Het voor deze opdracht vereist budget is voorzien op 2EKE010102/5052500000/M01448.
Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges gecoördineerd.
Artikel 11 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale straten en pleinen.
De Oudebaan en de Hoogpadlaan zijn lokale straten.
fase |
actie |
datum |
jaarnummer |
adviezen |
Coördinatieoverleg Openbaar Domein |
16 december 2019 |
|
Het districtscollege van Ekeren wenst de Oudebaan en de Hoogpadlaan (tussen Oudebaan en Gerardus Stijnenlaan) heraan te leggen. Dit in het kader van de heraanleg van de Kapelsesteenweg. De riolering wordt ontkoppeld en het regenwater zal via deze straten aangesloten worden op de Oudelandse beek. De straat en de verlichting zijn in slechte staat en voldoen niet meer aan de huidige visie van integrale toegankelijkheid.
De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling heeft de zone onderzocht en gekeken naar alternatieven voor de huidige inrichting. Dit is vertaald in een projectdefinitie en een concept en werd voor advies aan de betrokken diensten voorgelegd.
De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling legt de projectdefinitie en het concept ter goedkeuring voor.
Inleiding
De heraanleg van de Oudebaan en de Hoogpadlaan maakt deel uit van het project SWOU10201 Kapelsesteenweg Noord, project van AWV (Agentschap Wegen en Verkeer), Pidpa, Water-link, Stad Antwerpen, gemeente Brasschaat en district Ekeren.
De Kapelsesteenweg is een bovenlokale gewestweg, de Oudebaan en de Hoogpadlaan zijn lokale straten.
Het district Ekeren wenst de twee lokale straten in eigen beheer uit te voeren (in samenwerking met Water-link) in functie van het bewaken van de timing en de kwaliteit.
Het studiebureau Group D maakt het bestek voor de rioleringsstudie van de Kapelsesteenweg Noord. Het district Ekeren/ Stad Antwerpen maken in samenwerking met Water-link het bestek voor de lokale straten. Water-link coördineert in het volledige projectgebied Kapelsesteenweg Noord (zowel voor de lokale als de bovenlokale wegen) de afstemming van de beide bestekken voor de riolering en afvoer van het regenwater. In de Oudebaan en de Hoogpadlaan wordt de rioolinfrastructuur aangelegd voor een gescheiden stelsel, inclusief Kapelsesteenweg Noord. Het regenwater wordt aangesloten op de Oudelandse beek die door Hoekakker stroomt.
Analyse
Op basis van de ingewonnen adviezen van de deskundigen werd de bestaande toestand grondig geanalyseerd en werden de knelpunten en potenties in beeld gebracht.
Algemene randvoorwaarden
Mobiliteitsvoorwaarden
Ambitie
De straat wordt op een verkeersveilige manier heringericht, afgestemd op het snelheidsregime en de gebruikers met een maximaal behoud van de parkeerbalans.
Het behoud en de uitbreiding van het straatgroen, gecombineerd met verschillende systemen voor regenwaterinfiltratie, verhogen de leefbaarheid van de straat en maken ze klimaatbestendig.
Concept
Na ontwerpend onderzoek werd een concept weerhouden waarbij de ambitie maximaal wordt gerealiseerd, rekening houdend met de randvoorwaarden. De krachtlijnen van het concept worden hier opgesomd:
Parkeerbalans
Het concept resulteert in een parkeerbalans van 51 plaatsen in de bestaande toestand naar 51 plaatsen in de nieuwe toestand.
Bomenbalans
Het concept resulteert in een positieve bomenbalans. (+21 bomen).
Hemelwaterplan
Op 19 januari 2018 (jaarnummer 501) keurde het college het hemelwaterplan goed.
De Vlaamse wetgeving en het hemelwaterplan van de stad Antwerpen stellen dat maximaal moet worden gestreefd naar bronmaatregelen om hemelwater op te vangen en te verwerken.
De Oudebaan, Hoogpadlaan liggen in een zone waar het rioleringsstelsel gescheiden aangelegd moet worden. Voor deze zone wordt een gescheiden systeem met waar mogelijk bronmaatregelen (hergebruik, infiltratie, buffering ) voorgesteld.
Het coördinatieoverleg openbaar domein geeft een (gedeeltelijk) ongunstig advies op het voorgestelde profiel voor de Oudebaan (tussen Pastoor Goetschalckxstraat en Karel Seclefstraat) en adviseert om het profiel in dit gedeelte van de Oudebaan aan te passen, rekening houdend met de veiligheid van de schoolomgeving en de voetgangersintensiteiten, waarbij er voetpaden met een breedte van minimum 1,80m voorzien worden (conform het draaiboek openbaar domein). Het coördinatieoverleg openbaar domein geeft een (gedeeltelijk) gunstig advies op de overige concepten en profielen op voorwaarde dat:
Het districtscollege Ekeren keurt eenparig het volgende besluit goed.
Het districtscollege keurt de projectdefinitie en het concept van 27 maart 2020 voor de wegeniswerken in de Oudebaan en Hoogpadlaan (tussen Oudebaan en Gerardus Stijnenlaan), district Ekeren, goed mits de volgende aanpassing:
Het districtscollege neemt kennis van de mobiliteitsvoorwaarden.
Het districtscollege geeft opdracht aan:
Dienst |
taak |
SW/PR/ONT |
|
SW/PR/ADM |
mobiliteitsvoorwaarden ter goedkeuring voorleggen aan het college |
SW/Mobiliteit |
draft signalisatieplan opmaken |
bestuurscoördinator district |
communicatie en participatietraject organiseren |