Het budget wordt geraamd op 383.000 euro voor de organisatie van 18 zomerscholen.
Verdeling van het budget: 65% begeleidingskosten - 25% hygiëne, poets en energie - 10% verbruiksgoederen en externe partner.
Financieringsbronnen: 44% Vlaamse subsidies onderwijs - 56% eigen middelen of evt. lokale projectmiddelen
De raad van bestuur is bevoegd voor budgetten > 250.000 euro
De coronamaatregelen hebben in het schooljaar 2019-2020 een aanzienlijke impact gehad op de onderwijstijd. Hieruit groeide de bezorgdheid voor een potentiële leerachterstand door het afstandsonderwijs. Daarnaast is er een zomereffect waarbij we zien dat twee maanden vakantie zorgt voor een leerachterstand, in het bijzonder bij leerlingen met een hoge leer- en zorgnood. Onderzoeksliteratuur leert ons dat zomerscholen een effectieve manier zijn van onderwijstijdverlenging. Stedelijk Onderwijs Antwerpen startte in 2020 een pilootproject zomerscholen met als doel de opgelopen leerachterstand aan te pakken.
Het Stedelijk Onderwijs wil met de zomerscholen in de eerste plaats een krachtige leeromgeving bieden aan leerlingen met een hoge leer- en zorgnood. Het aanbod is zowel remediërend als stimulerend. De krachtige leeromgeving wordt gerealiseerd aan de hand van drie kernelementen: een positief en veilig klimaat, betekenisvolle taken en ondersteuning op maat. Het primaire doel van het zomerleerprogramma is om leerachterstand weg te werken of op zijn minst te verkleinen. Stedelijk Onderwijs werkt hiervoor evidence-informed, met andere woorden vanuit wetenschappelijke evidentie leert het Stedelijk Onderwijs hoe we de zomerscholen het beste kunnen inrichten.
Het proefproject werd geëvalueerd: succesfactoren, knelpunten en aanbevelingen werden geformuleerd in het eindrapport. (Het eindrapport in bijlage van dit besluit toegevoegd).
In opdracht van de Vlaamse Overheid – Departement Onderwijs en Vorming - voerde Thomas More Hogeschool een evaluatieopdracht uit om zicht te geven op de diversiteit aan praktijken van zomerscholen en de mate waarin deze een antwoord bieden op de vooropgestelde doelstellingen. De conclusie van dit onderzoek is dat de Vlaamse zomerscholen anno 2020 in diverse opzichten een succes kunnen genoemd worden. (Het onderzoeksrapport in bijlage van dit besluit toegevoegd)
Op basis van deze positieve evaluatie engageert Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts zich om de zomerscholen structureel te verankeren.
Stedelijk Onderwijs is gevraagd om deel uit te maken van een focusgroep zomerscholen die werkt aan een inspiratie- en praktijkgids. Op die manier hopen we bijkomende goede praktijken in beeld te krijgen, bij te dragen aan de gids en mogelijkheden tot verbeteringen te creëren, zowel op praktisch als beleidsmatig vlak.
Het schooljaar 2020-2021 staat nog steeds in teken van corona met een blijvende bezorgdheid voor de opgelopen leerachterstand.
Vanuit de evaluatie is het nog te vroeg om zomerschoolwerkingen structureel in te bedden in het reguliere aanbod Stedelijk Onderwijs. Het leereffect willen we nog sterker in kaart brengen. Er is nog nood om het proefproject van AGSO_Zomerscholen 2020 uit te breiden naar het project AGSO_Zomerscholen 2021. Hierbij optimaliseren wij de zaken die voor verbetering vatbaar zijn vanuit de evaluatie van het proefproject.
Op onderwijskundig vlak willen we aantal processen verder professionaliseren zodat de effectiviteit beter in kaart gebracht kan worden:
Op organisatorisch vlak willen we efficiëntie verhogen door:
Een goedkeuring voor het project AGSO_Zomerscholen 2021 is omwille van de nodige voorbereidingen vereist. In de budgettering wordt uitgegaan van Vlaamse subsidies naar analogie van de financiering van de zomerscholen 2020.
Er worden 18 zomerscholen (15 basisscholen en 3 secundaire scholen) georganiseerd met telkens 40 leerlingen per zomerschool (conform de Covid19-richtlijnen 2020). Het project 2021 heeft een bereik van 720 leerlingen.
Raad van bestuur is bevoegd voor projecten die het budget van 250.000 euro overstijgen.
De raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen keurt de opstart van het project AGSO_Zomerscholen 2021 goed.
Taak | Verantwoordelijke | Timing |
Voorbereiding en uitvoering project zomerscholen | Annemie Lybaert | jan - aug 2021 |
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres |
Subsidie Vlaanderen | 170.000 euro | budgetplaats: B900000000 Financiën budgetpositie: 74050 Specifieke werkingssubsidies Vlaanderen functiegebied: 2LWS020501PROG11 budgetperiode: 2021 |
Uitgaven begeleidingskosten en verbruiksgoederen | 287.250 euro | budgetplaats: B900000000 Financiën budgetpositie: 6430 Diverse operationele kosten functiegebied: 2LWS020501PROG11 budgetperiode: 2021 |
Uitgaven hygiëne, poets en energie | 95.750 euro | budgetplaats: B911000000 Facilitaire diensten budgetpositie: 6430 Diverse operationele kosten functiegebied: 2LWS020501PROG11 budgetperiode: 2021 |