Terug
Gepubliceerd op 01/07/2021

2021_RVBAGSO_00082 - Onderwijsorganisatie - Stedelijke Basisschool Kriebel - Inkrimping - Goedkeuring

Raad van Bestuur AG Stedelijk Onderwijs
vr 25/06/2021 - 16:00 De Pit
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Koen Daniëls; Mie Branders; Peggy Pooters; Jinnih Beels, Voorzitter; Bavo Smits; Marc Swyngedouw; Joost Germis, ; Paul Cordy; Greet Valck, ; Ikrame Kastit; Carine Sneyers; Greet De Vrij

Verontschuldigd

Carine Leys; Elisabeth van Doesburg

Secretaris

Greet De Vrij

Voorzitter

Jinnih Beels, Voorzitter
2021_RVBAGSO_00082 - Onderwijsorganisatie - Stedelijke Basisschool Kriebel - Inkrimping - Goedkeuring 2021_RVBAGSO_00082 - Onderwijsorganisatie - Stedelijke Basisschool Kriebel - Inkrimping - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Algemene financiële opmerkingen

/

Regelgeving: bevoegdheid

De inhoudelijke afbakening van bevoegdheden binnen het AG SO stipuleert dat de raad van bestuur bevoegd is voor beslissingen met betrekking tot het aanbod, inbegrepen programmeren en rationaliseren van onderwijsinstellingen en oprichten, fusioneren en sluiten van onderwijsinstellingen.

Inspraak

Het schoolteam van Kriebel is op de hoogte gebracht en betrokken bij dit onderzoek. Op meerdere momenten (15/09/2020, 24/09/2020, 15/10/2020, 04/02/2021, 11/02/2021, 25/03/2021, 6/05/2021) werd met het team besproken welke pistes betreffende patrimoniumuitbreiding reeds onderzocht waren en kon het team bijkomende pistes voorstellen of vragen stellen. Het team wil de evolutie naar een volwaardige tweestroom blijven nastreven. 

Indien dit niet mogelijk is wenst het schoolteam de huidige capaciteit aan te houden en niet te krimpen tot een eenstroom. Dit omdat bij een afbouw naar een eenstroom de huidige pedagogische werking niet kan gecontinueerd worden. Daarnaast heeft de inkrimping een grote impact op het personeel en bijgevolg de samenstelling van het team en de groepsdynamiek. Tot slot wenst het team de huidige capaciteit te behouden om, indien er zich toch mogelijkheden aandienen voor ruimte-uitbreiding, niet vergeefs te zijn geslonken.

Aanleiding en context

Basisschool Kriebel (Confortalei 173) maakt deel uit van aanbodzone Deurne Boven Rivierenhof. Voor deze zone voorspelt HIVA voor het AGSO tegen 2024-2025 een tekort van 55 plaatsen.  Om een antwoord te bieden aan de capaciteitsnoden in de buurt, werd de capaciteit van Kriebel sinds 2015 stelselmatig verhoogd. Momenteel stelt Kriebel een capaciteit open van 125 kleuters en 300 kinderen van de lagere school. 

 

Kleuter

Lager

Basisonderwijs

 

Instapklas

K1

K2
K3
Kleuters totaal

L1

L2

L3

L4

L5

L6

L totaal

Totaal

CAR 2021-2022

25

25

50

25

125

50

50

50

50

50

50

300

425




De site van Kriebel kan deze capaciteit niet kwaliteitsvol en veilig huisvesten.  

Huidige situatie patrimonium

Aantal klaslokalen 

In zijn huidige toestand heeft Kriebel 18 klaslokalen. Hiervan zijn er 4 gehuisvest in de barakken. Deze zijn in slechte staat en zolang de toegang voor de brandweer niet gegarandeerd is, kunnen hierin geen vergunning plichtige werken worden uitgevoerd. Daarnaast zijn er momenteel 2 klaslokalen op de site van de 3 Torekens waarvoor een tijdelijke overeenkomst is afgesloten met AG VESPA. Indien er niets verandert, heeft Kriebel dus slechts 12 klaslokalen die op lange termijn duurzaam kunnen ingericht worden. Daarnaast beschikt de school niet over een refter, een bewegingslokaal, een slaapklas en LBV-lokalen. 

Algemene binnenruimte

Het ruimtetekort in de huidige toestand blijkt duidelijk na vergelijking met de AGION-norm, waarbij we binnen AGSO streven naar een bezetting tussen de 90% en 100%.

Capaciteit Kriebel

AGION-norm (incl. barakken en 2 lokalen op site 3 Torekens)

AGION-Norm (incl. barakken, excl. 2 lokalen op site 3 Torekens)

AGION-norm (excl. Barakken en 2 lokalen op site 3 Torekens)

Huidig aantal leerlingen (104 kleuters, 266 lager)

67%

60%

52%

Volwaardige tweestroom (500 leerlingen)

52%

48%

41%

1,5 stroom (360 leerlingen)

68%

62%

54%

Eenstroom (250 leerlingen)

93%

83%

73%

 

Haalbaarheidsstudie ruimte-uitbereiding

Door het capaciteitstekort in de aanbodzone en het plaatstekort op de site van Kriebel werd op 8/9/2017 een projectvoorstel goedgekeurd door de raad van bestuur om, naast dringende tijdelijke werken, een haalbaarheidsstudie uit te voeren naar uitbereidingsmogelijkheden om Kriebel om te vormen tot volwaardige 2-stroom met 20 klassen. Dit in het kader van een streven naar betere doorstroom en een 10-jarige schoolstructuur. Sinds 2017 werden verschillende uitbereidingspistes onderzocht: 

  • Uitbereiding naar de sites van het Stedelijk Lyceum (gebouwen Confortalei en Lakborslei) is niet mogelijk omdat de capaciteitsdruk in Deurne Boven Rivierenhof  in het Secundair Onderwijs groter is dan de capaciteitsdruk in het basisonderwijs. Er wordt voor het Secundair onderwijs een tekort verwacht van ongeveer 700 plaatsen (alle netten samen). Het Stedelijk Lyceum heeft al hun infrastructuur zelf nodig.
  • Uitbereiding op de huidige site kan enkel indien de toegang voor de brandweer gegarandeerd kan worden. Dit kan enkel via de aangrenzende site van de 3 Torekens. Het is AG VESPA die het beslissingsrecht heeft over de invulling van deze site. Deze vraag werd meermaals gesteld aan AG VESPA, met steeds een negatief antwoord. De gevraagde erfdienstbaarheid voor toegang van de brandweer is niet verzoenbaar met de huidige werking op de site. Daarnaast is de oppervlakte van de huidige site van de Kriebel beperkt, waardoor zelfs bij het verlenen van de erfdienstbaarheid en het realiseren van het maximaal bij te bouwen volume de bezetting bij een tweestroom basisschool nog steeds slechts 68% is. 
  • Het plaatsen van een bijbouw voor klaslokalen aan de ingang van de Lakborslei is voor het vernieuwen van de barakken en het verkrijgen van de 2 lokalen op de site 3 Torekens onderzocht en nieut weerhouden omdat twee uitgangen moeten voorzien zijn. Hierop kan een uitzondering worden aangevraagd indien hier geen kinderen in worden gehuisvest (bv. het verplaatsen van het secretariaat en het beleidsteam). Deze bijbouw vereist het afbreken van de nieuwe luifel en poort en het verplaatsen van de fietsenstalling naar de speelplaats. Daarnaast creëert ze onvoldoende extra ruimte om kwalitatief een hogere capaciteit dan een eenstroom basisschool in de huidige site te huisvesten. Het lijkt niet aangewezen dit te realiseren zonder perspectief op lange termijn. 

Capaciteit Kriebel

AGION-norm (incl. bijbouw Lakbors, barakken, 2 lokalen op site 3 Torekens,)

AGION-Norm (incl. bijbouw Lakbors en barakken, excl. 2 lokalen op site 3 Torekens)

AGION-norm (incl. bijbouw lakbors, excl. Barakken en lokalen op site 3 Torekens)

Tweestroom (500 leerlingen)

55%

51%

44%

360 leerlingen

72%

66%

58%

Eenstroom (250 leerlingen)

98%

91%

79%

 

  • Uitbereiding op site 3 Torekens: gezien de erfdienstbaarheid vanuit de site 3 Torekens niet kan gegarandeerd worden, werd eveneens gevraagd of er geen mogelijkheid was om de noodzakelijke patrimoniumuitbreiding te kunnen verwezenlijken op de site 3 Torekens. Op de laatste ruimtevraag van 25/02/2021 kwam hierop een negatief antwoord: de site is in gebruik voor eigen diensten van AG VESPA en AG VESPA wenst de toekomstmogelijkheden van de site niet te hypothekeren. Dit is eveneens de reden waardoor het niet mogelijk is de twee huidige klaslokalen op de site permanent te verkrijgen. 
  • Uitbreiding naar een andere locatie in de buurt is op dit moment niet mogelijk. Op 25/02/2021 werd nogmaals een ruimtevraag gedaan bij AG VESPA waarop het antwoord negatief was.

Impact personeel

Indien Kriebel dient af te bouwen naar een éénstroom betekent dit een daling in leerlingenaantal en bijgevolg een verlies aan lestijden. Hierdoor komen er personeelsleden op terbeschikkingstelling wegens ontstentenis van betrekking. Voor de reaffectatie zal men de formele, decretaal bepaalde procedure doorlopen. 

Argumentatie

Op basis van de bevindingen uit deze haalbaarheidsstudie concluderen we dat er op korte termijn geen oplossing is voor het ruimtetekort van Kriebel. Daarom is het aangewezen om, binnen de huidige context, af te bouwen naar een eenstroom basisschool. 

Indien er zich in de toekomst toch opportuniteiten tot ruimte uitbereiding aandienen, wordt de situatie herbekeken. Wat betreft algemene capaciteit in Deurne-Noord wordt op termijn voldoende bijkomende capaciteit gecreëerd door de uitbouw van de lagere school van de Groene Egel op Fabioladorp. Gezien de capaciteitsdruk in de zone en de aantrekkelijkheid van onze basisscholen hier (gemiddelde invullingsgraad van 93% in het kleuteronderwijs en 90% in het lager onderwijs) geloven we in de levensvatbaarheid van een tweestroom basisschool Groene Egel en een tweestroom basisschool Kriebel samen. 

Juridische grond

  • Het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997


Fasering

Indien Kriebel dient af te bouwen, wordt vanaf november 2021 jaarlijks slechts 1 instapklas opengesteld in het centraal aanmeldsysteem zolang er geen concreet perspectief is op bijkomende ruimte. 

Beleidsdoelstellingen

6 - Lerende en werkende stad
2LWS02 - Onderwijs
2LWS0205 - Stedelijk Onderwijs
2LWS020503 - Breed aanbod in functie van leren en werken

Besluit

De raad van bestuur ag stedelijk onderwijs beslist:

Artikel 1

De raad van bestuur van het AGSO beslist dat de procedure ter voorbereiding van de geleidelijke inkrimping van Kriebel tot een eenstroom basisschool wordt opgestart

Artikel 2

De raad van bestuur geeft opdracht aan het directiecomité om de inspraakprocedures over de inkrimping te voeren met alle stakeholders, vooraleer de definitieve beslissing wordt voorgelegd.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Artikel 4

Uitvoering beslissing:

TaakVerantwoordelijkeTiming
Voorbereiden definitieve beslissing geleidelijke inkrimpingBeleidsadviseur Ruth Van Winckel + Netwerkdirecteur Freia Nuijten + Directeur onderwijsorganisatie Wim Van RompuRaad van bestuur november 2021