Mondelinge vraag over bemalingswerken werf Terlindenhofstraat
Sinds begin juni 2020 wordt er grondwater opgepompt aan de werf van het voormalige café Eendracht in de Terlindenhofstraat. Voor deze werken dient er gedraineerd te worden. Grondwater wordt hierbij opgepompt en geloosd in de riolering. Op deze werf wordt momenteel al langer als zes maanden dag en nacht kostbaar grondwater opgepompt en in de riolering geloosd.
Hoe om te gaan met opgepompt grondwater wordt in diverse regelgevende kaders bepaald:
In de zomer werd geen optie gevonden om het opgepompt grondwater te gebruiken om het sterk verlaagde waterpeil van de vijver in het gemeentepark bij te vullen. Inmiddels zijn we zes maanden verder, en blijven kubieke meters grondwater per dag de riolering in gaan. Hierbij vraag ik graag extra informatie over de werf in kwestie.
Pieter De Cock
Districtsraadslid
16 december 2020
Antwoord districtsschepen Wendy Simons:
Dank voor deze laatste vraag.
Het is een heel technische materie, maar uiteraard hebben wij ons best gedaan om ook hier ondanks het geen districtsbevoegdheid is, de nodige informatie te verzamelen.
De stad is zich erg bewust van de droogteproblematiek en neemt verschillende maatregelen om de toestand te verbeteren.
Begin dit jaar werd een droogtestudie afgerond waarin de impact van lage grondwaterstanden en waterschaarste op de stad werd onderzocht. Daarin werden ook verschillende voorstellen geformuleerd die momenteel verder uitgewerkt worden.
Eén daarvan is het opstellen van een bemalingsstrategie. Via onze Bouwcode leggen we reeds lang bij bemalingen (dit is het oppompen van grondwater), een retourbemaling op, d.w.z. dat het opgepompte water terug in de bodem moet worden gebracht. Het is per uitzondering toegelaten om op de riolering te lozen wanneer dit retourneren technisch niet mogelijk is. Op die uitzondering wordt echter vaak een beroep gedaan, aangezien het binnen de dicht bebouwde stadsdelen inderdaad vaak niet mogelijk is het opgepompte water binnen het eigen perceel opnieuw te laten infiltreren. Dat is ook het geval voor de bemaling waar u naar verwijst.
Bovendien moet ook rekening worden gehouden met de kwaliteit van het opgepompte grondwater. Maar met onze nieuwe bemalingsstrategie willen we retourneren of hergebruik verder aanmoedigen. De strategie zet in op (1) regelgeving met o.a. het nemen van milderende maatregelen en gerichtere handhaving, (2) het faciliteren van stedelijke infiltratie om het opgepompte water opnieuw te laten indringen in de bodem in geschikte stadsvijvers en groenzones zoals parken en (3) het uitwerken van een ondergronds watertransportnetwerk om water van aanbod naar vraag te brengen. Deze strategie wordt momenteel in de praktijk gebracht waarbij de grotere werven in de stad prioritair zijn omdat zij de meeste impact hebben. Maar, zoals u terecht aangeeft, moeten we hier uit leren en ook mogelijkheden op kleinere werven verder onderzoeken.
De werf in kwestie is dus vergund voor bemaling zonder retour wegens de technische complexiteit van de site. Blijkbaar zou retourneren naar het park in dit geval zowel kostelijk als hinderlijk zijn. De stad blijft deze werf wel nauw opvolgen.
Er werd voldaan aan meldingsplicht hierover.
Volgens de laatste meteropname op 17/12/2020 is er 39.335m³ water opgepompt sinds de aanvang van de bemaling. Aangezien dit beduidend hoger ligt dan vergund (20.000m³), is het dossier overgemaakt aan Aquafin. Zij zullen nu een bijkomend onderzoek naar heffing starten.
De bemaling was vergund tot en met eind augustus, wegens omstandigheden heeft de werf vertraging opgelopen en wordt er dus langer aan bemaling gedaan dan voorzien. Dit verklaart ook dat hoog getal. De dienst Milieuvergunningen zal aanstaande maandag bekijken welke stappen/handhaving de meest geschikte is in dit dossier.
De stad tracht ook om op andere manieren het grondwater aan te vullen, bijvoorbeeld door te ontharden. Zie het project Antwerpen Breekt uit, dat we hier besproken hebben. Er wordt ook ingezet op individuele regenputten, via de Bouwcode en premies van het EcoHuis en sinds kort ook op collectieve hemelwaterputten zoals op de Gedempte Zuiderdokken en de Groenplaats en later hopelijk ook op verschillende andere plaatsen in de stad.
Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.
districtsraadslid De Cock
Dank u wel schepen voor het uitvoerig antwoord. 40.000 m3 liter water is uitzonderlijk veel. Ik denk dat voor het moment een gezin van 4 personen 127 m3 liter water per jaar wordt ingeschat. We komen hier toch al bijna aan een stevig aantal gezinnen, bijna een wijk water dat verspild is. Ik ben blij dat het op de kaart staat nu en dat het ook wordt bezien bij milieu. Corona is uiteraard een probleem. Maar wij kunnen hier in de raad en met zijn allen heel veel inspanningen doen om te ontharden, om te zorgen dat er water in de grond kan. Als je dan door één werf 40.000 m3 water door de riolering laat gaan, dan gaan wij nog veel geld moeten spenderen om te compenseren. Ik hoop toch dat dit naar de stedelijke administratie kan meegenomen worden. Dat het toch wel nodig is om kort op de bal te spelen inzake waterproblematiek en bemalingswerken. Anders gaan wij er nog budget mogen jagen, maar gaat er niets veranderen aan de praktijk. Zoals gezegd, het is goed dat het op de kaart staat, ik denk dat dit ook wel de bedoeling was. Er waren enkele mensen die de wenkbrauwen fronsten, dat dit na zovele maanden bleef duren.
Ik ben zeer tevreden met het antwoord. Hopelijk gaat dit op zeer korte termijn opgelost geraken
ma 18/01/2021 - 09:25