De interesse van andere lokale overheden in de ORBA-tool wordt concreter. Elke deelnemende lokale overheid zal zijn/haar engagement effectief gaan vastleggen. De voorgelegde overeenkomst beschrijft de voorwaarden voor de effectieve overdracht van de broncode naar alle lokale overheden die niet aangesloten zijn bij het Kenniscentrum Vlaamse Steden Interlokale verenging.
Deze overeenkomst omvat:
In de schoot van de 13 Vlaamse centrumsteden en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) werd in 2006 een kenniscentrum opgericht onder de vorm van een interlokale vereniging, genaamd het Kenniscentrum Vlaamse Steden. In het begin van 2007 startte het Kenniscentrum zijn werking. De doelstelling van deze interlokale vereniging is om de aanwezige kennis in de centrumsteden inzake stedelijke ontwikkelingen te verzamelen, te ontsluiten en te gebruiken om zowel het eigen beleid in de steden als het stedelijke beleid van de centrale overheden (Vlaanderen, België, Europa) te inspireren.
Op een secretarissenoverleg van de centrumsteden medio 2016 kwam de behoefte naar beleids- en managementrapportering bij verschillende steden naar boven . Op het secretarissenoverleg van 8 december 2016 werd de ORBA-tool van de stad Antwerpen voorgesteld aan de andere centrumsteden. Er werd grote interesse getoond voor deze tool, waarna het Kenniscentrum in samenwerking met de stad Antwerpen een ORBA-traject opstartte.
Na dit traject gaven een aantal centrumsteden aan om samen met het Kenniscentrum de Antwerpse ORBA-tool verder te ontwikkelen tot een generieke tool, inzetbaar voor alle steden.
Om deze ambitie te kunnen realiseren werd er een overeenkomst tussen de stad Antwerpen en de deelnemende steden afgesloten zodat technische en vormelijke informatie, met behoud van onze intellectuele eigendom, kon worden gedeeld (2019_CBS_06405).
Op 15 februari 2019 keurde het college de overeenkomst voor de deelnemende kandidaat centrumsteden goed. (2019_CBS_01271).
Op 29 mei 2019 nam het college kennis van de overeenkomsten die door de deelnemende centrumsteden en het Kenniscentrum Vlaamse Steden ondertekend werden (2019_CBS_04544).
Door het succes van de ORBA-tool bij de deelnemende centrumsteden ontstond er interesse vanuit andere lokale overheden. Het Kenniscentrum Vlaamse Steden startte in samenspraak met de stad Antwerpen een haalbaarheidstraject omtrent een mogelijke uitrol naar geïnteresseerde lokale overheden.
Artikel 7 van de modelovereenkomst in bijlage creëert bij een effectief engagement van een lokale overheid financiële gevolgen voor de stad, met name een jaarlijkse compensatie van 1.156,00 euro (excl. BTW) voor de eerste 5 jaar voor elke deelnemende overheid.
Het is in deze fase nog niet mogelijk om een effectieve inschatting te maken. Elk effectief engagement zal ook worden geagendeerd op het college van burgemeester en schepenen. Eventuele financiële inkomsten kunnen worden weggeschreven op onderstaande boekingsadressen.
Doelstelling | 2SBS010104A00000 |
Bpos | 746 |
Budgetplaats | 5209000000 |
Subsidiëring | SUB_NR |
Begr. Prog. | 2SA080110 |
Fonds | Intern |
Het college keurt de overeenkomst goed die wordt aangegaan met de deelnemende lokale overheden in het ORBA-traject, ter bescherming van de intellectuele eigendom en vrijwaring van aansprakelijkheid van de stad Antwerpen.