinkoop worden gedragen door De Lijn. Alle rechten, boetes, interesten, enzovoort in de ruimste zin die verschuldigd zouden zijn door het uitblijven van het tijdig verlijden van de authentieke akte houdende wederinkoop, zijn ten laste van de partij die schuldig is aan de vertraging.
Kosten: de stad Antwerpen verbindt er zich toe om, naast de koopprijs, ook alle kosten, taksen, eventuele btw, (registratie-)rechten en erelonen van de notaris verbonden aan de verkoop, het opmaken en verlijden van de akte te voldoen, met inbegrip van de eventuele metingskosten en verkavelingsakte.
De gemeenteraad keurt de aankoop goed van het eigendom gelegen in Antwerpen, Tramplein, Draakplaats, Krugerstraat, Pretoraistraat, gelegen in Antwerpen, 22e Afdeling, Sectie A, nr. 2k, met een totale grootte van circa 19.005 m² (zoals aangeduid op het plan dat als bijlage wordt gevoegd aan huidig besluit), voor de prijs van 3.440.000,00 euro.
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
Aankoop gronden Stelplaats Zurenborg Boeykens & Guldemont, geassocieerde notarissen bvba Ondernemingsnummer: NBE0724614051 | 2.966.900,00 euro | budgetplaats: 5291630000 | 4005426313 |
Aankoop gebouwen Stelplaats Zurenborg Boeykens & Guldemont, geassocieerde notarissen bvba Ondernemingsnummer: NBE0724614051 | 473.100,00 euro | budgetplaats: 5291630000 | 4005426330 |
Erelonen en aktekosten Boeykens & Guldemont, geassocieerde notarissen bvba Ondernemingsnummer: NBE0724614051 | 6.500,00 euro | budgetplaats: 5291500000 | 4005426225 |