De gevolgen van deze beslissing worden budgettair gedragen binnen de betrokken academie.
Er zijn naar aanleiding van de programmatie word geen gevolgen voor patrimonium.
Op vlak van patrimonium zijn er, naar aanleiding van de programmatie van experimentele muziek, voor de periode 2021-202 geen specifieke noden. De lokalen zijn reeds minimaal uitgerust om de opleiding te starten. Als de vraag naar de opleiding zou stijgen zal dit vanaf 2023 meer mediaruimte en opnamelokalen vragen. Of er een toename in de vraag zal ontstaan, is op dit moment niet te voorspellen. Indien de vraag zou toenemen worden de mogelijkheden naar meer ruimte onderzocht in het kader van het masterplan en in het kader van een samenwerking met Trix. De groei kan pas gerealiseerd worden indien het creëren van extra ruimte ook effectief realiseerbaar is. Deze programmatie betekent geen voorafname op het realiseren van deze extra ruimte. Indien de extra ruimte niet gevonden wordt, zal, net als bij andere opleidingen, voor een inschrijvingsstop worden geopteerd.
De raad van bestuur is bevoegd voor de programmatie van het aanbod.
Dit besluit werd besproken op het formeel overleg met de representatieve vakorganisaties op 12 januari 2021.
De goedkeuring van het nieuw decreet voor Deeltijds Kunstonderwijs (DKO) op 9 maart 2018 heft de programmatiestop op en geeft het DKO de mogelijkheid om nieuw aanbod in te richten. Hierdoor kan het DKO haar aanbod verdiepen en verbreden, om zo flexibel in te spelen op maatschappelijke evoluties binnen de kunsten en op vraag van (potentiële) leerlingen.
De raad van bestuur keurde op 29 november 2019 (2019_RVBAGSO_00161) de Ambities 2020-2025 van het AG Stedelijk Onderwijs goed. De ambities voor het DKO zijn onder meer: Het Stedelijk Onderwijs gaat voor een kunstencampus per district, waar muziek, woord, dans en beeld geclusterd worden. Dit wordt gerealiseerd in partnerschap met private aanbieders en de districten. Het Stedelijk Onderwijs gaat ook voor een buurtgericht aanbod.
Op 14 februari 2020 (2020_RVBAGSO_00017) keurde de raad van bestuur de strategische aanbodnota 'Onderwijsaanbod voor de Antwerpenaar - Een blik op de toekomst' goed. De nota vormt het uitgangspunt voor het voorbereiden van programmatiedossiers voor het onderwijsaanbod in het Deeltijds Kunstonderwijs. Er wordt gestreefd naar een kunstencampus in elk district, het maximaal inzetten op samenwerkingen en wijkbetrokkenheid, het verhogen van de deelnamekans en het hanteren van de Antwerpse context als inspiratiebron voor het aanbod.
Met betrekking tot woordinitiatie en woordatelier
Met betrekking tot experimentele muziek
Door de programmatie kunnen we inspelen op het beperkte aanbod voor de doelgroep 12 tot 18 jarigen, door een modern en eigentijds aanbod in te richten. De uitbouw van de optie experimentele muziek past binnen deze visie.
De academie heeft reeds ervaring met experimentele muziek in het aanbod:
De expertise bij de leerkrachten en het leerlingenpotentieel is dus reeds aanwezig. Door muziekproductie als volwaardige optie op te nemen in de academie van Borgerhout, verankeren we deze expertise en zorgen we voor een volwaardige opleiding experimentele muziek.
De aanvragen kwamen tot stand na overleg binnen de academies en werden afgetoetst binnen het onderwijsniveau.
De raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen keurt de aanvraag tot programmatie van de eerste graad woordinitiatie en tweede graad woordatelier in vestigingsplaats 'de Evenaar' goed.
Uitvoering beslissing:
Taak | Verantwoordelijke | Timing |
indienen aanvraag onderwijsbevoegdheid bij departement onderwijs optie experimentele muziek | Lise Belmans | 1 maart 2021 |
indienen aanvraag programmaties bij departement onderwijs (optie experimentele muziek en eerste en tweede graad woord) | Lise Belmans | 1 april 2021 |
De financiële gevolgen worden rechtstreeks gedragen door de Academie Borgerhout (zie bijlage).