Terug
Gepubliceerd op 08/02/2021

2021_CBS_01053 - District Antwerpen. Hoveniersstraat, Rijfstraat, Schupstraat. Wegeniswerken. SWOU11670 - Projectdefinitie en concept - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 05/02/2021 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2021_CBS_01053 - District Antwerpen. Hoveniersstraat, Rijfstraat, Schupstraat. Wegeniswerken. SWOU11670 - Projectdefinitie en concept - Goedkeuring 2021_CBS_01053 - District Antwerpen. Hoveniersstraat, Rijfstraat, Schupstraat. Wegeniswerken. SWOU11670 - Projectdefinitie en concept - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

In het gemeenteraadsbesluit van 29 mei 2017 (jaarnummer 305) werden de bovenlokale locaties vastgesteld.
De Hoveniersstraat, de Rijfstraat en de Schupstraat zijn bovenlokale straten. 

Argumentatie

Inleiding
De Rijfstraat, Schupstraat en Hoveniersstraat, hieronder vernoemd als ‘Diamantstraten’, bevinden zich centraal in de Diamantwijk tussen het Centraal Station en het Stadspark. Er wordt gewerkt aan een opwaardering van de Diamantwijk, waarbij straten zoals de Vestingstraat reeds werden her aangelegd. 

Analyse
Op basis van de ingewonnen adviezen van de deskundigen werd de bestaande toestand grondig geanalyseerd en werden de knelpunten en potenties in beeld gebracht.

Karakter

Het gebied heeft een uniek karakter binnen de stad Antwerpen. De straten worden gekenmerkt door de economische bedrijvigheid en de handel die er gedreven wordt. De straten worden eveneens gekenmerkt door hun smal profiel met hoge bebouwing. Verder bevindt er zich in de Hoveniersstraat de Portugese Synagoge. Deze is bouwkundig erfgoed. 

Gebruik 

De straten hebben voornamelijk een economische functie. Er bevindt zich veel handel en kantoren. De wegenis wordt door zowel gemotoriseerd verkeer (waardetransport, politie, werknemers), als door traag verkeer intensief gebruikt. 

Een belangrijk aspect in deze wijk is veiligheid. In de bestaande situatie worden er verschillende veiligheidsmaatregelen toegepast waaronder de toegangscontrole van het verkeer. 

Groe

In de bestaande toestand is er geen groen aanwezig. Het gebied is zeer verhard. 

Het projectgebied bevindt zich in een overstromingsgevoelige zone. Het waterplan voorziet dat het hemelwater op termijn zou worden afgevoerd naar de vijver van het Stadspark. Er is momenteel nog geen gescheiden rioleringsstelsel aanwezig. 

Mobiliteit 

De Diamantstraten zijn lokale straten. Toegang voor gemotoriseerd verkeer en fietsers dient verleend te worden door de politie. Parkeren, alsook het stallen van fietsen is niet toegelaten binnen dit gebied.

Algemene randvoorwaarden

Inzetten op klimaatrobuustheid straten; 

  • veiligheid garanderen; 
  • verbeteren verblijfskwaliteit; 
  • gelijkgrondse aanleg: 
  • aansluiten op project Vestingstraat.

Mobiliteitsvoorwaarden

  • woonerf;
  • voorrang van rechts;
  • beperkte of geen toegang tot de straat (uitgezonderd fietsers), toegang wordt verleend door politie.

Ambitie
De opwaardering van het economisch hart van de diamant waarbij een veilige ruimte creëren voor een duurzame en aangenaam handelscentrum centraal staat.

Concept
Na ontwerpend onderzoek werd een concept weerhouden waarbij de ambitie maximaal wordt gerealiseerd, rekening houdend met de randvoorwaarden. De krachtlijnen van het concept worden hier opgesomd:

  • accentuering van de Portugese synagoge door architecturale verlichting; 
  • aansluiten op de reeds her aangelegde Vestingstraat; 
  • inzetten op B2B gebied, verblijfskwaliteit verbeteren en gebied aantrekkelijker maken; 
  • verschillende zones vergroenen/ ontharden;
  • onderzoek naar bijkomende maatregelen in functie van bestrijding hittestress en verhogen waterinfiltratie; 
  • mogelijkheden onderzoeken vergroenen blinde gevels;
  • gemengd verkeer; 
  • statuut woonerf;
  • toegangscontrole blijft behouden voor gemotoriseerd verkeer; 
  • flexibel laad- en lossysteem; 
  • verboden te parkeren; 
  • parkeerplaatsen voorbehouden voor politie voorzien;
  • verkeer in beide richtingen;
  • primaire toegang aan Lange Herentalsestraat.

Parkeerbalans
Het concept resulteert in een positieve parkeerbalans. Het exact aantal parkeerplaatsen dient bepaalt te worden in het voorontwerp. 

Bomenbalans
Het concept resulteert in een neutrale bomenbalans. Er wordt in het voorontwerp verder onderzocht of er mits bijkomende veiligheidsmaatregelen extra bomen kunnen voorzien worden in het project.

Hemelwaterplan
Op 19 januari 2018 (jaarnummer 501) keurde het college het hemelwaterplan goed.
De Vlaamse wetgeving en het hemelwaterplan van de stad Antwerpen stellen dat maximaal moet worden gestreefd naar bronmaatregelen om hemelwater op te vangen en te verwerken.

De Schupstraat, Hoveniersstraat en Rijfstraat liggen in een zone waar het rioleringsstelsel gescheiden aangelegd moet worden. Voor deze zone wordt een gescheiden systeem met waar mogelijk bronmaatregelen (hergebruik, infiltratie, buffering ) voorgesteld. 

Aanleiding en context

fase

actie

datum

jaarnummer

adviesCoördinatieoverleg Openbaar Domein
19 oktober 2020

Het college wenst de Rijfstraat, Schupstraat en Hoveniersstraat op te waarderen en de staat van de straat te verbeteren.  

De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling heeft de zone onderzocht en gekeken naar alternatieven voor de huidige inrichting. Dit is vertaald in een projectdefinitie en een concept en werd voor advies aan de betrokken diensten voorgelegd.

De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling legt de projectdefinitie en het concept ter goedkeuring voor.

Algemene financiële opmerkingen

Het budget zal voorzien worden op 5153000000/2LMS030102M01530/224/2022/2023.

Adviezen

Coördinatieoverleg openbaar domein Gunstig onder voorwaarden

19 oktober 2020

Het coördinatieoverleg openbaar domein geeft gunstig advies op de PD en concept voor de heraanleg van de Diamantstraten op voorwaarden dat:

  • binnen het ontwerp de nodige flexibiliteit wordt ingebouwd in functie van de huidige gebruikers, maar ook rekening houden met mogelijke toekomstige gebruikers;  
  • ingezet wordt op een adequate verspreiding van het zitmeubilair en groen, (i.p.v. verkeerspaaltjes) rekening houdend met de eisen omtrent veiligheid en anti-terreurmaatregelen;
  • bijkomend bekeken wordt of er, mits eventuele extra investeringen in veiligheid (extra camera’s), toch mogelijkheden zijn om bomen te implementeren in het projectgebied, en een evenwicht gezocht wordt tussen veiligheidsinvesteringen en klimaatadaptatie;
  • onderzocht wordt wat er met lage beplanting, al of niet in opstand, in functie van veiligheid mogelijk is binnen dit veiligheidsgebied; 
  • in functie van materialisering en techniciteit van de bestrating rekening wordt gehouden met de toegankelijkheid ervan en de verkeerbelasting aanwezig in het gebied, maar ook met een snelle en efficiënte herstelbaarheid;  
  • onderzocht wordt op welke manier de toekomstige fietsenstalling door middel van signalisatie vanuit het projectgebied toegankelijker gemaakt kan worden.

Deze voorwaarden zullen in fase voorontwerp nader worden onderzocht en verwerkt. 

Beleidsdoelstellingen

2 - Leefbare en mobiele stad
2LMS03 - Openbaar domein
2LMS0301 - Aanleg, heraanleg en onderhoud infrastructuur
2LMS030102 - Heraanleg bovenlokale infrastructuren

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de projectdefinitie en het concept (19 januari 2021) voor de wegeniswerken in de Hoveniersstraat, Rijfstraat en Schupstraat, district Antwerpen, goed.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Artikel 3

Het college geeft opdracht aan:

Dienst
Taak
SW/PR/ONT
  • opdracht aan Water-link: opmaken ontwerpmaatregelen voor infiltratie;
  • na de inspraakprocedure concept uitwerken tot een voorontwerp.
SW/PR/ADMmobiliteitsvoorwaarden ter goedkeuring voorleggen aan het college
bestuurscoördinator district

communicatie en participatietraject organiseren


Bijlagen

  • 20201019_COD_verslag.pdf
  • 20210119_11670_PD.pdf