Terug
Gepubliceerd op 18/08/2020

2020_DCBE_00167 - Over de Ring - Park Brialmont Fase 2 - projectdefinitie - Goedkeuring

districtscollege Berchem
ma 17/08/2020 - 17:30 Raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Evi Van der Planken, districtsburgemeester; Bruno De Saegher, districtsschepen; Kris Gysels, districtsschepen; Edwin De Cleyn, districtsschepen; Marieke Janssens, waarnemend districtssecretaris

Verontschuldigd

Janick Doré, districtsschepen; Ann De Potter, districtssecretaris

Secretaris

Marieke Janssens, waarnemend districtssecretaris

Voorzitter

Bruno De Saegher, districtsschepen
2020_DCBE_00167 - Over de Ring - Park Brialmont Fase 2 - projectdefinitie - Goedkeuring 2020_DCBE_00167 - Over de Ring - Park Brialmont Fase 2 - projectdefinitie - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

Met de collegebeslissing van 6 maart 2015 (jaarnummer 01791) werden de bevoegdheden van de districtscolleges gecoördineerd. Artikel 11 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor de lokale parken en groenaanplantingen.

Op 7 februari 2018 keurde het districtscollege van Berchem (jaarnummer 00026) het definitief ontwerp voor deelproject 1 ‘Wolvenberg Bis’ goed.

Op 25 november 2019 keurde de gemeenteraad (jaarnummer 00652) de beheersovereenkomst 2019-2024 tussen de stad Antwerpen en AG VESPA goed. Artikel 6 - 4.4 bepaalt dat AG VESPA publiek domein kan (laten) realiseren. De opdracht aan AG VESPA betreft het plaatsen en uitvoeren van de overheidsopdrachten in eigen naam en voor rekening van de stad Antwerpen. De beleidsbeslissing omtrent het realiseren van het publiek domein ligt bij de stad Antwerpen. De stad Antwerpen legt hierbij tevens het projectbudget vast.

Argumentatie

situering

Het Masterplan Park Brialmont werkt een gezamenlijke toekomstvisie uit voor drie parken in het district Berchem, zijnde De Villegas, Wolvenberg en Brilschans. De ambitie van het Masterplan is om een verenigd park te ontwikkelen in het hart van Berchem, dat bovendien deel uitmaakt van het Bosschagelandschap langsheen de ringzone. Om de samenhang van de drie parkentiteiten te versterken wordt een identiteit naar voor geschoven, gebaseerd op de bestaande sterktes, namelijk erfgoed en natuur. Het Masterplan deelt het park onder in 8 deelzones, inclusief een stadsduct.

In 2017-2018 werden de ontwerpen voor de deelzones Wolvenberg Bis en Entree Grotesteenweg goedgekeurd. Hiermee konden de eerste realisaties (Fase 1) van het Masterplan van start gaan. Deze werken werden opgeleverd in het voorjaar van 2020.

projectdefinitie

AG VESPA maakt de projectdefinitie op voor het aanstellen van een ontwerpteam. De projectdefinitie omschrijft het projectgebied, de ontwerpopdracht en de timing voor de verdere uitwerking (Fase 2) van het Masterplan Park Brialmont.

Na toewijzing van de opdracht Park Brialmont Fase 2 wordt het volledige ontwerptraject door AG VESPA opgevolgd. De aanleg en onderhoud van het openbaar domein wordt door de projectleider van AG VESPA opgevolgd tot en met de definitieve oplevering.

projectgebied

Het projectgebied bestaat uit een projectcontour uitgebreid met een zoekzone voor het Brialmonthuis en een visiegebied. De projectcontour omvat de resterende deelzones van het Brilschanspark en Wolvenberg. De grenzen van de projectcontour dienen in overleg met het ontwerpteam van Ringpark Groene Vesten verder gedetailleerd en vastgelegd te worden. Het ontwerpteam maakt een gebiedsdekkend ontwerp voor de afgestemde projectcontour. In de zoekzone op Wolvenberg gaat het ontwerpteam op zoek naar een geschikte locatie voor de inplanting van een educatief centrum voor erfgoed en natuur. Het ontwerpteam maakt geen architecturaal ontwerp voor de gehele zoekzone, maar enkel voor de landschappelijke inpassing van het Brialmonthuis. Voor het visiegebied werkt het ontwerpteam geen ontwerp uit, maar wel een visie die de relatie tussen park en wijk moet verbeteren bij toekomstige ontwikkelingen.

ontwerpopdracht

De ontwerpopdracht bestaat uit de verdere uitwerking van het Masterplan Fase 2 in de overeenkomstige deelzones. Het ontwerpteam geeft duidelijk aan hoe de ambitie bereikt worden, de identiteit geïntegreerd wordt en de ruimtelijke principes gebruikt worden in het ontwerp. Accenten, aanvulling of wijzigingen op het Masterplan worden via onderzoeks- en ontwerpopdrachten vastgelegd in de ontwerpopdracht. In totaal werden er 25 onderzoeksopdrachten geformuleerd, waarvan 9 voor het gehele projectgebied, 11 voor Brilschans en 5 voor Wolvenberg.

Algemene onderzoeksopdrachten:

  • verenigd park zonder stadsduct op korte termijn;
  • afstemmen met het Ringpark Groene Vesten;
  • afstemmen met de Ringstudie Water en Energie;
  • aansluiten op het ontwerp Fase 1;
  • incorporeren van erfgoed;
  • incorporeren van natuur;
  • uitstippelen van een educatief parcours;
  • aanleggen van een looproute; en
  • natuurcompensatie.

Onderzoeksopdrachten voor Brilschans:

  • benadrukken van het historisch reliëf;
  • ecologisch inrichten van de vijver;
  • afbakening speelzone & inrichting schans;
  • afbakenen van de eventzone
  • ontsluiten van de Berchembrug;
  • aanleggen van fiets- en voetpadenstructuur;
  • versterken van de parkrand;
  • toegang Henri Prost;
  • waarborgen van het lokale draagvlak;
  • afstemmen met wijkprojecten in Nieuw-Berchem; en
  • inplanten van het horecapaviljoen.

Onderzoeksopdrachten voor Wolvenberg:

  • opstellen van een natuurbeheerplan;
  • aanpassen van de padenstructuur;
  • natuurvriendelijk en ecologisch inrichten; 
  • inrichten van de omgeving onder de Berchembrug; en
  • inplanten van het Brialmonthuis.

Omwille van de aanwezigheid van waardevolle natuur en cultureel erfgoed binnen het projectgebied wordt een multidisciplinair ontwerpteam gezocht dat beschikt over voldoende ecologische en cultuurhistorische expertise. Een natuurinventarisatie en een archeologische voorstudie worden in de zomer van 2020 reeds opgestart om het ontwerp te ondersteunen.

timing

In de voorgestelde timing wordt in het najaar van 2020  een ontwerpteam aangesteld. Het ontwerpteam werkt tussen het najaar van 2020 en het voorjaar van 2022 aan de ontwerpopdracht (schetsontwerp, voorontwerp en definitief ontwerp). De werken vinden vervolgens plaats in 2023.

Aanleiding en context

Op 4 september 2009 keurde het stedelijke college (jaarnummer 12519) de synthesenota Groene Singel goed.

Op 10 maart 2017 keurde het stedelijke college (jaarnummer 01716) het Masterplan Park Brialmont goed.

Op 8 december 2017 keurde het stedelijke college (jaarnummer 10622) het definitief ontwerp voor de deelzone 'Entree Grotesteenweg' goed. 

Op 23 februari 2018 keurde het stedelijke college (jaarnummer 01594) het definitief ontwerp voor de deelzone 'Wolvenberg Bis' goed.

Op 3 april 2020 keurde het stedelijke college (jaarnummer 03084) de opdracht en het budget voor de realisatie van Park Brialmont Fase 2 goed, zodoende treedt AG VESPA op als gedelegeerd bouwheer.

Algemene financiële opmerkingen

De realisatie van Park Brialmont Fase 2 is een samenwerking tussen de stad Antwerpen en het district Berchem met een financiële verdeling tussen beide partijen.

Het projectbudget voor Park Brialmont Fase 2 bedraagt 4.601.488,20 euro inclusief btw, waarvan 3.701.488,20 euro inclusief btw afkomstig is van de stad en 900.000,00 euro inclusief btw afkomstig is van het district. Deze middelen zijn in het meerjarenplan 2020-2025 voorzien onder respectievelijk 2WNS020201/PA3711/220/5291630000 en 2BER010501/A00000/220/5014000000.

De opdracht wordt in uitvoering aangestuurd door AG VESPA als gedelegeerd bouwheer van de stad Antwerpen en het district Berchem, met volledige doorfacturatie aan de stad Antwerpen en het district Berchem.


Adviezen

Districtscollege Berchem Gunstig onder voorwaarden

Beleidsdoelstellingen

5 - Woonstad
2WNS02 - Stadsontwikkeling
2WNS0202 - Projectwerking
2WNS020201 - Projecten opvolgen tot voltooiing
2WNS020201PA3711 - Park Brialmont fase 2

Besluit

Het districtscollege berchem beslist:

Artikel 1

Het districtscollege van Berchem keurt de projectdefinitie voor Park Brialmont Fase 2 goed.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen

  • 20200810_Projectdefinitie_Park Brialmont_F2_DCBE.pdf