Terug
Gepubliceerd op 01/10/2020

2020_RVBAGSO_00113 - Herontwikkeling site Wilgenstraat Antwerpen - Samenwerkingsovereenkomst tussen AG Vespa, Woonhaven, stad Antwerpen en AG SO; Mandaat AG VESPA - Goedkeuring

Raad van Bestuur AG Stedelijk Onderwijs
vr 25/09/2020 - 16:00 De Pit
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Koen Daniëls; Peggy Pooters; Carine Leys; Jinnih Beels, Voorzitter; Marc Swyngedouw; Joost Germis; Paul Cordy; Greet Valck, ; Ikrame Kastit; Carine Sneyers; Veronique Van Langenhove, Kabinetchef schepen onderwijs; Gonda Verhaert, Bedrijfsdirecteur; Karolien Naert, Manager Juridische Zaken; Jeff Van Poppel, Zakelijk directeur; Fabienne Fell, Medewerker kabinet onderwijs

Afwezig

Greet De Vrij

Verontschuldigd

Mie Branders; Bavo Smits; Elisabeth van Doesburg

Secretaris

Carine Sneyers

Voorzitter

Jinnih Beels, Voorzitter
2020_RVBAGSO_00113 - Herontwikkeling site Wilgenstraat Antwerpen - Samenwerkingsovereenkomst tussen AG Vespa, Woonhaven, stad Antwerpen en AG SO; Mandaat AG VESPA - Goedkeuring 2020_RVBAGSO_00113 - Herontwikkeling site Wilgenstraat Antwerpen - Samenwerkingsovereenkomst tussen AG Vespa, Woonhaven, stad Antwerpen en AG SO; Mandaat AG VESPA - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Algemene financiële opmerkingen

Dit besluit heeft financiële gevolgen. 

De kosten voor uitvoering van de opdracht worden geraamd op 229.000,00 EUR inclusief btw:

  • voorstudies (archeologienota, opmeting, ...): 90.000,00 EUR;
  • wedstrijdvergoeding 3 ontwerpteams: 24 000,00 EUR;
  • opmaak inrichtingsplan: 90 000,00 EUR;
  • opmaak verkavelingsaanvraag: 25.000,00 EUR.

De verdeelsleutel cvba Woonhaven Antwerpen/stad Antwerpen/AG SO bedraagt respectievelijk 50/25/25.

AG VESPA zal bovenstaande kosten prefinancieren en facturen aan de partners van de voornoemde samenwerkingsovereenkomst.

Voor het deel van het Stedelijk Onderwijs Antwerpen is er in het meerjarenplan 2020-2025 voor de studie een uitgavebudget voorzien van 57.250,00 euro (inclusief BTW). 

Goedkeuring van deze samenwerkingsovereenkomst impliceert nog geen financieel engagement naar de realisatie van de hieruit volgende architectuurprojecten. In een latere fase, na goedkeuring van het inrichtingsplan, zullen de procedure en de financiële consequenties van de architectuuropdrachten uitgewerkt worden en volgens de financiële flow opgenomen worden in de meerjarenplanning en ter goedkeuring voorgelegd worden aan het bevoegde orgaan.

Regelgeving: bevoegdheid

De raad van bestuur is bevoegd voor het afsluiten van overeenkomsten met andere leden van groep stad Antwerpen.

De raad van bestuur is bevoegd voor het stellen van daden van beschikking en het vestigen of wijzigen van zakelijke rechten met betrekking tot het patrimonium van het stedelijk onderwijs.

Aanleiding en context

Op initiatief van AG VESPA wordt een samenwerkingstraject opgestart in functie van het verkrijgen van een uitvoerbaar herverkavelingsplan voor de herontwikkeling van de site Wilgenstraat. Aangezien de autonome stedelijke kleuterschool De Musjes binnen het projectgebied ligt is het in het belang van het AG SO om deel te nemen aan deze samenwerking.

Op 3 juli 2020 (jaarnummer 5712) keurde het college het mandaat aan AG VESPA goed om te handelen in naam van de stad Antwerpen voor gronden van de stad gelegen in het projectgebied 'herontwikkeling Wilgenstraat'.

Op 4 september 2020 besliste het college om de samenwerkingsovereenkomst tussen AG VESPA, cvba Woonhaven Antwerpen, de stad Antwerpen en AG SO voor de herontwikkeling van de site 'Wilgenstraat' ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.

Argumentatie

Het projectgebied

Het projectgebied ‘Wilgenstraat’ is centraal in Antwerpen-Noord gesitueerd, vlakbij het Stuivenbergplein. De site wordt afgebakend door de Van Kerckhovenstraat, Nijverheidsstraat, Korte Scholiersstraat, Lange Scholiersstraat, Sentensteeg, Pionierstraat en de Gasstraat. De Wilgenstraat loopt door het projectgebied en deelt de site op in een noordelijk en zuidelijk deel. Het projectgebied heeft een totale perceeloppervlakte van 29.943 m², waarvan 18.451 m² in het noordelijk deel en 11.492 m² in het zuidelijk deel.

Het projectgebied is gelegen in ruimtelijk uitvoeringsplan 2060 (RUP 2060), dat op 22 oktober 2012 (jaarnummer 1198) door de gemeenteraad werd goedgekeurd. Het RUP 2060 stelt dat het noordelijk deel ingedeeld wordt als overdruk bouwblokproject, het zuidelijk deel is omschreven als zone voor maatschappelijke functies.

Het noordelijk gedeelte is in eigendom van cvba Woonhaven Antwerpen. Het zuidelijk gedeelte is in eigendom van de stad Antwerpen. AG SO heeft een erfpacht voor het perceel waarop de kleuterschool is gelegen. In de Sentensteeg is een deel van de school ondergebracht in mobiele units. AG SO heeft een gebruiksrecht voor deze grond. Een duurzame oplossing is wenselijk. 

Huidig gebruik

Op het perceel in de Wilgenstraat 4, 2060 Antwerpen is het stedelijk kinderdagverblijf Deugniet gelegen. IVA KOP wenst deze locatie te verlaten en is op zoek naar een nieuwe geschikte locatie voor het kinderdagverblijf. De herlocatie kadert binnen de doelstelling van IVA KOP om moderne opvang in duurzame verblijven aan te bieden. De huidige infrastructuur is in verouderde conditie en is niet meer conform aan de noden conform hedendaagse eisen voor een optimale exploitatie.

Op de naastgelegen percelen (Pionierstraat 35 en Lange Scholiersstraat z/n) is de stedelijke kleuterschool De Musjes gelegen. Aangepaste infrastructuur om van deze autonome kleuterschool een volledige 10-jarige cyclus van kleuter- en lager onderwijs te maken alsook een duurzame oplossing voor tijdelijke mobiele units zijn noodzakelijk.

Het kinderdagverblijf en de school zijn ondergebracht in lage gebouwen met één tot twee bouwlagen. De twee percelen zijn op dit moment onderbenut.

Woonhaven is eigenaar van het noordelijk deel van de site. De drie gebouwen zijn in slechte staat. Woonhaven wenst te herontwikkelen tot duurzame woningen.

Ruimtelijk onderzoek en perceel-overschrijdende aanpak

Op initiatief van AG VESPA en in overleg met cvba Woonhaven Antwerpen, IVA KOP en AG SO is er door het team Stadsbouwmeester een ruimtelijk onderzoek uitgevoerd. Het doel van dit traject is om, samen met alle betrokken Eigenaars/partners, een gezamenlijk visie voor de gehele site op te maken.

Het ruimtelijk onderzoek heeft aangetoond dat een samenwerking voor de ontwikkeling van de site als geheel alle partijen in staat stelt om een betere spreiding van de volumes te voorzien alsook een spreiding van functies over de verschillende bouwblokken en percelen. Verder maakt de samenwerking het mogelijk een geïntegreerde en perceel-overschrijdende aanpak uit te werken voor de verplichte bodemsanering door de aanwezige historische verontreiniging op de percelen, de mobiliteit, het openbaar domein, de fasering en dergelijke.

Samenwerkingsovereenkomst

Partijen

Er wordt een samenwerkingsovereenkomst afgesloten tussen 

  1. Stad Antwerpen, grondeigenaar
  2. Autonoom Gemeentebedrijf STEDELIJK ONDERWIJS ANTWERPEN, in het kort AG SO, erfpachthouder 
  3. Autonoom Gemeentebedrijf voor VASTGOEDBEHEER EN STADSPROJECTEN ANTWERPEN en Stadsprojecten Antwerpen, in het kort AG VESPA, opdrachthouder
  4. Burgerlijke vennootschap in de vorm van een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid met een sociaal oogmerk WOONHAVEN ANTWERPEN, in het kort Woonhaven

Hierbij geven Stad Antwerpen en AG SO, een mandaat aan AG VESPA om, gedurende de samenwerkingsovereenkomst en voor de gronden binnen het projectgebied waarop zij rechten hebben, als projectleider op te treden. 

Conform de beheersovereenkomst tussen stad Antwerpen en AG VESPA heeft het college op 3 juli 2020 (jaarnummer 5712) het mandaat aan AG VESPA om te handelen in naam van de stad Antwerpen voor gronden van de stad gelegen in het projectgebied 'herontwikkeling Wilgenstraat' goedgekeurd. 

Via deze besluitvorming geeft het AG SO een mandaat aan AG VESPA.

Cvba Woonhaven Antwerpen behoudt haar mandaat over haar eigen gronden binnen het projectgebied.

Doel van de overeenkomst

Doel van deze overeenkomst is het scheppen van een bindend kader voor de herontwikkeling van de site Wilgenstraat, waarbij de belangen van de samenwerkende partijen en de stedenbouwkundige uitgangspunten verenigd worden.

Na het verkrijgen van een uitvoerbare verkavelingsvergunning, zullen  de voor het AG SO relevante vastgoedtransacties door AG VESPA ter goedkeuring voorgelegd worden aan de raad van bestuur van het AG SO.

De effectieve uitvoering van de herontwikkeling binnen dit kader, zijnde de uitwerking en realisatie van architectuurprojecten, behoort niet tot deze overeenkomst.

Uitgangspunten van de overeenkomst

Voor de herontwikkeling van de ‘Wilgenstraat’ streven we een geïntegreerd project na:

  • in functie van de ruimtelijke samenhang: ontwikkelingen van Woonhaven en stad Antwerpen op elkaar afstemmen;
  • in functie van de gewenste ruimtelijke en sociale mix en fasering: voorzieningen en woningen verweven op bouwblokniveau waarbij er maximaal gestreefd wordt naar een verticale opdeling van de eigendomsorganisatie;
  • maximaal gedeeld gebruik op de site in zowel tijd als ruimte met alle partijen en de buurtbewoners is wenselijk;
  • het ontwikkelingsproject voor de “Wilgenstraat” wordt ingezet als hefboom voor buurt en wijk;
  • het stadsvernieuwingsproject wordt binnen de stedenbouwkundige voorschriften van het RUP 2060 uitgewerkt en de mogelijk te bekomen en noodzakelijke afwijkingen op het RUP.

Voorwerp van de overeenkomst

Het voorwerp van deze samenwerkingsovereenkomst betreft het aanstellen van een ontwerpteam voor de opmaak van een inrichtingsplan en een verkavelingsaanvraag. Volgende taken zijn inbegrepen in deze opdracht:

  • de opmaak van een inrichtingsplan en verkavelingsplan;
  • de opmaak van een faseringsplan; 
  • de opmaak van een richtlijnennota beeldkwaliteit architectuur als bindend kader voor de verdere gefaseerde ontwikkeling en architecturale uitwerking door andere ontwerpbureaus van latere architectuurprojecten.

Verloop van de procedure

De plaatsingsprocedure verloopt in twee fasen: de selectiefase en de gunningsfase. Met de selectieleidraad nodigt de aanbestedende overheid geïnteresseerde ontwerpteams uit om een aanvraag tot deelneming in te dienen. De selectieleidraad heeft tot doel om op basis van selectiecriteria drie ontwerpteams te selecteren die mogen deelnemen aan de tweede fase: de gunningsfase. De drie geselecteerde ontwerpteams ontvangen het bestek en de projectdefinitie en worden uitgenodigd om op basis daarvan een offerte in te dienen. Uiteindelijk wordt één ontwerpteam gekozen om het inrichtingsplan en verkavelingsaanvraag uit te werken.

Timing en fasering

De hierna volgende indicatieve planning is het uitgangspunt voor de samenwerking.

FASE 1: SELECTIE: 2de helft november 2020 – eerste helft april 2021

FASE 2: GUNNING: tweede helft april 2021 - 2e helft november 2021

FASE 3: OPDRACHT: 2de helft november 2022 - eind maart 2022

FASE 4: VERKAVELINGSPLAN: mei 2022 – begin juni 2023

FASE 5: GRONDENRUIL EN ZAKELIJKE RECHTEN: vanaf 2de helft juni 2023

Projectorganisatie

Voor dit project geldt gedeeld projectleiderschap tussen Woonhaven en opdrachthouder AG VESPA. AG VESPA treedt op voor stad Antwerpen en AG SO. De projectorganisatie en overlegstructuur gaat uit van een evenwaardig gedeeld projectleiderschap tussen AG VESPA en cvba Woonhaven Antwerpen.

De samenwerkingsovereenkomst legt de rollen en de (financiële) inbreng van alle partijen vast. De studiekosten en erelonen, verbonden aan het inrichtings- en verkavelingsplan, worden 50/50 verdeeld tussen cvba Woonhaven Antwerpen en de groep stad Antwerpen. Doordat het projectleiderschap gedeeld wordt opgenomen zal AG VESPA geen begeleidingskost doorrekenen aan Woonhaven. De begeleidingskost van AG VESPA voor AG SO en IVA KOP valt binnen de globale dotatie.

De nodige afspraken met betrekking tot grondoverdracht en -ruil zijn opgenomen in de overeenkomst. Tussen stad en AG SO zal met een kosteloos te verlenen erfpachtrecht worden gewerkt.

Juridische grond

In toepassing van artikel 36 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, zal deze opdracht gegund worden bij openbare procedure.

Zie ook onder 'Regelgeving: bevoegdheid'

Fasering

Zie argumentatie.

Beleidsdoelstellingen

6 - Lerende en werkende stad
2LWS02 - Onderwijs
2LWS0205 - Stedelijk Onderwijs
2LWS020504 - Voldoende, duurzame en inspirerende leer- en werkomgevingen

Besluit

De raad van bestuur ag stedelijk onderwijs beslist:

Artikel 1

De raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen keurt de samenwerkingsovereenkomst tussen AG VESPA, cvba Woonhaven Antwerpen, de stad Antwerpen en AG SO voor de herontwikkeling van de site 'Wilgenstraat' goed.

Artikel 2

De raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen keurt goed om AG VESPA, tijdens de duur van de samenwerkingsovereenkomst, het mandaat te geven om op te treden als projectleider in naam van het Stedelijk Onderwijs Antwerpen. Daarnaast geeft het de raad van bestuur opdracht aan AG Vespa om de grondenruil voor te bereiden en ter goedkeuring voor te leggen aan de raad van bestuur van het Stedelijk Onderwijs. Het mandaat is van toepassing op de gronden van het Stedelijk Onderwijs, gelegen in het projectgebied 'Wilgenstraat':

  • Antwerpen, 5de afdeling, Sectie E, nr 456 A4 (kadastraal gemeten opp.:  5.974 m2 ), gelegen Pionierstraat 35, in eigendom van de stad Antwerpen, in erfpacht gegeven aan Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen;
  • Antwerpen, 5de afdeling, Sectie E, nr 456 B4 (kadastraal gemeten opp.:  793 m2 ), gelegen Lange Scholiersstraat z/n, volledig in eigendom van de stad Antwerpen, gebruiksrecht verleend aan Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen.

Artikel 3

De raad van bestuur beslist dat de studiekosten van € 57.250,00, in het masterplan onder projectnummer 1109 worden opgenomen en kent onderstaande boekhoudkundige referentiecodes toe aan het project:

PV SCC 00 CB 1109

2LWS020504PROG41