Terug
Gepubliceerd op 26/01/2021

2021_GR_00041 - Jeugd. Vrijetijdsaanbod op maat - Vakantieaanbod voor kleuters (2,5 tot en met 6 jaar). Opheffing. Nieuw reglement - Goedkeuring

gemeenteraad
ma 25/01/2021 - 19:30 Bernarduscentrum
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Gerolf Annemans, raadslid; Nahima Lanjri, raadslid; André Gantman, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Güler Turan, raadslid; Wouter Vanbesien, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Liesbeth Homans, raadslid; Mie Branders, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Caroline Bastiaens, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Peggy Pooters, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Ikrame Kastit, raadslid; Imade Annouri, raadslid; Yasmia Setta, raadslid; Karen Maes, raadslid; Kristel Somers, raadslid; Ilse van Dienderen, raadslid; Nordine Saidi Mazarou, raadslid; Mark Tijsmans, raadslid; Sevilay Altintas, raadslid; Omar Fathi, raadslid; Sanne Descamps, raadslid; Elisabeth van Doesburg, raadslid; Manuëla Van Werde, raadslid; Nathalie van Baren, raadslid; Patrick Van den Abbeele, raadslid; Hicham El Mzairh, raadslid; Khadija Chennouf, raadslid; Sam Van Rooy, raadslid; Sam Voeten, raadslid; Erica Caluwaerts, raadslid; Tatjana Scheck, raadslid; Wim Jochems, raadslid; Mohammad Nawabi, raadslid; Niel Staes, raadslid; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Filip Dewinter, raadslid; Jan Penris, raadslid; Mohamed Chebaa Amimou, raadslid; Serge Muyters, korpschef; Glenn Verspeet, korpschef ad interim

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2021_GR_00041 - Jeugd. Vrijetijdsaanbod op maat - Vakantieaanbod voor kleuters (2,5 tot en met 6 jaar). Opheffing. Nieuw reglement - Goedkeuring 2021_GR_00041 - Jeugd. Vrijetijdsaanbod op maat - Vakantieaanbod voor kleuters (2,5 tot en met 6 jaar). Opheffing. Nieuw reglement - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Algemene financiële opmerkingen

Het budget voor deze toelagen is voorzien in de meerjarenbegroting (2BRS040104A00000 / 5112500000 / 649800).

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 41 tweede lid 23° van het Decreet over het lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het vaststellen van subsidiereglementen.

Aanleiding en context

Op 13 maart 2015 (jaarnummer 2123) nam het college het besluit om vanaf 1 september 2016 niet meer op te treden als organisator van de Initiatieven Buitenschoolse Opvang. Deze beslissing werd genomen op basis van de interne doorlichting van de stedelijke buitenschoolse kinderopvang en de resultaten van de analyse over de voor- en naschoolse opvang in Antwerpse scholen. Daaruit bleek dat er een grote ongelijkheid in financiering tussen eigen aanbod en andere aanbieders bestond. Deze ongelijkheid was niet langer verdedigbaar. Daarom werd er een voorstel tot reorganisatie uitgewerkt en werden de gesubsidieerde opvangplaatsen voor de Initiatieven Buitenschoolse Opvang op 1 september 2016 overgedragen aan vzw Komma en vzw Koraal (jaarnummer 7054).

In het besluit van 13 maart 2015 benadrukte het college dat er door de reorganisatie geen opvangplaatsen verloren mogen gaan en dat er blijvend aandacht moet zijn voor specifieke doelgroepen en betaalbare en kwalitatieve opvang. Voor de plaatsen die zouden wegvallen in de stedelijke buitenschoolse opvang, moesten elders opvangplaatsen bijkomen.
De stedelijke buitenschoolse kinderopvang stelde tijdens de paas-, zomer- en kerstvakantie haar opvangplaatsen exclusief open voor kinderen van 2,5 tot en met 6 jaar en bood tijdens deze vakanties gemiddeld 650 opvangplaatsen per dag aan, bijna 400 plaatsen meer dan de door Kind en Gezin gesubsidieerde kindplaatsen.

Sinds 1 september 2016 treedt de stad op als regisseur van de vrijetijdsopvang op woensdagnamiddag en in de schoolvakanties. De doelstelling van de stad is een kwaliteitsvol en toegankelijk opvangaanbod, lokaal ingebed, voor alle kinderen van 2,5 tot 12 jaar met een opvangbehoefte.
Omdat er voor schoolgaande kinderen tussen 2,5 en 6 jaar minder opvangmogelijkheden zijn binnen het reguliere vakantieaanbod, stimuleert de stad Antwerpen met het reglement 'toelage voor vakantieopvang voor kinderen van 2,5 tot 6 jaar', goedgekeurd door de gemeenteraad op 16 oktober 2017 (jaarnummer 635), aanbieders van vakantieopvang om meer en betaalbare opvangplaatsen voor deze doelgroep aan te bieden. 

Op 3 mei 2019 werd het decreet houdende de organisatie van buitenschoolse opvang en de afstemming tussen buitenschoolse activiteiten gestemd door de Vlaamse overheid. Dit decreet zal vanaf 1 januari 2021 in werking treden. Het decreet legt de verantwoordelijkheid voor de organisatie van de buitenschoolse opvang en de afstemming tussen buitenschoolse activiteiten bij het lokaal bestuur. Het lokaal bestuur voert de regie over de buitenschoolse opvang en krijgt daarvoor - via het Vlaams Gemeentefonds - vanaf 2027 middelen op basis van algemene parameters als aantal kinderen woonachtig en schoollopend in de gemeente. Op 16 oktober 2020 keurde de Vlaamse Regering het besluit over het kwaliteitslabel en het besluit over het lokaal beleid goed. 

Argumentatie

Vanaf 1 januari 2021 kunnen organisatoren het kwaliteitslabel voor de opvang van kleuters aanvragen bij het agentschap Opgroeien. Daarbij moeten deze organisatoren voldoen aan kwaliteitsvoorwaarden. Het kwaliteitslabel is nog niet gekoppeld aan subsidiëring. Wel bepaalt het decreet buitenschoolse opvang en activiteiten dat de Vlaamse Regering aan de lokale besturen een subsidie zal toekennen, die bij voorrang wordt besteed aan het aanbod van kleuteropvang met een kwaliteitslabel. Dit maakt voorwerp uit van latere regelgeving.

Met het reglement 'Toelage vakantieopvang voor kinderen van 2,5 tot 6 jaar' ondersteunt de stad al organisatoren van vakantie-initiatieven voor kleuters om voldoende kwalitatief aanbod te organiseren. Om de voorwaarden van dit reglement beter af te stemmen op de voorwaarden van het kwaliteitslabel voor kleuteropvang en omdat een aantal aanpassingen aangewezen waren, wordt er een nieuw reglement voorgelegd.

Het reglement wordt gewijzigd op volgende punten: 

  • het maximum dagtarief dat een organisator mag vragen wordt verhoogd naar 15,00 euro (in plaats van 14,00 euro);
  • maximum 18 kinderen per begeleider;
  • nieuwe inhoudelijke beoordelingspunten om de kwaliteit van de werking te beoordelen;
  • toe te kennen sociaal tarief: minimum 50% en maximum 80% in plaats van concrete bedragen (2,50 euro tot 7,00 euro);
  • berekening sociaal tarief: uitbetaling procentueel volgens aanwezigheid kinderen met sociaal tarief in de hele werking.

Juridische grond

De wet betreffende de controle op de toekenning en de aanwending van sommige toelagen van 14 november 1983.

Het nieuwe kaderbesluit basisprincipes ondersteuningsbeleid (gemeenteraad 26 oktober 2020, jaarnummer 595).

Beleidsdoelstellingen

7 - Bruisende stad
2BRS04 - Jeugd
2BRS0402 - Divers vrijetijdsaanbod
2BRS040202 - Vrijetijdsaanbod op maat

Besluit

De gemeenteraad keurt bij monde van de fractievoorzitters volgend besluit goed.
Stemden ja: N-VA, sp.a, Vlaams Belang, PVDA, CD&V, Open VLD en raadslid Khadija Chennouf.
Hebben zich onthouden: Groen. 
De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad beslist het reglement 'vakantieopvang voor kinderen van 2,5 tem 6 jaar', goedgekeurd op 16 oktober 2017 (jaarnummer 635), op te heffen vanaf 26 januari 2021.

Artikel 2

De gemeenteraad keurt het reglement vakantieaanbod voor kleuters (2,5 tot en met 6 jaar) goed.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.