Samenstelling
Aanwezig
Frank Geudens, districtsraadsvoorzitter;
Tjerk Sekeris, districtsburgemeester;
Elke Brydenbach, districtsschepen;
Frank Vercammen, districtsschepen;
Freddy Lorent, districtsschepen;
Philip Van Acker, districtsschepen;
Guy Dirckx, districtsraadslid;
Jan Van Wesembeeck, districtsraadslid;
Kristof Vissers, districtsraadslid;
Freya Van Alsenoy, districtsraadslid;
Maarten Goetstouwers, districtsraadslid;
Josephus Braam, districtsraadslid;
Manal Toumi, districtsraadslid;
Hassan Aarab, districtsraadslid;
Abdelaziz El Fadili, districtsraadslid;
Arbër Halili, districtsraadslid;
Peggy Dewinter, districtsraadslid;
Elke Van Severen, districtsraadslid;
Mohammad Nawabi, districtsraadslid;
Giuliana Chirinos Saavedra, districtsraadslid;
Malgorzata Zgnilec, districtsraadslid;
Kevin Engelen, districtsraadslid;
Robert Stephens, districtsraadslid;
Sandra Wintershoven, districtsraadslid;
Alain Hoeckx, districtsraadslid;
Mieke De Wispeleir, plaatsvervangend districtssecretaris;
Maarten Caestecker, districtssecretaris
Verontschuldigd
Natascha Carnier, districtsraadslid;
Mathijs Post, districtsraadslid;
Charisse Verberckmoes, districtsraadslid;
Melissa Zoete, districtsraadslid
Secretaris
Maarten Caestecker, districtssecretaris
Voorzitter
Frank Geudens, districtsraadsvoorzitter
2020_IP_00062 - Interpellatie van raadsleden Mathijs Post, Elke Van Severen: Maatregelen voedselverlies
Motivering
Indiener(s)
Mathijs Post,
Elke Van Severen
Gericht aan
Frank Vercammen,
Philip Van Acker
Tijdstip van indienen
za 15/02/2020 - 19:26
Toelichting
Voedselverlies is globaal een groot en nog steeds onderschat probleem met gevolgen voor de samenleving, het klimaat en de economie. In eigen land wordt jaarlijks naar schatting ongeveer 3,6 miljoen ton voedsel verspild, terwijl de vraag naar voedselhulp steeds toeneemt. Ook het district kan hierin een rol spelen. Welke inspanningen zal het college hiervoor leveren?
- Welke acties ondersteunt of stimuleert het district op scholen, kinderdagverblijven, bejaardentehuizen, sociale restaurants, bij burgerinitiatieven en inwoners ... in Deurne rond voedselrecuperatie?
- Wat ondernemen de diensten van district om dit tegen te gaan? Is er een duurzaamheidscheck rond dit thema tijdens activiteiten van de jeugddienst, Ding Dong, ... ?
- Volstaan de voorziene budgetten voor de opstart van de sociale kruidenier, zodat ook hier een project rond voedseloverschotten geïntegreerd zou kunnen worden?
- Heeft het district al gedacht aan het verspreiden van overschotdozen om de restjes van een restaurantbezoek te recuperen?
- Is er een overzicht van plekken die ontsloten kunnen worden om eten te plukken, of van plekken die reeds ontsloten zijn maar waar dit gestimuleerd zou kunnen worden?
- Wat onderneemt het district verder rond het integreren van voedselresten en reststromen van voeding in duurzame kringlopen, zoals de productie van lokale compost?
- Gaat het district rond dit thema communiceren en sensibiliseren?