Terug
Gepubliceerd op 20/04/2020

2020_CBS_03466 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Gunstig advies - OMV_2020011170. Kielsbroek 5. District Antwerpen - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 17/04/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_03466 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Gunstig advies - OMV_2020011170. Kielsbroek 5. District Antwerpen - Goedkeuring 2020_CBS_03466 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Gunstig advies - OMV_2020011170. Kielsbroek 5. District Antwerpen - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 24 en 42 van het Omgevingsvergunningsdecreet heeft het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar de bevoegdheid advies uit te brengen voor de vergunningsaanvragen op haar grondgebied waarvoor de deputatie, de Vlaamse regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar de bevoegde overheid is, tenzij:

 

1.      de aanvraag ingediend is door het betrokken college;

2.      de aanvraag louter betrekking heeft op mobiele of verplaatsbare ingedeelde inrichtingen of activiteiten.

 

Het college heeft op 17 november 2017 (jaarnummer 2017_CBS_08858) beslist om de adviesbevoegdheid op te nemen.

Aanleiding en context

Er werd bij de deputatie een verzoek tot bijstelling van bijzondere milieuvoorwaarden ingediend. Het verzoek wordt behandeld volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

De deputatie verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om:

- een openbaar onderzoek te houden;

- advies uit te brengen.

 

Projectnummer:

OMV_2020011170

Gegevens van de aanvrager:

Provincie Antwerpen met als adres Koningin Elisabethlei 22 te 2018 Antwerpen

Gegevens van de exploitant:

AQUAFIN NV met als adres Dijkstraat 8 te 2630 Aartselaar

Ligging van het project:

Kielsbroek 5 te 2020 Antwerpen

Kadastrale gegevens:

afdeling 9 sectie I nummer 2652C

Inrichtingsnummer:

20200128-0037 (nv Aquafin - Antwerpen, Kielsbroek 5)

Vergunningsplichten:

Exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten.

Voorwerp van het verzoek:

RWZI - verzoek bijstelling milieuvoorwaarden door POVC naar aanleiding van GPBV-evaluatie

 

Omschrijving ingedeelde inrichtingen of activiteiten

 

Voorgeschiedenis

De exploitant beschikt over een vergunning (referentie MLAV1/11000411) verleend door de deputatie voor een termijn lopend tot 26 januari 2032.

 

Inhoud van de aanvraag

De aanvraag omvat een voorstel tot aanpassing van de vergunningsvoorwaarden van de lopende vergunning voor een bestaande RWZI.

Argumentatie

Adviezen

Er werden geen adviezen gevraagd.

 

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.

 

Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een gebied voor gemeenschapsuitrusting en openbare nutsvoorziening. Onder gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen dient te worden begrepen voorzieningen die gericht zijn op de bevordering van het algemeen belang en die ten dienste van de gemeenschap worden gesteld. De idee van dienstverlening (verzorgende sector) aan de gemeenschap is derhalve rechtstreeks aanwezig. Artikel 4.4.8.van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening schrijft voor dat in gebieden die op de gewestplannen zijn aangewezen als gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen, handelingen van algemeen belang en de daarmee verbonden activiteiten te allen tijde kunnen worden toegelaten, ongeacht het publiek of privaatrechtelijk statuut van de aanvrager of het al dan niet aanwezig zijn van enig winstoogmerk. Als gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen kunnen eveneens worden beschouwd een school, een voor het publiek toegankelijke toegangsweg tot een vergund gebouwencomplex in een gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen en neveninrichtingen naast een autosnelweg. Alhoewel in een gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen in principe geen gebouwen met een woonfunctie zijn toegelaten, heeft de Raad van State bovendien niettemin geoordeeld dat service-flats voor bejaarden kunnen worden vergund in dergelijk gebied. Ook een nomadenkamp werd door de Raad van State beschouwd als een gemeenschapsvoorziening en openbare nutsvoorziening. (Artikel 17 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)

 

Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het bijzonder plan van aanleg BPA Specifiek en duurzaam bedrijventerrein Groothandelsmarkt, goedgekeurd bij ministerieel besluit van 29 augustus 2003. Volgens dit plan ligt het eigendom in de volgende zone: zone d voor openbare wegenis.

 

(Ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP) en bijzondere plannen van aanleg (BPA) kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s'. Het gewestplan kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/gewestplan.) Het verzoek ligt niet in een verkaveling.

 

Omgevingstoets

 

Toetsing van aanvaardbaarheid van de ingedeelde inrichtingen en activiteiten op het vlak van hinder en risico's voor de mens en het milieu

 

De Europese richtlijn 2010/75/EU van 24 november 2010 inzake industriële emissies (geïntegreerde preventie en bestrijding van verontreiniging) schrijft voor dat alle vergunningsvoorwaarden van GPBV-installaties geregeld geëvalueerd moeten worden, het RWZI-Kielsbroek is een dergelijke inrichting. Bij de uitvoering van een algemene evaluatie moet worden nagegaan of de vergunningsvoorwaarden van de GPBV-installatie moeten worden bijgesteld. Op basis van de evaluatie door AGOP-M blijkt dat  een bijstelling van de vergunningsvoorwaarden aan de orde is.

 

Er wordt voorgesteld de in de lopende vergunning opgelegde voorwaarden als volgt bij te stellen:

 

- Om diffuse emissies naar lucht, in het bijzonder organische verbindingen en geur, te voorkomen, of indien dat niet haalbaar is, te verminderen, wordt de geurimpact van de RWZI bepaald door middel van het model IMPACT volgens de methodiek opgenomen in het kader van de Sectorale Code van Goede Geur Praktijk voor RWZI’s (Aquafin, Departement Omgeving, september 2018 of later). Tegen 17 augustus 2022 worden hierbij de milderende maatregelen getroffen om te voldoen aan het beoordelingskader voor “Renovaties en uitbreidingen < 50 % “ (figuur 20 van de SCGGP).

 

- Bij slibverlading uit de silo(‘s) voor ontwaterd slib wordt een overkapping voorzien die de vulluiken van de container goed omsluit. De silo en de overkapping dienen in voldoende mate afgezogen te worden en de afgezogen lucht wordt geleid naar een filter met actieve kool, dit tegen ten laatste 17 augustus 2022.

 

Verder wordt er door AGOP-M opgemerkt dat de inrichting momenteel niet vergund is voor de verwerking van externe RWZI-slibs in een slibvergistingsinstallatie. Deze activiteit valt onder rubriek 2.4.3.a) 1° de verwijdering van niet-gevaarlijke afvalstoffen met een capaciteit van meer dan 50 ton per dag door middel van biologische behandeling. De installatie dient hiervoor vergund te zijn.

 

Er is uiteraard geen bezwaar ten overstaan van de gevraagde bijstellingen die een gevolg zijn van de verplichte periodieke evaluaties. Wel kan worden meegegeven dat er de laatste jaren geen klachten of opmerkingen werden genoteerd bij de dienst handhaving in verband met geurhinder afkomstig van de Aquafin-installaties aan het Kielsbroek. De problemen op dit vlak tijdens de eerste jaren van de exploitatie blijken ondertussen opgelost te zijn.

 

Advies van het college

De aanvraag wordt gunstig geadviseerd.

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Fasering

Procedurestap

Datum

Ontvangst adviesvraag

11 maart 2020

Start openbaar onderzoek

19 maart 2020

Einde openbaar onderzoek

17 april 2020

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste adviesdatum

30 april 2020

Onderzoek

Het verzoek werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.

 

Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten

 

Startdatum

Einddatum

Schriftelijke bezwaar-schriften

Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften

Petitie-lijsten

Digitale bezwaar-schriften

19 maart 2020

17 april 2020*

0

0

0

0


* De Vlaamse regering heeft op 24 maart 2020 via het noodbesluit omgevingsvergunning beslist om de openbare onderzoeken voor omgevingsvergunningen op te schorten. Daarom kon het geplande openbaar onderzoek niet tijdig afgerond worden. Het hierbij geformuleerde advies is opgemaakt onder voorbehoud van relevante opmerkingen/bezwaren/standpunten tijdens het openbaar onderzoek.

 

Informatievergadering

Een informatievergadering was niet vereist en werd niet gehouden.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college beslist een gunstig advies, zoals geformuleerd in de argumentatie, te geven op het verzoek.

Artikel 2

Het college geeft opdracht aan:

Dienst

Taak

SW/V

Het advies college te bezorgen aan de instantie die advies gevraagd heeft.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.