De raad van bestuur is bevoegd voor de programmatie van het aanbod.
Overleg directies secundair (16 september 2020)
Overleg met de officiële onderwijsverstrekkers (20 oktober 2020)
Overleg met de representatieve vakorganisaties (17 november 2020)
Op 14 februari 202 keurde de raad van bestuur in uitvoering van het programma Levenslang Leren (PROG 31) de strategische aanbodnota 'Een onderwijsaanbod voor de Antwerpenaar - Een blik op de toekomst' goed. De nota legt de basisprincipes vast voor de ontwikkeling van het aanbod. Stedelijk Lyceum Durlet wenst de studiecontinuïteit in de school te bevorderen door voldoende alternatieven te voorzien binnen een doorstroomgerichte finaliteit.
De programmatie 3de graad latijn/wetenschappen is een nieuwe beleidsbeslissing waarmee het aanbod van SL Durlet verruimd wordt op basis van de principes van de aanbodnota.
De studierichtingen 3de graad moderne talen/wetenschappen en latijn/wiskunde behoren reeds tot het bestaande feitelijke aanbod maar zijn nu administratief nog gekoppeld aan Stedelijk Lyceum Pestalozzi II. Stedelijk Lyceum Durlet evolueert door dit besluit van een (administratieve) vestigingsplaats van twee scholen naar een vestigingsplaats van 1 school (SL Waterbaan). Het AG Stedelijk Onderwijs wenst een beleid te voeren waarbij de constructies met vestigingsplaatsen wordt beperkt. De programmaties worden daarom opnieuw aangevraagd. De administratieve koppeling met Stedelijk Lyceum Pestalozzi II valt weg. Dit betekent een administratieve vereenvoudiging en creëert een heldere organisatie van het aanbod.
In functie van de aanvraag bij AGODI worden de drie programmaties voor de school Stedelijk Lyceum Durlet gebundeld. Het inhoudelijke dossier is opgebouwd als een programmatie van 3 structuuronderdelen.
De programmaties passen binnen de uitvoering van de strategische aanbodnota. De school zorgt op deze manier voor doorlopende leerlijnen en voldoende keuzemogelijkheden. Door het doorstroomgericht aanbod in deze school uit te breiden wordt voldaan aan de wens om voluit in te zetten op scholen met een sterke focus op een doorstromingsgerichte finaliteit naast de focus op scholen met meerdere finaliteiten.
Stedelijk Lyceum Durlet is een doorstromingsgerichte vestiging van Stedelijk Lyceum Waterbaan (Waterbaan 159, 2100 Deurne) en is een school in ontwikkeling. Met de start van de school (2 kleine eerste jaren) in 2016-2017 zijn er in 4 aso 17 leerlingen die mogelijk doorstromen naar 5 aso. Omdat de derde graad in dezelfde richting moet gevolgd worden, mogen wij ervan uitgaan dat dit aantal zich voortzet in 6 aso. Vanaf volgend schooljaar (2020-2021) start Stedelijk Lyceum Durlet met drie klassen in 1A (72 leerlingen), waardoor de aanvoer naar 2de en 3de graad groter zal worden in de toekomst. Uit de interesses van de huidige leerlingen leert de school dat ongeveer 70% kiest om universitaire studies aan te vatten na 6 aso. Er zijn nog geen oud-leerlingen van Stedelijk Lyceum Durlet.
Het onderscheidend karakter van Stedelijk Lyceum Durlet bevindt zich in het coöperatief leren binnen de school en de aanpak naar leerlingen en ouders toe.
In de eerste graad biedt Stedelijk Lyceum Durlet de basisoptie 'moderne talen/wetenschappen' aan, die overgaat in 'wetenschappen' in de tweede graad. Ook bieden ze de basisoptie 'latijn' aan, die overgaat in 'latijn' in de tweede graad. Het zou een meerwaarde zijn om in de derde graad de keuze open te laten om in de richting wetenschappen te kiezen voor (huidige aanbod) extra wiskunde of (extra aanbod) extra talen te kiezen. Alsook in de richting 'latijn' de keuze te vergroten om naast het huidig aanbod voor extra talen ook een nieuw aanbod extra wiskunde of wetenschappen te creëren.
De derde graad moderne talen /wetenschappen, latijn/wetenschappen en latijn/wiskunde zijn niet vrij programmeerbaar, maar bieden een meerwaarde met betrekking tot studiecontinuïteit na de tweede graad 'wetenschappen' en de tweede graad 'latijn'.
Samengevat:
Het Stedelijk Onderwijs doet de nodige aanpassingen aan de schoolorganisatie en aan het gebouw binnen de huidige schoolinfrastructuur. Door samen-zettingen creëert dit wat de organisatie van de ULK betreft geen probleem of substantiële meervraag op.
Codex secundair onderwijs (B.S.24/06/2011)
SO61 programmatie in het voltijds gewoon secundair onderwijs
Uitvoering beslissing:
Taak | Verantwoordelijke | Timing |
Aanvraag Agodi | Stijn Auwers | 30/11/2020 |