Terug
Gepubliceerd op 18/01/2021

2021_CBS_00418 - LEAD-project - Registratie en deelname - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 15/01/2021 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Glenn Verspeet, plaatsvervangend korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2021_CBS_00418 - LEAD-project - Registratie en deelname - Goedkeuring 2021_CBS_00418 - LEAD-project - Registratie en deelname - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Argumentatie

Het LEAD-project biedt de stad Antwerpen de mogelijkheid begeleiding en inzichten op maat te krijgen in het bereiken van lage-emissie logistiek. Dit past binnen het bestuursakkoord, binnen de Green Deal duurzame stedelijke logistiek en binnen het klimaatplan. 

Engagement 

Deelnemers van het LEAD-project worden verwacht deel te nemen aan interviews en vragenlijsten om hun vereisten en noden te kunnen identificeren en analyseren. Verder wordt er actieve en constructieve medewerking verwacht, feedback en deelname aan activiteiten. Daarnaast moet een deelnemer minsten actief zijn in één van de vier LEAD-strategieën, namelijk:

  1. Innovative business models;
  2. Agile urban freight storage and last mile distribution schemes;
  3. Low emission, automated, electric or hybrid delivery vehicles;
  4. Smart logistics solutions.

Antwerpen is minstens actief in werkveld 2 (met de binnenvaart-/bouwhub AMB) en 4 (met het vrachtroutenetwerk).

Tenslotte wordt het logo van deelnemers gebruikt in communicatie vanuit LEAD. Er wordt ook verwacht dat deelnemers LEAD opnemen in hun eigen communicatie.

Deelname en timing

Om geselecteerd te kunnen worden voor deelname aan het project, moet een stad een vragenlijst invullen. Dit kan tot eind januari 2021. Daarna worden de geselecteerde steden bekendgemaakt.

Resultaat 

De stad Antwerpen krijgt, indien ze geselecteerd wordt, directe toegang tot de rapporten en evenementen van het project. Het LEAD-project zal de stad Antwerpen een duidelijke handleiding opleveren die aangeeft hoe de overgang naar lage emissie stedelijke logistieke georganiseerd kan worden. Het is een Europees project, waardoor er over de landsgrenzen heen gekeken kan worden. Het resultaat van het project is enerzijds een schat aan inzichten uit andere landen, anderzijds een aantal maatregelen die op maat van Antwerpen gemaakt zijn. Dit kan een goede aanzet zijn om de stedelijke logistiek in Antwerpen op een duurzame manier te organiseren.

Aanleiding en context

De vele handelaars en bedrijven in Antwerpen doen de stad bruisen, ze trekken veel bezoekers en bewoners aan. Samen met de groei van de e-commerce en het grote aantal thuisleveringen, zorgt dit voor veel logistieke bewegingen van, naar en in de stad.

Het aandeel stedelijk goederenvervoer ten opzichte van het totale verkeer in de stad bedraagt typisch 10 à 20%. Dit wil zeggen dat logistiek verkeer een impact heeft op de bereikbaarheid en de leefbaarheid binnen de stad.

Er is dus nood aan efficiënte en duurzame logistiek in Antwerpen, zoals ook beschreven staat in het bestuursakkoord 2019-2024 (goedgekeurd door de gemeenteraad op 28 januari 2019, jaarnummer 42) "resolutie 48. We creëren mogelijkheden om stadsdistributiecentra op te zetten in de rand van van de stad, bijvoorbeeld op Blue Gate en het Mexico-eiland. Zo verlagen we de emissies en verkeersveiligheidsrisico's in het centrum? We moedigen de transportsector aan om te bundelen en te verduurzamen."

Eén van de oplossingen om de logistiek in de stad duurzamer en stadsvriendelijker te maken, is het overschakelen naar lage emissie logistiek. 

LEAD is een Europees project dat voor zes Europese steden (Living Labs) een digitale replica (Digital Twins) maakt van hun logistiek systeem, met een representatie van alle processen, actoren en hun interactie. Deze zes steden zijn Madrid, Den Haag, Lyon, Boedapest, Oslo en Porto. LEAD is nu op zoek naar zes externe steden om de ervaringen van de Living Labs en Digital Twins om te vormen tot een Transferability Plan. Dat plan kan gezien worden als handleiding om tot innovatieve lage emissie logistiek te komen. Steden kunnen zich aanmelden door een vragenlijst in te vullen, en in het voorjaar van 2021 worden er zes steden geselecteerd.

De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling (afdeling mobiliteit) stelt voor om deel te nemen aan het LEAD-project.

Algemene financiƫle opmerkingen

Er zijn geen kosten verbonden aan deelname aan het project. Er wordt vanuit LEAD budget voorzien voor eventuele reiskosten en werkuren (ook voor interne meetings en discussies). 

Beleidsdoelstellingen

2 - Leefbare en mobiele stad
2LMS02 - Leefmilieu
2LMS0201 - Antwerpen wordt een klimaatneutrale stad
2LMS020101 - Uitvoering klimaatplan mitigatie
2LMS020101PA5060 - Klimaatplan2030
2 - Leefbare en mobiele stad
2LMS01 - Mobiliteit
2LMS0104 - Regulier
2LMS010401 - Stedelijke mobiliteit (beleid, advisering en reglementering)
2LMS010401PA5912 - Opvolging mobiliteit

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de deelname van de stad Antwerpen aan het LEAD project goed.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.