Terug
Gepubliceerd op 21/10/2020

2020_IP_00279 - Interpellatie van raadslid Arnold Peeters: Wateroverlast in Berchem

districtsraad Berchem
di 20/10/2020 - 20:00 raadzaal
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Lieselot Keymis, voorzitter districtsraad; Ronny De Bie, districtsraadslid; Arnold Peeters, districtsraadslid; Ria Vermeulen, districtsraadslid; Ilse Jacques, districtsraadslid; Evi Van der Planken, districtsburgemeester; Erkan Ozturk, districtsraadslid; Bruno De Saegher, districtsschepen; Geert Brouwers, districtsraadslid; Jan Poppe, districtsraadslid; Kris Gysels, districtsschepen; Buket Karaca, districtsschepen; Lucienne Verbraeken, districtsraadslid; Luc Van de Weyer, districtsraadslid; Janick Doré, districtsschepen; Willem-Frederik Schiltz, districtsraadslid; David Danssaert, districtsraadslid; Clara Willemse, districtsraadslid; Jan Dedecker, districtsraadslid; Henri Van Herpen, districtsraadslid; Conny Budts, districtsraadslid; Evi Cuypers, Districtsraadslid; Yao Issifou, Districtsraadslid; Johan Malcorps, districtsraadslid; Luc Vanlaerhoven, districtsraadslid; Ann De Potter, districtssecretaris; Marieke Janssens, waarnemend districtssecretaris

Secretaris

Marieke Janssens, waarnemend districtssecretaris

Voorzitter

Lieselot Keymis, voorzitter districtsraad
2020_IP_00279 - Interpellatie van raadslid Arnold Peeters: Wateroverlast in Berchem 2020_IP_00279 - Interpellatie van raadslid Arnold Peeters: Wateroverlast in Berchem

Motivering

Indiener(s)

Arnold Peeters

Gericht aan

Bruno De Saegher

Tijdstip van indienen

do 15/10/2020 - 23:57

Toelichting

Eind augustus had Berchem weer ernstig af te rekenen met wateroverlast op heel wat plaatsen. De tunnel onder de sporen van het station van Berchem stond alweer onder water met heel wat verkeersoverlast tot gevolg en is een steeds weerkerend probleem. Maar ook in de wijk Zurenborg zijn er plaatsen die telkens extra hebben af te rekenen met ernstige wateroverlast. Bijvoorbeeld de Waterloostraat in de wijk Zurenborg. Maar ook in de wijk Groenenhoek (Gitschotellei, Thaliastraat, Dianalaan) is dit een steeds weerkerend fenomeen.

  1. Is het district voldoende op de hoogte van deze steeds wederkerende wateroverlast? Voor de burger is dit telkens een ware ellende.
  2. Zijn er duidelijk aanwijsbare oorzaken?
  3. Onder invloed van de klimaatopwarming krijgen we de jongste jaren meer en meer af te rekenen met dergelijke hevige regenbuien. Is het niet belangrijk om als overheid hier meer op te anticiperen en meer maatregelen te treffen om problemen te voorkomen?

Bespreking

Antwoord

1.       Is het district voldoende op de hoogte van deze steeds wederkerende wateroverlast? Voor de burger is dit telkens een ware ellende.

Het district is hier van op de hoogte en werkt samen met het stadsbestuur, de brandweer, rioolbeheerder water-link en Aquafin aan oplossingen.

 2.       Zijn er duidelijk aanwijsbare oorzaken?

Onder invloed van klimaatverandering worden we vaker geconfronteerd met hevigere regenbuien. Dit wil zeggen dat er meer volume neerslag op kortere tijd valt. Het rioleringssysteem is niet overal voorzien om deze korte maar extreme piekbuien op te kunnen vangen. Het water dat geen plaats vindt in de riolering verzamelt zich op de laagste punten, zoals bijvoorbeeld de ‘put van Berchem’ aan het station. 

3.       Onder invloed van de klimaatopwarming krijgen we de jongste jaren meer en meer af te rekenen met dergelijke hevige regenbuien. Is het niet belangrijk om als overheid hier meer op te anticiperen en meer maatregelen te treffen om problemen te voorkomen?

Er wordt zowel op Vlaams, stads- als districtsniveau gewerkt aan maatregelen om problemen te voorkomen. Het Waterplan van Antwerpen (2019) toont hoe we onze publieke en private ruimte en samen met water-link en Aquafin ook de de rioleringssystemen kunnen aanpakken om stad  en districten voor te bereiden op die neerslagextremen. Via verschillende projecten maakt Berchem daar nu werk van door extra ruimte te voorzien voor water. Dit kan zowel door ontharding als waterbuffering en infiltratie, boven- en ondergronds. Enkele voorbeelden waar het district Berchem reeds in geïnvesteerd heeft en momenteel aan werkt:

  • het recent heraangelegde Florent Cootmansplein en de omliggende straten, waar  hemelwater verzameld wordt in een centrale wadi en daar langzaam de grond in kan infiltreren in plaats van in kelders te stromen.
  • de recent heraangelegde Zillebekelaan, waar onder het marktplein ondergrondse waterbuffers voorzien zijn om ook daar het water langzaam te laten infiltreren,
  • de tuinstratencluster in Oud-Berchem (Berthoutstraat, De Brouwerstraat, Sint-Lambertusstraat, Wasstraat, Woeringenstraat) waar de werken eind dit jaar zullen starten en bijkomende ruimte voorzien wordt voor ontharding en infiltratie.  
  •  de heraanleg van Cogels Osylei waar grote waterbuffers zullen worden aangelegd onder stoep en fietsstroken.
  • de heraanleg van de  Kanunnik Peetersstraat die momenteel ontworpen wordt en waar centrale wadi’s en groenzones er voor zullen zorgen dat het regenwater opgevangen kan worden en kan infiltreren of indien er extreme buien zijn richting de vijver van de Brilschans kan stromen.  

Naast deze projecten in de publieke ruimte ligt er een grote verantwoordelijkheid bij de rioolbeheerder water-link om ons bestaande rioleringssysteem te optimaliseren, verbeteren en uit te breiden waar nodig.

 

 

wo 21/10/2020 - 14:07