Het kenbaar maken van de interesse voor ingebruikname aan de Stad Antwerpen impliceert nog geen financieel engagement.
Wanneer het kinderdagverblijf effectief aan het Stedelijk Onderwijs wordt toegewezen volgen er financiële consequenties voor het Stedelijk Onderwijs qua exploitatie en investeringen. Desgevallend, zal een risico inschatting en prioritering toegekend worden aan de uit te voeren werken. Op basis hiervan en rekening houdend met het beschikbare investeringsbudget, zal afgewogen worden wanneer, door welke afdeling en via welke procedure de noodzakelijke werken uitgevoerd kunnen worden. De bijhorende projectkosten worden opgevangen binnen de meerjarenplanning en in een afzonderlijk projectvoorstel ter goedkeuring voorgelegd aan het bevoegde beslissingsorgaan.
Geraamde kosten (prijspeiljaar 2019):
De raad van bestuur is bevoegd voor de goedkeuring van langlopende structurele overeenkomsten.
Het betreft hier een gebruiksovereenkomst binnen een goedgekeurde erfpacht onder de opschortende voorwaarde dat Stad Antwerpen de ruimte aan het stedelijk onderwijs toewijst.
nvt
Masterplan Stedelijke Kinderdagverblijven
Het college keurde op 28 juni 2019 de voortzetting van de uitvoering van de aanbevelingen voor de stedelijke kinderopvang volgens auditrapport kinderopvang KPMG goed (2019_CBS_05378).
In dit besluit werd beslist om de huidige locaties van AG KOP met 36 of minder kindplaatsen te integreren in bestaande of nieuwbouwlocaties. Enkele hiervan zijn opgenomen in scholen van AG SO.
In hetzelfde besluit werd opdracht gegeven aan het Vastgoedbedrijf om de herbestembaarheid van de locaties te onderzoeken. Het Stedelijk Onderwijs werd op haar beurt verzocht aan te geven of er interesse is voor ingebruikname van de kinderdagverblijven zodat alle kandidaten per locatie objectief tegen elkaar afgewogen kunnen worden.
Stedelijk kinderdagverblijf Puppies, gelegen in de Grotehondstraat 50-52 te 2018 Antwerpen, is een van deze locaties en komt ten vroegste in april 2022 vrij. Het bevindt zich in een gebouw waar ook basisschool Crea 16( locatie A7_21) gevestigd is.
De bruto vloeroppervlakte van het kinderdagverblijf bedraagt ongeveer 330 m².
Het Stedelijk Onderwijs is erfpachthouder van de integrale locatie waarop de school en het kinderdagverblijf zich bevinden.
Beleidsvisie patrimonium 2020-2050 en programma aantrekkelijke schoolomgeving
Het Stedelijk Onderwijs bouwt mee aan de stad van morgen door het realiseren van voldoende, gezonde, duurzame en inspirerende leer- en werkomgevingen voor haar lerenden en medewerkers. Duurzame en inspirerende schoolgebouwen verhogen het welbevinden, wat bijdraagt tot betere leerprestaties. Aantrekkelijke schoolomgevingen en -gebouwen faciliteren het leerproces. Zo zorgen we ervoor dat schoolteams zich kunnen concentreren op hun kerntaak.
Deze uitdagingen vragen om een doordachte aanpak en een heldere richting. Het Stedelijk Onderwijs expliciteerde hiervoor haar beleidsvisie op het onderwijspatrimonium. De visienota biedt een inspirerend kader. Ze geeft aan waar het Stedelijk Onderwijs op lange termijn (perspectief 2020-2050) met haar schoolgebouwen naar toe wil. Ze geeft richting aan zowel grote nieuwbouwprojecten als renovaties, preventief onderhoud, kleine herstellingen en het dagelijks beheer van het patrimonium.
Binnen de ambitienota 2020-2025 van het Stedelijk Onderwijs is de beleidsvisie patrimonium concreet vertaald in het programma aantrekkelijke schoolomgeving (PROG 4.1) en in het masterplan onderwijspatrimonium.
Strategisch kader onderwijsaanbod AGSO - Basisonderwijs
Ter voorbereiding van de concrete acties in de nieuwe bestuursperiode 2020-2025 en in uitvoering van de speerpuntennota heeft het AG Stedelijk Onderwijs Antwerpen zijn ambitie met betrekking tot het gewenste onderwijsaanbod uitgeschreven in de aanbodnota ‘Een onderwijsaanbod voor de Antwerpenaar – een blik op de toekomst’ en het Programma Levenslang Leren (PROG 31).
Volgens de capaciteitsmonitor worden in de aanbodzone 'PC2018 Stadspark - Haringrode - Zurenborg + Oud Berchem', waarbinnen het betreffende kinderdagverblijf gelegen is, capaciteitstekorten verwacht. Bovendien is het marktaandeel van het Stedelijk Onderwijs laag. De Aanbodzone 'PC2018 Stadspark - Haringrode - Zurenborg + Oud Berchem' geniet bij het Stedelijk Onderwijs bijgevolg hoge prioriteit voor capaciteitsuitbreiding.
Basisschool Crea 16
Basisschool Crea 16 is een volwaardige dubbele basisschool met 480 plaatsen.
Uit een ruimtetoets blijkt dat de school eerder krap gehuisvest is. De gebouwoppervlakte van de basisschool bedraagt 87% van de fysische agion-norm (maximaal subsidieerbare oppervlakte). Empirisch werd vastgesteld dat dergelijke oppervlakte laag is om de onderwijsactiviteiten op een kwalitatieve manier te organiseren. De school mist voornamelijk bergruimte. Bovendien beschikt de school over slechts 38% van de fysische agion-norm, ongeveer 3 m² per leerling. Aangezien 4 m² per leerling beschouwd wordt als ondergrens moeten de speeltijden beurtelings georganiseerd worden.
De inplanting van het kinderdagverblijf in het schoolgebouw maakt dat de circulatie op het gelijkvloers en de evacuatie van de leslokalen boven het kinderdagverblijf niet optimaal georganiseerd kunnen worden.
Door ingebruikname van het kinderdagverblijf kan de beschikbare gebouwoppervlakte opgetrokken worden naar 93% van de fysische norm. De gelijkvloerse lokalen in het kinderdagverblijf onder de dienstwoning zijn geschikt als extra personeelsruimten. Ter compensatie van de beperkte speelplaats zouden de leeflokalen van het kinderdagverblijf ingezet worden als polyvalente bewegingsruimte voor de kleuters en een extra zorglokalen. De keuken kan gebruikt worden voor sporadische kookactiviteiten en de administratieve ruimtes, nabij de tweede ingang kunnen dienst doen als berging. Circulatie op het gelijkvloers, compartimentering en evacuatie kunnen geoptimaliseerd worden.
Door deze uitbreiding krijgt de school meer ruimte in functie van comfort en optimale ondersteuning van de leerlingen. Capaciteitsuitbreiding is niet mogelijk in deze school.
Het kinderdagverblijf is verouderd, de keuken en technische ruimtes in de kelder werden niet goed brandtechnisch gecompartimenteerd en er zijn constructieve problemen door vocht in de vloerplaat boven de kelder. Er zijn uitgebreide werken nodig om het kinderdagverblijf qua bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne geschikt te maken voor de school: het vervangen van de aangetaste vloerplaat boven de kelder, afwerken van de bovenliggende ruimtes, brandtechnische compartimentering van technische ruimtes en evacuatiewegen. Bijkomend moet onderzocht worden of het wenselijk is om het verluchtingssysteem van de school aan te passen en uit te breiden, of de keuken en de mezzanine behouden kunnen blijven en schilderwerken uit te voeren in de ruimtes van het kinderdagverblijf . Deze laatste werken kunnen ook in een latere fase uitgevoerd worden.
Gezien de ruimtelijke en technische verwevenheid van het kinderdagverblijf met de school is het niet aangewezen om de ruimtes aan een derde partij toe te wijzen.
Gezien de beperkte beschikbare ruimte van Crea 16 én de ruimtelijke en technische verwevenheid van het kinderdagverblijf met het schoolgebouw, is het aangewezen dat de vrijkomende ruimtes toegewezen worden aan basisschool Crea 16.
nvt
nvt
De raad van bestuur van het autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen keurt de overname van de ruimtes goed, onder de opschortende voorwaarde dat Stad Antwerpen het kinderdagverblijf Puppies aan het Stedelijk Onderwijs toewijst.
Uitvoering beslissing:
Taak | Verantwoordelijke | Timing |
Vastgoedbedrijf informeren over de beslissing | Suzy Hermans | asap |