Terug
Gepubliceerd op 02/02/2021

2021_RVBAGSO_00005 - Deeltijds kunstonderwijs - programmatie Academie Borgerhout - Aanvraag tot onderwijsbevoegdheid en programmatie van optie 'experimentele muziek' en programmatie van de eerste graad woordinitiatie en tweede graad woordatelier (vestiging) - Goedkeuring

Raad van Bestuur AG Stedelijk Onderwijs
vr 29/01/2021 - 16:00 De Pit
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Koen DaniĆ«ls; Mie Branders; Peggy Pooters; Carine Leys; Jinnih Beels, Voorzitter; Bavo Smits; Marc Swyngedouw; Paul Cordy; Elisabeth van Doesburg; Greet Valck, ; Ikrame Kastit; Carine Sneyers; Veronique Van Langenhove, Kabinetchef schepen onderwijs; Karolien Naert, Manager Juridische Zaken; Fabienne Fell, Medewerker kabinet onderwijs; Jeff Van Poppel, Zakelijk directeur; Gonda Verhaert, Bedrijfsdirecteur

Afwezig

Greet De Vrij

Secretaris

Carine Sneyers

Voorzitter

Jinnih Beels, Voorzitter
2021_RVBAGSO_00005 - Deeltijds kunstonderwijs - programmatie Academie Borgerhout - Aanvraag tot onderwijsbevoegdheid en programmatie van optie 'experimentele muziek' en programmatie van de eerste graad woordinitiatie en tweede graad woordatelier (vestiging) - Goedkeuring 2021_RVBAGSO_00005 - Deeltijds kunstonderwijs - programmatie Academie Borgerhout - Aanvraag tot onderwijsbevoegdheid en programmatie van optie 'experimentele muziek' en programmatie van de eerste graad woordinitiatie en tweede graad woordatelier (vestiging) - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Algemene financiƫle opmerkingen

De gevolgen van deze beslissing worden budgettair gedragen binnen de betrokken academie.

Er zijn naar aanleiding van de programmatie word geen gevolgen voor patrimonium.

Op vlak van patrimonium zijn er, naar aanleiding van de programmatie van experimentele muziek, voor de periode 2021-202 geen specifieke noden. De lokalen zijn reeds minimaal uitgerust om de opleiding te starten. Als de vraag naar de opleiding zou stijgen zal dit vanaf 2023 meer mediaruimte en opnamelokalen vragen. Of er een toename in de vraag zal ontstaan, is op dit moment niet te voorspellen. Indien de vraag zou toenemen worden de mogelijkheden naar meer ruimte onderzocht in het kader van het masterplan en in het kader van een samenwerking met Trix. De groei kan pas gerealiseerd worden indien het creëren van extra ruimte ook effectief realiseerbaar is. Deze programmatie betekent geen voorafname op het realiseren van deze extra ruimte. Indien de extra ruimte niet gevonden wordt, zal, net als bij andere opleidingen, voor een inschrijvingsstop worden geopteerd.

Regelgeving: bevoegdheid

De raad van bestuur is bevoegd voor de programmatie van het aanbod.

Inspraak

Dit besluit werd besproken op het formeel overleg met de representatieve vakorganisaties op 12 januari 2021.

Aanleiding en context

De goedkeuring van het nieuw decreet voor Deeltijds Kunstonderwijs (DKO) op 9 maart 2018 heft de programmatiestop op en geeft het DKO de mogelijkheid om nieuw aanbod in te richten. Hierdoor kan het DKO haar aanbod verdiepen en verbreden, om zo flexibel in te spelen op maatschappelijke evoluties binnen de kunsten en op vraag van (potentiële) leerlingen. 

De raad van bestuur keurde op 29 november 2019 (2019_RVBAGSO_00161) de Ambities 2020-2025 van het AG Stedelijk Onderwijs goed. De ambities voor het DKO zijn onder meer: Het Stedelijk Onderwijs gaat voor een kunstencampus per district, waar muziek, woord, dans en beeld geclusterd worden. Dit wordt gerealiseerd in partnerschap met private aanbieders en de districten. Het Stedelijk Onderwijs gaat ook voor een buurtgericht aanbod. 

Op 14 februari 2020 (2020_RVBAGSO_00017) keurde de raad van bestuur de strategische aanbodnota 'Onderwijsaanbod voor de Antwerpenaar - Een blik op de toekomst' goed. De nota vormt het uitgangspunt voor het voorbereiden van programmatiedossiers voor het onderwijsaanbod in het  Deeltijds Kunstonderwijs. Er wordt gestreefd naar een kunstencampus in elk district, het maximaal inzetten op samenwerkingen en wijkbetrokkenheid, het verhogen van de deelnamekans en het hanteren van de Antwerpse context als inspiratiebron voor het aanbod.  


Argumentatie

De programmaties passen binnen de toekomstvisie van het Stedelijk Onderwijs: 
  • In de realisatie van een kunstenaanbod voor iedereen, wil het Stedelijk Onderwijs zijn academies profileren als bruggenbouwers. Dit doen we door ons kunstenaanbod te inspireren op de Antwerpse context waarin de academies werken. Door een inhoudelijke brug te bouwen bij de uitwerking van het aanbod zullen we ongetwijfeld andere doelgroepen aanspreken. Denken we hierbij bv. aan integratie van verschillende muziekculturen zoals folk- en wereldmuziek, maar evengoed een DJ- of muziekproductie-opleiding die een grote groep jongeren zal aanspreken. Het nieuwe decreet DKO faciliteert onze missie om eigentijds en vernieuwend onderwijs te bieden. 
  • Het inrichten van deze nieuwe opleidingen, biedt extra opties aan zowel tieners als 6 tot 7 jarigen, wat een positief effect kan hebben op hun deelnamekans. Dit is in lijn met de wens om een verhoging van de participatiegraad na te streven voor de kinderen 6-11 jaar. 
  • De Academie Borgerhout wil  inzetten op een divers aanbod voor een breed publiek, om zo de grootstedelijke context en zijn superdiversiteit beter te kunnen bedienen. In dat kader zet de academie in op specifieke doelgroepen, afgestemd op lokale noden. Naast een laagdrempelig aanbod voor de allerjongsten (eerste graad), een betere doorstroom bij de kinderen (tweede en derde graad) wil de academie ook extra aanbod voorzien voor tieners (tweede, derde en vierde graad). 

Met betrekking tot woordinitiatie en woordatelier

  • De programmatie sluit aan bij de ambitie dat elke leerling ontwikkelt zich tot een actieve burger. Het versterken van taalvaardigheid is een hefboom voor leerlingen om zich te ontwikkelen, uit te drukken en relaties uit te bouwen. Taligheid en expressie ontwikkelen op jonge leeftijd is een vehikel voor zelfvertrouwen en zelfbewustzijn. Met dit nieuwe aanbod wil de Academie Borgerhout hier volop mee op inzetten.
  • Academie Borgerhout wil zijn aanbod verbreden, zowel naar leeftijdsgroep als naar interessegebied, door gericht opleidingen op maat aan te bieden: lespakketten in dagscholen zelf, om zo in te spelen op de grote vraag naar naschools aanbod voor kinderen in het basisonderwijs. 
  • Zo zal woordinitiatie en woordatelier aangeboden worden in de wijkafdeling 'de Evenaar' na de lesuren, waardoor de jongste leerlingen de kans hebben om laagdrempelig kennis te maken met alle domeinen die de academie vandaag aanbiedt. Op deze manier wil de academie kinderen warm maken voor podiumkunsten en de toeleiding van nieuwe leerlingen naar de academie vergroten.
  • De expertise bij leerkrachten om een kwalitatief aanbod in te richten is vandaag reeds aanwezig in de academie. 

Met betrekking tot experimentele muziek

Door de programmatie kunnen we inspelen op het beperkte aanbod voor de doelgroep 12 tot 18 jarigen, door een modern en eigentijds aanbod in te richten. De uitbouw van de optie experimentele muziek past binnen deze visie. 

De academie heeft reeds ervaring met experimentele muziek in het aanbod:

  • Via het oude decreet deeltijds kunstonderwijs bood de academie van Borgerhout een AMC-module muziekproductie aan in samenwerking met muziekcentrum TRIX en daarnaast ook een AMC-module opnametechnieken in de academie zelf. Hiervoor werden twee leslokalen omgebouwd tot opnamestudio.
  • In de huidige structuur volgen alle leerlingen derde graad muziek gedurende één semester het vak ‘een popsong maken’ (‘Muzieklab’). Dit semester mondt uit in een studio-opname in samenwerking met TRIX van de gemaakte popsongs.
  • Sinds vorig schooljaar zet het KunstKuur-project met Xaverius College in op STE(A)M, waar leerlingen uit het secundair ICT koppelen aan muziek. Hiervoor richt de academie lessen Ableton Push in, waar leerlingen op laagdrempelige wijze vanachter een PC met controlesysteem leren elektronische muziek te maken.

De expertise bij de leerkrachten en het leerlingenpotentieel is dus reeds aanwezig. Door muziekproductie als volwaardige optie op te nemen in de academie van Borgerhout, verankeren we deze expertise en zorgen we voor een volwaardige opleiding experimentele muziek. 

Juridische grond

  • Decreet van 9 maart 2018 betreffende het deeltijds kunstonderwijs
  • Besluit van de Vlaamse Regering van 4 mei 2018 betreffende het opleidingsaanbod, de organisatie, de personeelsformatie, de inning van het inschrijvingsgeld en de certificering van het deeltijds kunstonderwijs
  • Omzendbrief van 16 maart 2018 inzake programmatie, rationalisatie en onderwijsbevoegdheid in het deeltijds kunstonderwijs

Fasering

De aanvragen kwamen tot stand na overleg binnen de academies en werden afgetoetst binnen het onderwijsniveau. 

Beleidsdoelstellingen

6 - Lerende en werkende stad
2LWS02 - Onderwijs
2LWS0205 - Stedelijk Onderwijs
2LWS020503 - Breed aanbod in functie van leren en werken
2LWS020503PA5706 - uitbreidingsplan dko

Besluit

De raad van bestuur ag stedelijk onderwijs beslist:

Artikel 1

De raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen keurt de aanvraag tot onderwijsbevoegdheid en programmatie van de optie experimentele muziek in Academie Borgerhout goed. 

Artikel 2

De raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen keurt de aanvraag tot programmatie van de eerste graad woordinitiatie en tweede graad woordatelier in vestigingsplaats 'de Evenaar' goed.

Artikel 3

Uitvoering beslissing:

Taak Verantwoordelijke Timing
indienen aanvraag onderwijsbevoegdheid bij departement onderwijs optie experimentele muziek Lise Belmans 1 maart 2021
indienen aanvraag programmaties bij departement onderwijs (optie experimentele muziek en eerste en tweede graad woord) 
Lise Belmans 1 april 2021

 

Artikel 4

De financiële gevolgen worden rechtstreeks gedragen door de Academie Borgerhout (zie bijlage).


Bijlagen

  • Dossierprogrammatie_DKO_AcademieBorgerhout_Woordinitiatie en woordatelier_2021-2022_def.pdf
  • Dossierprogrammatie_DKO_AcademieBorgerhout_experimentele muziek_2021-2022_def.pdf
  • Dossierprogrammatie_DKO_AcademieBorgerhout_financiele gevolgen.docx