Mijnheer de voorzitter,
Sinds oktober weten we dat ons district één van de uitverkorene districten is waar een zogenaamde stadsmarinier aan het werk zal zijn.
De Merksemse stadsmarinier zal aan het werk gaan in de wijk Dok.
Tot nu toe kregen we in deze raad weinig verdere info over het hoe en wat betreffende deze stadsmarinier.
Graag wist ik dan ook van u wat inmiddels de stand van zaken is.
Antwoord voorzitter districtsraad Luc Bungeneers:
Dank voor uw vraag, waardoor ik enige toelichting kan geven.
Er zijn 3 geslaagde kandidaten uit de selectieprocedure voor stadsmarinier gekomen. Zij zijn eind vorig jaar gestart. Deze week is er de verdeling gebeurd over de drie wijken en ik kan u in primeur zeggen dat An Van Mieghem de stadsmarinier wordt voor Oud-Merksem. Zij heeft een verleden bij de politie van Brasschaat en als verbindingsofficier bij de Antwerpse gouverneur.
Zij gaat nu samen met haar collega’s een opleiding volgen in Rotterdam, samen met een nieuwe lichting Rotterdamse stadsmariniers. Dit wil zeggen dat zij voltijds zal ingezet worden vanaf het derde kwartaal van dit jaar in Oud-Merksem. Ondertussen zal ze zich verder inwerken in deze wijk, een netwerk opbouwen en een actieplan uitwerken. Vanuit de districtswerking zal ze de komende maanden ook betrokken worden bij de start van de opmaak van het masterplan ’t Dokske.
De huidige drie stadsmariniers hebben een andere achtergrond, de bedoeling is dat zij niet op zichzelf werken maar ook regelmatig in team naar problematieken kijken. De stadsmariniers zijn een werking bovenop het wijktoezicht onder leiding van de buurtregisseur en de wijkwerking van de politie. Hun opdracht bestaat erin hardnekkige veiligheids- en leefbaarheidsproblemen in de hun toegewezen wijk aan te pakken. De stadsmariniers zijn het sluitstuk voor de bestaande werking in deze wijken, zoals de politie, stadstoezicht, buurtregie, middenveld, bedrijven en scholen. Hun werk bestaat erin om deze partners waar nodig te betrekken en een gecoördineerde aanpak aan te sturen. Zo kan zeer gericht worden gewerkt en kunnen er snel oplossingen worden gevonden. Soms zal de stadsmarinier de samenwerking of de snelheid van uitvoering van een maatregel moeten afdwingen, dit kan omdat ze rechtstreeks onder de burgemeester vallen. Voor meer informatie over hoe de stadsmarinier werkt, verwijs ik u door naar de website van de stad Rotterdam, die al meer dan 15 jaar hiermee werken.
Vermits er samengewerkt wordt met het middenveld zal er dus ook met de aanwezige jeugdwerkingen contacten worden onderhouden.
Wat betreft het budget waarmee de stadsmarinier zal werken, is er een exploitatiebudget in de stedelijke meerjarenplanning voorzien voor de 3 wijken samen, dat zal ongeveer een budget zijn van 100.000 EUR. Investeringen zullen van het reguliere budget moeten komen.
Dit is momenteel alle informatie waarover ik beschik, maar waarvan ik denk dat ze wel een antwoord geeft op de vragen die u gesteld heeft.
Raadslid Faes: Dank voor het uitgebreide antwoord, ik kijk ernaar uit om kennis met haar te maken, misschien is het een idee om haar eens op een raadscommissie te vragen.
di 11/02/2020 - 13:47