Geachte schepen,
Tijdens de vorige districtsraad stemden we over een advies dat wijzigingen bracht in de parkeerzonering in de stad en in ons district. Mijn fractie heeft zich op dit punt onthouden omdat niettemin de logische vereenvoudiging die werd doorgevoerd, er een heel aantal vragen zich stellen rond de evolutie van de parkeerzonering.
Wie de evolutie van de parkeerzonering over de ganse stad bekijkt, zal zien dat vanaf 2016 de ruimtelijke omvang van het betalend parkeren gigantisch is toegenomen. In 2016 kwamen er een aantal zones buiten de ring bij.
Ondertussen is met de laatste wijziging zowat de hele oostrand van de stad opgenomen in een parkeertariefzone. Zo is nu het hele grondgebied van Deurne, Borgerhout (intra en extra muros), Berchem (intra en extra muros) opgenomen in tariefzones. Ook in het zuiden van de stad werden tariefzones uitgebreid.
De evolutie naar bewonersparkeren is een logische evolutie. Steeds meer valt de grens van het bewonersparkeren ook samen met de grenzen van de stad zelf. In de 20ste eeuwse stadsgordel zijn er echter een aantal rare fenomenen.
Één daarvan is dat er in ons district in al die tijd eigenlijk weinig veranderd is. Waar de parkeerzones in quasi alle districten groeide, bleef dat in ons district hetzelfde en kromp het zelfs een beetje bij de laatste wijziging. Het wekt ergens de indruk dat er in Merksem geen sprake zou zijn van de problemen die men wél in Deurne, Berchem, Borgerhout, het Kiel en in beperkte mate in Wilrijk ondervindt.
Dat zou opmerkelijk zijn gegeven dat de bevolkingsdichtheid en de morfologie van ons district niet zo verschillend zijn dan die van onze zuiderburen. Het komt bovendien niet overeen met de signalen die wij als partij ontvangen. Vooral in de oudere wijken rondom de Bredabaan zijn er burgers die klagen over een te hoge parkeerdruk. In het bijzonder bereiken ons ook signalen van straten in de nabijheid van tramhaltes. Het zou hierbij gaan om pendelaars die de park & ride links laten liggen en zich zo dicht mogelijk bij een tramhalte willen parkeren.
Daarbovenop komt natuurlijk dat de park & ride in de toekomst betalend zal worden. Dit zal weliswaar aan een gunstig tarief zijn, maar ergens moet men geen Einstein zijn om te weten dat menselijk gedrag zich moeilijk laat sturen. Het is dus niet onwaarschijnlijk dat er effectief automobilisten zullen zijn die toch gaan proberen om deze enkele euro’s uit te sparen. In het huidige plan zal er niets zijn om dit gedrag te ontraden en de parkeerdruk in het algemeen te verlagen.
Ik had daarom de schepen graag volgende vragen gesteld:
Zijn er voorafgaand aan de laatste wijziging van de parkeerzonering parkeerstudies gedaan in ons district? Zoja, wat geven die aan?
Hebt u er op aangestuurd dat deze studies zouden uitgevoerd worden?
Is er enige andere vorm van bevraging geweest?
Wat is het standpunt van het college inzake de parkeerzonering? Is het college voor- of tegenstander van het uitbreiden van het bewonersparkeren en op basis van welke argumenten?
Is het college van mening dat er zich een probleem stelt in een aantal wijken? Is het college van mening dat er zich een probleem stelt specifiek in de wijk Merksem-Heide?
Heeft het districtscollege op enig moment de vraag gesteld aan de stad om de situatie in Merksem-Heide te laten onderzoeken?
Districtsraadslid Bavo De Mol houdt zijn interpellatie.
Districtsschepen Wendy Simons geeft antwoord.
Tussenkomsten: districtsraadslid Karin Staes, districtsraadslid Philippe Elst
Districtsraadslid Bavo De Mol geeft nog een wederwoord.
Het volledige debat is opgenomen en digitaal raadpleegbaar via de website.
wo 10/06/2020 - 15:25