Terug
Gepubliceerd op 08/03/2021

2021_CBS_01473 - Openbare Verlichting - Lichtactieplan 100% LED in 2030 - Principe - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 05/03/2021 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Glenn Verspeet, plaatsvervangend korpschef

Verontschuldigd

Jinnih Beels, schepen; Claude Marinower, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2021_CBS_01473 - Openbare Verlichting - Lichtactieplan 100% LED in 2030 - Principe - Goedkeuring 2021_CBS_01473 - Openbare Verlichting - Lichtactieplan 100% LED in 2030 - Principe - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges gecoördineerd.
Artikel 11 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale straten en pleinen.


Artikel 134, §2.2° van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat het college bevoegdheden, die door andere overheden werden overgedragen, kan overdragen aan de districtscolleges, voor zover de regel die het college deze bevoegdheid toewees, het college daartoe machtigt.

Argumentatie

De openbare verlichting van de stad Antwerpen bestaat uit ongeveer 54.000 lichtpunten. Om de straten en pleinen van de stad ‘s nachts te verlichten loopt de energiekost op tot ± 6 miljoen euro .

Sinds 2015 zet de stad en de districten steeds energiezuinige LED verlichting in en werd reeds ongeveer 18% van de openbare verlichting vernieuwd naar LED.

Door een versnelde vernieuwing van de volledige openbare verlichting naar LED en het toepassen van slimme technieken kan het energieverbruik met ongeveer de helft dalen.

De stad Antwerpen wil in 2030 alle oude verlichtingsarmaturen omvormen naar energiezuinige, geconnecteerde LED verlichting volgens de principes van het lichtplan.

Hiervoor werd een concreet actieplan 100%LED2030 opgemaakt volgens volgende principes: 

1.      Het lichtplan stelt het ambitieniveau en totaalvisie voor de omvorming naar LED van de openbare verlichting waarbij de 3 structurerende lagen ( basis, assen en sfeerverlichting) de structuur van de stad leesbaar maken. Het juiste licht op de juiste plaats staat garant voor goede verlichting, waarbij  energiebesparing een belangrijke drijfveer is en slimme technieken worden ingezet waar mogelijk.

2.      De doelstelling 100%LED in 2030 realiseren vertrekt van de analyse van het huidig patrimonium en zet de beleidsdoelstellingen om in een haalbaar en maakbaar actieplan.

3.      Wijklichtplannen, assen en maatwerkprojecten vormen samen het lichtactieplan op basis van jaaractieplannen  waarbij gestreefd wordt naar een gelijkmatige spreiding van de realisatie in 10 jaar tijd.

4.      Praktische ontwerpregels beschrijven de voorwaarden van de nieuwe gewenste situatie waarbij slimme technieken zoals sensorgedreven verlichting, dimming en retrofit worden ingezet in concrete deelactieplannen om versneld extra energie te besparen.

5.      Districten blijven bevoegd voor de verlichting in de lokale publieke ruimte en blijven instaan voor het beheer en de vernieuwing van de openbare verlichting binnen de lokale heraanlegprojecten.

6.      De stad staat in voor de opmaak en uitrol ( zowel praktisch als financieel ) van de wijklichtplannen, de assen doorheen de districten en de specifieke lichtprojecten voor de omvorming naar LED uit het lichtactieplan. Daarbij neemt de stad de kosten op voor de uitrol van het actieplan dimming en het actieplan retrofit.

7.      Het lichtactieplan wordt afgestemd met de districten, jaarlijks gerapporteerd  geëvalueerd en bijgestuurd.

De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling / Publieke ruimte werkte een concreet actieplan 100% LED uit en legt de principes ervan ter goedkeuring voor. 

 

Aanleiding en context

Op 27 april 2012 (jaarnummer 4330) keurde het college het algemeen lichtplan voor de stad Antwerpen goed 

In 2019 werd de ambitie van  de omvorming naar LED en de uitrol van energiebesparende maatregelen in de openbare verlichting opgenomen in het bestuursakkoord 2019-2024, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 28 januari 2019 (jaarnummer 42).

We rollen het lichtplan versneld verder uit …en zetten in op energiezuinige LEDverlichting voor openbare verlichting van straten en gebouwen.

Het bestuursakkoord 2019-2024 onderschrijft de klimaatambities van het Burgemeestersconvenant zoals goedgekeurd door het college op 29 september 2017 (jaarnummer 8578). Dit houdt het volgende in:

De stad doet inspanningen om de klimaatverandering mee te beperken (mitigatie), in het bijzonder door in te zetten op minder energieverbruik en op het verduurzamen van de energieproductie;

In het recente klimaatplan zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 14 december 2020 (jaarnummer 775) wordt de actie om 100% LED in de openbare verlichting te realiseren in 2030 geconcretiseerd in een actiefiche. 

Er wordt een actieplan uitgerold om de volgende 10 jaar meer dan 40.000 verlichtingsarmaturen versneld te vervangen. Dit kan het totale energieverbruik van de openbare verlichting reduceren tot 50%. Dit actieplan wordt opgemaakt volgens de principes van het lichtplan en pakt de oudste armaturen en hoogste verbruikers het snelst aan in een wijkgebonden aanpak. De omvorming naar LED draagt niet alleen snel bij tot de gewenste energievermindering, ze verbetert tevens de lichtkwaliteit, de beleving van de nachtelijke stedelijke omgeving en verhoogt het veiligheidsgevoel. Een actieplan wordt uitgewerkt waarbij de stad deze legislatuur de helft van haar lichtpatrimonium omvormt naar energiezuinige LED verlichting. Om deze omvorming naar LED te realiseren wordt de opmaak van nieuwe afspraken met distributienetbeheerder Fluvius versneld aangepakt.

Algemene financiële opmerkingen

De bovenlokale budgetten zijn opgenomen in het meerjarenbudget 2020-2025 onder de beleidsdoelstelling 2LMS030112 “Openbaar domein, aanleg en heraanleg onderhoud infrastructuur, Lichtplan wordt versneld uitgerold”. (2LMS030112/225/5153000000/SUB_NR)

De districtsbudgetten voor de lokale projecten zijn voorzien in de basisramingen van de geplande heraanlegprojecten. Openbare verlichting maakt integraal deel uit een heraanlegproject.

Beleidsdoelstellingen

2 - Leefbare en mobiele stad
2LMS03 - Openbaar domein
2LMS0301 - Aanleg, heraanleg en onderhoud infrastructuur
2LMS030112 - Lichtplan wordt versneld uitgerold

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen keurt de principes uit de nota “actieplan 100%LED2030” goed.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Artikel 3

Het college geeft opdracht aan SW/Publieke Ruimte om het actieplan af te stemmen met de districten.


Bijlagen

  • BIJLAGE Nota actieplan 100 LED openbare verlichting..docx