Vanaf 1 januari 2020 betalen de scholen en het CLB uit de eigen werkingsmiddelen 100% van de vergoeding wanneer ze beroep doen op de telefoontolken van het Agentschap Integratie en Inburgering zoals bepaald in artikel 8.1 van de kaderovereenkomst (48,00 euro per uur).
De raad van bestuuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs (AGSO) is bevoegd voor de goedkeuring van samenwerkingsovereenkomsten tussen het AGSO en (externe) partners.
De afgelopen jaren maakten 66 basisscholen, 6 scholen van het Stedelijk Lyceum (secundair onderwijs) en 8 scholen van De Leerexpert (buitengewoon onderwijs) gebruik van de diensten voor sociaal tolken en vertalen. De dienst wordt ingeschakeld voor de communicatie tussen de school en de ouders van leerlingen die het Nederlands nog onvoldoende beheersen. Ook het CLB doet regelmatig beroep op de sociaal tolken bij de communicatie met ouders.
De kaderovereenkomst omvat alle bepalingen voor het gebruik van sociaal tolken en vertalen van de dienstverleners "Atlas" en "Agentschap Integratie en Inburgering".
De scholen van het stedelijk onderwijs kunnen beroep doen op Atlas voor:
De scholen van het stedelijk onderwijs moeten beroep doen op het Agentschap voor Integratie en Inburgering voor:
De dienstverlening van Atlas voor het AGSO is gratis voor de periode van 1 januari 2020 tot 31 december 2020 zoals bepaald in het "addendum Atlas" bij de kaderovereenkomst.
Voor de service van het Agentschap Integratie en Inburgering betaalt de school vanaf 1 januari 2020 100% van de vergoeding (48 euro per uur) zoals bepaald in artikel 8.1 van de kaderovereenkomst.
In het streven naar maximale leerwinst voor elke lerende is het engagement en de ondersteuning van de ouders van groot belang. In een engagementsverklaring bevestigen ouders bij de inschrijving van hun kind hun betrokkenheid op het vlak van het oudercontact, de voldoende aanwezigheid, de individuele leerlingenbegeleiding en het leren van het Nederlands als onderwijstaal. Om goede afspraken te kunnen maken met ouders die het Nederlands nog onvoldoende beheersen, is de ondersteuning van een sociale tolk in een aantal gevallen noodzakelijk.
De dienstverleners hebben werkafspraken en een uniforme behandeling van de aanvragen vastgelegd in een nieuwe kaderovereenkomst. Dit brengt enkele wijzigingen met zich mee ten opzichte van de huidige manier van werken (tot 31 december 2019). De nieuwe kaderovereenkomst, waarin alle afspraken worden vastgelegd, wordt dan ook ter goedkeuring voorgelegd aan de raad van bestuur.
De drie dienstverleners zijn verantwoordelijk voor de dienstverlening inzake sociaal tolken en sociaal vertalen in het Nederlands taalgebied en het tweetalig gebied Brussel-Hoofdstad. Dit in het kader van het Decreet van 7 juni 2013 betreffende het Vlaams Integratie- en Inburgeringsbeleid.
Het AG SO werd opgericht door de gemeenteraad van de stad Antwerpen in oktober 2009. De minister van binnenlands bestuur keurde op 27 januari 2010 deze oprichting goed. In april 2010 werd de beheersovereenkomst tussen de stad en het AG SO goedgekeurd. Het AG SO treedt op als inrichtende macht voor het inrichten en organiseren van het officieel gesubsidieerd onderwijs van de stad Antwerpen.
De kaderovereenkomst geldt vanaf 1 januari 2020 voor onbepaalde duur.
Uitvoering beslissing:
Taak | Verantwoordelijke | Timing |
Opmaak identificatieformulier voorziening per school. | An de Kinderen | januari 2020 |