Beste Carl,
In 2018 werd in alle woonwijken van de stad Antwerpen een maximumsnelheid van 30 km per uur ingevoerd, om de woonomgeving veiliger en aangenamer te maken voor alle weggebruikers. Minder snel rijden verlaagt immers het risico op ongevallen, er is minder verkeerslawaai en de leef- en woonkwaliteit verhoogt.
Dat de Zone 30 niet door iedereen in ons district letterlijk genomen wordt, bleek al snel na de invoering van het nieuwe reglement toen einde 2018 in de Bosstraat niet minder dan 84% weggebruikers de snelheidsbeperking negeerden.
Vandaag zijn we twee jaar verder en horen we regelmatig klachten van inwoners, en dat via diverse kanalen, over het niet-naleven van de snelheidsbeperking in de straten van het district.
De recentste metingen over de periode tot augustus 2020 bevestigen alleen maar de trieste trend van zware inbreuken tegen de ingevoerde snelheidsbeperking. Op verschillende locaties in Zandvliet en Berendrecht werden tot 65% inbreuken tegen de Zone30 regel genoteerd: 2 op de 3 weggebruikers vegen het verbod aan hun laars. Dringend tijd voor actie: maak geen “Zolder” van de polder!
Zone 30 is een prima idee, maar zolang de overtreders weten dat de pakkans quasi nihil is, is een mentaliteitswijziging erg klein.
Het district is in deze materie als lokaal bestuur enkel bevoegd voor de infrastructuur.
Met de reeds lang geplande heraanleg van het kruispunt Bosstraat/Steenovenstraat en de aanpak van de Bosstraat geeft het districtsbestuur alvast een aanzet in de goede richting voor deze invalswegen naar Berendrecht.
Zowel mobiliteit als handhaving zijn een stadsbevoegdheid.
In oktober kondigde burgemeester De Wever in de media aan dat vanaf november werk ging gemaakt worden van het uitschrijven van GAS-boetes aan chauffeurs die zich niet houden aan de snelheidsbeperkingen in de Zone 30. Zware overtredingen zouden ook door het parket vervolgd worden.
Infrastructuur aanpassen is een langlopend proces, maar ‘lik-op-stuk’- handhaving kan in onze straten een ‘quick-win’ opleveren.
Mijn vraag: Kan er namens de districtsraad een schrijven wordt gericht aan het College van Burgemeester en Schepenen om een stand van zaken te krijgen over het uitschrijven van boetes in ons district: wanneer wordt hiermee begonnen en welk zal het verwachte effect hiervan zijn?
Om als districtsraad de vinger op de pols te houden, wil ik daarnaast ook voorstellen om jaarlijks de Verkeerspolitie uit te nodigen op een raadscommissie om toelichting te geven over de verkeerssituatie in ons district. Kan dit vanaf 2021 voorzien worden?
Antwoord van Carl Geeraerts, districtsburgemeester:
Iedereen hier kan meedelen en onderschrijven dat er in onze dorpen momenteel te snel gereden wordt. Er komen veel klachten binnen dus ik denk dat het terecht is dat u de opmerking maakt.
Zoals u schrijft betreffen beide vragen een stadsbevoegdheid en we zullen als districtscollege die vragen richten aan het college van de stad Antwerpen.
di 15/12/2020 - 20:55