Terug
Gepubliceerd op 20/02/2020

2020_RVBAGSO_00017 - Strategische aanbodnota AGSO - 'Een onderwijsaanbod voor de Antwerpenaar - een blik op de toekomst' - Programma 31 - Levenslang leren - Goedkeuring

Raad van Bestuur AG Stedelijk Onderwijs
vr 14/02/2020 - 16:00 zaal Ijsbreker
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Koen DaniĆ«ls; Peggy Pooters; Carine Leys; Jinnih Beels, Voorzitter; Marc Swyngedouw; Joost Germis; Greet Valck, ; Carine Sneyers; Gonda Verhaert, Bedrijfsdirecteur; Jeff Van Poppel, Zakelijk Directeur; Van Langenhove Veronique, Kabinetchef schepen onderwijs; Karolien Naert, Manager Juridische Zaken; Fabienne Fell, Medewerker kabinet onderwijs

Afwezig

Greet De Vrij

Verontschuldigd

Freya Piryns; Mie Branders; Bavo Smits; Paul Cordy; Elisabeth van Doesburg

Secretaris

Carine Sneyers

Voorzitter

Jinnih Beels, Voorzitter
2020_RVBAGSO_00017 - Strategische aanbodnota AGSO - 'Een onderwijsaanbod voor de Antwerpenaar - een blik op de toekomst' - Programma 31 - Levenslang leren - Goedkeuring 2020_RVBAGSO_00017 - Strategische aanbodnota AGSO - 'Een onderwijsaanbod voor de Antwerpenaar - een blik op de toekomst' - Programma 31 - Levenslang leren - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

De raad van bestuur is bevoegd voor de strategische keuzes en de programmatie van het aanbod.

Inspraak

Voortraject  

Overleg met de directies basisonderwijs op 26 april 2018, 

Overleg met de directies secundair onderwijs op 28 februari, 21 maart en 18 april 2018 

Overleg mee de directies buitengewoon onderwijs op 19 april 2018. 

Overleg met De directies DKO op 11 en 14 juni 2018.

Na aanpassing aan het bestuursakkoord van de Stad Antwerpen 

Overleg met de directies secundair onderwijs in de betreffende scholen tijdens schooljaar 2018-2019

Overleg met de netwerkdirecteurs in juni 2019

Na aanpassing  aan het Vlaams regeerakkoord 

Overleg met de netwerkdirecteurs op 7 oktober 2019

 

De nota zal na goedkeuring ter kennisgeving worden toegelicht aan de representatieve vakorganisaties.

Aanleiding en context

Op 29 november 2019 keurde de raad van bestuur de ambitienota  “Stedelijk Onderwijs bouwt mee aan de stad van morgen - Ambities 2020-2025” goed. In uitvoering van deze ambitienota maakt het Stedelijk Onderwijs werk van het realiseren van een breed onderwijsaanbod in functie van leren en werken. In deze ambitienota wordt de doelstelling geformuleerd om een strategische aanbodnota op te stellen. De aanbodnota kadert in de realisatie van Actie 3 ‘Breed aanbod in functie van leren en werken’ - programma 1 ‘Levenslang leren’  (PROG 31). Een ‘breed onderwijsaanbod’ betekent investeren in een ruim basisaanbod en het aanbieden van bepaalde niche-opleidingen. De samenhang en complementariteit in het onderwijsaanbod is belangrijk in functie van de doorstroom van leerlingen en het realiseren van gekwalificeerde uitstroom.  De nota formuleert een langetermijn visie en vormt het uitgangspunt voor het voorbereiden van uitvoeringsdossiers en programmaties die elk op hun waarde moeten beoordeeld worden. 

In aanloop naar de strategische aanbodnota werd op 22 juni 2018 aan de raad van bestuur een eerste voorstel van ontwerpprincipes toegelicht om de ontwikkeling van het onderwijsaanbod vorm te geven. Deze ontwerpprincipes waren het resultaat van een participatief traject met de directies van de verschillende onderwijsniveaus en werden tijdens schooljaar 2018-2019  vertaald in een ontwerpnota. 

Op 21 december 2018 werd het bestuursakkoord voor de Stad Antwerpen ‘De grote verbinding’ (2019-2024) goedgekeurd. De ontwerpnota werd getoetst aan het bestuursakkoord en waar nodig aangepast. Op 30 september 2019 werd het Vlaams regeerakkoord (2019-2024) gepubliceerd.  De ontwerpnota werd getoetst aan het regeerakkoord en waar nodig bijgestuurd. 

Argumentatie

Algemeen

Het Stedelijk Onderwijs heeft de unieke positie in de stad om het levenslang leren van elke Antwerpenaar te garanderen. We organiseren een breed en doordacht opleidingsaanbod in functie van werk of een vervolgopleiding. Door te investeren in doorlopende leerlijnen en ononderbroken leerloopbanen verhogen we de gekwalificeerde uitstroom en verminderen we de schoolse vertraging. Schaalgrootte en lange termijnvisie vormen de basis van onze strategische aanbodoefening. Een sterke visie en programmatie bieden stabiliteit en vormen de basis voor een efficiënte planning van het onderwijsaanbod op korte, middellange en lange termijn. Op die manier creëren we helderheid voor alle betrokkenen en brengen we de budgettaire consequenties in beeld. Ad hoc beslissingen worden vermeden. Dit programma versterkt ook op een structurele manier de afstemming tussen de onderwijsniveaus. Hierdoor benutten we onze schaalvoordelen en dit geeft ons de kans om ons nog beter te positioneren als aantrekkelijke en toekomstgerichte onderwijsverstrekker. De programmatie van opleidingen kan ook consequenties hebben op gebouwen. De ruimtelijke vertaling van de strategische aanbodoefening van dit programma is opgenomen in het masterplan (PROG51).

Ambities

Het Stedelijk Onderwijs investeert maximaal in doorlopende leerlijnen en ononderbroken leerloopbanen. Dit gebeurt dankzij een sterke onderwijsloopbaanbegeleiding een samenhangend, kwaliteitsvol en toekomstgericht onderwijsaanbod per onderwijsniveau en een sterke samenwerking tussen de onderwijsniveaus.

  • Het Stedelijk Onderwijs stemt zijn aanbod af op basis van de resultaten van een model dat instroom, doorstroom en uitstroom analyseert. Scholen nemen gerichte acties om elkaar (binnen en over de niveaus heen) te versterken in doorstroming.
  • Het Stedelijk Onderwijs creëert extra capaciteit voor het leerplichtonderwijs in capaciteitsgebieden en bij voorkeur in gebieden en studierichtingen waar het Stedelijk Onderwijs ondervertegenwoordigd is. Elke basisschool profileert zich als een buurtschool. In alle zones en wijken van de stad bieden we een doorlopende leerlijn van kleuter tot en met lager onderwijs aan.
  • Het Stedelijk Onderwijs biedt een kwalitatief studietraject aan voor alle leerlingen secundair onderwijs die zich voorbereiden op het hoger onderwijs of willen gaan werken. De scholen van het Stedelijk Lyceum werken samen en creëren een breed aanbod aan studierichtingen en -opties aan. Op schoolniveau streven we naar doorlopende leerlijnen en naar een volledige eerste graad (a-stroom + b-stroom).
     
  • Om een hoge kwaliteit te waarborgen groeperen de buitengewone scholen zich en groeien ze uit tot professionele campussen met een aanbod dat voorziet in de doorstroom van basisonderwijs naar secundair onderwijs. De opleidingsvormen 2 en 3 worden meer arbeidsmarktgericht georiënteerd.
     
  • Het volwassenenonderwijs organiseert zijn aanbod op een rendabele manier hoofdzakelijk in functie van de arbeidsmarkt, kwalificatie en taal. Diplomagerichte opleidingen winnen hierbij aan belang. Het volwassenonderwijs heeft omscholingsprogramma’s uitgewerkt in afstemming met andere opleidingsverstrekkers om flexibel in te spelen op de snel veranderende noden van de arbeidsmarkt.
     
  • Het Stedelijk Onderwijs gaat voor een kunstencampus per district, waar muziek, woord, dans en beeld geclusterd worden. Dit wordt gerealiseerd in partnerschap met private aanbieders en de districten. Het Stedelijk Onderwijs gaat ook voor een buurtgericht aanbod onder andere door de uitbreiding van het project Kunstkuren.

Juridische grond

De raad van bestuur is bevoegd voor de strategische keuzes en het programmeren van het aanbod. 

Fasering

De strategische aanbodnota vormt een onderdeel van de uitvoering van het Programma 31 - Levenslang Leren. De oplevering van de strategische aanbodnota kadert binnen Fase 1 van de uitwerking van het programma.  Fase 2 betreft het formuleren van concrete doelstellingen die zullen worden opgenomen in de speerpuntennota 2020 die nog zal worden voorgelegd aan de raad van bestuur. 

Beleidsdoelstellingen

4 - Lerende en werkende stad
1SLW03 - Door het organiseren en aanbieden van kwalitatief onderwijs biedt het Stedelijk Onderwijs eerlijke ontplooiingskansen, die elke lerende grijpt om talenten en competenties te ontwikkelen en door te groeien tot een verantwoordelijke wereldburger

Besluit

De raad van bestuur ag stedelijk onderwijs beslist:

Artikel 1

De raad van bestuur keurt de strategische aanbodnota ‘Een onderwijsaanbod voor de Antwerpenaar – een blik op de toekomst’ goed. 

 
 

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.

Artikel 3

Taak

Taak Uitvoering timing
vertalen aanbodnota in operationele doelstellingen Wim Van Rompu zie timing speerpuntennota
 

Bijlagen

  • Stedelijk_Onderwijs_Antwerpen_strategische aanbodnota_RVB - definitief.pdf