De geloofsbrieven van mevrouw Lise Vandecasteele werden tijdig aan de algemeen directeur bezorgd.
Mevrouw Lise Vandecasteele voldoet aan alle gestelde eisen van verkiesbaarheid en bevindt zich niet in een geval van onverenigbaarheid.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur
Op 7 januari 2019 legde de heer Mohamed Chebaa Amimou de eed af als gemeenteraadslid (jaarnummer 15).
De voorzitter van de gemeenteraad werd met een schriftelijke verklaring van 7 april 2021 op de hoogte gebracht van
het ontslag van Mohamed Chebaa Amimou
als gemeenteraadslid. De voorzitter van de gemeenteraad nam hiervan kennis op 8 april 2021.
Om in de vervanging van gemeenteraadslid Mohamed Chebaa Amimou te voorzien, werd de eerste opvolger aangeschreven: mevrouw Lise Vandecasteele.
De gemeenteraad keurt de geloofsbrieven van mevrouw Lise Vandecasteele goed.
De rangorde van de gemeenteraadsleden moet volgens het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur alleen verplicht worden vastgesteld tijdens de installatievergadering van de nieuwe gemeenteraad, toch is het nuttig dit te doen ook bij een vervanging omdat verschillende artikelen van het decreet verwijzen naar 'de rang van het gemeenteraadslid'.
Artikel 6 § 7 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur stelt dat de rangorde van de gemeenteraadsleden tijdens de installatievergadering van de nieuwe gemeenteraad onmiddellijk na de eedaflegging van de gemeenteraadsleden wordt vastgesteld.
Hetzelfde artikel bepaalt dat de opvolgers die na de installatievergadering als gemeenteraadslid worden geïnstalleerd, een rang innemen in volgorde van hun eedaflegging.
De voorzitter van de gemeenteraad werd met een schriftelijke verklaring van 7 april 2021 op de hoogte gebracht van het ontslag van de heer Mohamed Chebaa Amimou als gemeenteraadslid.
Op 26 april 2021 legde mevrouw Lise Vandecasteele de eed af als gemeenteraadslid (jaarnummer 261).
De gemeenteraad neemt kennis van de bijgevoegde rangorde van de gemeenteraadsleden.
Volgens de evenredige verdeling van de mandaten van de leden van de gemeenteraadscommissies heeft PVDA in elke commissie recht op 2 zetels.
De PVDA-fractie wenst volgende wissels te doen in de gemeenteraadscommissies.
Gemeenteraadscommissie | Huidig lid | Nieuw lid |
gelijke kansen, integratie en inburgering (KI) | Peter Mertens | Lise Vandecasteele |
sociale zaken, armoedebestrijding, samenlevingsopbouw, sociale economie, leefmilieu en erediensten (KS) | Peter Mertens | Lise Vandecasteele |
onderwijs en jeugd (KO) | Peter Mertens | Lise Vandecasteele |
Artikel 37 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur regelt de werking en samenstelling van de gemeenteraadscommissies.
Artikel 37 §3, lid 2 bepaalt dat tot de eerstvolgende volledige vernieuwing van de gemeenteraad een fractie wordt geacht hetzelfde aantal leden in de commissies te behouden.
Op 7 januari 2019 vond de installatievergadering van de gemeenteraad plaats.
Op 28 januari 2019 nam de gemeenteraad (jaarnummer 55) kennis van het vergaderschema van de gemeenteraadscommissies, keurde het de planning van de commissiezittingen en de planning van de zittingen gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn voor 2019 goed. Bijkomend keurde de gemeenteraad de evenredige verdeling van de mandaten van de leden van de gemeenteraadscommissies op basis van de methode D'Hondt goed en nam de gemeenteraad kennis van de voordrachten van de leden van de raadscommissies en de commissievoorzitters.
De voorzitter van de gemeenteraad werd met een schriftelijke verklaring van 7 april 2021 op de hoogte gebracht van het ontslag van de heer Mohamed Chebaa Amimou als gemeenteraadslid. Naar aanleiding hiervan legde op de gemeenteraad van 26 april 2021 mevrouw Lise Vandecasteele de eed af als gemeenteraadslid (jaarnummer 261).
De gemeenteraad neemt kennis van de gewijzigde samenstelling van de gemeenteraadscommissies.
Gelet op zijn onberispelijke staat van dienst, bijzondere inzet tijdens zijn carrière voor Politiezone Antwerpen, en de uitoefening van het mandaat van korpschef wensen de burgemeester en Politiezone Antwerpen eerste hoofdcommissaris van politie Eddy Baelemans de titel van eerste hoofdcommissaris van politie op rust en ere-korpschef van Politiezone Antwerpen toe te kennen.
Eerste hoofdcommissaris van politie Eddy Baelemans startte zijn carrière bij politie in 1976. Na enkele jaren plaatsvervangend korpschef te zijn geweest, werd hij in 2006 aangesteld als korpschef.
Betrokkene wordt op rust gesteld uit zijn ambt van eerste hoofdcommissaris van politie van Politiezone Antwerpen met ingang van 1 mei 2021.
De gemeenteraad keurt goed dat de heer Eddy Baelemans gerechtigd wordt de graad van eerste hoofdcommissaris van politie op rust en de titel van ere-korpschef van Politiezone Antwerpen te dragen.
De gemeenteraad neemt kennis van de volgende mededelingen:
Artikel 41, tweede lid, 4° van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de beslissingen tot het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot het oprichten van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen.
Op 23 november 2020 (jaarnummer 79) nam de districtsraad kennis van het ontslag van de heer Ben Segers als schepen. Tevens keurde ze de aanstelling goed van mevrouw Aïssatou Cissé als nieuwe schepen, ter vervanging van de heer Ben Segers.
Op 14 december 2020 (jaarnummer 85 en 86) nam de districtsraad kennis van het ontslag van de heer Olivier Elias en de heer Hans Maes. Tevens keurde de districtsraad de aanstelling goed van de heer Soufiane Amrani en mevrouw Ellen Dehing ter vervanging van respectievelijk de heer Olivier Elias en de heer Hans Maes.
Op 1 maart 2021 (jaarnummer 10) adviseerde de districtsraad van Borgerhout omtrent de vervanging van de afgevaardigden in de algemene vergadering en het bestuursorgaan van Lokaal Cultuurbeleid Borgerhout vzw.
Voor wat de raad van bestuur betreft, bepalen de statuten dat de stad Antwerpen wordt vertegenwoordigd door minstens één afgevaardigd districtsraadslid per fractie uit de districtsraad, aangevuld met een zodanig aantal bijkomende districtsraadsleden/bestuurders namens de meerderheidsfracties van het district, opdat de meerderheidsfracties minstens één bestuurder meer hebben dan de oppositiefracties.
Verder bepalen de statuten dat ten hoogste twee derde van de voorgedragen districtsraadsleden/bestuurders van hetzelfde geslacht is.
Naar aanleiding van het ontslag van de heer Ben Segers, de heer Olivier Elias en de heer Hans Maes dienen er nieuwe afvaardigingen voorgedragen te worden.
Met het gemeenteraadsbesluit van 29 mei 2017 (jaarnummer 300) werden de bevoegdheden van de districten bepaald. Artikel 2 bepaalt dat het district bevoegd is voor lokaal cultuurbeleid. Artikel 8 en artikel 17 van de statuten bepalen dat de stad Antwerpen in de algemene vergadering wordt vertegenwoordigd door de bevoegde districtsschepen.
Artikel 24 van de statuten bepaalt dat in de raad van bestuur de districtsraadsleden/bestuurders worden aangeduid door de gemeenteraad, op advies van de districtsraad van het district Borgerhout.
De gemeenteraad keurt eenparig artikel 4 goed.
De gemeenteraad neemt kennis van artikel 5.
Bij artikelen 1, 2 en 3 wordt er geheim gestemd.
De gemeenteraad keurt goed dat mevrouw Aïssatou Cissé wordt voorgedragen om namens de stad Antwerpen te zetelen in de raad van bestuur - met 37 stemmen, er zijn 9 onthoudingen en 6 raadsleden brachten geen stem uit - en de algemene vergadering - met 38 stemmen, er zijn 8 onthoudingen en 6 raadsleden brachten geen stem uit - van Lokaal Cultuurbeleid Borgerhout vzw, ter vervanging van de heer Ben Segers en dit tot het einde van de huidige legislatuur.
De gemeenteraad keurt goed - met 37 stemmen tegen 1, er zijn 8 onthoudingen en 6 raadsleden brachten geen stem uit - dat de heer Soufiane Amrani ter vervanging van de heer Olivier Elias wordt afgevaardigd om te zetelen in de algemene vergadering van Lokaal Cultuurbeleid Borgerhout vzw en dit tot het einde van de legislatuur.
De gemeenteraad keurt goed - met 36 stemmen, er zijn 10 onthoudingen en 6 raadsleden brachten geen stem uit - dat mevrouw Ellen Dehing ter vervanging van de heer Hans Maes wordt afgevaardigd om te zetelen in de algemene vergadering van Lokaal Cultuurbeleid Borgerhout vzw en dit tot het einde van de legislatuur.
De gemeenteraad beslist dat de afgevaardigde, bij het uitoefenen van de verplichtingen verbonden aan de afvaardiging, steeds het bestuursakkoord als uitgangspunt moet nemen en waar nodig dient te overleggen met het college.
De gemeenteraad keurt bij monde van de fractievoorzitters volgend besluit goed.
Stemden ja: N-VA, Groen, Vooruit, CD&V en Open VLD.
Stemden nee: PVDA.
Hebben zich onthouden: Vlaams Belang.
De gemeenteraad neemt kennis van de agendapunten van de (buitengewone) algemene vergadering van Fluvius opdrachthoudende vereniging van 26 mei 2021.
De gemeenteraad neemt kennis van de afvaardiging van de heer Koen Kennis, schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie, naar de (buitengewone) algemene vergadering van Fluvius opdrachthoudende vereniging, met als plaatsvervanger een ander lid van het college of van de gemeenteraad, waarbij de stadsafgevaardigde handelt volgens de steminstructies van de gemeenteraad.
De gemeenteraad geeft opdracht aan de stadsafgevaardigde om op de (buitengewone) algemene vergadering van Fluvius opdrachthoudende vereniging van 26 mei 2021 alle agendapunten goed te keuren.
De stad Antwerpen is deelnemer in Intercommunale voor Slib- en Vuilverwijdering van Antwerpse Gemeenten (ISVAG).
ISVAG meldt dat op 20 mei 2021 om 17.00 uur de (buitengewone) algemene vergadering zal plaatshebben in het administratief gebouw van ISVAG, Boomsesteenweg 1000, 2610 Wilrijk, met volgende agendapunten:
De gemeenteraad neemt kennis van de agendapunten van de (buitengewone) algemene vergadering van ISVAG van 20 mei 2021.
De gemeenteraad neemt kennis van de afvaardiging van de heer Koen Kennis, schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie, naar de (buitengewone) algemene vergadering van ISVAG, met als plaatsvervanger een ander lid van het college of van de gemeenteraad, waarbij de stadsafgevaardigde handelt volgens de steminstructies van de gemeenteraad.
De gemeenteraad geeft opdracht aan de stadsafgevaardigde om op de (buitengewone) algemene vergadering van ISVAG van 20 mei 2021 alle agendapunten goed te keuren.
De geleverde prestaties worden vergoed aan de hand van een aparte bestelling per deelopdracht.
Artikel 41 22° van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat de gemeenteraad de aan haar toegewezen bevoegdheden houdende de intergemeentelijke samenwerking niet aan het college kan toevertrouwen.
In 2011 (jaarnummer 1117) keurde de gemeenteraad de kaderovereenkomst goed, met distributienetbeheerder Imea/Eandis voor wat betreft ondersteuningsactiviteiten gericht op energiebesparingen.
Deze overeenkomst had een duurtijd tot 1 juni 2018.
Ondertussen ondergingen distributienetbeheerders Eandis en Infrax een fusie onder de nieuwe naam Fluvius.
Om blijvend gebruik te kunnen maken van de aangeboden diensten, wordt een nieuwe kaderovereenkomst afgesloten, ditmaal met Fluvius Antwerpen als aanbiedende partij.
Titel I, artikel 3 A 1) van de statuten van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen zegt: De opdrachthoudende vereniging heeft tot doel het distributienetbeheer, in de zin van de Vlaamse regelgeving met betrekking tot het distibutienetbeheer elektriciteit en gas. Deze opdracht houdt onder andere in: het uitvoeren van de opgelegde openbaredienstverplichtingen, waaronder het rationeel energiegebruik (REG), onder meer het zelfstandig uitwerken van een aanbod van ondersteuning tegen kostprijs bij de planning en implementatie van het lokale energiebeleid op verzoek van het lokaal bestuur.
Titel II, artikel 9 van de statuten van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen zegt: Elke deelnemende gemeente doet inbreng bij de opdrachthoudende vereniging, exclusief en met substitutie, voor de activiteiten die ze haar heeft toevertrouwd op het grondgebied, waarvoor ze toegetreden is : 6. de deelnemende gemeente vertrouwt de uitvoering van het specifieke en door haar aanvaarde aanbod inzake rationeel energiegebruik, zoals bepaald in artikel 3 lid A. punt 1 toe aan de opdrachthoudende vereniging.
Per energiebesparende maatregel waarvoor de stad Antwerpen beroep wenst te doen op de diensten van Fluvius Antwerpen, zal een afzonderlijke studie-, project- en/of onderhoudsovereenkomst worden gesloten tussen de distributienetbeheerder en de stad Antwerpen, welke telkens kadert binnen deze kaderovereenkomst. De distributienetbeheerder is hier ondermeer verantwoordelijk voor de volgende taken: opmaak van de bestekken, de aanbesteding en de uitvoering.
Deze kaderovereenkomst treedt in werking na ondertekening van het contract en geldt voor onbepaalde duur.
Artikel 398 van het Decreet Lokaal Bestuur zegt dat de gemeenten beslissen over de beheersoverdracht overeenkomstig de statuten van het samenwerkingsverband.
Artikel 420 van het Decreet Lokaal Bestuur zegt dat de toetreding van een gemeente of de uitbreiding van hun aansluiting bij een dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging afhankelijk is van een beslissing van de gemeenteraad die daarvoor genomen wordt genomen op basis van een onderzoek, in voorkomend geval op basis van een vergelijkend onderzoek als er zich verschillende beheersvormen reëel aanbieden. De toetredingsbeslissing van een dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging wordt genomen door de algemene vergadering. De toetredingsbeslissing van een projectvereniging wordt genomen door de raad van bestuur.
Alle toetredingen worden aanvaard door de algemene vergadering van de dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging.
De gemeenteraad keurt de kaderovereenkomst betreffende ondersteuningsactiviteiten gericht op energiebesparingen, tussen stad Antwerpen en Fluvius Antwerpen, Antwerpsesteenweg 260, 2660 Hoboken met ondernemingsnummer 0.212.704.370, goed.
Op grond van artikel 233 van het Decreet Lokaal Bestuur en artikel 4 van de statuten van AG Vespa worden de wijzigingen in de statuten aangebracht bij beslissing van de gemeenteraad, op voorstel of na advies van de raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf.
In de gemeenteraad van 14 december 2009 (jaarnummer 1911) werd de wijze van inbreng vastgelegd:
In de jaren nadien gebeurden er een aantal actualisaties aan het financieel patrimonium door middel van verduidelijkingen, aanpassingen, schrappingen en aanvullingen. De principes van de inbreng zoals vastgelegd door de gemeenteraad in 2009 bleven behouden.
In 2020 deed AG Vespa een analyse van haar kapitaalstructuur passend binnen de opdracht van de huidige beheersovereenkomst. AG Vespa stelt vast dat via geïntegreerd vastgoedbeheer de strategie van de vastgoedportefeuille van AG Vespa wijzigt, namelijk:
AG Vespa wenst daarom de termijn van zijn passief in lijn te brengen met zijn actief.
De inventarislijst uit het gemeenteraadsbesluit van 14 december 2009 (jaarnummer 1911) blijft de basis voor het overzicht van de ingebrachte panden en gronden. De overzichtslijst van de overboekingen van panden/gronden ingebracht als kapitaal naar achtergestelde lening en vice versa, zit in bijlage van dit besluit.
Daarnaast is in 2006 het project “Militair Hospitaal” opgestart en na 2009 zijn de inkomsten van de valorisatie door AG Vespa geïnd. In de jaarrekening staan deze inkomsten, voor een totaal bedrag van 9.821.323,42 EUR, bij AG Vespa ingeschreven als schuld aan de stad Antwerpen. Dit is het eindbedrag van de inkomsten uit het project. In het meerjarenplan 2020-2025 van de stad Antwerpen staat echter geen vordering ten aanzien van AG Vespa voor deze valorisatie. De stad Antwerpen schrijft deze vordering in bij de derde aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025.
Op grond van artikel 4 van de statuten van AG Vespa is een statutenwijziging mogelijk door de gemeenteraad op voorstel van of na advies van de raad van bestuur.
Op 16 september 2002 (jaarnummer 1816) besliste de gemeenteraad om AG Vespa op te richten.
Op 16 december 2002 (jaarnummer 2787) keurde de gemeenteraad de oorspronkelijke statuten van AG Vespa goed. De statuten werden laatst gewijzigd bij besluit van de gemeenteraad van 26 februari 2018 (jaarnummer 103).
Op 22 mei 2006 (jaarnummer 1069) keurde de gemeenteraad de principes van de juridische, financiële en administratieve afspraken tussen stad en AG Vespa inzake de valorisatie van het project “Militair Hospitaal” goed.
Op 17 september 2009 (jaarnummer A 77) besliste de Raad van Bestuur van AG Vespa over te gaan tot verwerving van het commercieel patrimonium, gedeeltelijk via volledige eigendomsoverdracht, gedeeltelijk via een zakelijk recht (erfpacht).
Op 14 december 2009 (jaarnummer 1911) keurde de gemeenteraad de overdracht van het commercieel patrimonium aan AG Vespa goed.
Ten opzichte van de lijst goedgekeurd op de gemeenteraad van 14 december 2009 (jaarnummer 1911) en de raad van bestuur van AG Vespa van 17 september 2009 (nummer A77) gebeurden er aanpassingen aan de lijst financieel patrimonium via de actualisaties goedgekeurd op de gemeenteraden van 25 oktober 2010 (jaarnummer 1328), 28 februari 2011 (jaarnummer 146) en 24 oktober 2011 (jaarnummer 1192), 25 juni 2012 (jaarnummer 787), 24 september 2012 (jaarnummer 1001), 2 maart 2015 (jaarnummer 127), 26 oktober 2015 (jaarnummer 577), 24 oktober 2016 (jaarnummer 610) en 19 december 2016 (jaarnummer 845) en de raden van bestuur van AG Vespa van 1 oktober 2010 (nummer A79), 18 februari 2011 (nummer A07), 7 oktober 2011 (nummer A84), 1 juni 2012 (nummer A51), 14 september 2012 (nummer A87), 12 juni 2015 (jaarnummer 612) en 23 oktober 2015 (jaarnummer A109).
De rechten en plichten van zowel de stad Antwerpen als AG Vespa werden geconcretiseerd in de beheersovereenkomst 2019-2024, goedgekeurd bij besluit van de gemeenteraad van 25 november 2019 (jaarnummer 652).
In de zitting van 28 januari 2020 keurde de gemeenteraad het voorstel voor de geactualiseerde statuten goed (jaarnummer 68).
Op 26 oktober 2020 (jaarnummer 621) keurde de gemeenteraad de overdrachten van gronden en het vestigen van erfdienstbaarheden voor het Runcvoorthof (Terlindenhofstraat in Merksem) goed.
Op 14 december 2020 (jaarnummer 778) keurde de gemeenteraad de inbreng van een aantal stadsgronden binnen de ontwikkeling van de slachthuis-site aan AG Vespa goed via een nieuwe achtergestelde lening.
In 2020 deed AG Vespa een analyse van haar kapitaalstructuur passend binnen de opdracht van de huidige beheersovereenkomst (2019_GR_00652) en wenst naar aanleiding van deze analyse een aantal wijzigingen ter goedkeuring voor te leggen.
1) Bewegingen op kapitaal voorafgaand aan voorstel aanpassing kapitaalstructuur
Op 26 oktober 2020 (jaarnummer 621) keurde de gemeenteraad de overdrachten van gronden en het vestigen van erfdienstbaarheden voor het Runcvoorthof (Terlindenhofstraat in Merksem) goed. De beweging op het kapitaal ten gevolge van dit besluit werd nog niet aangepast in de statuten van AG Vespa. Het maatschappelijk kapitaal stijgt na dit besluit met 18.083,00 EUR van 165.078.718,93 EUR naar 165.096.801,93 EUR.
2) Aanpassing kapitaalstructuur
Onderstaande tabel geeft de situatie voor en na aanpassing van de kapitaalstructuur weer.
Bedrag voor besluit | Bedrag na besluit | |
Kapitaal | 165.096.801,93 EUR | 207.325.284,27 EUR |
Achtergestelde lening - koppeling voorraad | 57.091.712,95 EUR | 14.863.230,61 EUR |
Achtergestelde lening - schuldconversie militair hospitaal | 0,00 EUR | 9.821.323,42 EUR |
Lening Slachthuis | 9.862.987,00 EUR | 9.862.987,00 EUR |
De de achtergestelde lening vermindert met 42.228.482,34 EUR.
Het maatschappelijk kapitaal verhoogt met 42.228.482,34 EUR.
De verhoging van de achtergestelde lening van AG Vespa met 9.821.323,42 EUR is de toevoeging van de gerealiseerde opbrengsten door AG Vespa op het project Militair Hospitaal ten gunste van de stad Antwerpen.
De aflossing van de achtergestelde lening zal vanaf volgende legislatuur worden opgestart.
Deze wijzigingen worden opgenomen in het meerjarenplan 2020-2025, aanpassing 3 van de stad Antwerpen.
AG Vespa zal bij aanpassing 2 van het meerjarenplan 2020-2025 deze bewegingen ook opnemen.
De gemeenteraad keurt bij monde van de fractievoorzitters volgend besluit goed.
Stemden ja: N-VA, Vooruit, CD&V en Open VLD.
Hebben zich onthouden: Groen, Vlaams Belang en PVDA.
De gemeenteraad keurt de herschikking van de kapitaalstructuur van AG Vespa, en bijgevolg de kapitaalverhoging van 165.096.801,93 EUR naar een totaal kapitaal van 207.325.284,27 EUR en de verlaging van de achtergestelde lening van 57.091.712,95 EUR naar 14.863.230,61, goed.
De gemeenteraad keurt een verhoging van de achtergestelde lening aan AG Vespa met 9.821.323,42 euro goed, als schuldherschikking ter compensatie van de gerealiseerde opbrengsten in het project het militair hospitaal.
De gemeenteraad keurt volgende wijziging in de statuten van AG Vespa goed.
In artikel 31 van de statuten van AG Vespa wordt de zin "Het geplaatst maatschappelijk en statutair kapitaal van AG VESPA bedraagt 165.078.718 euro." vervangen door de zin "Het geplaatst maatschappelijk en statutair kapitaal van AG Vespa bedraagt 207.325.284,27 euro.".
De gemeenteraad neemt kennis van de gecoördineerde statuten in bijlage.
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres |
Kapitaalverhoging - herziening | 42.228.482,34 EUR | Budgetplaats: 5174540000 Budgetpositie: 2801 Functiegebied: 2SBS070203A00000 Subsidie: SUB_NR Fonds: INTERN Begrotingsprogramma: 2SA080119 Budgetperiode: 2100 |
Verlaging achtergestelde lening - herziening | 42.228.482,34 EUR | Budgetplaats: 5174540000 Budgetpositie: 2903430i Functiegebied: 2SBS070203A00000 Subsidie: SUB_NR Fonds: INTERN Begrotingsprogramma: 2SA080119 Budgetperiode: 2100 |
Vordering verkoop Militair Hospitaal | 9.821.323,42 EUR | Budgetplaats: 5174540000 Budgetpositie: 260i Functiegebied: 2SBS070203A00000 Subsidie: SUB_NR Fonds: INTERN Begrotingsprogramma: 2SA080119 Budgetperiode: 2100 |
Verhoging achtergestelde lening - Militair hospitaal | 9.821.323,42 EUR | Budgetplaats: 5174540000 Budgetpositie: 2903430 Functiegebied: 2SBS070203A00000 Subsidie: SUB_NR Fonds: INTERN Begrotingsprogramma: 2SA080119 Budgetperiode: 2100 |
Op 4 december 2020 (jaarnummer 9963) keurde het college de werkwijze voor de verdere uitwerking van de beheersovereenkomst met AG Vespa goed.
Op grond van artikel 41, tweede lid, 11° en artikel 56, §3, 8°, b) van het Decreet Lokaal Bestuur is de gemeenteraad bevoegd voor het vaststellen van de contractvoorwaarden voor concessies van meer dan negen jaar.
Op 20 december 2010 (jaarnummer 1755) keurde de gemeenteraad de actualisering van de voorwaarden voor sportconcessies goed.
Op 12 maart 2012 besliste het directiecomité van AG Vespa om de concessie voor een gebouw met kleedkamers, bureau, cafetaria en terras en acht tennisterreinen aan de Filip Williotstraat 1 (ook gekend als Rooiplein 2 en Berchemstadionstraat 73), 2600 Berchem, toe te wijzen aan vzw Fun in Tennis. De concessieovereenkomst ging in op 1 april 2012 voor een periode van één jaar, jaarlijks stilzwijgend verlengbaar.
Op 16 december 2013 keurde het directiecomité van AG Vespa de wijziging van het voorwerp van de concessieovereenkomst goed en werd het gebouw uit de concessie gelicht. Op 13 januari 2014 keurde het directiecomité van AG Vespa een nieuwe wijziging aan het voorwerp goed om vier van de acht tennisterreinen uit de concessie te halen. Deze wijzigingen werden door de club aangevraagd omdat ze op die locatie een nieuwe tennishal zouden gaan oprichten onder de naam bvba Pink Car. De wijzigingen gingen in op 1 januari 2014.
Op 31 maart 2014 (jaarnummer 184) keurde de gemeenteraad de erfpachtovereenkomst met bvba Pink Car (later bvba Reset) goed voor een op te richten tennishal met vier indoor tennisterreinen en een clubhuis (cafetaria), voor een periode van 30 jaar die is ingegaan op 6 oktober 2015 bij ondertekening van de authentieke akte.
Op 8 januari 2016 (jaarnummer 10635) keurde het college goed om de termijn van de concessieovereenkomst met vzw Fun in Tennis met ingang van 1 april 2016 te verlengen met negen jaar, om te eindigen op 31 maart 2025. Inmiddels bouwde de vzw Fun in Tennis ook zelf een nieuw gebouw met kleedkamers, sanitair, keuken en terras, palend aan het clubhuis van de tennishal. De wijzigingen werden op 21 januari 2016 opgenomen in een addendum aan de concessieovereenkomst en gingen in op 1 april 2016.
Op 25 november 2019 (jaarnummer 652) keurde de gemeenteraad de beheersovereenkomst van AG Vespa goed. Artikel 6, §3.3. bepaalt dat AG Vespa instaat voor het organiseren van ter beschikkingstellingen en inhuurnemingen van het stedelijk patrimonium.
Op 3 juli 2020 (jaarnummer 5714) keurde het college het tweede addendum aan de concessieovereenkomst goed, waarin het voorwerp van de overeenkomst werd aangepast aan de aanleg van negen padelvelden en een aangepaste concessievergoeding werd vastgesteld.
Op 4 december 2020 (jaarnummer 9963) keurde het college de verdere uitvoering van de beheersovereenkomst voor overige contracten goed.
De sportinfrastructuur die in concessie wordt gegeven aan vzw Fun in tennis, Filip Williotstraat 1, 2600 Berchem (ondernemingsnummer BE0843.020.664) staat in de overeenkomst omschreven als:
vzw Fun in Tennis vroeg bij de sportdienst in 2019 een bouwrecht aan voor de overkapping van drie padelvelden. Na goedkeuring heeft de vzw een subsidiedossier ingediend dat in 2020 werd goedgekeurd. 50% van de investering van 125.000,00 euro zal door de stad Antwerpen gesubsidieerd worden. Vzw Fun in Tennis diende inmiddels ook een vergunningsaanvraag in, die momenteel in fase van openbaar onderzoek is.
Omdat de bank een minimale resterende looptijd van de concessieovereenkomst van 15 jaar oplegt om een krediet toe te staan voor de overkapping, vraagt de concessiehouder een verlenging van de overeenkomst. In de huidige concessieovereenkomst werd geen mogelijkheid tot verlenging opgenomen. De overeenkomst eindigt bijgevolg op 31 maart 2025.
AG Vespa/Vastgoed stelt dat er voldoende argumenten zijn om de huidige overeenkomst te behouden en de duurtijd aan te passen naar een termijn van 15 jaar:
De concessiehouder heeft nooit achterstallen gehad en betaalt steeds tijdig en correct. vzw Fun in Tennis heeft momenteel nog leningen lopen voor de bouw van de kleedkamers, keuken, sanitair, terras en de aanleg van de padelvelden. Deze leningen zullen afgelost zijn vóór de huidige einddatum van de overeenkomst op 31 maart 2025. Het krediet dat wordt aangegaan voor de overkapping van de padelvelden zal ingevolge 'Artikel 14: overdracht - hypotheek- gebruik stad' van de concessieovereenkomst uiterlijk afgelost zijn bij het eindigen van de nieuwe concessietermijn.
De huidige vergoeding bestaat uit een geïndexeerde minimum sportconcessievergoeding van 200,00 euro/jaar (gerekend aan 0,03 €/m²/jaar omdat alle infrastructuur door de concessiehouder opgericht werd). De club heeft geen betalingsachterstallen.
De verlenging van de overeenkomst kan geregeld worden door middel van een derde addendum aan de huidige overeenkomst.
'Artikel 4: Duur' van de originele concessieovereenkomst zal als volgt aangepast worden:
"De concessie wordt vanaf 1 mei 2021 verlengd voor een termijn van 15 jaar, tot en met 30 april 2036. De concessiehouder zal zijn vraag tot verlenging voor een periode van negen jaar minstens zes maanden vooraf door middel van een aangetekend schrijven of een deurwaardersexploot aan de concessieverlener kenbaar maken. Wanneer de concessiehouder nalaat zijn verlenging aan te vragen en de concessieverlener het verdere gebruik van de sportinfrastructuur toelaat, is deze stilzwijgende verlenging slechts toegestaan voor periodes van één jaar, waarbij beide partijen zich het recht voorbehouden de overeenkomst tegen het einde van elk jaar met een opzegtermijn van drie maanden te beëindigen.
De overige voorwaarden van de overeenkomst blijven ongewijzigd en bijgevolg onverminderd gelden."
Elke wijziging van het voorwerp van de concessie die een aanpassing van de concessievergoeding tot gevolg heeft, zal vastgelegd worden in een bijkomend addendum.
Bij herziening van het concessiereglement zal de overeenkomst binnen het jaar aangepast worden aan de nieuwe artikels van het reglement.
De opmaak en ondertekening van het addendum zal verder afgehandeld worden door AG Vespa. De notariële akte voor dit addendum zal geïnitieerd worden door de concessiehouder, waarbij die instaat voor alle kosten.
De gemeenteraad keurt principieel goed om de sportconcessieovereenkomst met vzw Fun in Tennis (ondernemingsnummer BE0843 020 664), Filip Williotstraat 1, 2600 Berchem te wijzigen naar een overeenkomst die vanaf 1 mei 2021 nog loopt voor een termijn van 15 jaar.
Volgend artikel van de originele concessieovereenkomst zal via een derde addendum als volgt gewijzigd worden:
'Artikel 4: Duur'
"De concessie wordt vanaf 1 mei 2021 verlengd voor een termijn van 15 jaar, tot en met 30 april 2036. De concessiehouder zal zijn vraag tot verlenging voor een periode van negen jaar minstens zes maanden vooraf door middel van een aangetekend schrijven of een deurwaardersexploot aan de concessieverlener kenbaar maken. Wanneer de concessiehouder nalaat zijn verlenging aan te vragen en de concessieverlener het verdere gebruik van de sportinfrastructuur toelaat, is deze stilzwijgende verlenging slechts toegestaan voor periodes van één jaar, waarbij beide partijen zich het recht voorbehouden de overeenkomst tegen het einde van elk jaar met een opzegtermijn van drie maanden te beëindigen.
De overige voorwaarden van de overeenkomst blijven ongewijzigd en bijgevolg onverminderd gelden."
Bij herziening van het concessiereglement zal de overeenkomst binnen het jaar aangepast worden aan de nieuwe artikels van het reglement.
Betaling aankoopsom en aktekosten aan Ministeries van de Vlaamse Gemeenschap, Beleidsdomein Financiën en Begroting, Havenlaan 88 bus 50, 1000 Brussel, ondernemingsnummer BE0316.380.841.
Het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt in artikel 41 tweede lid, 11° dat de gemeenteraad bevoegd is voor het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen, behoudens de bepaling van artikel 56, § 3, 8°, b).
Beheer stedelijk patrimonium
Op 25 november 2019 keurde de gemeenteraad de nieuwe beheersovereenkomst van AG Vespa goed (jaarnummer 652).
Artikel 6 §3.2 bepaalt: "AG Vespa staat in voor de uitvoering en afhandeling van alle in- en uitgaande overdrachten van zakelijke rechten met betrekking tot het stedelijk patrimonium.".
Samenwerking met Lantis
Op 19 september 2011 werden drie samenwerkingsovereenkomsten tussen stad Antwerpen, de BAM (thans 'Lantis') en het Vlaamse Gewest goedgekeurd door de gemeenteraad (jaarnummer 1100), waaronder de samenwerkingsovereenkomst tot verkoop van bepaalde onroerende goederen en de toekenning van een recht van opstal op bepaalde onroerende goederen noodzakelijk voor de realisatie van de Oosterweelverbinding.
Deze samenwerkingsovereenkomst werd opgenomen in een authentieke akte verleden door het Aankoopcomité Antwerpen op 11 oktober 2013.
Het ontwerp van de Oosterweelverbinding voorziet in een aansluitingscomplex van de Noordersingel met de Antwerpse ring R1 ter hoogte van het perceel Noordersingel 3-5. De percelen die voor de realisatie daarvan nodig waren, waren eigendom van de stad Antwerpen en zijn kadastraal gekend als afdeling 25, sectie A, nummers 56 V 9/deel en 56 W 9. Deze percelen werden overgedragen aan Lantis in de overeenkomst waarmee ook een recht van opstal werd verleend aan Lantis (zie verder). Op dit terrein bevonden zich verschillende hoofd- en bijgebouwen, onder meer een containerpark, dat werd afgebroken.
Het gedeelte van het perceel 56 V 9 dat niet overgedragen werd aan Lantis en dus in eigendom bleef van de stad Antwerpen, werd opgesplitst in twee:
Op 26 oktober 2015 besliste de gemeenteraad (jaarnummer 580) zowel bovengenoemde eigendomsoverdracht als het recht van opstal met erfdienstbaarheid aan Lantis goed te keuren. De onderhandse overeenkomst waarin zowel de eigendomsoverdracht als het recht van opstal met erfdienstbaarheid zijn opgenomen, werd ondertekend. Een akte werd nog niet verleden.
Verwerving perceel 56n9/deel
Om de stad Antwerpen toe te laten het containerpark aan de Noordersingel te realiseren waren een in-en uitrit noodzakelijk.
Daarbij wordt in een aparte in- en uitrit voorzien voor bezoekers en vrachtwagens. Het is belangrijk dat er voldoende plaats is om de weg te realiseren. Voor de bezoekers wordt deze uitgevoerd als een tweerichtingsweg; de rijbaan voor vrachtwagens betreft een enkele baan. De volledige breedte van beide in- en uitritten, ter hoogte van het voetpad bedraagt 14,10 m.
De in- en uitritten liggen deels op de grond waarvoor de stad Antwerpen een recht van opstal verleende aan Lantis voor het realiseren van een parkeergebouw. In die overeenkomst goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 oktober 2015 (jaarnummer 580) verleende de stad Antwerpen in artikel 12.1 een erfdienstbaarheid aan Lantis op het perceel Antwerpen, 25ste afdeling, sectie A, perceel 56 V9/deel en op perceel 56n9/deel (in rood aangeduid op plan 2 als bijlage bij dit besluit; het gehele perceel is ook in rood aangeduid op plan 1) in de veronderstelling dat zij daar eigenaar van was. Het perceel 56N9/deel is niet in de overeenkomst vermeld.
Nadien bleek dat het perceel 56N9/deel nog eigendom is van Agentschap Wegen en Verkeer, een intern verzelfstandigd agentschap zonder rechtspersoonlijkheid van het Vlaams Gewest/Vlaams Ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken, Agentschap Wegen en Verkeer (verder 'AWV').
AWV is bereid het perceel over te dragen aan de stad Antwerpen.
Voorwerp van de overdracht is een perceel grond met aanhorigheden, gelegen aan de R10, kadastraal gekend als Antwerpen, 25ste afdeling, sectie A, deel van perceel nummer 56N9 met een oppervlakte van 55 m² in rood aangeduid op plan 2.
De aankoopprijs bedraagt 4.000,00 euro, de aktekosten bedragen 900,00 euro. De akte wordt verleden voor de Vlaamse commissaris bij de afdeling vastgoedtransacties.
De overeenkomst met Lantis wordt aangepast waarbij wordt opgenomen dat de erfdienstbaarheid ook over perceel nummer 56N9 loopt.
De gemeenteraad beslist een perceel grond met aanhorigheden, gelegen aan de R10, kadastraal gekend als Antwerpen, 25ste afdeling, sectie A, deel van perceel nummer 56N9 (in rood aangeduid op plan 2 als bijlage) met een oppervlakte van 55 m², te verwerven van Agentschap Wegen en Verkeer, een intern verzelfstandigd agentschap zonder rechtspersoonlijkheid van het Vlaams Gewest/ Vlaams Ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken, Agentschap Wegen en Verkeer aan een prijs van 4.000,00 euro.
De gemeenteraad keurt goed om in de overeenkomst met Lantis over het recht van opstal op het perceel kadastraal gekend als Antwerpen, 25ste afdeling, sectie A, perceel 56 V9/deel op te nemen dat de erfdienstbaarheid ook over perceel nummer 56N9 loopt.
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
Verkoper: AWV Aankoopsom te betalen aan: Ministeries van de Vlaamse Gemeenschap Rekeningnummer BE90375111749032 | 4.000,00 euro | budgetplaats: 5291500000 budgetpositie: 220 functiegebied: 2SBS070203A00000 subsidie: SUB_NR fonds: INTERN begrotingsprogramma: 2SA080119 budgetperiode: 2100 | 4505122700 |
Akte wordt verleden voor: Hans Duyck, Vlaamse commissaris bij de afdeling vastgoedtransacties
Aktekosten te betalen aan: Ministeries van de Vlaamse Gemeenschap Rekeningnummer BE90375111749032 | 900,00 euro | budgetplaats: 5291500000 budgetpositie: 613 functiegebied: 2SBS070203A00000 subsidie: SUB_NR fonds: INTERN begrotingsprogramma: 2SA080119 budgetperiode: 2100 | 4505122701 |
De aankoopprijs bedraagt 1.000,00 EUR.
De aktekosten en het ereloon verbonden aan deze aankoop vallen ten laste van de stad Antwerpen en worden geraamd op 2.000,00 EUR (inclusief btw).
De objectcode is 0000029580. Het vastgoednummer is R5104.
Artikel 41 Decreet Lokaal Bestuur bepaalt in artikel 41 tweede lid, 11° dat de gemeenteraad bevoegd is voor het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen, behalve die vermeld in artikel 56, §3, 8°, b). De gemeenteraad is bevoegd om onroerende goederen te affecteren naar het openbaar domein.
Artikel 6, §3.2 en artikel 7 van de beheersovereenkomst 2019-2024 tussen de stad Antwerpen en AG VESPA zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 25 november 2019 (jaarnummer 652) bepaalt dat AG VESPA instaat voor de uitvoering en afhandeling van alle in- en uitgaande overdrachten van zakelijke rechten met betrekking tot het stedelijk patrimonium. De beleidsbeslissing hiertoe ligt bij de stad Antwerpen. Een gemeenteraadsbeslissing is vereist voor elke beslissing tot verwerving of vervreemding van zakelijke rechten op stedelijk patrimonium en een stedelijke beslissing tot verwerving van stedelijk patrimonium omvat steeds een beslissing over de aanwending ervan.Op 22 mei 2006 (jaarnummer 1069) besliste de gemeenteraad over te gaan tot het verlenen van een recht van opstal met betrekking tot de site Militair Hospitaal aan het consortium Van Haerents-Wilma (NV MHA).
De districtsraad Antwerpen adviseerde gunstig op 21 maart 2016 (jaarnummer 66) dat de woon- en parksite "Militair Hospitaal", na kosteloze overdracht en affectatie in het openbaar domein, bestemd wordt als lokaal openbaar domein.
De gemeenteraad keurde op 27 april 2020 (jaarnummer 241) de kosteloze verwerving van de grond en infrastructuurwerken in de zone Arsenaal Zuid goed.
De gemeenteraad keurde op 25 november 2019 (jaarnummer 652) de beheersovereenkomst 2019-2024 tussen de stad Antwerpen en AG Vespa goed. Artikel 6, §3.2 bepaalt dat AG Vespa instaat voor de uitvoering en afhandeling van alle in- en uitgaande overdrachten van zakelijke rechten met betrekking tot het stedelijk patrimonium. De beleidsbeslissing hiertoe ligt bij de gemeenteraad van de stad Antwerpen en is vereist voor elke beslissing tot verwerving of vervreemding van zakelijke rechten op stedelijk patrimonium.
Het betreft de aankoop van een restant grond en aanhorigheden gelegen op de hoek van de Boomgaardstraat 143 en het Infirmerieplein (ingang van het voormalig militair hospitaal/Groen Kwartier), 2018 Antwerpen, meer bepaald deel van Boomgaardstraat 143, kadastraal gekend onder Antwerpen 6de afdeling, sectie F, nummer 1308c2. Het aan te kopen deel werd opgemeten en in kaart gebracht door landmeter Tom Pollet. Het kreeg het précadastratienummer F 1308t5 met een oppervlakte van 2 m². Na aankoop kan het perceel worden geaffecteerd in het openbaar domein.
In 2018 was de volledige realisatie van de site zowel wat de private gedeelten als het openbaar domein betreft een feit. De private gebouwen vonden hun bestemming, het openbaar domein werd opgeleverd en overgedragen aan de stad Antwerpen.
Het betreffende stukje grond behoort tot het private eigendom van Boomgaardstraat 143, 2018 Antwerpen. Op het stukje grond bevindt zich echter nog een overschot van de militaire muur en de restanten van een oude elektriciteitscabine. Het is bovendien een erg vuil hoekje dat voor veel overlast voor de buurt zorgt door onder meer het achterlaten van sluikstort en wildplassen. Om deze problematiek op te kunnen lossen en aan de klachten van de buurtbewoners te kunnen voldoen, is de stad Antwerpen vragende partij om het stukje grond aan te kopen. Na onderhandelingen met de eigenaar werd hierover ook een akkoord bereikt. Na aankoop kan het bouwvallige muurtje worden afgebroken en de grond worden toegevoegd tot het openbaar domein.
De afbraakwerken en aanleg openbaar domein zullen gebeuren door en op kosten van de ontwikkelaar van het Groen Kwartier.
De aankoop van dit hoekperceeltje en aanleg als openbaar domein is het sluitstuk van de realisatie van dit stadsproject.
De afdeling landmeters en schatters van AG Vespa adviseerde op 24 maart 2021 gunstig om aan te kopen aan het bedrag van 1.000,00 EUR.
De gemeenteraad keurt de aankoop goed van een restperceel grond en verdere aanhorigheden, gelegen op de hoek van de Boomgaardstraat 143 en het Infirmerieplein, 2018 Antwerpen, kadastraal gekend onder Antwerpen, 6de afdeling, sectie F, nummer 1308c2/deel. Het aan te kopen deel kreeg het précadastratienummer F 1308t5 met een oppervlakte van 2 m². De aankoopprijs bedraagt 1.000,00 EUR.
De gemeenteraad keurt de affectatie van de grond in het openbaar domein van de stad Antwerpen goed.
De gemeenteraad keurt goed dat het verworven deel wordt opgenomen in het lokaal openbaar domein van het district Antwerpen.
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
Aankoop grond uit te betalen aan: Celis, Celis en Liesse Kasteelpleinstraat 59 2000 Antwerpen Ondernemingsnummer: BE 0469920260 IBAN: BE06 0688 9083 7822 Verkoper: Sebastiaan Cools Frederik De Merodestraat 17 2600 Berchem | 1.000,00 EUR | Budgetplaats: 5291500000 Budgetpositie: 220 Functiegebied: 2SBS070203A00000 Subsidie: SUB_NR Begrotingsprogramma: 2SA080119 Budgetperiode: 2100 | 4005445595 |
Aktekosten en erelonen uit te betalen aan: Celis, Celis en Liesse Kasteelpleinstraat 59 2000 Antwerpen Ondernemingsnummer: BE 0469920260 IBAN: BE06 0688 9083 7822 | 2.000,00 EUR inclusief 21% btw | Budgetplaats: 5291500000 Budgetpositie: 613 Functiegebied: 2SBS070203A00000 Subsidie: SUB_NR Begrotingsprogramma: 2SA080119 Budgetperiode: 2100 | 4005445699 |
Artikel 41 tweede lid, 11° van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen, behalve die vermeld in artikel 56, §3, 8°, b).
De stad Antwerpen is eigenaar van het kasteel Schoonselhof, gelegen te 2660 Antwerpen – Hoboken aan de Krijgsbaan, gekend als kasteel op het kadaster onder Antwerpen, 43ste afdeling, sectie A, perceel nummer 0492D en met een kadastrale oppervlakte van ongeveer 521 m2. Het kasteel is beschermd als monument.
De raming voor de volledige restauratie werd geraamd op ongeveer 5.000.000,00 EUR.
De stad Antwerpen diende op 17 september 2014 bij het Agentschap Onroerend Erfgoed een aanvraag in voor een erfgoedpremie. Het restauratiedossier werd op 3 oktober 2014 inhoudelijk ontvankelijk verklaard door het Agentschap Onroerend Erfgoed. Het voorlopig premiebedrag (berekend op basis van de subsidieerbare raming) bedraagt 1.579.962,44 EUR.
Sinds de aanvraag voor de premie in 2014 is de staat van het pand ernstig achteruitgegaan. De werken kunnen pas starten nadat de premie definitief is toegekend.
Op 25 november 2019 (jaarnummer 652) keurde de gemeenteraad de beheersovereenkomst 2019-2024 tussen stad Antwerpen en AG Vespa goed. Artikel 6, §3.2 bepaalt dat AG Vespa instaat voor de uitvoering en afhandeling van alle in- en uitgaande overdrachten van zakelijke rechten met betrekking tot het stedelijk patrimonium. De beleidsbeslissing hiertoe ligt bij de gemeenteraad van de stad Antwerpen en is vereist voor elke beslissing tot verwerving of vervreemding van zakelijke rechten op stedelijk patrimonium.
In maart 2014 werd reeds een oproep gelanceerd voor een domeinconcessie waarbij een uitbater werd gezocht voor het kasteel Schoonselhof. Het uitgangspunt voor deze oproep was dat de stad Antwerpen het kasteel zelf zou renoveren. Het enige projectvoorstel dat werd ingediend was afkomstig van het intergemeentelijk samenwerkingsverband Pontes, met maatschappelijke zetel te 2610 Antwerpen - Wilrijk, aan de Jules Moretuslei 2 en met als ondernemingsnummer 0219.473.683 (hierna: "Pontes").
Pontes toonde recent opnieuw interesse in het kasteel en bleek na overleg bereid het restauratiedossier in zijn geheel over te nemen in het kader van een erfpachtovereenkomst. Ook het Agentschap Onroerend Erfgoed heeft ondertussen bevestigd dat het recht op uitbetaling van de erfgoedpremie kan worden overgedragen aan Pontes indien zij het volledige renovatiedossier (zoals het werd ingediend) verderzet.
Op basis van de theorie van een in house - opdracht kan in bepaalde situaties een erfpachtovereenkomst rechtstreeks worden gegund, zonder marktbevraging. Hiertoe dienen drie voorwaarden te zijn vervuld:
Samengevat kan worden gesteld dat Pontes een intergemeentelijk samenwerkingsverband is, dat uitsluitend is samengesteld uit gemeenten en openbare instellingen. De stad Antwerpen is de grootste aandeelhouder. Ook het volledige kapitaal van Pontes is in handen van de deelnemende gemeentes en openbare instellingen. Pontes is bovendien een opdrachthoudende vereniging zodat wordt aangenomen dat haar activiteiten haar zijn toegewezen door de controlerende gemeentes, waaronder de stad Antwerpen. In haar statuten wordt het maatschappelijk doel van Pontes als volgt omschreven: “De intergemeentelijke vereniging heeft tot doel het oprichten, het besturen en de exploitatie van één of meer crematoria en één of meerdere intergemeentelijke begraafplaatsen. Zij mag alle verrichtingen doen, die rechtstreeks met dat doel of de dienstverlening van een crematorium verband houden."
De principes voor een in house gunning zijn derhalve vervuld. Bijgevolg kan rechtstreeks met Pontes een erfpachtovereenkomst worden afgesloten, zonder marktbevraging.
Uit een recent schattingsverslag blijkt dat de waarde van de erfpachtvergoeding één symbolische euro bedraagt, rekening houdende met de zware restauratieverplichting.
AG Vespa, afdeling Vastgoed adviseert dan ook een erfpachtovereenkomst toe te staan aan Pontes waarbij de volgende principes zullen gelden als uitgangspunt voor de erfpachtovereenkomst:
De gemeenteraad keurt principieel goed een recht van erfpacht aan het intergemeentelijk samenwerkingsverband Pontes toe te staan op het kasteel Schoonselhof, gelegen aan de Krijgsbaan te 2660 Antwerpen - Hoboken, gekend als kasteel op het kadaster onder Antwerpen, 43ste afdeling, sectie A, perceel nummer 0492D met een kadastrale oppervlakte van ca. 521 m2. Het erfpachtrecht zal gevestigd worden onder de volgende voorwaarden:
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
Afsluiten erfpacht Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Pontes Jules Moretuslei 2 2610 Wilrijk Ondernemingsnummer 0219.473.683 | 1,00 EUR | budgetplaats: 5321000000
budgetpositie: 746 functiegebied: 2SBS070202A00000 subsidie: SUB_NR fonds: INTERN begrotingsprogramma: 2SA080119 budgetperiode: 2100 | nvt |
Artikel 217 e.v. van het Decreet Lokaal Bestuur bevatten de bepalingen met betrekking tot het organisatiebeheer. De procedure met betrekking tot het beheer van chartale middelen is opgenomen in het organisatiebeheersingsysteem.
Op 31 maart 2021 (jaarnummer 51) keurde het managementteam de geactualiseerde "procedure dagelijks geldbeheer" goed.
Op 30 maart 2021 (jaarnummer 568) nam de algemeen directeur kennis van de kasverschillen gemeld in 2020.
Op 31 maart 2021 (jaarnummer 52) nam het managementteam kennis van de kasverschillen gemeld in 2020.
In het kader van het organisatiebeheersingssysteem werd de "procedure dagelijks geldbeheer" geactualiseerd. Deze procedure beschrijft de aanstelling van geldinners, het beheer van geïnde gelden en de te volgen stappen in geval van kasverschil, diefstal of fraude.
In 2020 werden voor de stad 135 kasverschillen gemeld, waarvan 42 kastekorten voor een bedrag van -418,54 EUR en 93 kasoverschotten voor een bedrag van +374,28 EUR.
Er werden geen gevallen van diefstal of onregelmatigheden gemeld.
Bij de bedrijfseenheid Ondernemen en Stadsmarketing/Visit Antwerpen werden op een korte termijn meerdere kasverschillen vastgesteld door technische problemen aan het kassasysteem. Dit bemoeilijkte en vertraagde de financiële controle. Hierop volgend werden diverse technische aanpassingen doorgevoerd, zowel op het vlak van bugs als algemene performantie. De bugs werden opgelost en er werd een significante verbetering vastgesteld aan de performantie van de toepassing, weliswaar rekening houdende met het verminderde aantal transacties tijdens de Covid periode.
Bij de bedrijfseenheid Talentontwikkeling en Vrijetijdsbeleving/Cultuur werden in de bibliotheken meerdere kasverschillen vastgesteld veroorzaakt door een technisch probleem tussen de kassasoftware en de randsystemen. Er wordt onderzocht of dit een structureel probleem betreft en wat hiervoor de oplossing kan zijn. Er is nog geen uitsluitsel.
De gemeenteraad neemt kennis van de kasverschillen gemeld in 2020. Er werden geen onregelmatigheden gemeld in verband met de ontvangsten.
De gemeenteraad beslist de algemeen directeur geheel te ontheffen van zijn verantwoordelijkheid inzake de kasverschillen gemeld in 2020.
Artikel 119 Nieuwe Gemeentewet: de gemeenteraad maakt de gemeentelijke reglementen van inwendig bestuur en de gemeentelijke politieverordeningen.
Artikel 119bis van de Nieuwe Gemeentewet werd gewijzigd door de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties. Deze wet trad in werking op 1 januari 2014. Het gewijzigde artikel 119bis bepaalt: de gemeenteraad kan gemeentelijke administratieve straffen en sancties opleggen overeenkomstig de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.
Artikel 2 §1 van de wet van 24 juni 2013 bepaalt: de gemeenteraad kan straffen of administratieve sancties bepalen voor de inbreuken op zijn reglementen of verordeningen, tenzij voor dezelfde inbreuken door of krachtens een wet, een decreet of een ordonnantie, straffen of administratieve sancties worden bepaald.
Artikel 6 §1 van deze wet bepaalt dat de administratieve geldboete wordt opgelegd door de sanctionerend ambtenaar.
Artikel 45 van deze wet bepaalt dat de schorsing, de intrekking en de sluiting worden opgelegd door het college van burgemeester en schepenen of het gemeentecollege.
Het politiereglement voor de stadshaven werd initieel goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 oktober 2015 (jaarnummer 598) en trad in werking op 1 januari 2016. Dit met het oog op de handhaving van de openbare veiligheid, rust en gezondheid in dit gebied en analoog aan de reglementering in een zeehavengebied.
Door de verdere evolutie van de stadshaven, na de evaluatie van de werking en overleg met verschillende stadsdiensten en externe partners (jachthavens, woonbotenverenigingen, sector watertoerisme), bleek er een noodzaak om het bestaande politiereglement verder te verfijnen en te wijzigen in het belang van de betrokken gebruikers en de werking van de stadshaven (toekennen ligplaatsen, handhaving, veiligheid, rust, gezondheid). Dit gewijzigde politiereglement werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 25 juni 2018 (jaarnummer 494).
In het Stadshavenplan 2020-2030 wordt ingezet op waterbeleving en de commerciële exploitatie van de wateren. In het politiereglement voor de stadshaven worden er nu enkele aanvullingen en wijzigingen aangebracht om een kader te scheppen voor commerciële stadsrondvaarten en commerciële ligplaatsen. Daarnaast worden er enkele punctuele andere wijzigingen aangebracht, onder meer met betrekking tot het gebruik van bijboten in de stadshaven.
Om de waterbeleving en commerciële exploitatie van de wateren, zoals voorzien in het Stadshavenplan 2020-2030, al effectief mogelijk te maken, zijn er op kortere termijn al wijzigingen aan het politiereglement voor het stadshavengebied nodig. Deze wijzigingen hebben betrekking op drie onderwerpen: commerciële stadsrondvaarten, het toekennen van commerciële ligplaatsen en het gebruik van bijboten.
In het Stadshavenplan 2020-2030 wordt ingezet op de clustering van commerciële stadsrondvaarten. Aangezien zulke rondvaartboten voor commerciële doeleinden gebruik maken van het water en de (publieke) pontons, behorend tot het Stadshavengebied, en om een overbelasting van de publieke (water)ruimte te vermijden, wil deze reglementswijziging het aanbod van commerciële stadsrondvaarten in het stedelijk havengebied verder reguleren.
Opzet is een rechtszekere doch flexibele regulering om snel en soepel in te spelen op nieuwe initiatieven en spelers. Om die reden wordt er niet voor een concessiesysteem gekozen maar wordt er voor geopteerd om het aanbieden van commerciële stadsrondvaarten afhankelijk te maken van een toelating toegekend door de burgemeester. Het aantal toe te kennen toelatingen is geplafonneerd om het vaartverkeer niet te overbelasten. In het politiereglement voor het stadshavengebied worden de toelatingsvoorwaarden en de exploitatievoorwaarden en de aanvraagprocedure bepaald in een nieuwe titel 6. Er wordt voorzien in een digitale aanvraagprocedure, waarbij de kandidaat een aantal documenten, inclusief een business plan en financieel plan moet voorleggen.
In het Stadshavenplan 2020-2030 - dat de invulling en bestemming van de watervlakken bepaalt - werden er commerciële ligplaatsen voorzien in het Bonapartedok, Willemdok, het Verbindingsdok en het Kempisch Dok. De Stadshaven wil op een eenvoudige en snelle wijze overgaan tot het invullen van de commerciële ligplaatsen in het stedelijk havengebied voor het uitoefenen van commerciële activiteiten, zoals bijvoorbeeld het uitbaten van een horeca-inrichting op een vaartuig (restaurant, B&B) of een kantoorschip. In functie hiervan werd de maximale termijn voor toekenning van een ligplaats door de burgemeester recentelijk al verlengd van 2 naar 5 jaar. Om te vermijden dat een ligplaats niet gedurende 5 jaar wordt “geblokkeerd” door een insolvabele exploitant en/of niet rendabele commerciële activiteit en om te controleren of de commerciële activiteiten verzoenbaar zijn met de openbare orde, rust en veiligheid in het stedelijk havengebied, worden er - in lijn met de voorwaarden in stedelijke concessieovereenkomsten - striktere voorwaarden gesteld dan voor ligplaatsen zonder commerciële doeleinden.
De toelating van de burgemeester voor een commerciële ligplaats zal daarom afhankelijk worden gesteld van een solvabiliteitsonderzoek, zoals uiteengezet in de nieuwe titel 6 van het reglement. De kandidaat-exploitant zal een plan van aanpak (business plan), een financieel plan en een aantal documenten moeten voorleggen, zoals een uittreksel van het strafregister, verzekeringsbewijzen, etc.
Het moet worden benadrukt dat de toewijzing van een commerciële ligplaats nog geen toelating voor de voorgenomen activiteit inhoudt. Iedere voorgenomen commerciële activiteit moet voldoen aan het specifiek voor deze activiteit toepasselijke regelgevende kader, zowel op lokaal (cfr. politiereglement Uitbatingsvergunning), regionaal, federaal als supranationaal niveau.
Om daarnaast het gebruik van bijboten in de wateren van de Stadshaven nader te reguleren, worden er in de artikelen van het huidige Politiereglement beperkte aanvullingen ingevoerd waar nodig.
De voorgenomen wijzigingen laten toe dat bijboten zich over de ganse Stadshaven mogen begeven, zonder overdreven bijkomende administratieve voorwaarden. Er dient enkel te worden voldaan een meldingsplicht. Bijboten mogen ook op eigen risico aanmeren aan publieke steigers of pontons (artikel 19) en mogen onder bruggen doorvaren wat een wijziging impliceert van artikel 35 §3. Om hierbij toch te kunnen waken over een vlotte en veilige vaart en om te vermijden dat vergunde ligplaatsgebruikers en commerciële stadsrondvaartboten zouden gehinderd worden in het gebruik van de publieke steigers of pontons, waarvoor ze een vergoeding betalen, dienen de bestuurders van bijboten zich steeds te houden aan de instructies van de Stadshavenmeester of diens afgevaardigden (en de brugagenten). De Stadshavenmeester kan bovendien aangemeerde bijboten ambtelijk verleggen. De eigenaar van de bijboot draagt hiervoor het risico en staat in voor de kosten. Wanneer vaartuigen zich op de hoogdynamische wateroppervlakten in de Stadshaven begeven, wordt een vaarbevoegdheidsbewijs vereist, ook voor bijboten. Omdat zij zich dan tussen de beroepsvaart begeven, wordt een zekere aantoonbare vaardigheid vooropgesteld teneinde een veilig vaartverkeer na te streven.
Tenslotte worden er in verschillende artikelen van het politiereglement voor het stadshavengebied enkele punctuele, veelal tekstuele of nautische wijzigingen aangebracht.
Artikel 135 §2 Nieuwe Gemeentewet
1. De gemeenten hebben ook tot taak het voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen.
2. Meer bepaald en voor zover de aangelegenheid niet buiten de bevoegdheid van de gemeenten is gehouden, worden de volgende zaken van politie aan de waakzaamheid en het gezag van de gemeenten toevertrouwd:
1) alles wat verband houdt met een veilig en vlot verkeer op openbare wegen, straten, kaden en pleinen, hetgeen omvat de reiniging, de verlichting, de opruiming van hindernissen, het slopen of herstellen van bouwvallige gebouwen, het verbod om aan ramen of andere delen van gebouwen enig voorwerp te plaatsen dat door zijn val schade kan berokkenen, of om wat dan ook te werpen dat voorbijgangers verwondingen of schade kan toebrengen of dat schadelijke uitwasemingen kan veroorzaken; voor zover de politie over het wegverkeer betrekking heeft op blijvende of periodieke toestanden, valt zij niet onder de toepassing van dit artikel;
2) het tegengaan van inbreuken op de openbare rust, zoals vechtpartijen en twisten met volksoploop op straat, tumult verwekt in plaatsen van openbare vergadering, nachtgerucht en nachtelijke samenscholingen die de rust van de inwoners verstoren;
3) het handhaven van de orde op plaatsen waar veel mensen samenkomen, zoals op jaarmarkten en markten, bij openbare vermakelijkheden en plechtigheden, vertoningen en spelen, in drankgelegenheden, kerken en openbare plaatsen;
4) het toezicht op een juiste toemeting bij het slijten van waren (waarvoor meeteenheden of meetwerktuigen gebruikt worden) en op de hygiëne van openbaar te koop gestelde eetwaren;
5) het nemen van passende maatregelen om rampen en plagen, zoals brand, epidemieën en epizoötieën te voorkomen en het verstrekken van de nodige hulp om ze te doen ophouden;
6) het nemen van de nodige maatregelen, inclusief politieverordeningen, voor het tegengaan van alle vormen van openbare overlast.
De gemeenteraad keurt bij monde van de fractievoorzitters volgend besluit goed.
Stemden ja: N-VA, Groen, Vooruit, Vlaams Belang en Open VLD.
Stemden nee: CD&V.
Hebben zich onthouden: PVDA.
De gemeenteraad beslist de wijzigingen aan het politiereglement voor het stadshavengebied goed te keuren
Artikel 41, tweede lid 23° van het decreet over het lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het toekennen van nominatieve toelagen.
In het verleden besliste het stadsbestuur dat de dienst stadsreiniging van de bedrijfseenheid stadsbeheer gratis een extra ophaalronde kon organiseren ter gelegenheid van het joods paasfeest.
Een bijkomende ophaalronde vergt, gedurende deze periode, een extra inspanning van de diensten Stadsreiniging en Maatschappelijke Veiligheid. Deze inspanning bestaat uit:
De joodse gemeenschap is zich bewust van de extra inspanning die het joodse paasfeest vergt van de stadsdiensten. Binnen de joodse gemeenschap is er bereidheid en voldoende organisatorisch vermogen aanwezig om voor deze periode een specifieke afvalinzameling te organiseren. Private inzameling is te verkiezen boven de inzet van de reeds druk bevraagde reinigings- en toezichtsdiensten. Op deze manier komt de reguliere werking van deze diensten niet in het gedrang.
Om de organisatie van de afvalinzameling te faciliteren, wordt een ondersteuning van 5.000,00 EUR voorzien aan Israëlitische orthodoxe gemeente Machsike Hadass vzw , die zich engageert om een private afvalinzameling voor de joodse gemeenschap te organiseren.
De aanpassing van de nominatieve toekenning van de ondersteuning voor het jaar 2021 wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad:
Functiegebied | Project | Ontvanger | Budget |
| Organisatie van private huisvuilinzameling | Israëlitische orthodoxe gemeente Machsike Hadass vzw | 5.000,00 EUR |
De toekenning aan het project Organisatie van private huisvuilinzameling kan uitgevoerd worden door onderstaande verlaging in de nominatieve lijst op te nemen.
Budgetadres | Ontvanger | Vorig bedrag | Wijziging | Nieuw bedrag |
5361500000/6496800/2VGS010301A00000/SUB_NR | Nog te bestemmen | 123.500,00 EUR | -5.000,00 EUR | 118.500,00 EUR |
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen is van toepassing.
Het Kaderbesluit Basisprincipes Ondersteuningsbeleid zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 26 oktober 2020 (jaarnummer 595).
Op 24 november 2020 (jaarnummer 638) keurde de gemeenteraad de tweede aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 voor stad en OCMW Antwerpen goed. Met ditzelfde besluit keurde de gemeenteraad ook de lijst van werkings- en investeringssubsidies, zoals opgenomen bij de aanpassing van het meerjarenplan, goed. Met dit besluit wordt de nominatieve toekenning, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 24 november 2020 aangepast in functie van nieuwe noden.
Pesach, het joods paasfeest, is een van de belangrijkste joodse feesten. Het wordt gevierd tijdens een periode van meerdere dagen en begint dit jaar op zaterdag 27 maart 2021.
Een belangrijk en breed beleefd ritueel is het wassen van de huisraad. Pesach geeft hierdoor, bij zeer veel gezinnen, aanleiding tot een grondige schoonmaak van de woning met een duidelijke piek in de hoeveelheid aangeboden huisvuil. Dit brengt een tijdelijk risico op verhoogde overlast en sterke druk op de stedelijke reinigingsdiensten met zich mee. Zo werd in 2019, verspreid over de verschillende dagen van het joods paasfeest, 80 ton extra huisvuil opgehaald.
De financiële gevolgen worden in aparte besluiten geregeld.
De gemeenteraad keurt, voor het project ‘organisatie van private huisinzameling ter gelegenheid van het joods paasfeest’, onderstaande wijziging aan de nominatieve verdeling goed:
De financiële gevolgen worden geregeld in afzonderlijke collegebesluiten.
Artikel 41, tweede lid 23° van het decreet over het lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het toekennen van nominatieve toelagen.
Op 24 november 2020 (jaarnummer 638) keurde de gemeenteraad de tweede aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 voor stad en OCMW Antwerpen goed. Met ditzelfde besluit keurde de gemeenteraad ook de lijst van werkings- en investeringssubsidies, zoals opgenomen bij de aanpassing van het meerjarenplan, goed. Met dit besluit wordt de nominatieve toekenning, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 24 november 2020 aangepast in functie van nieuwe noden.
Naar aanleiding van een stijgend aantal signalen dat Chemseks (voornamelijk mannen die seks hebben met mannen (MSM) die seks combineren met het gebruik van drugs) aan een opmars bezig was, organiseerde de stad – vanuit een samenwerking tussen de Prostitutieambtenaar en de Programmaleider Drugs – op 7 november 2019 een vormingsmoment over het thema.
In navolging van deze opleiding en omdat de nood voor een specifiek aanbod zich steeds uitdrukkelijker opdrong, ontwikkelde Free Clinic vzw een inloop-initiatief, genaamd ChemMen, voor de doelgroep.
Een recente bevraging in het Antwerpse betrokken hulpverleningslandschap bracht aan het licht dat er onder hen nood is aan partnerschap en samenwerking rond deze doelgroep. Daarnaast willen ze meer knowhow over hoe het werken rond seksualiteit in de reguliere hulpverlening kan worden geïmplementeerd. Academici wijzen dan weer op de onderliggende problematiek van eenzaamheid en raden aan om het aanbod divers te maken: via preventie, via harm-reduction en via therapie. Een multidimensionale en multidisciplinaire aanpak (seksuologie, medische opvolging, psychologische begeleiding, enzovoort) is absoluut noodzakelijk om deze complexe problematiek te benaderen.
Naast het organiseren van intervisiemomenten om zo kennis, expertise en deskundigheid te verhogen, zal het project ChemMen worden verdergezet om de nood aan een aanbod te continueren en eveneens de doelgroep meer en beter in beeld te krijgen.
Inhoud van het project
Het project ChemMen richt zich op MSM (mannen die seks hebben met mannen) die seks combineren met het gebruik van drugs (= chemseks). Doelstelling is om aan de hand van laagdrempelige interventies (online contactname, drop-in, thematische groepssessies, enzovoort) bij deze doelgroep expliciet in te zetten op psycho-educatie en gezondheidspromotie, te werken aan (seksuele) gezondheid, chemseks en onderliggende thema’s bespreekbaar te maken, enzovoort. Bij hulpvragen worden de MSM toegeleid naar gespecialiseerde hulpverlening.
Concreet:
De aanpassing van de nominatieve toekenning van de ondersteuning voor het jaar 2021 wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad:
Functiegebied | Project | Ontvanger | Budget |
2HMS040501A00000 | Chemseks | Free Clinic vzw | 35.000,00 EUR |
De toekenning aan het project Chemseks kan uitgevoerd worden door onderstaande verlaging in de nominatieve lijst op te nemen.
Budgetadres | Ontvanger | Vorig bedrag | Wijziging | Nieuw bedrag |
5361500000/6496800/2HMS040501A00000/SUB_NR | CGG Vagga vzw | 71.400,00 EUR | -35.000,00 EUR | 36.400,00 EUR |
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen is van toepassing.
Het Kaderbesluit Basisprincipes Ondersteuningsbeleid zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 26 oktober 2020 (jaarnummer 595).
De gemeenteraad keurt, voor het project ‘Chemseks', onderstaande wijziging aan de nominatieve verdeling goed:
Het gemeenteraadsbesluit 444 van 23 juni 2013 is van toepassing.
De ombudsvrouw legt het jaarverslag over haar activiteiten in 2020 voor aan de gemeenteraad, samen met het eerstelijnsrapport van 2020 voor de stad, de politiezone Antwerpen, Brandweerzone Antwerpen, Woonhaven Antwerpen en Zorgbedrijf Antwerpen.
Bij beslissing van 22 mei 2006 (jaarnummer 1167) werd het reglement op de gemeentelijke ombudsman/vrouw vastgesteld.
Artikelen 302 en 303 van het Decreet Lokaal Bestuur regelen de verplichting om een systeem van klachtenbehandeling te organiseren.
De gemeenteraad neemt kennis van het rapport over de eerstelijnsklachtenbehandeling bij de stad, het OCMW, de lokale politie en Woonhaven Antwerpen voor het jaar 2020.
De gemeenteraad neemt kennis van het jaarverslag 2020 van de ombudsvrouw.
De ondersteuning wordt toegekend in zoverre er budget beschikbaar is. De ondersteuning wordt aangevraagd per traject na afloop van de begeleiding. Maandelijks zullen de binnengekomen aanvragen gebundeld worden afgerekend, dit conform de dienstnota bestellen en betalen stad, districten en OCMW van 17 december 2018.
De toewijzing van middelen vanuit het compensatiefonds coronavirus zal apart worden voorgelegd aan het college. Dit besluit is onder voorbehoud van goedkeuring van deze toewijzing.
De middelen voor 2021 (600.000,00 EUR) zullen, indien goedgekeurd, vanuit het compensatiefonds via IKA Light voorzien worden op 5318400000 / 6496800 / 2LWS050301PA5725.
Middelen die niet worden aangewend voor het vooropgestelde doel, vloeien nadien terug naar het compensatiefonds.
Artikel 41 tweede lid 23° van het Decreet over het lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het vaststellen van subsidiereglementen.
Op 17 februari 2020 (jaarnummer 126) keurde de gemeenteraad de samenwerkingsovereenkomst tussen VDAB en de stad Antwerpen goed.
Op 24 november 2020 (jaarnummer 638) keurde de gemeenteraad aanpassing 2 van het meerjarenplan 2020-2025 goed.
Door de coronamaatregelen worden heel wat werkende Antwerpenaren geconfronteerd met onzekerheid. Zeker voor werkenden die tijdelijk werkloos zijn of zijn geweest kan deze onzekerheid zwaar wegen en doen twijfelen over toekomstperspectief op de arbeidsmarkt. Een deel van de tijdelijk werklozen zal mogelijks zijn job verliezen en zal geheroriënteerd moeten worden naar andere sectoren en beroepen met perspectief. Eén van de instrumenten om individuen te begeleiden bij transities in de eigen loopbaan, is loopbaanbegeleiding.
Binnen loopbaanbegeleiding worden werkenden, zelfstandigen en freelancers ondersteund bij het nemen van loopbaanbeslissingen. Er wordt gewerkt rond de competenties die nodig zijn om de eigen loopbaan zelf actief te sturen. Er wordt een persoonlijk ontwikkelingsplan opgesteld zodat de werknemer zich kan versterken en ontwikkelen in kader van een duurzame loopbaan. Zo versterkt de werknemer zich op de arbeidsmarkt. Loopbaanbegeleiding is dan ook het instrument bij uitstek om pro-actief op zoek te gaan naar nieuwe kansen en opportuniteiten.
Via dit reglement wil de stad Antwerpen Antwerpse werknemers, die tijdelijk werkloos zijn geworden, aanmoedigen om hun eigen loopbaan in handen te nemen met als doel een duurzaam loopbaanperspectief uit te werken.
Vele Antwerpse werknemers worden geconfronteerd met onzekerheid en transities op een snel veranderende arbeidsmarkt. Zeker werknemers die de voorbij periode geconfronteerd werden met tijdelijke werkloosheid is deze onzekerheid nog groter. We stimuleren deze werknemers om hun loopbaan zelf pro-actief in handen te nemen door gratis loopbaanbegeleiding aan te bieden.
In dit reglement richten we ons op alle Antwerpse werknemers, zelfstandigen en freelancers die na 1 september 2020 minstens 1 dag tijdelijk werkloos zijn geweest. We bieden hen gratis een standaardpakket van 4 uur loopbaanbegeleiding aan, ongeacht of ze recht hebben op Vlaamse loopbaancheques of niet. Werknemers uit de sterk getroffen Horeca, toerisme en de evenementensector hebben daarenboven nog recht op 3 extra uren gratis loopbaanbegeleiding.
Concreet kunnen Antwerpse tijdelijk werklozen, die recht hebben op een loopbaancheque, tijdens de periode van het reglement de kost voor het aankopen van deze loopbaancheque terugvorderen bij de stad Antwerpen. Voor Antwerpse tijdelijk werklozen, die geen recht hebben op een loopbaancheque, werken we met een derdebetalerssysteem. Hierbij kan het erkende loopbaancentrum de kost voor de begeleiding, via het reglement, rechtstreeks verhalen op de stad Antwerpen.
De wet van 14 november 1983 met betrekking tot controle en toekenning van sommige toelagen.
Het kaderbesluit ondersteuningsbeleid goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 oktober 2020 (jaarnummer 595).
De gemeenteraad keurt het ondersteuningsreglement "loopbaanbegeleiding tijdelijk werklozen" goed.
De bijzondere rekenplichtige van Politiezone Antwerpen regelt de financiële aspecten van de weddekredieten van de politiebegroting 2021.
Op 26 oktober 2020 (jaargang 643) keurde de gemeenteraad de wering van vijf inspecteurs van politie in het kader van aspirantenmobiliteit 2020-A1, goed aangezien door de eigen rekrutering er geen nood meer was aan instroom via aspirantenmobiliteit. Over het procedureverloop werd advies gevraagd bij de federale politie.
Ondanks het nadrukkelijk advies van de federale politie werd de wering van de vijf inspecteurs van politie onwettig verklaard. Het oorspronkelijke gemeenteraadsbesluit werd geschorst door de gouverneur van provincie Antwerpen, vermits de aangevraagde aspirantenmobiliteit geen wettelijke basis heeft (zie schorsingsbesluit in bijlage).
Een intrekking van het gemeenteraadsbesluit van 26 oktober 2020 (jaargang 643) is dan ook noodzakelijk, gelet op het schorsingsbesluit door de gouverneur van de provincie Antwerpen en het foutieve advies van de federale politie.
Slechts één van de vijf geweerde inspecteurs heeft na de schorsing van het besluit beslist terug te keren naar Politiezone Antwerpen. De andere vier werden ondertussen reeds tewerkgesteld in andere politiezones.
Wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst op twee niveaus.
Wet van 26 april 2002 houdende de essentiële elementen van het statuut van de personeelsleden van de politiediensten en houdende diverse andere bepalingen met betrekking tot de politiediensten.
Wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten.
De gemeenteraad trekt haar beslissing van 26 oktober 2020 (jaarnummer 643) in.
Een toelage zal enkel uitbetaald worden indien er geen openstaande, niet betwiste, vervallen schulden zijn ten aanzien van de stad Antwerpen.
Er zijn 78 eredienstbesturen in Antwerpen die hun meerjarenplan en budget dienen voor te leggen aan de gemeenteraad. Elk jaar dienen de eredienstbesturen een budget in voor het volgende financieel boekjaar. Ook budgetwijzigingen dienen voorgelegd te worden aan de gemeenteraad.
Op 21 oktober 2019 (jaarnummer 602) en op 26 oktober 2020 (jaarnummer 610) keurde de gemeenteraad de meerjarenplannen 2020-2025 en budgetten 2021 van de eredienstbesturen goed.
De gemeenteraad spreekt zich uit over de goedkeuring of aanpassing van het budget van elk eredienstbestuur binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de dag na het indienen van het budget.
De gemeenteraad kan akte nemen van een budget wanneer het past binnen het MJP, een budget goedkeuren bij afwijkende cijfers of een budget aanpassen. Het budget past in het MJP als de gemeentelijke toelage niet meer bedraagt dan wat in het MJP is goedgekeurd als maximale gemeentelijke toelage. De beslissing van de gemeenteraad wordt steeds enkel genomen onder voorbehoud van eventuele investeringen. Voor investeringen dient steeds een afzonderlijke subsidieaanvraag te worden ingediend.
Kennisneming van budgetwijziging met verhoging van de in het meerjarenplan voorziene toelage
De onderstaande eredienstbesturen dienden een budgetwijziging 2021 in die niet past in het oorspronkelijk goedgekeurde meerjarenplan en een verhoging omvat van de initieel goedgekeurde exploitatietoelage.
Afwijkingen in exploitatie die leiden tot een verhoging van de in het meerjarenplan of budget vastgelegde toelage zijn toegestaan indien ze onvoorzienbaar, noodzakelijk en onvermijdelijk zijn. De begeleidende nota moet voldoende duidelijkheid brengen over deze criteria. De beschikbare kredieten van de stad Antwerpen moeten een verhoging van de toelage mogelijk maken. Aan deze criteria is voldaan.
De gemeenteraad neemt kennis van de budgetwijziging van onderstaand eredienstbestuur (alle bedragen in EUR):
Eredienstbestuur | CKB | Initieel door GR goedgekeurde exploitatietoelage 2021 | Goedgekeurde verhoging | Nieuwe exploitatietoelage 2021 |
Anglicaanse Kerkfabriek Sint-Bonifacius | Zonder | 23.123,91 | 12.970,00 | 36.093,91 |
Kerkfabriek Christus-Koning te Kiel | Zuid | 29.663,73 | 6.252,73 | 35.916,46 |
Anglicaanse Kerkfabriek Sint-Bonifacius:
De budgetwijziging bevat voornamelijk de financiële impact van de corona-maatregelen op de financiële huishouding van het eredienstbestuur voor de eredienstfunctie, de kosten van het verlijden van de overdrachtsakte van de pastorie naar de stad Antwerpen en noodzakelijke herstelling van de bliksemafleider van het kerkgebouw.
De exploitatietoelage wordt hierdoor verhoogd met 12.970,00 EUR tot 36.093,91 EUR.
Kerkfabriek Christus-Koning te Kiel:
De budgetwijziging bevat voornamelijk de financiële impact van de corona-maatregelen op de financiële huishouding van het eredienstbestuur voor de eredienstfunctie, de verhuur van haar zaal voor verschillende verenigingen en de noodzaak aan een externe professionele boekhoudkundige hulp. Ter gedeeltelijke compensatie voor de meeruitgaven heeft het bestuur enkele niet dringende werken uitgesteld.
Het eredienstbestuur heeft hierover overleg met de stad Antwerpen. Deze bijkomende uitgaven mogen worden ingeschreven in de uitgaven.
De exploitatietoelage wordt verhoogd met 6.252,73 EUR tot 35.916,46 EUR.
Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende eredienstbesturen bepaalt dat:
Verder zijn nog van toepassing:
De gemeenteraad neemt kennis van de budgetwijziging 2021 met verhoging van de exploitatietoelage van onderstaande eredienstbesturen, onder voorbehoud van de investeringen (alle bedragen in EUR):
Eredienstbestuur | CKB | Initieel door GR goedgekeurde exploitatietoelage 2021 | Goedgekeurde verhoging | Nieuwe exploitatietoelage 2021 |
Anglicaanse Kerkfabriek Sint-Bonifacius | Zonder | 23.123,91 | 12.970,00 | 36.093,91 |
Kerkfabriek Kristus-Koning te Kiel | Zuid | 29.663,73 | 6.252,73 | 35.916,46 |
De gemeenteraad beslist dat investeringen ingeschreven in het MJP 2020-2025 en het budget 2021 niet automatisch mee zijn goedgekeurd. De vastlegging van een investeringstoelage van de stad gebeurt pas wanneer het college, rekening houdend met de wetgeving overheidsopdrachten, het subsidiereglement en de toekomstvisie op het kerkgebouw, het investeringsdossier heeft goedgekeurd.
CKB | Naam | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbonnummer |
Zonder | Anglicaanse Kerkfabriek Sint-Bonifacius Grétrystraat 39 2018 Antwerpen Ondernemingsnummer: 0211 223 636 IBAN: BE57 2200 2369 7035 | 12.970,00 | budgetplaats: 5403505000 budgetpositie: 6491480 functiegebied: 2HMS060301A00000 subsidie: SUB_NR fonds: INTERN begrotingsprogramma: 2SA040790 budgetperiode: 2100 | 4505123081 |
Zuid | Kerkfabriek Christus-Koning te Kiel Louis Straussstraat 1 2020 Antwerpen Ondernemingsnummer: 0211 206 711 IBAN: BE19 2200 7405 7112 | 6.252,73 | budgetplaats: 5403505000 budgetpositie: 6491480 functiegebied: 2HMS060301A00000 subsidie: SUB_NR fonds: INTERN begrotingsprogramma: 2SA040790 budgetperiode: 2100 | 4505123079 |
Volgens artikel 41, tweede lid 23° van het decreet lokaal bestuur is de gemeenteraad bevoegd voor het toekennen van nominatieve subsidies.
Op 24 november 2020 (jaarnummer 638) keurde de gemeenteraad de aanpassing 2 van het meerjarenplan 2020-2025 goed.
Met dit besluit wordt de lijst van nominatieve toekenningen aangepast in functie van de nieuwe maatschappelijke noden.
De stad Antwerpen bouwt een Zuidwerking uit in landen waarvan grote gemeenschappen in Antwerpen wonen. De focus ligt daarbij momenteel op concrete, kwalitatieve projecten in Congo, Ghana, Marokko en Senegal.
De vzw Ghana Council is al jarenlang, in samenwerking met lokale partners, actief in Ghana en wil acuut haar bijdrage leveren aan de preventie en bestrijding van de Covid-19 pandemie.
De aanwendingsvoorwaarden voor de ondersteuning zullen door de bedrijfsdirecteur worden opgenomen in een afsprakennota, die aan de betrokken ontvanger ter ondertekening wordt voorgelegd. Deze afsprakennota bevat bepalingen over onder meer: het bedrag van de ondersteuning en de aanwendingsmodaliteiten ervan, en de inhoud, uitvoering en verantwoording van het project dat door de ontvanger zal worden uitgevoerd.
Exploitatietoelage aan vzw Ghana Council:
Budgetplaats | Functiegebied | Budgetpositie | Project | Uitvoerder | Budget |
5403505000 | 2HMS030101A00000 | 6496800 | Aanpak covid-19 pandemie in Oost-Ghana | vzw Ghana Council Vooruitgangstraat 323, 1030 Schaarbeek OND 0808.427.395 | 7.000,00 EUR |
Deze toewijzing kan uitgevoerd worden door onderstaande wijziging:
Budgetplaats | Functiegebied | Budgetpositie | Uitvoerder | Oorspronkelijk bedrag | Wijziging | Nieuw bedrag | Toewijzing aan uitvoerder - project |
5403505000 | 2HMS030101A00000 | 6496500 | Brandweer voor Bolivia
| 5.000,00 EUR | - 5.000,00 EUR | 0,00 EUR | vzw Ghana Council - Aanpak covid-19 pandemie in Oost-Ghana |
5403505000
| 2HMS030101A00000
| 6496800
| Vzw Steunproject
| 5.000,00 EUR
| - 2.000,00 EUR
| 3.000,00 EUR | vzw Ghana Council - Aanpak covid-19 pandemie in Oost-Ghana |
De gemeenteraad keurt de nominatieve toekenning goed voor een ondersteuning van 7.000,00 EUR aan vzw Ghana Council, Vooruitgangstraat 323, 1030 Schaarbeek, ondernemingsnummer 0808.427.395 voor het project Aanpak covid-19 pandemie in Oost-Ghana.
Volgens artikel 41, tweede lid 23° van het decreet lokaal bestuur is de gemeenteraad bevoegd voor het toekennen van nominatieve subsidies.
Op 24 november 2020 (jaarnummer 638) keurde de gemeenteraad de aanpassing 2 van het meerjarenplan 2020-2025 goed.
Met dit besluit wordt de lijst van nominatieve toekenningen aangepast in functie van de nieuwe maatschappelijke noden.
Op 26 oktober 2020 (jaarnummer 595) keurde de gemeenteraad het nieuw kaderbesluit basisprincipes ondersteuningsbeleid goed.
De stad Antwerpen wil Bindus vzw ondersteuning geven om tijdens de maand ramadan verbindende activiteiten te organiseren die door de Covid-maatregelen online zullen doorgaan.
De vzw Bindus vzw organiseert al jaren tijdens de maand ramadan in de stad Antwerpen het intercultureel festival Sultan der Maanden.
De aanwendingsvoorwaarden voor de toelage zullen worden bepaald in een afsprakennota, die aan de betrokken uitvoerder ter ondertekening wordt voorgelegd. Deze afsprakennota bevat bepalingen over onder meer de inhoud, de uitvoering, de verantwoording en de financiën van het project dat door de uitvoerder zal worden opgenomen.
Exploitatietoelage aan Bindus vzw:
Budgetplaats | Functiegebied | Budgetpositie | Project | Uitvoerder | Budget |
5403505000 |
2HMS060301A00000 |
6496800 |
Sultan der Maanden 2021 |
Bindus vzw 2018 Antwerpen Ondernemingsnummer : 0451.931.908 |
5.000,00 EUR |
Deze toewijzing kan uitgevoerd worden door onderstaande wijziging:
Budgetplaats | Functiegebied | Budgetpositie | Uitvoerder | Oorspronkelijk bedrag | Wijziging | Nieuw bedrag | Toewijzing aan uitvoerder - project |
5403505000 | 2HMS060301A00000 | 6496800 | Nog te bepalen | 210.219,66 EUR | 5.000,00 EUR | 205.219,66 EUR | Bindus vzw - Sultan der maanden vzw
|
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen is van toepassing.
Kaderbesluit basisprincipes ondersteuningsbeleid zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 26 oktober 2020 (jaarnummer 595).
De gemeenteraad keurt de nominatieve toekenning goed voor een bedrag van 5.000,00 EUR aan Bindus vzw, Brederodestraat 188, 2018 Antwerpen (ondernemingsnummer: 0451.931.908 ) voor het project Sultan der Maanden 2021.
Volgens artikel 41, tweede lid 23° van het decreet lokaal bestuur is de gemeenteraad bevoegd voor het toekennen van nominatieve subsidies.
Op 24 november 2020 (jaarnummer 638) keurde de gemeenteraad de aanpassing 2 van het meerjarenplan 2020-2025 goed.
Met dit besluit wordt de lijst van nominatieve toekenningen aangepast in functie van de nieuwe maatschappelijke noden.
Ziekenhuisnetwerk Antwerpen wil inzetten op het psycho-sociaal welzijn van zijn zorgwerkers omwille van de toegenomen werkbelasting en -druk door de covid-19-pandemie. Hiertoe zal een participatief kunstproject opgezet worden en zelfzorgzones gecreëerd op alle 12 locaties van ZNA.
De aanwendingsvoorwaarden voor de ondersteuning zullen door het college worden opgenomen in een afsprakennota, die aan de betrokken ontvanger ter ondertekening wordt voorgelegd. Deze afsprakennota bevat bepalingen over ondermeer: het bedrag van de ondersteuning en de aanwendingsmodaliteiten ervan, en de inhoud, uitvoering en verantwoording van het project dat door de ontvanger zal worden uitgevoerd.
Exploitatietoelage aan Ziekenhuisnetwerk Antwerpen:
Budgetplaats | Functiegebied | Budgetpositie | Project | Uitvoerder | Budget |
5402500000 | 2HMS090109PA5725 | 6496800 | Participatief kunstproject ter ondersteuning van zorgwerkers | Ziekenhuisnetwerk Antwerpen | 40.000,00 EUR |
Deze toewijzing kan uitgevoerd worden door onderstaande wijziging:
Budgetplaats | Functiegebied | Budgetpositie | Uitvoerder | Oorspronkelijk bedrag | Wijziging | Nieuw bedrag | Toewijzing aan uitvoerder - project |
5402500000 | 2HMS090109PA5725 | 6496800 | Nog te bepalen | 410.000,00 EUR | - 40.000,00 EUR | 370.000,00 EUR | Ziekenhuisnetwerk Antwerpen - Participatief kunstproject ter ondersteuning van zorgwerkers
|
De gemeenteraad keurt de nominatieve toekenning goed voor een ondersteuning van 40.000,00 EUR aan Ziekenhuisnetwerk Antwerpen - Leopoldstraat 26 - 2000 Antwerpen met ondernemingsnummer BE0862382656 voor het project 'Participatief kunstproject ter ondersteuning van zorgwerkers'.
Volgens artikel 41, tweede lid 23° van het decreet lokaal bestuur is de gemeenteraad bevoegd voor het toekennen van nominatieve subsidies.
Op 24 november 2020 (jaarnummer 638) keurde de gemeenteraad de aanpassing 2 van het meerjarenplan 2020-2025 goed.
Met dit besluit wordt de lijst van nominatieve toekenning aangepast in functie van de nieuwe maatschappelijke noden.
Ziekenhuisnetwerk Antwerpen (ZNA), stad Antwerpen, de vier Eerstelijnszones en de gemeenten Wommelgem, Schoten, Stabroek en buurgemeente Borsbeek hebben de handen in elkaar geslagen om een grootschalig vaccinatiecentrum op te zetten waar de bevolking van het grondgebied zich kan laten vaccineren. Doel is om minstens 70% van de burgers te vaccineren, wat neerkomt op ongeveer 470.000 personen. Hiertoe werd een vaccinatiecentrum opgezet op de site van Spoor Oost waar op kruissnelheid tot 750 mensen per uur kunnen worden gevaccineerd.
Dit bedrag is een subsidiëring vanuit de Vlaamse overheid voor de component 'Vaccinatieteams' die de inzet van medisch personeel financiert in de vaccinatie. Stad Antwerpen is penhouder van de subsidie maar ZNA coördineert het personeel dat wordt ingezet voor deze opdracht.
Deze toekenning past binnen een ruimere samenwerkingsovereenkomst tussen stad Antwerpen, Wommelgem, Stabroek, Schoten en Borsbeek en de vier Antwerpse Eerstelijnszones, waarin alle opdrachten en rollen duidelijk worden gestipuleerd en die zo snel mogelijk zal worden voorgelegd ter goedkeuring aan het college van burgemeester en schepenen.
Budgetplaats | Functiegebied | Budgetpositie | Project | Uitvoerder | Budget |
5402500000 | 2HMS090109A00000 | 6496451 | Vaccinatieteams | Ziekenhuisnetwerk Antwerpen | 7.006.517,47 EUR |
Deze toewijzing kan uitgevoerd worden door onderstaande wijziging:
Budgetplaats | Functiegebied | Budgetpositie | Uitvoerder | Oorspronkelijk bedrag | Wijziging | Nieuw bedrag | Toewijzing aan uitvoerder - project |
5402500000 | 2HMS090109A00000 | 6496451 | nog te bepalen | 7.006.517,47 EUR | 7.006.517,47 EUR | 0,00 EUR | Ziekenhuisnetwerk Antwerpen - Vaccinatieteams |
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen is van toepassing.
Kaderbesluit basisprincipes ondersteuningsbeleid zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 26 oktober 2020 (jaarnummer 595).
De gemeenteraad keurt de nominatieve toekenning goed voor een ondersteuning van 7.006.517,47 EUR aan het Ziekenhuisnetwerk Antwerpen, Leopoldstraat 26, 2000 Antwerpen met ondernemingsnummer BE0862382656 voor het project Vaccinatieteams.
Volgens artikel 41, tweede lid 23° van het decreet lokaal bestuur is de gemeenteraad bevoegd voor het toekennen van nominatieve subsidies.
Volgens artikel 16, 6° van het Besluit van de Vlaamse regering betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn bevat de beleidsnota van het budget de lijst met nominatief toegekende subsidies.
De gemeenteraad keurde op 26 oktober 2020 (jaarnummer 595) de basisprincipes met betrekking tot het ondersteuningsbeleid goed.
Op 24 november 2020 (jaarnummer 638) keurde de gemeenteraad de aanpassing 2 van het meerjarenplan 2020-2025 goed.
Met dit besluit wordt de lijst van nominatieve toewijzingen aangepast in functie van de nieuwe maatschappelijke noden.
De stad Antwerpen zet de strijd tegen armoede verder.
Om deze doelstelling te bereiken ondersteunt stad Antwerpen vzw Sociaal Winkelpunt. Deze organisatie wil actief bijdragen tot de maatschappelijke integratie van mensen in armoede. Sociaal Winkelpunt vzw focust zich enerzijds op het faciliteren van een overlegstructuur voor organisaties die kunnen instappen in het toelagereglement voedselhulp. Anderzijds zet Sociaal Winkelpunt vzw in op het oprichten van een contactpunt voedselhulp voor alle voedselhulpinitiatieven in de stad. Dit dient als breed klankbord voor het beleid rond noodhulp/voedselhulp.
De aanwendingsvoorwaarden voor de ondersteuning zullen door het college worden opgenomen in een afsprakennota, die aan de betrokken ontvanger ter ondertekening wordt voorgelegd. Deze afsprakennota bevat bepalingen over ondermeer: het bedrag van de ondersteuning en de aanwendingsmodaliteiten ervan, en de inhoud, uitvoering en verantwoording van het project dat door de ontvanger zal worden uitgevoerd.
Exploitatietoelage aan:
Budgetplaats | Functiegebied | Budgetpositie | Project | Uitvoerder | Budget |
5402505000 | 2HMS050101A00000 | 6496800 | Sociaal Winkelpunt | Vzw Sociaal Winkelpunt Ondernemingsnummer: 0829.292.590 | 15.730,00 EUR |
Deze toewijzing kan uitgevoerd worden door onderstaande wijziging:
Budgetplaats | Functiegebied | Budgetpositie | Uitvoerder | Oorspronkelijk bedrag | Wijziging | Nieuw bedrag | Toewijzing aan uitvoerder - project |
5402505000 | 2HMS050101A00000 | 6496800 | Reglement voedselhulp | 448.415,61 EUR | -15.730,00 EUR | 432.685,61 EUR | /
|
5402505000 | 2HMS050101A00000 | 6496800 | Vzw Sociaal Winkelpunt | 0,00 EUR | +15.730,00 EUR | 15.730,00 EUR | Vzw Sociaal Winkelpunt Ondernemingsnummer : 0829.292.590 |
De gemeenteraad keurt de nominatieve toekenning goed voor een ondersteuning van 15.730,00 EUR aan Vzw Sociaal Winkelpunt, Nationalestraat 111, 2000 Antwerpen met ondernemingsnummer BE0829292590 voor het project 'sociaal winkelpunt'.
Volgens artikel 41, tweede lid 23° van het decreet lokaal bestuur is de gemeenteraad bevoegd voor het toekennen van nominatieve subsidies.
Op 24 november 2020 (jaarnummer 638) keurde de gemeenteraad de aanpassing 2 van het meerjarenplan 2020-2025 goed.
Met dit besluit wordt de lijst van nominatieve toekenningen aangepast in functie van de nieuwe maatschappelijke noden.
In 2021 wordt er vanuit de bedrijfseenheid Sociale Dienstverlening, afdeling Welzijn bijkomend ingezet op volgend relanceproject:
De aanwendingsvoorwaarden voor de ondersteuning zullen door het college worden opgenomen in een addendum aan de afsprakennota, die aan de betrokken ontvanger ter ondertekening wordt voorgelegd. Het addendum aan de afsprakennota bevat bepalingen over ondermeer: het bedrag van de ondersteuning en de aanwendingsmodaliteiten ervan, de inhoud, de uitvoering en de verantwoording van het project dat door de ontvanger zal worden uitgevoerd.
Exploitatietoelage:
Budgetplaats | Functiegebied | Budgetpositie | Project | Uitvoerder | Budget |
5402500000
| 6496800 | 2HMS040401A00000 | Take Away Buurtmaaltijden | VZW ’t Werkhuys Zegelstraat 13 2140 Antwerpen Ondernemingsnummer: 0478.321.549 | 20.000,00 EUR |
Deze toekenning kan uitgevoerd worden door 20.000,00 EUR te verschuiven van begunstigde ‘Nog te bepalen’ van budgetadres 5402500000/6496800/2HMS040401A00000/2100:
Budgetplaats | Functiegebied | Budgetpositie | Uitvoerder | Oorspronkelijk bedrag | Wijziging | Nieuw bedrag | Toewijzing aan uitvoerder - project |
5402500000
| 2HMS040401A00000 | 6496800
| Nog te bepalen | 886.770,54 EUR | -20.000,00 EUR | 866.770,54 EUR | VZW ’t Werkhuys - Take Away Buurtmaaltijden |
De gemeenteraad keurt de nominatieve toekenning goed voor een bijkomende ondersteuning van 20.000,00 EUR aan 't Werkhuys vzw met ondernemingsnummer BE0478321549 voor het project 'Take Away Buurtmaaltijden'.
De coronapandemie heeft een grote impact op diverse ondernemers in de stad. De ondersteuning die de stad aanbied is dan ook heel nodig. Deze onderteuning uitbreiden naar ondernemers en free lancers in de culturele - en evenementen sector zorgt ervoor dat ook zij terecht kunnen wanneer hier nood aan is. Daarom leggen wij volgend amendement voor:
Artikel 1
De gemeenteraad beslist dat de doelgroep wordt uitgebreid naar ondernemers en freelancers in de culturele - en evenementensector.
De gemeenteraad verwerpt bij monde van de fractievoorzitters het voorliggende amendement.
Stemgedrag
Stemden voor het amendement: Groen.
Stemden tegen het amendement: N-VA, Vooruit, Vlaams Belang, Open VLD en raadslid Khadija Chennouf.
Hebben zich onthouden: PVDA en CD&V.
Volgens artikel 41, tweede lid 23° van het decreet lokaal bestuur is de gemeenteraad bevoegd voor het toekennen van nominatieve subsidies.
Op 24 november 2020 (jaarnummer 638) keurde de gemeenteraad de aanpassing 2 van het meerjarenplan 2020-2025 goed.
Met dit besluit wordt de lijst van nominatieve toekenningen aangepast in functie van de nieuwe maatschappelijke noden.
De stad Antwerpen wil inzetten op het psychosociaal welzijn van Antwerpse ondernemers omdat de coronacrisis onzekerheid, angst en (financiële) stress veroorzaakt in talloze Antwerpse ondernemingen, van eenmanszaken tot grotere ondernemingen. Om vroegtijdig op te treden bij psychische klachten en verergering te voorkomen, voorziet The Human Link bvba in een gratis aanbod van korte consulten, groepsreeksen, individuele begeleidingssessies en een online webinar voor ondernemers.
Op 19 maart 2021 (jaarnummer 2142) besliste het college om een bedrag van 50.000,00 euro vanuit het compensatiefonds toe te wijzen voor de mentale coaching van ondernemers in detailhandel, horeca en toeristische tours. Het aanbod van The Human Link bvba is hieraan complementair. Vanuit het mentale coaching-aanbod zal worden doorverwezen naar The Human Link bvba indien er sprake is van een (mogelijk) psychische problematiek. Ondernemers kunnen zichzelf ook rechtstreeks aanmelden bij The Human Link bvba.
De aanwendingsvoorwaarden voor de ondersteuning zullen door het college worden opgenomen in een afsprakennota, die aan de betrokken ontvanger ter ondertekening wordt voorgelegd. Deze afsprakennota bevat bepalingen over onder meer: het bedrag van de ondersteuning en de aanwendingsmodaliteiten ervan, en de inhoud, uitvoering en verantwoording van het project dat door de ontvanger zal worden uitgevoerd.
Exploitatietoelage aan The Human Link bvba:
Budgetplaats | Functiegebied | Budgetpositie | Project | Uitvoerder | Budget |
5402500000 | 2HMS090109PA5725 | 6496600 | Ondersteuning psycho-sociaal welzijn Antwerpse ondernemers | The Human Link bvba | 50.000,00 EUR |
Deze toewijzing kan uitgevoerd worden door onderstaande wijziging:
Budgetplaats | Functiegebied | Budgetpositie | Uitvoerder | Oorspronkelijk bedrag | Wijziging | Nieuw bedrag | Toewijzing aan uitvoerder - project |
5402500000 | 2HMS090109PA5725 | 6496800 | Nog te bepalen | 360.000,00 EUR | - 50.000,00 EUR | 310.000,00 EUR | The Human Link bvba- Ondersteuning psycho-sociaal welzijn Antwerpse ondernemers |
Bij dit besluit werd een amendement ingediend: 2021_AM_00026 - Amendement van raadslid Karen Maes: Ondersteuning van Antwerpse ondernemers in het kader van psychosociaal welzijn.
De gemeenteraad keurde dit amendement niet goed.
De gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.
De gemeenteraad keurt de nominatieve toekenning goed voor een ondersteuning van 50.000,00 EUR aan The Human Link bvba, Grote Steenweg 93, 2600 Berchem met ondernemingsnummer BE0865788247 voor het project 'Psycho-sociale ondersteuning van Antwerpse ondernemers'.
Volgens artikel 41, tweede lid 23° van het decreet lokaal bestuur is de gemeenteraad bevoegd voor het toekennen van nominatieve subsidies.
Op 24 november 2020 (jaarnummer 638) keurde de gemeenteraad de aanpassing 2 van het meerjarenplan 2020-2025 goed.
Met dit besluit wordt de lijst van nominatieve toekenningen aangepast in functie van de nieuwe maatschappelijke noden.
Met het CAW Antwerpen vzw werd overeengekomen dat zij bijdraagt aan een gefaseerde aanpak gericht op het stoppen van intrafamiliaal geweld, het voorkomen van herhaling, het verminderen van risicofactoren en verhogen van beschermende factoren. In dergelijke gefaseerde aanpak is de relatie tussen ouder(s) en kinderen van primordiaal belang. In de neutrale bezoekruimte van CAW Antwerpen vzw zet men zich in om dit contact te herstellen.
Tijdens de periode van de pandemie loopt de wachtlijst voor opstart van een dossier aanzienlijk op. Gelijkaardig aanbod bij andere dienstverleners werd tijdelijk gesloten. Hierdoor werden meer vonnissen van de rechtbank aan CAW Antwerpen vzw toegewezen. Daarnaast is het gebruik beperkt tot één gezin tegelijk en zijn er regelmatig afzeggingen vanwege infecties en quarantaines.
Deze verschillende elementen maken dat de neutrale bezoekruimte momenteel een wachtlijst heeft van zes maanden. Voor kinderen, zeker voor jonge kinderen, heeft deze periode een negatieve invloed op het natuurlijk hechtingsproces of maakt de breuk alleen maar groter.
Het doel is tegen juni 2021 de wachttijd in te korten via een addendum aan de afsprakennota “Welzijnswerk in het kader van Intrafamiliaal Geweld”.
“Het CAW realiseert deze actie door een ex-stagiaire als jobstudent aan te werven en haar extra dossiers en extra begeleidingen toe te wijzen.”
Voor de periode van 1 april 2021 tot en met 31 juli 2021 kent de stad een bijkomende ondersteuning van 4.000,00 EUR toe.
De aanwendingsvoorwaarden voor de ondersteuning zullen door het college worden opgenomen in een addendum aan de afsprakennota, die aan de betrokken ontvanger ter ondertekening wordt voorgelegd. Het addendum aan de afsprakennota bevat bepalingen over ondermeer: het bedrag van de ondersteuning en de aanwendingsmodaliteiten ervan, en de inhoud, uitvoering en verantwoording van het project dat door de ontvanger zal worden uitgevoerd.
Exploitatietoelage aan CAW Antwerpen vzw:
Budgetplaats | Functiegebied | Budgetpositie | Project | Uitvoerder | Budget |
5402500000 | 2HMS040401A00000 | 6496800 | Optimaliseren werking neutrale bezoekruimte | CAW Antwerpen vzw | 4.000,00 EUR |
Deze toewijzing kan uitgevoerd worden door onderstaande wijziging:
Budgetplaats | Functiegebied | Budgetpositie | Uitvoerder | Oorspronkelijk bedrag | Wijziging | Nieuw bedrag | Toewijzing aan uitvoerder - project |
5402500000 | 2HMS040401A00000 | 6496800 | Nog te bepalen | 906.770,54 EUR | - 4.000,00 EUR | 902.770,54 EUR | CAW Antwerpen vzw
|
De gemeenteraad keurt de nominatieve toekenning goed voor een ondersteuning van 4.000,00 EUR aan CAW Antwerpen vzw, Lange Lozanastraat 200, 2018 Antwerpen
met ondernemingsnummer BE0455608604 voor het project "Optimaliseren werking neutrale bezoekruimte".
Volgens artikel 41, tweede lid 23° van het decreet lokaal bestuur is de gemeenteraad bevoegd voor het toekennen van nominatieve subsidies.
De Nationale Veiligheidsraad kondigde op 12 en 17 maart 2020 strikte maatregelen aan om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. Deze hebben ook heel wat gevolgen voor de werking van organisaties in Antwerpen. Daarom kiest de stad ervoor om in deze periode zelfstandigen, ondernemingen en verenigingen bijkomend te ondersteunen.
Het college keurde op 20 maart 2020 de oprichting van een Compensatiefonds voor maatregelen tegen de verspreiding van het Coronavirus goed (jaarnummer 2774). Dat compensatiefonds zal aangewend kunnen worden voor volgende doeleinden:
Dit voorstel kadert in punt 1 van deze oplijsting.
Op 20 maart 2020 (jaarnummer 2775) keurde het college de maatregelen (liquiditeit, continuïteit, heropstart) voor ondersteuning van zelfstandigen, ondernemingen en verenigingen tijdens de Coronacrisis goed.
Op 24 november 2020 (jaarnummer 638) keurde de gemeenteraad de aanpassing 2 van het meerjarenplan 2020-2025 goed.
Op 19 maart 2021 (jaarnummer 2142) keurde het college goed om 698.371,21 euro vanuit het compensatiefonds toe te wijzen aan het dak- en thuislozenbeleid.
Met dit besluit wordt de lijst van nominatieve toekenningen aangepast in functie van de nieuwe maatschappelijke noden.
De lokale overheid zet structureel in op de uitbouw van een doelgericht dak- en thuislozenbeleid. Om de dienstverlening voor de meest kwetsbare groep van dak- en thuislozen te garanderen, zijn er extra middelen nodig om de continuering en uitbreiding/verlenging van de werkingen mogelijk te maken en dit in het kader van de maatregelen die door de Veiligheidsraad werden genomen. Ter ondersteuning van deze werkingen wordt 698.371, 21 euro uit het compensatiefonds voorzien. Hiervan worden onder meer geldelijke ondersteuningen toegekend aan CAW Antwerpen vzw en Free Clinic vzw.
Daarmee biedt stad Antwerpen ondersteuning aan de werking van:
De aanwendingsvoorwaarden voor de ondersteuning zullen door het college worden opgenomen in een afsprakennota, die aan de betrokken ontvanger ter ondertekening wordt voorgelegd. Deze afsprakennota bevat bepalingen over onder meer: het bedrag van de ondersteuning en de aanwendingsmodaliteiten ervan, en de inhoud, uitvoering en verantwoording van het project dat door de ontvanger zal worden uitgevoerd.
Exploitatietoelage wordt in 2021 toegekend aan:
Budgetplaats | Functiegebied | Budgetpositie | Project | Uitvoerder | Budget |
5401500000 | 2HMS040301PA5725 | 6496800 | Dag en nachtopvang | CAW Antwerpen vzw | 660.106,00 EUR |
5401500000 | 2HMS040301PA5725 | 6496800 | Dagopvang Spoor Oost | Free Clinic vzw | 25.265,21 EUR |
De gemeenteraad keurt de nominatieve toekenning goed voor een ondersteuning van:
Volgens artikel 41, tweede lid 23° van het decreet lokaal bestuur is de gemeenteraad bevoegd voor het toekennen van nominatieve subsidies.
Op 24 november 2020 (jaarnummer 638) keurde de gemeenteraad de aanpassing 2 van het meerjarenplan 2020-2025 goed.
Met dit besluit wordt de lijst van nominatieve toekenningen aangepast in functie van de nieuwe maatschappelijke noden.
De lokale overheid zet structureel in op de uitbouw van een doelgericht dak- en thuislozenbeleid. Dit vertaalt zich onder meer in volgende doelstelling: 'De stad voorziet, in samenwerking met externe partners, in permanente opvang voor dak- en thuislozen door de organisatie van dag- en nachtopvang alsook door uitgebreide hulpverlening, teneinde dakloosheid te voorkomen.' In het meerjarenplan zijn bijkomende middelen voorzien om de werking van de daginlopen uit te breiden met een extra permanente daginloop. Het aanbod word op die manier meer gespreid over de stad. Tot op heden was de daginloop van Free Clinic een seizoenswerking (zomer- en wintermaanden); met uitzondering van 2020 waar de opvang met relancemiddelen werd verlengd om een betere spreiding te garanderen tijdens de COVID-19 pandemie. Vanaf 2021 krijgt deze daginloop een permanent karakter.
De aanwendingsvoorwaarden voor de ondersteuning zullen door het college worden opgenomen in een afsprakennota, die aan de betrokken ontvanger ter ondertekening wordt voorgelegd. Deze afsprakennota bevat bepalingen over onder meer: het bedrag van de ondersteuning en de aanwendingsmodaliteiten ervan, en de inhoud, uitvoering en verantwoording van het project dat door de ontvanger zal worden uitgevoerd.
Exploitatietoelage aan Free Clinic vzw (2021, 2022 en 2023):
Jaar | Budgetplaats | Functiegebied | Budgetpositie | Project | Uitvoerder | Budget |
2021 | 5401500000 | 2HMS040301A00000 | 6496800 | Dagopvang | Free Clinic vzw | 260.000,00 EUR |
2022 | 5401500000 | 2HMS040301A00000 | 6496800 | Dagopvang | Free Clinic vzw | 265.200,00 EUR |
2023 | 5401500000 | 2HMS040301A00000 | 6496800 | Dagopvang | Free Clinic vzw | 270.504,00 EUR |
Deze toewijzing kan uitgevoerd worden door onderstaande wijziging:
Budgetplaats | Functiegebied | Budgetpositie | Uitvoerder | Oorspronkelijk bedrag | Wijziging | Nieuw bedrag | Toewijzing aan uitvoerder - project |
5401500000 | 2HMS040301A00000 | 6496800 | Nog te bepalen | 303.221,30 EUR | -260.000,00 EUR | 43.221,30 EUR | Free Clinic vzw - Dagopvang |
5401500000 | 2HMS040301A00000 | 6496800 | Nog te bepalen | 311.285,73 EUR | -265.200,00 EUR | 46.085,73 EUR | Free Clinic vzw - Dagopvang |
5401500000 | 2HMS040301A00000 | 6496800 | Nog te bepalen | 319.511,44 EUR | -270.504,00 EUR | 49.007,44 EUR | Free Clinic vzw - Dagopvang |
De gemeenteraad keurt de nominatieve toekenning goed voor een ondersteuning van 260.000,00 EUR aan Free Clinic vzw, Schijnpoortweg 14, 2060 Antwerpen, 0416639348 voor het project dagopvang dak- en thuislozen voor 2021.
De gemeenteraad keurt de nominatieve toekenning goed voor een ondersteuning van 265.200,00 EUR aan Free Clinic vzw, Schijnpoortweg 14, 2060 Antwerpen, 0416639348 voor het project dagopvang dak- en thuislozen voor 2022.
De gemeenteraad keurt de nominatieve toekenning goed voor een ondersteuning van 270.504,00 EUR aan Free Clinic vzw, Schijnpoortweg 14, 2060 Antwerpen, 0416639348 voor het project dagopvang dak- en thuislozen voor 2023.
Artikel 41, tweede lid, 23° van het Decreet over het lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het vaststellen van subsidiereglementen.
De gemeenteraad keurde op 28 januari 2019 (jaarnummer 42) het bestuursakkoord 2019 - 2024 goed. In het bestuursakkoord wordt de visie op betaalbaar wonen toegelicht (B.A. Woonstad):
De stad wil haar woningaanbod afstemmen op een evenwichtige en gevarieerde bevolkingssamenstelling om aan iedereen de kans te geven een succesvolle wooncarrière uit te bouwen. Afhankelijk van de levensfase waarin iemand zich bevindt, is er nood aan betaalbare starterswoningen, sociale woningen, bescheiden woningen, eengezinswoningen voor middenklassegezinnen en specifieke woningen voor ouderen. In onze stad moet elk type bewoner een betaalbare thuis vinden: voor starters en ouderen, voor alleenstaanden en grote gezinnen, voor huidige en toekomstige Antwerpenaren. We creëren een gevarieerd woonaanbod door efficiënt en slim te bouwen, door nieuwe modellen te ontwikkelen zoals het Antwerps Woonmodel en door hulp en informatie te geven.
Verschillende woonmodellen:
Het is de bedoeling dat Antwerpenaren kunnen doorstromen naar een gepaste woning naargelang hun behoefte en draagkracht. Eén van de verschillende woonmodellen in de wooncarrière is 'betaalbaar huren'. Betaalbaar huren wordt ontwikkeld voor de categorie Antwerpenaren die net geen recht (meer) heeft op een sociale woning maar het ook moeilijk heeft op de private huur- en koopmarkt, starters, jonge gezinnen, alleenstaande ouders,…
In dit besluit wordt er op basis van bovenstaande beleidsvisie, een reglement goedgekeurd om betaalbare huurwoningen toe te wijzen in de stad Antwerpen.
De stad Antwerpen wil een gedifferentieerd woonaanbod realiseren op haar grondgebied, met oog voor doelgroepen die moeilijk een woning kunnen vinden op de woonmarkt. Voor mensen met heel beperkt budget worden sociale woningen aangeboden door de sociale huisvestingsmaatschappijen en het sociaal verhuurkantoor. Voor gezinnen met een voldoende inkomen is er een aanbod op de private huur- en koopmarkt, maar er zijn ook veel gezinnen die net te veel verdienen om in aanmerking komen voor sociale huisvesting en ook een te laag inkomen hebben om een woning te kunnen huren of kopen die voldoet aan hun behoefte. Voor deze gezinnen wenst de stad een kwalitatief en betaalbaar woningaanbod te voorzien.
De stad onderzoekt en ontwikkelt de komende jaren nieuwe manieren om het aantal betaalbare huur- en koopwoningen te verhogen: bescheiden huurwoningen worden aangeboden door de sociale huisvestingsmaatschappijen, betaalbare huurwoningen worden gebouwd in eigen regie en een koopmodel wordt ontwikkeld waar enkel de woning wordt gekocht en de grond in erfpacht wordt aangeboden. Door verschillende nieuwe woonmodellen te ontwikkelen wilt de stad een aanbod realiseren dat verschillende doelgroepen bereikt aan de hand van hun behoeftes en budget: jonge gezinnen, alleenstaande ouders, starters,...
Eén van de verschillende nieuwe bouwstenen in het woonbeleid is 'betaalbaar huren'. Via dit instrument wilt de stad huurwoningen voorzien voor doelgroepen die het moeilijk hebben om kwaliteitsvolle en betaalbare huur- of koopwoningen te vinden op de private markt. Het toewijzingsreglement zal van toepassing zijn op bepaalde woningen van de stad Antwerpen, het OCMW en/of AG VESPA die worden aangeduid als betaalbare huurwoningen zoals het Fierensgebouw, het Begijnhof en een deel van het patrimonium voor tijdelijke huisvesting. Het toewijzingsreglement mag ook toegepast worden op eigendommen van toekomstige partners als ze zouden kiezen om in te stappen in het betaalbaar huurmodel van de stad.
Elke onderdeel van het woonbeleid focust op één of meerdere doelgroepen zodat er een aanbod is voor ieder Antwerpenaar. Het toewijzingsreglement voor 'betaalbaar huren' verleent een voorrang via een puntensysteem aan de volgende doelgroepen:
Bijkomend kunnen kandidaat-huurders voorrang krijgen als ze kunnen aantonen dat ze een binding hebben met de stad Antwerpen. In geval van een gelijk aantal punten wordt rekening gehouden met het referentie-inkomen waarbij het laagste inkomen voorrang krijgt. Om de betaalbaarheid van de woning te garanderen worden woningen enkel toegewezen als de huurprijs (inclusief gemeenschappelijke kosten) niet hoger is dan 40% van het totale referentie-inkomen van de kandidaat-huurder(s).
De huurprijzen worden niet inkomensgerelateerd bepaald, maar zullen afhankelijk zijn van vastgoedparameters zoals de locatie, typologie, oppervlakte, aanwezige voorzieningen, … Er wordt gestreefd naar een huurprijs die gemiddeld 20% lager is dan de marktconforme huurprijs. Uit betaalbaarheidsonderzoek blijkt dat eenoudergezinnen het meeste nood hebben aan extra ondersteuning; aan hen wordt een extra korting van 5% geboden.
Het huurmodel (bijkomend patrimonium, procedure om een aanvraag in te dienen, termijnen, beroepsprocedure, bezettingsnormen,…) wordt nog verder uitgewerkt.
Artikel 2.2 Vlaamse Codex Wonen van 2021 wijst de gemeente aan als regisseur van het lokaal woonbeleid: “ §1. De gemeente is verantwoordelijk voor het uitwerken van haar woonbeleid op lokaal vlak waarbij aandacht uitgaat naar het stimuleren van sociale woonprojecten, het ondersteunen van woonbehoeftige gezinnen en alleenstaanden en het uitwerken van een bewaking van de kwaliteit van het woonpatrimonium en de woonomgeving.”
De gemeenteraad keurt bij monde van de fractievoorzitters volgend besluit goed.
Stemden ja: N-VA, Vooruit, Open VLD en raadslid Khadija Chennouf.
Stemden nee: Groen en PVDA.
Hebben zich onthouden: Vlaams Belang
CD&V.
De gemeenteraad keurt het ondersteuningsreglement ‘Toewijzingsreglement betaalbare huurwoningen op het grondgebied van de stad Antwerpen’ goed dat wordt ingezet voor het creëren van een betaalbaar huuraanbod in Antwerpen.
Dienst | taak |
AG VESPA | Huurmodel verder uitwerken richting implementatie. |
Budgetplaats | Budgetpositie | Functiegebied | Project | Subsidie | Begrotingsprogramma | Budget |
4322000000_VG_Bouw | 221_GEBOUWEN - GEMEENSCHAPSGOEDEREN | 2HMS040302P09879 | P09879_Italiëlei69_noodwoningen | SBT11195__Het agentschap Wonen Vlaanderen lanceerde een eerste oproep | 2OA040909 | 177.258,24 EUR |
4325400000_VG_Cluster 4 | 221_GEBOUWEN - GEMEENSCHAPSGOEDEREN | 2HMS040302PA4071 | PA4071_MJP21_Lange Batterijstraat 10 - 12 - 14_accumulatieverwarming vervangen door centrale verwarming | SBT11195__Het agentschap Wonen Vlaanderen lanceerde een eerste oproep | 2OA040909 | 260.000,00 EUR |
4322000000_VG_Bouw | 221_GEBOUWEN - GEMEENSCHAPSGOEDEREN | 2HMS040302P09879 | P09879_Italiëlei69_noodwoningen | SBT11195__Het agentschap Wonen Vlaanderen lanceerde een eerste oproep | 2OA040909 | 394.824,96 EUR |
Bij de derde aanpassing van de meerjarenplanning staat volgende ingeschreven:
Budgetplaats | Budgetpositie | Functiegebied | Project | Subsidie | Begrotingsprogramma | Budget |
4401500000_SD_WO_Beschermd en begeleid wonen | 240_MEUBILAIR - GEMEENSCHAPSGOEDEREN | 2HMS040302A00000 | A00000_Wonen met begeleiding | SBT11195__Het agentschap Wonen Vlaanderen lanceerde een eerste oproep | 2OA040909 | 363.115,00 EUR |
4401500000_SD_WO_Beschermd en begeleid wonen | 240_MEUBILAIR - GEMEENSCHAPSGOEDEREN | 2HMS040302A00000 | A00000_Wonen met begeleiding | SBT11195__Het agentschap Wonen Vlaanderen lanceerde een eerste oproep | 2OA040909 | 63.680,00 EUR |
De raad voor maatschappelijk welzijn nam op 30 juni 2016 (jaarnummer 534) kennis van de samenwerkingsovereenkomst Kadans.
De gemeenteraad keurde op 28 januari 2019 (jaarnummer 42) het bestuursakkoord 2019 - 2024 goed. In het bestuursakkoord stipuleert de stad haar visie op het dak- en thuisloosheidsbeleid (B.A. 200-202):
De ketenaanpak voor dak- en thuislozen wordt voortgezet en verder uitgebouwd. De capaciteit van Kadans Wonen wordt opgevoerd en de doorstroom wordt strak gemonitord. (…) Geen enkele Antwerpenaar hoeft op straat te slapen. Het permanente opvangbeleid voor wie met een geldig verblijfsstatuut in Antwerpen verblijft, wordt gehandhaafd en vraag en aanbod worden op elkaar afgestemd.
De stad houdt de regie van daklozenopvang in handen en waakt over de toegangspoort. Daarbij leggen we de focus op de ‘zorgwekkende zorgmijders’ die tussen de mazen van het hulpnet blijven glippen. Er gaat extra aandacht naar het principe dat opvang een tijdelijk karakter moet hebben en uitsluitend wordt aangeboden als het noodzakelijk is. De focus op doorstroom en activering is een belangrijke voorwaarde om een efficiënt opvangbeleid te voeren. In het pension Van Schoonhoven worden alle diensten rond dakloosheid gecentraliseerd met ook aandacht voor gezins- en crisisopvang.
In het bestuursakkoord van de stad wordt ook de visie op 'betaalbaar wonen' toegelicht (B.A. 270; 288 – 290): De stad baseert zijn woonbeleid op de wooncarrière van de huidige en toekomstige Antwerpenaren. We willen, net zoals in ons sociaal beleid, een opwaartse mobiliteit creëren waarbij Antwerpenaren wonen en doorstromen naar gepaste woningen naargelang hun mogelijkheden, draagkracht, noden en verzuchtingen.
VESPA treedt op als verhuurder van betaalbare woningen, bijvoorbeeld in de Fierensblokken, voor de categorie Antwerpenaren die net geen recht (meer) heeft op een sociale woning maar het ook moeilijk heeft op de private huur- en koopmarkt.
In dit besluit worden er, op basis van bovenstaande beleidsvisie, acties voorgesteld die:
Het vast bureau keurde op 9 oktober 2020 (jaarnummer 284) het projectvoorstel in het kader van de projectoproep voor noodwoningen van het agentschap Wonen-Vlaanderen goed.
De stad en OCMW Antwerpen voorzien momenteel verschillende systemen in de aanpak van de problematiek van dak- en thuislozenopvang: collectieve opvanginitiatieven, gezinsopvang, herstelopvang voor daklozen met kwetsbare gezondheid en verschillende vormen van tijdelijke individuele huisvesting.
De stad en het OCMW organiseren ook zelf tijdelijke, meer individuele huisvesting, zoals transit- en crisiswoningen voor kortstondige opvang en precaire woningen voor meer langdurige opvang (overzicht in bijlage van het stedelijk patrimonium).
De stad en het OCMW zien echter de nood om deze woningen anders te organiseren om zo meer aandacht te kunnen hebben voor de volgende doelgroepen in het bijzonder:
Om een meer gedifferentieerd woonaanbod te kunnen realiseren dat beter is afgestemd op de vraag willen stad en OCMW het beschikbare patrimonium zo optimaal mogelijk aanwenden door:
De beschikbare pool van woningen kan dan zo flexibel mogelijk ingezet worden voor:
De stedelijke dispatching vormt de toegangspoort die de instroom beheert van de nood-, doorstart en ontvoogdingswoningen (door een screening van noodzakelijkheid) en samen met de woonbegeleidingspartner de doorstroom naar meer stabiele en/of gepaste huisvesting bevordert. De toeleiding van de dak- en thuislozen naar de stedelijke dispatching gebeurt onder andere door de stad (bedrijfseenheid Sociale Dienstverlening en bedrijfseenheid Maatschappelijke Veiligheid), doorverwijzing van partners (zoals Topcoaches), hulpdiensten en wooninspectie.
De stedelijke dispatching bekijkt, afhankelijk van de nood (doelgroep en de daaraan gekoppelde begeleiding), of een woning wordt ingezet als
Het is de ambitie van de stad en het OCMW dat er vanuit deze opvangvormen een maximale doorstroom bestaat naar een duurzame huisvesting. Deze doorstroom kan zowel uitmonden in een herhuisvesting op de private woonmarkt, herhuisvesting via sociale huisvesting, of via het sociaal verhuurkantoor. Om doorstroom te kunnen bevorderen en realiseren zal er worden ingezet op woonbegeleiding en doorstroombegeleiding op maat van de klant.
135§2 Nieuwe gemeentewet: " (...) §2. De gemeenten hebben ook tot taak het voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen (…).
Artikel 2.2 Vlaamse Codex Wonen van 2021 wijst de gemeente aan als regisseur van het lokaal woonbeleid: “ §1. De gemeente is verantwoordelijk voor het uitwerken van haar woonbeleid op lokaal vlak waarbij aandacht uitgaat naar het stimuleren van sociale woonprojecten, het ondersteunen van woonbehoeftige gezinnen en alleenstaanden en het uitwerken van een bewaking van de kwaliteit van het woonpatrimonium en de woonomgeving.”
Artikel 3.32. Vlaamse Codex Wonen van 2021 bepaalt dat: Als de bewoners van een onbewoonbare of overbewoonde woning (…) geherhuisvest moeten worden omdat dit noodzakelijk is wegens mensonwaardige levensomstandigheden ernstige risico's voor hun veiligheid en gezondheid (…), neemt de burgemeester de nodige maatregelen voor de bewoners die voldoen aan de voorwaarden die de Vlaamse Regering vaststelt. Hij kan daarbij onder meer de gemeentelijke huisvestingsmogelijkheden benutten of een beroep doen op de medewerking van het OCMW of van de sociale woonorganisaties, waarvan het werkingsgebied zich uitstrekt tot het grondgebied van de gemeente.
De gemeenteraad keurt goed dat het patrimonium voor tijdelijke huisvesting van de stad ingezet wordt voor:
De lage emissiezone is een van de instrumenten om een betere luchtkwaliteit in Antwerpen te realiseren. De luchtkwaliteit in Antwerpen is voor het ganse grondgebied matig tot uiterst slecht, zo geven de resultaten van Curieuzeneuzen aan. Ook in het deel van de stad buiten de Singel is dat het geval. Vooral in zones langs de A12, de E19, de E313, de Bisschoppenhoflaan en uiteraard de Ring zelf overschrijdt de concentratie aan NOx de norm. Uit de studie die het college liet uitvoeren bleek duidelijk dat de gezondheid van de Antwerpenaar erop vooruit gaat als de LEZ geografisch uitbreidt.
Amendement
Artikel 1 wordt gewijzigd:
als volgt:
"De gemeenteraad wijzigt artikel 1.2 als volgt: "Vanaf 1 februari 2017 wordt er een lage-emissiezone ingevoerd op de gemeente- en gewestwegen in het ganse grondgebied van de stad Antwerpen." "
De gemeenteraad verwerpt bij monde van de fractievoorzitters het voorliggende amendement.
Stemgedrag
Stemden voor het amendement: Groen.
Stemden tegen het amendement: N-VA, Vooruit, Vlaams Belang, PVDA,
CD&V, Open VLD en raadslid Khadija Chennouf.
Voor Groen is het van belang deze milieumaatregel sociaal aanvaardbaar te maken door een flankerend beleid van premies en subsidies. Zo kan de transitie naar een schoner wagenpark en naar het gebruik van niet-vervuilende alternatieven en dus naar schone lucht, versneld worden.
Om die redenen wenst Groen een nieuw artikel 2 in te voeren in het besluit:
"
Artikel 2
De gemeenteraad geeft de opdracht aan het college om een flankerend en stimulerend beleid t.a.v. de LEZ en voor een betere luchtkwaliteit in te voeren. Dit flankerend en stimulerend beleid bestaat uit:
1° voor particulieren:
– terugbetaling van een abonnement op het openbaar vervoer en/of subsidie voor een elektrische twee-, drie-, of vierwieler (licht elektrisch voertuig) bij het schrappen van een nummerplaat in het gezin;
– terugbetaling van het inschrijvingsgeld voor autodelen;
– subsidie voor elektrische deelwagens;
– slooppremie voor voertuigen die niet meer toegelaten worden in de LEZ en die op milieuverantwoorde wijze gesloopt worden;
– premie voor de ombouw van gewone wagens naar elektrische wagens (F2EC);
2° voor rechtspersonen en zelfstandigen:
– subsidie voor publieke laadpalen voor elektrische wagens;
– subsidie voor een elektrische twee- of driewieler bij het slopen van een bromfiets;
– subsidie voor elektrische deelwagens.
"
De gemeenteraad verwerpt bij monde van de fractievoorzitters het voorliggende amendement.
Stemgedrag
Stemden voor het amendement: Groen en PVDA.
Stemden tegen het amendement: N-VA, Vooruit, Vlaams Belang, Open VLD en raadslid Khadija Chennouf.
Hebben zich onthouden: CD&V.
Artikel 40 § 3 van het Decreet over het lokaal bestuur: “De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast”.
Volgende aanpassingen worden doorgevoerd aan het bestaande LEZ-reglement:
1. De afbakening van de lage-emissiezone wordt beperkt aangepast (wijziging artikel 1.2 en bijlage 1).
2. Artikel 7.4, dat handelt over calamiteiten en bijzondere omstandigheden, wordt aangevuld voor wat betreft een pandemie.
3. De bepalingen van hoofdstuk 8 van het LEZ-reglement worden geactualiseerd.
1. Wijziging artikel 1.2 en bijlage 1
De afbakening van de lage-emissiezone wordt in artikel 1.2 van het reglement als volgt omschreven:
"Artikel 1.2 Afbakening lage-emissiezone
Vanaf 1 februari 2017 wordt er een lage-emissiezone ingevoerd op de gemeente- en gewestwegen in het gebied zoals ingekleurd op de kaart in bijlage 1.
Op rechteroever bestaat de lage-emissiezone uit de gemeente- en gewestwegen
- binnen de R1, zoals ingekleurd op de kaart in bijlage 1;
- in het noorden begrensd door Kattendijkbrug, Mexicobruggen, Noorderlaan ten zuiden Groenendaallaan en de oever van Albertkanaal tot Lobroekdok, telkens zoals ingekleurd op de kaart in bijlage 1;
- in het zuiden begrensd door D’Herbouvillekaai ten noorden van Generaal Armstrongweg, zoals ingekleurd op de kaart in bijlage 1;
- en met uitzondering van volgende wegvakkken van de Singel (R10):
o tussen afrit Zuid en Kolonel Silvertopstraat voor verkeer rijdend richting Kiel;
o tussen Jan Van Rijswijcklaan en Generaal Lemanstraat in beide richtingen;
o tussen Turnhoutsebaan en Stenenbrug/Herentalsebaan in beide richtingen.
Op linkeroever bestaat de lage-emissiezone uit de gemeente- en gewestwegen gelegen tussen R1, afrit Antwerpen Linkeroever, Blancefloerlaan vanaf afrit Antwerpen Linkeroever exclusief het kruispunt en P&R Linkeroever en Charles de Costerlaan vanaf afrit R1, telkens zoals ingekleurd op de kaart in bijlage 1.
De plaatsing van de verkeersborden die het begin en het einde van de lage-emissiezone aanduiden wordt vastgesteld in een aanvullend verkeersreglement."
De volgende zones zullen mee opgenomen worden in de LEZ-zone om volgende redenen:
- Deel Schijnpoortweg
De grens van de LEZ-zone op de Schijnpoortweg is gelegen binnen het gebied van de R1. Als dusdanig staat het zonebord dat de start van de LEZ aanduidt voorbij de brug van de R1.Door de zone te laten starten voor de brug van de R1 kunnen bestuurders die de Schijnpoortweg vervolgen of bestuurders die komen vanuit de Bisschoppenhoflaan, bij het zien van deze borden, de LEZ gemakkelijker vermijden.
- Deel Posthofbrug
Ook de Posthofbrug ligt tot op heden buiten de LEZ. Vooraankondigingsborden op de Posthofbrug zelf moeten verhinderen dat bestuurders die de LEZ willen vermijden rechtdoor rijden op de Posthofbrug. Immers, van zodra men de Posthofbrug vervolgt ter hoogte van nummer 10, is er geen andere uitweg meer dan de LEZ binnenrijden. Door het deel van de Posthofbrug vanaf nummer 10 (komende van het kruispunt met de Roderveldlaan) op te nemen in de LEZ-zone kunnen er bij het verder gedeelte van de Posthofbrug LEZ- zoneborden worden geplaatst, zodat bestuurders eerder bij het zien van de zoneborden wel nog de LEZ kunnen vermijden.
- Zurenborgbrug
Ook de Zurenborgbrug ligt buiten de LEZ. Vooraankondigingsborden op de Wapenstilstandlaan moeten verhinderen dat bestuurders die de LEZ willen vermijden rechtdoor rijden op de Zurenborgbrug. Immers, van zodra men de Zurenborgbrug oprijdt, is er geen andere uitweg meer dan de LEZ binnenrijden. Door de Zurenborgbrug op te nemen in de LEZ-zone kunnen er bij het begin van de Zurenborgbrug LEZ- zoneborden worden geplaatst, zodat bestuurders vanuit de Wapenstilstandlaan bij het zien van de zoneborden wel nog de LEZ kunnen vermijden.
- Borsbeeksebrug
Tot op heden ligt de Borsbeeksebrug buiten de de LEZ. Vooraankondigingsborden van de LEZ, op de Gitschotellei en de Diksmuidelaan, moeten verhinderen dat bestuurders die de LEZ willen mijden, de Borsbeeksebrug oprijden. Toch laten veel bestuurders zich nog verrassen en rijden zij via de Borsbeeksebrug ongewild de LEZ binnen. Eens zij op het einde van de Borsbeeksebrug de LEZ- zoneborden opmerken, kunnen zij niet meer terugdraaien. Door de Borsbeeksebrug op te nemen in de LEZ-zone kunnen er bij het begin van de Borsbeeksebrug LEZ- zoneborden worden geplaatst, zodat bestuurders wel nog de LEZ kunnen vermijden.
In functie van bovenstaande toevoegingen wordt artikel 1.2. van het LEZ-reglement en de kaart in bijlage 1 van het LEZ-reglement aangepast.
2. Wijziging artikel 7.4
Naar aanleiding van de coronapandemie is gebleken dat artikel 7.4 van het reglement best wordt aangevuld met een artikel dat uitdrukkelijk naar de bijzondere omstandigheid van een pandemie verwijst.
3. Actualisatie hoofdstuk 8
De bepalingen van hoofdstuk 8 (inwerkingtreding reglement en overgangsbepalingen) worden geactualiseerd. De wijzigingen die met dit besluit worden beoogd, treden in werking op 1 juni 2021.
Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.
Decreet betreffende lage-emissiezones van 27 november 2015, zoals bijgewerkt tot op heden.
Besluit van de Vlaamse Regering betreffende lage-emissiezones van 26 februari 2016, zoals bijgewerkt tot op heden.
Op 27 november 2015 werd het decreet betreffende de lage-emissiezones (LEZ-decreet) definitief goedgekeurd. Dit decreet werd laatst gewijzigd bij decreet van 3 mei 2019 (gepubliceerd op 17 juni 2019).
Op 26 februari 2016 keurde de Vlaamse regering het besluit betreffende lage-emissiezones (LEZ-besluit) goed. Dit besluit werd door de Vlaamse regering laatst gewijzigd op 29 januari 2021 (gepubliceerd op 2 februari 2021). Dit besluit bevat de toegangsvoorwaarden bij invoering van een LEZ en verstrenging van die voorwaarden vanaf 2020, 2025 en 2027/2028.
Op 27 juni 2016 (jaarnummer 398) keurde de gemeenteraad het reglement lage-emissiezone Antwerpen goed (LEZ-reglement). Dit reglement werd het laatst gewijzigd op 21 oktober 2019 (jaarnummer 629).
Op 1 februari 2017 ging de lage-emissiezone (LEZ) van start in het gebied tussen Ring en Schelde en op Linkeroever.
Bij dit besluit werden 2 amendementen ingediend:
De gemeenteraad keurde deze amendementen niet goed.
De gemeenteraad keurt bij monde van de fractievoorzitters volgend besluit goed.
Stemden ja: N-VA, Vooruit, CD&V, Open VLD en raadslid Khadija Chennouf.
Stemden nee: Vlaams Belang en PVDA.
Hebben zich onthouden: Groen.
De gemeenteraad keurt de wijzigingen goed aan artikelen 1.2 en 7.4, aan bijlage 1 en aan hoofdstuk 8 van het reglement lage-emissiezone Antwerpen, zoals opgenomen in bijlage aan dit besluit.
De gemeenteraad keurt goed dat de wijzigingen ingaan op 1 juni 2021.
De gemeenteraad neemt kennis van de gecoördineerde versie van het reglement lage-emissiezone Antwerpen.
Gezien het om een herschikking van de energiepremies binnen de samenwerkingsovereenkomst met Fluvius gaat, waarvoor de budgetten reeds voorzien zijn in de meerjarenbegroting 2021-2025, heeft dit besluit geen directe financiële gevolgen.
De middelen voor het jaar 2021 zijn vastgelegd met het collegebesluit van 5 maart 2021 (2021_CBS_01892).
Op 29 januari 2018 (2018_GR_00072) keurde de gemeenteraad aanpassingen aan de aanvullende stedelijke energiepremies goed.
Op 8 mei 2020 (2020_CBS_04055) keurde het college de raamovereenkomst voor een pool van dienstverleners voor renovatiebegeleiding goed.
Op 28 augustus 2020 (2020_CBS_07150) keurde het college de gunning van de raamovereenkomst GAC_2019_00989 voor de renovatiebegeleiding voor particulieren bij energiesparende werken goed.
Op 14 december 2020 (2020_GR_00683) keurde de gemeenteraad de vernieuwing van de samenwerkingsovereenkomst met Fluvius voor de aanvullende energiepremies voor inwoners vanaf 1 januari 2020 goed.
Op 5 maart 2021 (2021_CBS_01892) keurde het college de uitbetaling van de voorschotten aan Fluvius voor uitbetaling van de aanvullende stedelijke energiepremies goed voor het jaar 2021.
De aanvullende stedelijke energiepremies worden sinds 2020 jaarlijks via een afsprakennota met Fluvius bevestigd of gewijzigd.
Stopzetting burenpremie vanaf 1 juni 2021
Met haar "Ministerieel besluit van 21 december 2020 tot vaststelling van de nadere regels, technische vereisten en hoogten van de premies, trajectbegeleidingen en collectieve renovatieprojecten" heeft Vlaanderen sinds 1 januari 2021 de burenpremie opgetrokken met 50% (van 400 EUR naar 600 EUR per wooneenheid) en hernoemd naar “premie voor collectieve renovatie via projectbegeleiding”.
De stad Antwerpen biedt burgers die het nodig hebben sinds 28 augustus 2020 een gratis renovatiebegeleiding aan (2020_CBS_07150). Deze renovatiebegeleiders worden hiervoor vergoed vanuit de stad. Hierdoor is de aanvullende burenpremie die de stad Antwerpen geeft (20% extra bovenop de burenpremie van Fluvius) voor projectbegeleiders die collectieve renovatieprojecten van burgers begeleiden, een dubbelfinanciering geworden en mag deze stopgezet worden.
Om de renovatiebegeleiders de gelegenheid te geven de reeds opgestarte projecten tijdig af te ronden, geldt de premie nog voor projecten met uitgevoerde werken met factuurdatum tot en met 31 mei 2021. Renovatiebegeleiders kunnen hun begeleidingsfactuur dan nog indienen tot en met 31 december 2021.
Aanpassing masterplanpremie vanaf 1 juni 2021
Sinds 1 februari 2018 (2018_GR_00072) geeft de stad ook een premie specifiek voor de opmaak van een masterplan voor de benovatie (= renovatie tot laag E-peil) van grote oude appartementsblokken (minstens 20 wooneenheden en meer dan 20 jaar oud), de zogenaamde masterplanpremie.
Om ook middelgrote appartementsgebouwen tot benoveren aan te zetten, wordt voorgesteld om de masterplanpremie uit te breiden naar appartementsgebouwen ouder dan 20 jaar met 10 tot en met 19 wooneenheden, met dezelfde premievoorwaarden (50% van de kost met een maximum van 7.500,00 EUR).
Er wordt een onderscheid gemaakt in een masterplan benovatie voor middelgrote appartementsgebouwen met 10 tot en met 19 wooneenheden (‘masterplanstudie light’), en een masterplan benovatie voor appartementsgebouwen vanaf 20 wooneenheden. Dit omwille van de hogere technische complicaties en eisen in verband met brandveiligheid van deze laatste categorie én het feit dat vanaf 20 wooneenheden de aanwezigheid van een raad van mede-eigenaars verplicht is.
Uit voortschrijdend inzicht wordt in de masterplanstudie ook een wijziging aangebracht in de door te rekenen scenario's: in plaats van een E-90 en een E-60 benovatie-scenario, wordt een E-60 (doelstelling 2050) en een klimaatneutraal (fossielvrij verwarmen/koelen/ventileren en maximale eigen productie) renovatie-scenario gevraagd.
Afsprakennota 2021
De stopzetting van de aanvullende burenpremie en de aanpassing van de masterplanpremie worden opgenomen in de goed te keuren afsprakennota 2021, zoals vastgelegd in de samenwerkingsovereenkomst met Fluvius van 14 december 2020.
Onderstaande tabel geeft het huidige en het nieuwe premiestelsel voor de aanvullende energiepremies van de stad Antwerpen bovenop de energiepremies van Fluvius weer:
Factuurdatum | 2020 | 2020 | 2021 | 2021 |
Bestaande woningen | Fluvius | Stad | Fluvius | Stad |
Dakisolatie met aannemer voor beschermde klanten | RD ? 4,50: 10,50 EUR/m2 | RD ? 4,50: 14,50 EUR/m2 | RD ? 4,50: 10,50 EUR/m2 | RD ? 4,50: 14,50 EUR/m2 |
Huur- en isolatiepremie voor verhuurders voor dakisolatie voor huurders behorende tot de kwetsbare doelgroep (factuurdatum vanaf 1/4/2020) | RD ? 4,50: 20,00 EUR/m2 | RD ? 4,50: 5,00 EUR/m2 | RD ? 4,50: 20,00 EUR/m2 | RD ? 4,50: 5,00 EUR/m2 |
Zonneboiler | 550,00 EUR/m2 | 25,00 EUR/m2 | 550,00 EUR/m2 | 25,00 EUR/m2 |
Premie voor collectieve renovatie via projectbegeleiding Masterplan benovatie VME | maximum 5.000,00 EUR/ renovatiebegeleider | 50% van kosten masterplanstudie met max. 7.500,00 EUR/ appartementsblok (vanaf 20 wooneenheden) | maximum 5.000,00 EUR/ renovatiebegeleider | 50% van kosten masterplanstudie met max. 7.500,00 EUR/ appartementsblok - uitbreiding naar middelgrote appartementsgebouwen vanaf 1 juni 2021 (vanaf 10 wooneenheden) |
Burenpremie renovatiebegeleider buren | 400,00 EUR x aantal deelnemende buren | 20% extra steun voor renovatiebegeleider | 600,00 EUR x aantal deelnemende buren | 20% extra voor renovatiebegeleiders - stopgezet voor projecten met werken met factuurdatum vanaf 1 juni 2021 |
De gemeenteraad keurt de aanpassingen van de aanvullende energiepremies voor inwoners goed als volgt:
Factuurdatum | 2020 | 2020 | 2021 | 2021 |
Bestaande woningen | DNB Fluvius | Stad | DNB Fluvius | Stad |
Dakisolatie met aannemer voor beschermde klanten | RD ≥ 4,50: 10,50 EUR/m2 | RD ≥ 4,50: 14,50 EUR/m2 | RD ≥ 4,50: 10,50 EUR/m2 | RD ≥ 4,50: 14,50 EUR/m2 |
Huur- en isolatiepremie voor verhuurders voor dakisolatie voor huurders behorende tot de kwetsbare doelgroep (factuurdatum vanaf 1/4/2020) | RD ≥ 4,50: 20,00 EUR/m2 | RD ≥ 4,50: 5,00 EUR/m2 | RD ≥ 4,50: 20,00 EUR/m2 | RD ≥ 4,50: 5,00 EUR/m2 |
Zonneboiler | 550,00 EUR/m2 | 25,00 EUR/m2 | 550,00 EUR/m2 | 25,00 EUR/m2 |
Premie voor collectieve renovatie via projectbegeleiding Masterplan benovatie VME | maximum 5.000,00 EUR/ renovatiebegeleider | 50% van kosten masterplanstudie met max 7.500,00 EUR/ appartementsblok (vanaf 20 wooneenheden) | maximum 5.000,00 EUR/ renovatiebegeleider | 50% van kosten masterplanstudie met max 7.500,00 EUR/ appartementsblok - uitbreiding naar middelgrote appartementsgebouwen vanaf 1 juni 2021 (vanaf 10 wooneenheden) |
Burenpremie renovatiebegeleider buren | 400,00 EUR x aantal deelnemende buren | 20% extra steun voor renovatiebegeleider | 600,00 EUR x aantal deelnemende buren | 20% extra steun voor renovatiebegeleider - stopgezet vanaf 1 juni 2021 |
De gemeenteraad keurt de afsprakennota met Fluvius met aanpassing en goedkeuring van de aanvullende stedelijke energiepremies voor het jaar 2021 goed.
De kostprijs van het aan te kopen deel van 7.886,00 m² werd vastgelegd op 7.886,00 EUR op basis van een kostprijs van 1,00 EUR/m².
De kosten verbonden aan de akte zijn ten laste van de stad Antwerpen en worden geraamd op 2.950,00 EUR. De nodige kredieten voor de aankoop van de grond zijn momenteel voorzien op 224/5153000000/2LMS010104A00000, maar worden bij de aanpassing van het meerjarenplan voorzien op 220/5153000000/2LMS010104M01582.
Het verworven eigendom is door de dienst Financiën/Boekhouding/Algemene Boekhouding toe te voegen aan vastgoednummer 26600923 (Schroeilaan) met vastgoedklasse 220 voor een bedrag van 7.886,00 EUR.
De wegenis is reeds in beheer van de stad. De jaarlijkse kosten voor onderhoud van het over te dragen openbaar domein zijn reeds opgenomen in het budget voorzien voor het onderhoud van het bovenlokaal openbaar domein op 5153000000/61414/2LMS030117A00000/SUB_NR/INTERN.
Artikel 41, 2e lid, 11° van het Decreet lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de daden van beschikking over onroerende goederen, behalve die, vermeld in artikel 56, § 3, 8°, b.
In het gemeenteraad besluit van 29 mei 2017 (jaarnummer 305) werden de bovenlokale locaties benoemd. De Schroeilaan is een bovenlokale weg.
Artikel 26 van 3 mei 2019 het decreet Gemeentewegen bepaalt dat de gemeente overgaat tot de verwerving van onroerende goederen vereist voor de realisatie van de gemeenteweg.
fase | actie | datum | jaarnummer |
projectdefinitie en concept | goedkeuring college | 23 oktober 2020 | 8889 |
Op 23 oktober 2020 (jaarnummer 8889) keurde het college de projectdefinitie, concept en mobiliteitsvoorwaarden goed voor de uitvoering van de wegeniswerken aan de stationsomgeving district Hoboken.
Bij de opmaak van de plannen voor de vernieuwing van de stationsomgeving van Hoboken wordt vastgesteld dat een deel van de huidige wegenis van de Schroeilaan eigendom is van Woonhaven als deel van het perceel natuurgebied aan de overzijde van de stationsomgeving.
In het kader van de beheersopdracht zoals opgenomen in het decreet op de gemeentewegen en om geplande werken te kunnen realiseren is het aangewezen om de wegenis van de Schroeilaan op te nemen.
Woonhaven leverde het schattingsverslag opgemaakt door de beëdigd landmeter-schatter aan. Daarin wordt de verkoopwaarde vastgesteld op 2,00 EUR per m² in vrije verkoop.
Op 27 januari 2020 werd een akkoord bereikt met Woonhaven voor de verkoop van de reeds op de openbare weg gelegen percelen tegen de schattingsprijs van 1,00 EUR per m²
De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling maakte een afsplitsingsplan op en diende bij het kadaster een aanvraag voor precad in.
De percelen zijn kadastraal gekend als Antwerpen 37e Afdeling Sectie A onder verschillende percelen opgenomen als loten 1 tot en met 10. Op het opmetingsplan van de beëdigd landmeter schatter werden de verschillende af te splitsen percelen opgenomen voor een totaal van 7.886,00 m² .
Kad sectie | oppervlakte | |
Lot 1 | 314b3/deel | 1149 m² |
Lot 2 | 311a/deel | 540 m² |
Lot 3 | 309v/deel | 1446 m² |
Lot 4 | 308a/ deel | 983 m² |
Lot 5 | 307n/deel | 817 m² |
Lot 6 | 307 z/deel | 326 m² |
Lot 7 | 306a/deel | 1117 m² |
Lot 8 | 304a/deel | 1276 m² |
Lot 9 | 303 a/deel | 229 m² |
Lot 10 | 302 a/deel | 3 m² |
7886 m² |
Het verworven deel wordt na uitvoering van de overdracht en affectatie in het openbaar domein, bestemd als bovenlokaal openbaar domein.
Aan AG VESPA wordt opdracht gegeven de nodige stappen te ondernemen in functie van de opmaak van de notariële akte en de affectatie naar het openbaar domein.
Artikel 6 § 3.2 van de beheersovereenkomst 2019-2024 met AG VESPA, zoals goedgekeurd op de gemeenteraad van 25 november 2019 (jaarnummer 652), bepaalt dat AG VESPA instaat voor de uitvoering en afhandeling van alle in- en uitgaande overdrachten van zakelijke rechten met betrekking tot het stedelijk patrimonium.
De gemeenteraad keurt de aankoop van een strook grond goed, gelegen in de Schroeilaan, district Hoboken, kadastraal gekend als Antwerpen, deel van 37de afdeling Sectie A, verschillende percelen, voor een totaaloppervlakte van 7.886,00 m² .
De kostprijs van het aan te kopen deel van 7.886,00 m² werd vastgelegd op 7.886,00 EUR op basis van een kostprijs van 1,00 EUR/m².
De gemeenteraad keurt de affectatie van het verworven deel in de Schroeilaan in het openbaar domein van de stad Antwerpen goed.
De gemeenteraad keurt de opname van het verworven deel in de Schroeilaan in het bovenlokaal openbaar domein goed.
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
aankoop grond Notaris Ellen Verhaert ondernemingsnummer: BE56 7390 1592 6488 | 7.886,00 EUR | budgetplaats:5153000000 budgetpositie:220 functiegebied:2LMS010104M01582 subsidie:SUB_NR fonds:INTERN begrotingsprogramma:2SA020200 budgetperiode:2100 mits goedkeuring aanpassing meerjarenplan door college en gemeenteraad | bestelbon volgt later |
erelonen en aktekosten verkoper: Woonhaven Antwerpen cvba, Ondernemingsnummer: KBO 0403.795.657 Te betalen op de derdenrekening van: Notaris Ellen Verhaert ondernemingsnummer: BE56 7390 1592 6488 | 2.950,00 EUR | budgetplaats:5153000000 budgetpositie: 613 functiegebied: 2LMS010104M01582 subsidie: SUB_NR fonds: INTERN begrotingsprogramma: 2SA020200 budgetperiode:2100 | 4505123567 |
De overdracht van de grond gebeurt kosteloos. De kosten verbonden aan de akte zijn ten laste van Woonhaven.
De gronden worden voor een totaaloppervlakte van 648 m² overgedragen aan de stad Antwerpen en dient door de dienst Financiën/Boekhouding/Vastactief te worden toegevoegd aan:De jaarlijkse kosten voor onderhoud van het over te dragen openbaar domein worden geraamd 3.380,00 EUR, in functie van een vernieuwing na 25 jaar en 250,00 EUR voor het groenonderhoud van de bomen.
Het districtsbestuur Deurne zal het nodige budget (3.375,00 EUR + 250,00 EUR) voorzien voor het onderhoud van het lokaal openbaar domein.
De stad Antwerpen zal het nodige budget (5,00 EUR) voorzien voor het onderhoud van het bovenlokaal openbaar domein.
Artikel 41, 2e lid, 11° van het Decreet lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de daden van beschikking over onroerende goederen, behalve die, vermeld in artikel 56, § 3, 8°, b.
De gemeenteraad is bevoegd om onroerende goederen te affecteren in het openbaar domein.
In het gemeenteraadsbesluit van 29 mei 2017 (jaarnummer 305) werden de bovenlokale locaties vastgesteld.
De Stalinsstraat is een lokale weg. De Turnhoutsebaan is een gewestweg.
Fase | Actie | Datum | Jaarnummer |
wegtracé | goedkeuring gemeenteraad | 4 september 2012 | 893 |
samenwerkingsovereenkomst | goedkeuring districtscollege Deurne | 30 september 2013 | 289 |
gunning | |||
desaffectatie en overdracht gronden | advies districtsraad Deurne | 24 september 2015 | 111 |
eindafrekening | goedkeuring districtscollege Deurne | 27 augustus 2018 | 329 |
Het districtscollege keurde op 30 september 2013 (jaarnummer 289) de gunning en op 27 augustus 2018 (jaarnummer 329) de eindafrekening voor de wegeniswerken in de Stalinsstraat, district Deurne goed. De werken werden uitgevoerd door de firma Van Der Auwera, Reetsesteenweg 111, 2630 Aartselaar (ondernemingsnummer 0413 762 903), op basis van het bestek INF 2010-0020.
Op 24 september 2015 (jaarnummer 111) adviseerde de districtsraad Deurne, de overdracht grond en affectatie naar het openbaar domein van het district Deurne gunstig.
Woonhaven finaliseerde het inbreidingsproject waarbij de aanleg van een openbaar plein in de Stalinsstraat werd gerealiseerd
Op 31 mei 2018 werd het proces verbaal van voorlopige oplevering opgemaakt.
Woonhaven vraagt aan de stad Antwerpen om de overdracht naar het openbaar domein uit te voeren.
Het nieuwe openbaar plein is gelegen op gronden van verschillende eigenaars. De nieuwe aanleg van het plein is leesbaar als een geheel. Door de samenvoeging van de verschillende percelen volgt het juridische statuut de aanleg.
De verschillende percelen werden kadastraal opgesplitst op basis van de nieuwe aanleg. Daarvoor maakte de landmeter-expert op 17 juli 2018 een opmetingsplan op.
De bronpercelen zijn kadastraal gekend als ANTWERPEN 29 AFD/DEURNE 3 AFD Sectie A nr 784f, 785n2, 785p2 en 791n3 zoals aangegeven in de samenvatting precad met referentie MEOW-2019-DD-00316669. Voor de nieuwe percelen werden door het kadaster onderstaande precad perceelnummers toegekend.
Lot | Opp. | Kad sec Afd. | kad sec Nr | precad nr |
Lot A | 233 m² | Antwerpen 29 afd/Deurne 3 afd | deel van nr 784f | A 868 A |
Lot B1 | 164 m² | Antwerpen 29 afd/Deurne 3 afd | deel van het openbaar domein | A 868 B |
Lot B2 | 28 m² | Antwerpen 29 afd/Deurne 3 afd | deel van nr 785n2 | A 868 C |
Lot C | 19 m² | Antwerpen 29 afd/Deurne 3 afd | deel van het openbaar domein | A 868 D |
Lot D | 414 m² | Antwerpen 29 afd/Deurne 3 afd | deel van nr 785n2 & deel van nr 791n3 | A 868 E |
Lot E | 1 m² | Antwerpen 29 afd/Deurne 3 afd | deel van nr 785p2 | A 868 F |
Op het nieuwe plein zijn de gronden aangeduid als lot B1 en lot C, voor een gezamenlijke oppervlakte van 183m², reeds opgenomen in het openbaar domein.
Woonhaven draagt kosteloos de grond van:AG VESPA draagt kosteloos de grond van lot D over aan stad Antwerpen voor een oppervlakte van 414 m² om te worden toegevoegd aan het lokaal openbaar domein van de stad, in beheer van het district Deurne.
Lot B2, voor een oppervlakte van 28 m², is reeds eigendom van stad Antwerpen en wordt geaffecteerd naar het openbaar domein, in beheer van het district Deurne.
Aan AG VESPA wordt opdracht gegeven de nodige stappen te ondernemen in functie van de opmaak van de notariële akte en de affectatie naar het openbaar domein.Artikel 6 § 3.2 van de beheersovereenkomst 2019-2024 met AG VESPA, zoals goedgekeurd op de gemeenteraad van 25 november 2019 (jaarnummer 652), bepaalt dat AG VESPA instaat voor de uitvoering en afhandeling van alle in- en uitgaande overdrachten van zakelijke rechten met betrekking tot het stedelijk patrimonium.
Artikel 65 Vlaamse wooncode bepaalt dat de initiatiefnemer de wooninfrastructuur, samen met de grond waarin of waarop ze werd uitgevoerd, binnen de door de Vlaamse regering bepaalde termijn aan de gemeente dient over te dragen om in het gemeentelijke openbare domein te worden ingelijfd. Het gaat enkel om de gemeenschapsvoorzieningen die niet uitsluitend bedoeld zijn voor de bewoners van de woningen van het sociaal woonproject. De gemeente is onderhoudsplichtig voor de infrastructuur en gemeenschapsvoorzieningen die aan haar werden overgedragen.De gemeenteraad keurt de overdracht van de grond van Woonhaven naar de stad Antwerpen, gelegen in de Stalinsstraat, district Deurne, kadastraal gekend als Antwerpen 29 afd/Deurne 3 afd, deel van nr 784f met een oppervlakte van 233m² zoals aangegeven als Lot A op het opmetingsplan, goed.
De gemeenteraad keurt de overdracht van de grond van Woonhaven naar de stad Antwerpen, gelegen in de Turnhoutsebaan, district Deurne, kadastraal gekend als Antwerpen 29 afd/Deurne 3 afd, deel van nr 785p2 met een oppervlakte van 1m² zoals aangegeven als Lot E op het opmetingsplan, goed.
De gemeenteraad keurt de overdracht van de grond van AG VESPA naar stad Antwerpen, gelegen in de Stalinsstraat , district Deurne, kadastraal gekend als Antwerpen 29 afd/Deurne 3 afd, deel van nr 785n2 & deel van nr 791n3 met een oppervlakte van 414m² zoals aangegeven als Lot D op het opmetingsplan, goed.
De gemeenteraad keurt de affectatie van de overgedragen gronden in het openbaar domein van de stad Antwerpen goed.
De gemeenteraad keurt de affectatie naar het openbaar domein van de grond, gelegen in de Stalinsstraat , district Deurne, kadastraal gekend als Antwerpen 29 afd/Deurne 3 afd, deel van nr 785n2 met een oppervlakte van 28m² zoals aangegeven als Lot B2 op het opmetingsplan goed.
De gemeenteraad keurt goed dat de verworven en naar het openbaar domein geaffecteerde gronden (LOT A, D, B2) worden opgenomen in het lokaal openbaar domein van het district Deurne.
De gemeenteraad keurt goed dat de verworven en naar het openbaar domein geaffecteerde grond (LOT E) worden opgenomen in het bovenlokaal openbaar domein.
Artikel 41, 2e lid, 11° van het Decreet lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de daden van beschikking over onroerende goederen, behalve die, vermeld in artikel 56, § 3, 8°, b.
Woonhaven draagt kosteloos gronden over aan stad Antwerpen voor een totaaloppervlakte van 453 m² om te worden toegevoegd aan het lokaal openbaar domein van de stad in beheer van het district Hoboken.
De verschillende percelen werden kadastraal opgesplitst op basis van de nieuwe aanleg. Daarvoor maakte de landmeter-expert op 26 mei 2020 een opsplitsingsplan met referentie 11382-10201 op.
Het bronperceel is kadastraal gekend als Antwerpen, 37ste afdeling, sectie C 224R2 zoals aangegeven in de samenvatting precad met referentie MEOW-2020-DD-01398505. Voor het nieuwe perceel werd door het kadaster het nr C 224 T 2 toegekend.
Onder het perceel werd een ondergrondse parking gebouwd. De ondergrondse parking verbindt de twee naastliggende gebouwen. De ondergrondse parking blijft in volle eigendom van Woonhaven. Hiervoor wordt een erfdienstbaarheid voor de ondergrondse parking voor een oppervlakte van 146,00m² onder de overgedragen wegenis gevestigd. De ondergrondse parking is aangegeven op het opmetingsplan met vermelding 11382-10201 opgemaakt door de landmeter-expert op 26 mei 2020. Hierdoor behoudt Woonhaven de ondergrondse parking in eigendom tot en met de beschermlaag van de waterdichte laag.
Aan AG VESPA wordt opdracht gegeven de nodige stappen te ondernemen in functie van de opmaak van de notariële akte en de affectatie naar het openbaar domein.
Artikel 6 § 3.2 van de beheersovereenkomst 2019-2024 met AG VESPA, zoals goedgekeurd op de gemeenteraad van 25 november 2019 (jaarnummer 652), bepaalt dat AG VESPA instaat voor de uitvoering en afhandeling van alle in- en uitgaande overdrachten van zakelijke rechten met betrekking tot het stedelijk patrimonium.
fase
| actie | datum | jaarunmmer |
kosteloze inlijving in openbaar domein | goedkeuring college
| 11 december 2009 | 17772 |
aanleg wegen en riolering in inbreidingsproject - vergunning | verlenen vergunning college | 23 maart 2012 | 2763 |
vaststelling wegentracé | goedkeuring gemeenteraad | 29 mei 2012 | 489 |
definitief ontwerp | goedkeuring districtscollege Hoboken goedkeuring districtsraad Hoboken | 28 mei 2013 17 juni 2013 | 149 |
overdracht grond Kilstraat | advies districtsraad Hoboken | 22 maart 2021 | 27 |
Perisfeer (nu Woonhaven) vroeg op 25 maart 2008 aan de stad een intentieverklaring, waarbij zij principieel instemt om de gronden, waarop de gesubsidieerde infrastructuur zal aangebracht worden, kosteloos in te lijven in het openbaar domein en in te staan voor het onderhoud ervan.
Het college besliste op 11 december 2009 (jaarnummer 17772) om de gesubsidieerde infrastructuur om en rond het sociaal huisvestingsproject, samen met de grond waarop de infrastructuur gelegen is, na aanleg kosteloos in te lijven in het openbaar domein en in te staan voor het onderhoud ervan.
De gemeenteraad keurde het inbreidingsproject met aanleg nieuw openbaar plein en wegenis uitkomend op Adolf Greinerstraat vastelling wegentracé goed in de zitting van 29 mei 2012, jaarnummer 489.
Het districtscollege keurde het definitief ontwerp goed in de zitting van 28 mei 2013, jaarnummer 149.
De districtsraad keurde het definitief ontwerp goed in de zitting van 17 juni 2013, jaarnummer 49.
Woonhaven finaliseerde het inbreidingsproject in de Adolf Greinerstraat waarbij een magazijn/kantoorgebouw werd afgebroken en een nieuwbouw van 38 appartementen/dienstcentrum met een doorgang tussen de Adolf Greinerstraat en de bestaande steeg in de Kilstraat werd gerealiseerd
Op 25 oktober 2016 werd het Proces verbaal van definitieve aanvaarding opgemaakt.
Op 22 maart 2021 (jaarnummer 27) adviseerde de districtsraad Hoboken, de overdracht grond affectatie naar openbaar domein van het district Hoboken gunstig.
Woonhaven vraagt aan de stad Antwerpen om de overdracht naar het openbaar domein uit te voeren.De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling legt de overdracht van de grond naar openbaar domein voor aan de gemeenteraad.
De overdracht van de grond gebeurt kosteloos. De kosten verbonden aan de akte zijn ten laste van Woonhaven.
Lot 1 wordt voor een oppervlakte van 453 m² overgedragen aan de stad Antwerpen en dient door de dienst Financiën/Boekhouding/Algemene Boekhouding te worden toegevoegd aan de Adolf Greinerstraat met vastgoednummer 26600702 voor een waarde van 453,00 EUR.
De jaarlijkse kosten voor onderhoud van het over te dragen openbaar domein worden geraamd op 2.265,00 EUR, in functie van een vernieuwing na 25 jaar en 100,00 EUR voor het groenonderhoud van de boom en aanplanting. Het districtsbestuur Hoboken zal het nodige budget voorzien voor het onderhoud van het lokaal openbaar domein.
De gemeenteraad keurt de overdracht van de grond aan de stad, gelegen in de Adolf Greinerstraat in het district Hoboken, 37ste afdeling, sectie C deel van nr 224R2, met een oppervlakte van 453,00 m² zoals aangegeven als lot 1 op het opmetingsplan met vermelding 11382-10201, goed.
De gemeenteraad keurt de erfdienstbaarheid voor de ondergrondse parking voor een oppervlakte van 146,00m² onder de overgedragen wegenis goed zoals aangegeven op het opmetingsplan met vermelding 11382-10201. Hierdoor behoudt Woonhaven de ondergrondse parking in eigendom tot en met de beschermlaag van de waterdichte laag.
De gemeenteraad keurt de affectatie van de overgedragen grond in het openbaar domein van de stad Antwerpen goed.
De gemeenteraad keurt goed dat de verworven gronden worden opgenomen in het lokaal openbaar domein van het district Hoboken
Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.
Deze bijkomende ondersteuning aan Villanella vzw wordt voorzien op nog niet toegekende nominatieve ondersteuning op boekingsadres 5116515000/6496800/2BRS010402A00000.
De financiële gevolgen worden geregeld in een afzonderlijk collegebesluit.
Artikel 41, tweede lid, 23° van het Decreet over het lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het toekennen van nominatieve subsidies.
De gemeenteraad keurde op 24 november 2020 (jaarnummer 638) de tweede aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 goed.
In dit besluit worden nominatieve werkingssubsidies voor 2021 voorzien voor culturele organisaties.
Bij de tweede aanpassing van het meerjarenplan werden nog niet alle wijzigingen aan de ondersteuning aan culturele organisaties opgenomen.
Voor de werkingssubsidies gaat het om volgende organisatie en bedrag:
Organisatie | Motivatie | Bedrag voor 2021 bij aanpassing meerjarenplan 2 | Nieuw bedrag voor 2021 |
Villanella vzw | Verhoging van de ondersteuning met 15.000,00 EUR voor de werking rond boek en letteren in 2021 | 75.000,00 EUR | 90.000,00 EUR |
Dit bedrag werd nog niet opgenomen in de nominatieve lijst die werd goedgekeurd bij de tweede aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025. Voor de ondersteuning van Villanella vzw werd een afsprakennota goedgekeurd door het college op 12 juni 2020 (jaarnummer 5032). Deze afsprakennota zal aangepast worden naar aanleiding van de wijziging in het bedrag van de ondersteuning.
De wet betreffende de controle op de toekenning en de aanwending van sommige toelagen van 14 november 1983 en het kaderbesluit met de basisprincipes voor het ondersteuningsbeleid (gemeenteraadsbesluit van 26 oktober 2020, jaarnummer 595) zijn van toepassing.
De gemeenteraad keurt de nominatieve toekenning aan Villanella vzw (0450.094.351) van in totaal 90.000,00 EUR werkingssubsidies goed.
Het beschikbare budget op volgend boekingsadres wordt benut om 156.250,00 euro nominatief toe te wijzen:
Budgetplaats 5117000000
Budgetpositie 6496800
Functiegebied 2LWS020101A00000
Subsidie SUB_NR
Fonds INTERN
Begrotingsprogramma 2SA060814
Budgetperiode 2100
Het budget zal deels afkomstig zijn van IKA-light, namelijk 126.388,00 euro. De afkomst van het overige budget, namelijk 29.862,00 euro, moet nog bepaald worden. De financiële gevolgen worden opgenomen in een afzonderlijk collegebesluit met beslissing tot vastlegging en uitbetaling van de ondersteuning.
Artikel 41 tweede lid 23° van het Decreet lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het toekennen van nominatieve subsidies.
Op 24 november 2020 keurde de gemeenteraad aanpassing 2 van het meerjarenplan 2020-2025 goed (jaarnummer 638).
Om te vermijden dat nog meer jongeren van school afhaken, naar aanleiding van de coronapandemie, wil men het aanbod voor jongeren tijdelijk uitbreiden. Aangemelde jongeren zullen toegeleid worden naar partners die individueel of groepsgericht aan de slag gaan met de jongere en diens context om het welzijn te verhogen en de verbinding met de school te herstellen.
Voor het bijkomend aanbod uitvalpreventie wijst de stad Antwerpen de volgende ondersteuningen nominatief toe aan:
Voor elke ondersteuning wordt een afsprakennota, die de aanwendingsmodaliteit bepaald, opgemaakt en ter goedkeuring voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen.
De wet betreffende de controle op de toekenning en de aanwending van sommige toelagen van 14 november 1983 en het Kaderbesluit Basisprincipes Ondersteuningsbeleid zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 26 oktober 2020 (jaarnummer 595) zijn van toepassing.
De gemeenteraad keurt de toekenning van de volgende nominatieve ondersteuningen goed voor het bijkomend aanbod uitvalpreventie bij jongeren:
Door middel van IKA-light, kan het beschikbare budget op budgetplaats 5117000000 / functiegebied 2LWS020101A00000 / budgetpositie 6496800 / subsidie SUB_NR / budgetperiode 2100 benut worden om 20.000,00 EUR nominatief toe te wijzen.
Budgetplaats: 5117000000
Budgetpositie: 6496800
Functiegebied: 2LWS020101A00000
Subsidie: SBT11175
Fonds: INTERN
Begrotingsprogramma: 2SA060814
Budgetperiode: 2100
Artikel 41 tweede lid 23° van het Decreet lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het toekennen van nominatieve subsidies.
Op 24 november 2020 keurde de gemeenteraad aanpassing 2 van het meerjarenplan 2020-2025 goed (jaarnummer 638).
Op 9 oktober 2020 keurde het college van burgemeester en schepenen de lancering van de projectoproep 'SamDuLea' goed (jaarnummer 8348).
Op 4 december 2020 keurde het college van burgemeester en schepenen de toekenning van de projectoproep Samen Duaal Leren Antwerpen aan iDrops goed (jaarnummer 9977).
De stad ziet in het Europees Sociaal Fonds (ESF) - project Samen Duaal Leren Antwerpen (SamDuLeA) een opportuniteit om samen met haar partners duaal leren verder vorm te geven als alternatieve leerweg afgestemd op de arbeidsmarkt. Voor de uitvoering van het project SamDuLeA deed de stad een projectoproep. iDrops werd geselecteerd om de procesbegeleiding van het project op zich te nemen.
Concreet neemt iDrops de procesbegeleiding op voor het vliegwiel en de vijf Lerende Netwerken :
De nadruk ligt op het co-creatief proces met alle betrokken partijen. De looptijd van het project SamDuLeA is tot 31 december 2022. Voor het kalenderjaar 2021 ontvangt iDrops middelen ten bedrage van 20.000,00 euro. Voor deze middelen wordt een afsprakennota, die de aanwendingsmodaliteit bepaalt, opgemaakt en ter goedkeuring voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen.
De wet betreffende de controle op de toekenning en de aanwending van sommige toelagen van 14 november 1983 en het Kaderbesluit Basisprincipes Ondersteuningsbeleid zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 26 oktober 2020 (jaarnummer 595) zijn van toepassing.
De gemeenteraad keurt de nominatieve toewijzing aan iDrops met ondernemingsnummer 0829.134.026 goed voor een bedrag van 20.000,00 euro voor de procesbegeleiding van het project SamDuLeA.
Voor de financiële ondersteuning aan Katrinahof werd bestelbon 4505123188 opgemaakt.
Voor de financiële ondersteuning aan Koca werd bestelbon 4505123189 opgemaakt.
Er zijn voldoende middelen voor de uitbetaling van deze toelage voorhanden. Het beschikbare budget op onderstaand boekingsadres van 'nog te bepalen' wordt benut om 3.470,18 EUR nominatief toe te wijzen:
Budgetplaats | 5117000000 |
Budgetpositie | 6496800 |
Functiegebied | 2LWS020204A00000 |
Subsidie | SBT11133 |
Fonds | Intern |
Begrotingsprogramma | 2SA060889
|
Budgetperiode | 2100 |
Artikel 41, tweede lid 23° van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het toekennen van nominatieve subsidies.
In het buitengewoon onderwijs in Vlaanderen bestaat het recht op leerlingenvervoer. Dit recht bestaat voor elke leerling die de dichtstbijzijnde school bezoekt van het onderwijsnet van zijn/haar keuze, van het type/opleidingsvorm waar de leerling een attest voor heeft. Het huidige vervoersysteem heeft echter geen optimaal regelgevend kader. Het systeem zorgt niet voor kwalitatief vervoer van en naar school voor leerlingen die hier nood aan hebben. De huidige organisatie stuit bovendien op heel wat aspecten die vandaag en in de toekomst een impact zullen hebben op de gemiddelde busritduur. De Vlaamse Regering keurde op 17 juli 2015 de bisconceptnota ‘Leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs’ goed. Deze nota formuleert een voorstel tot uitwerking van een nieuw concept leerlingenvervoer, gebaseerd op de volgende principes:
De Vlaamse regering besliste op 25 januari 2019 om het pilootproject leerlingenvervoer verder te zetten en hier een grootstedelijk pilootgebied (Gent of Antwerpen) aan toe te voegen. Op 26 februari 2019 gaf het Vast Bureau van de Onderwijsraad in Antwerpen positief advies om aan het pilootproject deel te nemen. Op 15 maart 2019 (jaarnummer 2263) gaf het college ook een positief advies omtrent de deelname aan dit pilootproject. Op 20 maart 2019 gaf Antwerpen samen met alle betrokken partners (onderwijsnetten, scholen en schoolbesturen uit de hele vervoerregio Antwerpen) haar engagement tot deelname aan het pilootproject. Op 2 mei 2019 ontving de stad Antwerpen het nieuws dat Antwerpen geselecteerd werd voor het pilootproject mits de projectregio aangepast zou worden (regio en aantal scholen verkleinen) en dat regio Gent betrokken diende te worden.
In overleg met alle scholen van het buitengewoon onderwijs in vervoersregio Antwerpen en Lokaal Overlegplatform Antwerpen (LOP) werd op 18 juni 2019 door het Vast Bureau van de Onderwijsraad beslist de projectregio in de eerste fase te beperken tot alle scholen van het buitengewoon onderwijs van Antwerpen, Brasschaat, Schoten en Schilde. Op 23 augustus 2019 aanvaardde de stad Antwerpen, bedrijfseenheid Cultuur, Sport, Jeugd en Onderwijs de opdracht om te werken aan de uitvoering van de bisconceptnota 'Leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs'. Het college keurde de overeenkomst van de deelname pilootproject leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs goed op 23 augustus 2019 (jaarnummer 6830). Het pilootproject is officieel van start gegaan op 1 september 2019 in regio Antwerpen.
Op 24 november 2020 keurde de gemeenteraad aanpassing 2 van het meerjarenplan 2020-2025 goed (jaarnummer 638).
Het pilootproject leerlingenvervoer wordt uitgewerkt in samenwerking met alle betrokken partners van het netwerk. De missie van het project is:
"Samen ervoor zorgen dat elke leerling met specifieke onderwijsbehoeften binnen een zo beperkt mogelijke tijd, rekening houdend met de mogelijkheden en context, veilig en comfortabel van en naar school geraakt zodat leer- en ontwikkelingskansen stijgen."
Op 29 januari 2021 keurde de Antwerpse stuurgroep van het pilootproject het 'meersporenmodel' voor inzet op alternatieve vervoersmogelijkheden goed. Er wordt ingezet op de volgende sporen:
Op 19 maart 2021 (jaarnummer 2289) keurde het college de gunning goed voor het toekennen van een opdracht voor leerlingenvervoer voor kinderen van het buitengewoon onderwijs, op basis van bestek GAC_2021_01644, aan Taxi Hendriks Antwerpen nv. Op 19 maart 2021 (jaarnummer 2290) keurde het college de gunning goed voor de opdracht voor een begeleidingstraject van een school voor fiets- en wandelpools op basis van bestek GAC_2021_01589, aan Mobiel 21 vzw.
Tussen 19 april en 30 juni 2021 worden de volgende acties geconcretiseerd:
Later dit voorjaar starten ook nog enkele scholen met het begeleidingstraject door Mobiel 21 vzw voor het opstarten van fiets- en/of wandelpools.
De aanwendingsvoorwaarden voor de ondersteuning zullen door het college worden opgenomen in een afsprakennota, die aan de betrokken ontvanger ter ondertekening wordt voorgelegd. Deze afsprakennota bevat bepalingen over onder meer: het bedrag van de ondersteuning en de aanwendingsmodaliteiten ervan, en de inhoud, uitvoering en verantwoording van het project dat door de ontvanger zal worden uitgevoerd.
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen.
Het Kaderbesluit Basisprincipes Ondersteuningsbeleid zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 26 oktober 2020 (jaarnummer 595).
De gemeenteraad keurt de nominatieve toekenning van een ondersteuning van 1.735,09 EUR voor KOCA (ondernemingsnummer 0410.006.132) voor het project "Alternatieve vormen van vervoer: minibussen" goed.
Er zijn voldoende middelen voor de uitbetaling van het ondersteuningsreglement voorhanden. Voor dit ondersteuningsreglement is jaarlijks een budget voorzien van 1.211.833,33 EUR.
budgetplaats: 5117000000
budgetpositie: 6496800
functiegebied: 2LWS020202A00000
subsidie: SUB_NR
fonds: INTERN
begrotingsprogramma: 2SA060879
budgetperiode: 2100 tot en met 2500
Artikel 41, tweede lid, 23° van het Decreet over het lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het vaststellen van subsidiereglementen.
Sinds schooljaar 2016-2017 krijgen Antwerpse basisscholen de kans om een ondersteuning binnenschoolse opvang aan te vragen. De gemeenteraad keurde 17 februari 2020 (jaarnummer 117) enkele belangrijke wijzigingen goed aan het subsidiereglement 'Subsidie binnenschoolse opvang voor basisonderwijs: randvoorwaarden voor kwaliteitsvolle opvang - Wijzigingen'. Enkele belangrijke wijzigingen waren de wijziging van de aanvraagperiode, zodat scholen voor aanvang van het schooljaar het toegekende budget kennen en de mogelijkheid voor scholen buitengewoon secundair onderwijs om de subsidie aan te vragen.
De gemeenteraad keurde op 24 november 2020 (jaarnummer 638) de tweede aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 goed.
Scholen die aan de voorwaarden van het ondersteuningsreglement voldoen, konden volgens de vorige versie van het reglement, het gedeelte voor ondersteuning impulsen voor kwaliteitsvolle opvang aanvragen tussen 1 mei en 15 juli voor het daaropvolgende schooljaar. Om scholen de kans te geven om ook tijdens het lopende schooljaar kwaliteitsvolle activiteiten op te starten, is geopteerd om scholen de mogelijkheid te geven om ook gedurende het lopende schooljaar hiervoor een aanvraag te doen. De ondersteuning impulsen voor kwaliteitsvolle opvang kan aangevraagd worden vanaf 1 mei van het voorgaande schooljaar tot 30 april van het lopende schooljaar. De totaal toegekende impulssubsidie kan nooit meer dan 750,00 euro bedragen.
Scholen die nieuw opstarten kunnen bij hun aanvraag niet het leerlingenaantal van 1 februari van het voorgaande schooljaar doorgeven. Om het variabel bedrag op basis van het leerlingenaantal te kunnen berekenen, geven zij het leerlingenaantal van de eerste schooldag van oktober door en dit voor 15 oktober.
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen.
Het Kaderbesluit Basisprincipes Ondersteuningsbeleid zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 26 oktober 2020 (jaarnummer 595).
De gemeenteraad keurt de wijzigingen van het 'ondersteuningsreglement binnenschoolse opvang: randvoorwaarden voor kwaliteitsvolle opvang' goed.
De gemeenteraad neemt kennis van de gecoördineerde versie van het 'ondersteuningsreglement binnenschoolse opvang: randvoorwaarden voor kwaliteitsvolle opvang'.
Het Budget, 18.400,00 EUR zal via ika light overgedragen worden van : SUB_NR/INTERN/2100/5115400000/6141/2BRS050102A00000/2SA070741 naar SUB_NR/INTERN/2100/5115400000/6496800/2BRS050102A00000/2SA070741
Artikel 41, tweede lid 23° van het decreet over het lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het toekennen van nominatieve toelagen.
De gemeenteraad keurde in de zitting van 24 november 2020 (jaarnummer 638) de tweede aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 goed.
Sportpret vzw organiseert sinds 2015 verschillende sportpretdagen in Antwerpen. Deze werden individueel vergoed. In de loop der jaren werden de sportpretdagen een succes met 44 georganiseerde sportpretdagen in 2020 (zelfs met afgelastingen in paasvakantie wegens corona). Met het district Antwerpen werd reeds een eerste afsprakennota afgesloten (2020_DCAN_00559) voor de organisatie van en toeleiding naar 50 sportpretdagen met ondersteuning van een halftijdse medewerker. Deze afsprakennota werd goedgekeurd door het districtscollege op 12 oktober 2020.
Met deze nominatieve toelage van 18.400,00 EUR kan de vereniging nog 40 extra sportpretdagen organiseren volgens de afsprakennota. In totaal zal Sportpret vzw 90 sportpretdagen organiseren.
De stad Antwerpen wil sportparticipatie verhogen. Deze vereniging, Sportpret vzw, organiseert gratis sportpretdagen voor kinderen in kansarmoede, en draagt op die wijze bij aan deze doelstelling en ontvangt daarom een ondersteuning. De ondersteuning wordt toegekend onder de voorwaarden opgenomen in de afsprakennota, die aan het college zal voorgelegd worden. Deze bevat bepalingen over de inhoud, de uitvoering, de verantwoording en de financiën van het project.
De gemeenteraad keurt het nominatief maken van de ondersteuning aan volgende organisator voor het project Sportpretdagen goed:
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres |
Sportpret vzw Smissestraat 60, 2980 Zoersel Ondernemingsnummer: BE 0646.825.197 IBAN BE57 7440 6599 3335 | 18.400,00 EUR | budgetplaats: 5115400000 budgetpositie: 6496800 functiegebied: 2BRS050102A00000 subsidie: SUB_NR fonds: INTERN begrotingsprogramma: 2SA070741 budgetperiode: 2100 |
Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen en het Kaderbesluit Basisprincipes Ondersteuningsbeleid zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 26 oktober 2020 (jaarnummer 595).
De gemeenteraad keurt een nominatieve ondersteuning van 18.400,00 EUR goed aan vzw Sportpret met ondernemingsnummer BE 0646.825.197 voor de ondersteuning van het project Sportpretdagen.
Er wordt beroep gedaan op een investeringssubsidie van de Vlaamse overheid.
Artikel 41, tweede lid, 10° van het Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur stelt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het vaststellen van de plaatsingsprocedure en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten.
Het bouwen van een nieuw onthaal en belevingscentrum voor het museum Rubenshuis, Wapper 9-11 te 2000 Antwerpen, kadert in een totaalvisie op de Rubenssite. Tot die site behoort het Rubenshuis met tuin, maar ook het Kolveniershof met koer en het Rubenianum, waar de kantoren gevestigd zijn.
Via de procedure van Open Oproep door de Vlaamse Bouwmeester zijn Robbrecht en Daem architecten op 1 september 2017 (jaarnummer 7657) aangesteld als ontwerper van een studieopdracht voor de realisatie van het onthaal en Rubens’ belevingscentrum binnen een door de architecten ontwikkelde en nog verder te ontwikkelen visie voor de Rubenssite.
Het college keurde op 17 april 2020 (jaarnummer 03490) het voorontwerp goed voor de realisatie van een nieuw onthaal en Rubens’ belevingscentrum, bibliotheek en kantoren voor museum Rubenshuis en Rubenianum.
Het nieuwbouwproject, gesitueerd aan Hopland 13, bestaat uit 2 ondergrondse lagen en 6 bovengrondse lagen en omvat de bouw van:
Om de opdracht 'Nieuw onthaal, Rubens' belevingscentrum, bibliotheek en kantoren' uit te voeren, zal de mededingingsprocedure met onderhandeling GAC_2021_01653 in de markt geplaatst worden.
De kandidaat toont aan de hand van een lijst van minimaal 2 referenties met betrekking tot werken die gedurende de afgelopen periode van maximaal 8 jaar werden verricht, aan dat hij voldoende bekwaam is in de uitvoering van architectonisch beton. Het onderdeel ‘architectonisch beton’ vertegenwoordigt in iedere voorgelegde referentie minimaal een oppervlakte van 250m2.
De kandidaat toont aan de hand van minimaal 1 referentie met betrekking tot (een) opdracht(en) die gedurende de afgelopen periode van maximaal 5 jaar werden verricht, aan dat hij voldoende bekwaam is in de uitvoering van een groot lot vast meubilair. Het onderdeel ‘vast meubilair’ vertegenwoordigt in de voorgelegde referentie(s) minimaal een waarde van 200.000 euro (excl. btw).
De kandidaat moet beschikken over een erkenning in categorie D, klasse 8.
In toepassing van artikel 38, §1, eerste lid, 1°, c) van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, zal deze opdracht gegund worden bij mededingingsprocedure met onderhandeling omdat de opdracht niet kan worden gegund zonder voorafgaande onderhandelingen wegens specifieke omstandigheden die verband houden met de aard, de complexiteit of de juridische en financiële voorwaarden of wegens de daaraan verbonden risico’s.
Overeenkomstig en binnen de grenzen van artikel 71 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten legt de aanbestedende overheid aan de kandidaten of inschrijvers selectiecriteria op als voorwaarde voor deelname.
De gemeenteraad keurt de selectieleidraad GAC_2021_01653 voor 'Nieuw onthaal en Rubens' belevingscentrum, bibliotheek en kantoren' goed en keurt eveneens goed dat hiervoor een mededingingsprocedure met onderhandeling wordt uitgeschreven.
De gemeenteraad beslist beroep te doen op een investeringssubsidie van de Vlaamse overheid.
De financieel directeur verleent zijn visum en regelt de financiële aspecten als volgt:
Omschrijving |
Bedrag |
Boekingsadres |
Bestelbon |
Nieuw onthaal, Rubens' belevingscentrum, bibliotheek en kantoren (uitgaven bouwwerken) |
|
budgetplaats:5322000000 |
bij gunning |
Nieuw onthaal, Rubens' belevingscentrum, bibliotheek en kantoren (uitgaven onderhoud) | budgetplaats:5321500000 budgetpositie:6103 functiegebied:2SBS070101A00000 subsidie:SUB_NR fonds: INTERN begrotingsprogramma: 2SA080119 budgetperiode:2400,2500,2600, mits goedkeuring van de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan door college en gemeenteraad | bij gunning |
De financieel directeur regelt de financiële aspecten als volgt:
Omschrijving |
Bedrag |
Boekingsadres |
Bestelbon |
Nieuw onthaal, Rubens' belevingscentrum, bibliotheek en kantoren |
|
budgetplaats:5112000000 |
|
De stad Antwerpen neemt een groot aantal bijkomende maatregelen om zelfstandigen, ondernemingen en verenigingen in de sectoren detailhandel en horeca, waaronder het aanbieden van coachingsessies, met deze sessies wil de stad Antwerpen zich inzetten om de lokale ondernemers te faciliteren met kennis, informatie en een netwerk.
Niet enkel de ondernemers binnen detailhandel en horeca zijn zwaar getroffen onder deze crisis, ook de Antwerpse touraanbieders hebben zwaar geleden. Omwille van de sluiting van de horeca en het verbod op funshoppen zien zij ook hun inkomsten dalen. Ondernemers binnen detailhandel en horeca werken vaak samen met de Antwerpse touraanbieders om een breed toeristisch product aan te bieden.
Er is afgelopen jaar een sterke nood gebleken vanuit de Antwerpse touraanbieders om zichzelf te willen professionaliseren. In oktober 2020 werd ATA (Antwerpse Tours Associatie) opgericht, hun doel is om de verenigingen en bedrijven die bezoekers van de stad Antwerpen rondleiden te verenigen en te vertegenwoordigen. Rondleiden zien ze in de brede zin van het woord: of het nu te voet, met de fiets, de boot, … is, met de focus op cultuur, sport of entertainment, … het zijn allen manieren om te genieten van de stad Antwerpen. De originaliteit en diversiteit van het aanbod vormen hierbij een grote troef. Ze vertegenwoordigen iedere aanbieder, ongeacht de grootte of rechtsvorm, die deze activiteiten rechtstreeks aanbiedt aan de klant.
Visit Antwerpen wenst ook gebruik te maken van het toelagereglement 'coaching ondernemers detailhandel en horeca' om de lokale Antwerpse touraanbieders de kans te geven om aan deze coachingsessies deel te nemen. Het betreft immers Antwerpse ondernemers die gelet op de impact van de coronacrisis op hun dienstverlening, nood hebben aan elke vorm van ondersteuning die de overheid kan bieden.
De afwijking van het reglement zal van start gaan op 1 mei 2021 en eindigt op 31 december 2021.
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen en het algemeen reglement op de toelagen (gemeenteraadsbesluit van 18 december 2006, jaarnummer 2730) zijn van toepassing.
Op 17 december 2018 (jaarnummer 678) keurde de gemeenteraad het toelagereglement coaching starters detailhandel en horeca, goed.
Op 23 september 2019 (jaarnummer 525) keurde de gemeenteraad het reglement voor het verkrijgen van een toelage onder de vorm van een coaching in de detailhandels- en horecasector goed.
Op 27 april 2020 (jaarnummer 277) keurde de gemeenteraad de bijkomende steunmaatregelen voor ondernemers in detailhandel en horeca goed.
Op 24 november 2020 (jaarnummer 638) keurde de gemeenteraad het Meerjarenplan Opmaak 2020-2025, Aanpassing 2 goed.
Op 14 december 2020 (jaarnummer 712) keurde de gemeenteraad de verlenging uitbreiding toelagereglement goed.
De kosten voor 2021 worden verrekend op de budgetten van dienst Ondernemen en Stadsmarketing/ Visit Antwerpen/ Bestemmingsontwikkeling.
Voor 2021 worden de uitgaven geraamd op:
De nodige budgetten zijn voorzien op boekingsadres 2LWS010102A00000/ 5318000000/ 6141/ 2100 en zal via raamcontracten lopen.
De gemeenteraad staat de afwijking op het toelagereglement starterscoaching toe om Antwerpse touraanbieders ook in aanmerking te laten komen voor de toepassing van dit reglement.
Hiertoe wordt een onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking uitgeschreven met referentie PZA/2021/404.
1 | Een lijst van de voornaamste leveringen die gedurende de laatste drie jaar werden verricht, met vermelding van het bedrag, de datum en de publiek- of privaatrechtelijke instanties waarvoor zij bestemd waren. |
2 | Een omschrijving van het gedeelte van de opdracht dat de ondernemer eventueel in onderaanneming wil geven. |
3 | Monsters, beschrijvingen en foto's, waarvan de echtheid wordt aangetoond op verzoek van de aanbestedende overheid. |
4 | Certificaten die door officieel erkende instituten of diensten voor kwaliteitscontrole zijn opgesteld, waarin de overeenstemming van goed geïdentificeerde producten wordt bevestigd door middel van referenties naar technische specificaties of normen. |
5 | Het bewijs van de inschrijving van de kandidaat of inschrijver in het beroeps- of handelsregister overeenkomstig de wettelijke bepalingen van het land waar ze gevestigd is. Het bewijs wordt geleverd door een attest, of, bij ontstentenis, door een verklaring onder eed. |
De gemeenteraad keurt goed dat een raamovereenkomst wordt gesloten voor het leveren van een mobiele weeginstallatie met toebehoren en een onderhoudscontract voor Politiezone Antwerpen voor een periode van 48 maanden voor de aankoop en 96 maanden voor het onderhoudscontract en dat hiervoor een onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking wordt uitgeschreven met referentie PZA/2021/404.
De gemeenteraad keurt goed dat de gunning door het college mag geschieden.
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
Aankoop van een mobiele weeginstallatie. | budgetplaats: 60062 budgetpositie: 33000_74451 functiegebied: TDLP1SVG080101 subsidie: SUB_NR fonds: LPA begrotingsprogramma: NR budgetperiode: 2100 - 2200 - 2300 - 2400 - 2500 Voor de dienstjaren 2022 tot en met 2025 zal voldoende krediet voorzien worden onder voorbehoud van goedkeuring van de politiebegroting door college, gemeenteraad en hogere overheid. | Nog niet van toepassing | |
Onderhoudscontract voor de mobiele weeginstallatie. | budgetplaats: 60062 budgetpositie: 33000_12406_01 functiegebied: TDLP1SVG080101 subsidie: SUB_NR fonds: LPA begrotingsprogramma: NR budgetperiode: 2100 - 2200 - 2300 - 2400 - 2500 - 2600 - 2700 - 2800 - 2900 - 3000 - 3100 Voor de dienstjaren 2022 tot en met 2031 zal voldoende krediet voorzien worden onder voorbehoud van goedkeuring van de politiebegroting door college, gemeenteraad en hogere overheid. | Nog niet van toepassing |
Astrid nv gunde de opdracht CD-MP-60 - Leveren van eindapparatuur - aan de firma Abiom Communication Systems bvba, Oostjachtpark 18, 9100 Sint-Niklaas, met ondernemingsnummer 0897.979.280.
Astrid nv treedt voor deze opdracht op als opdrachtencentrale voor onder meer de lokale en provinciale besturen die gesitueerd zijn in het Vlaams Gewest. De overeenkomst loopt van 6 juli 2018 tot en met 6 juli 2022.
De bepalingen van de opdrachtdocumenten CD-MP-60 (technische omschrijving, contractuele bepalingen, …) en de daarvoor gegunde offerte van de firma Abiom Communication Systems bvba voldoen aan de noden en wensen van Politiezone Antwerpen.
Politiezone Antwerpen heeft nood aan operationele motorhelmen met communicatie ter vervanging van beschadigde motorhelmen alsook voor nieuwe medewerkers te voorzien van een motorhelm en zo te kunnen voldoen aan de behoefte van de gebruikers.
Voor de aankoop van operationele motorhelmen met communicatie wenst Politiezone Antwerpen gebruik te maken van het raamcontract CD-MP-00-60 perceel 3 met de firma Abiom Communication Systems bvba.
De gemeenteraad keurt goed dat Politiezone Antwerpen gebruik maakt van het raamcontract van de firma Abiom Communication Systems bvba met referentie CD-MP-OO-60 perceel 3 en dit gedurende de volledige looptijd van het contract, zijnde tot en met 6 juli 2022.
De gemeenteraad keurt goed dat de vastlegging door het college mag gebeuren.
De totale uitgave wordt geraamd op 20.200,00 EUR (inclusief 21% btw) en kan verrekend worden op de buitengewone politiebegroting 2021. Op budgetpositie 33000_74451 is voldoende krediet beschikbaar.
Het college heeft op 7 september 2018 de aankoop van anonieme motorkledij en helmen voor Politiezone Antwerpen op basis van bestek LPA/2018/319 gegund aan de firma Top Skin Trading b.v., Gageldonkseweg 27, 4815 PD Breda (Nederland) ondernemingsnummer NL007003018B01 (jaarnummer 7919).
De dienst Aankoop van Politiezone Antwerpen vraagt het geraamde bedrag van 20.200,00 EUR (inclusief 21% btw) voor 2021 vast te leggen, om de facturen voor de vervanging van anonieme motorhelmen en de aankoop van anonieme motorhelmen voor nieuwe medewerkers voor de dienst Verkeerstoezicht en de dienst Arrestatie Eenheid (AE) aan de firma Top Skin Trading b.v., Gageldonkseweg 27, 4815 PD Breda (Nederland) ondernemingsnummer NL007003018B01, te kunnen betalen.
De wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, inzonderheid artikel 33, titel V welk bepaalt dat de Nieuwe Gemeentewet van toepassing is op het beheer van de goederen en inkomsten van de lokale politie (Belgisch Staatsblad van 5 januari 1999).
De gemeenteraad keurt goed dat het bedrag van 20.200,00 EUR (inclusief 21% btw) voor de aankoop van anonieme motorhelmen voor de dienst Verkeerstoezicht en AE wordt vastgelegd op de firma Top Skin Trading b.v., Gageldonkseweg 27, 4815 PD Breda (Nederland).
De bijzondere rekenplichtige van de politiezone Antwerpen regelt de financiële aspecten als volgt:
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Vastlegging |
Vastlegging krediet 2021 voor aankoop van anonieme motorhelmen voor de dienst Verkeerstoezicht Top Skin Trading b.v., Gageldonkseweg 27, 4815 PD Breda (Nederland) ondernemingsnummer NL007003018B01 |
15.200,00 EUR (inclusief 21% btw) | budgetplaats: 60062 budgetpositie: 33000_74451 functiegebied: TDLP1SVG080101 subsidie: SUB_NR fonds: LPA begrotingsprogramma: NR budgetperiode: 2100 |
400425 |
Vastlegging krediet 2021 voor aankoop van anonieme motorhelmen voor de dienst AE Top Skin Trading b.v., Gageldonkseweg 27, 4815 PD Breda (Nederland) ondernemingsnummer NL007003018B01 | 5.000,00 EUR (inclusief 21% btw)
| budgetplaats: 60051 budgetpositie: 33000_74451 functiegebied: TDLP1SVG080101 subsidie: SUB_NR fonds: LPA begrotingsprogramma: NR budgetperiode: 2100 | 400426 |
De totale uitgave voor de aankoop van de motorkledij kan verrekend worden op de gewone politiebegroting. Op budgetpositie 33000_12405 is voor het dienstjaar 2021 voldoende krediet beschikbaar. Voor de dienstjaren 2022 tot en met 2025 zal voldoende krediet worden voorzien onder voorbehoud van goedkeuring van de politiebegroting door college, gemeenteraad en hogere overheid
De totale uitgave voor de aankoop van de helmen kan verrekend worden op de buitengewone politiebegroting. Op budgetpositie 33000_74451 is voor het dienstjaar 2021 voldoende krediet beschikbaar. Voor de dienstjaren 2022 tot en met 2025 zal voldoende krediet worden voorzien onder voorbehoud van goedkeuring van de politiebegroting door college, gemeenteraad en hogere overheid.
Op grond van artikel 8 van het Algemeen Reglement op de boekhouding van de politiezone (ARPC) is elke aankoop op de buitengewone begroting bevoegdheid van de gemeenteraad. De gemeenteraad keurt de aankoopprocedure goed en kan de gunning delegeren aan het college.
De raamovereenkomst met referentie LPA/2016/251 voor de aankoop van motorkledij voor de dienst Verkeerstoezicht van Politiezone Antwerpen loopt af op 2 september 2021.
De raamovereenkomst met referentie LPA/2018/319 voor de aankoop van anonieme motorkledij en helmen voor de dienst Verkeerstoezicht en de dienst Arrestatie Eenheid (AE) van Politiezone Antwerpen loopt af op 25 december 2022.
Politiezone Antwerpen wenst een nieuwe raamovereenkomst te sluiten voor de aankoop van zowel operationele als anonieme motorkledij en helmen voor een periode van 48 maanden.
De opdracht wordt opgedeeld in tien percelen:
Politiezone Antwerpen zal overeenkomstig artikel 2 van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten voor prestaties die het voorwerp van deze opdracht uitmaken tevens kunnen optreden als aankoopcentrale voor de lokale politiezones en de federale politie.
Hiertoe wordt een mededingingsprocedure met onderhandeling uitgeschreven met Europese bekendmaking met referentie PZA/2021/402.
De mededingingsprocedure met onderhandeling is een tweefasige procedure. In de eerste fase wordt de oproep tot mededinging gepubliceerd. Kandidaat-inschrijvers kunnen een aanvraag tot deelneming indienen.
De kandidaat-inschrijvers zullen beoordeeld worden als volgt:
De juridische situatie van de kandidaat-inschrijver zal beoordeeld worden volgens volgende criteria (uitsluitingscriteria):
De economische en financiële draagkracht van de kandidaat-inschrijver zal beoordeeld worden volgens volgend criterium (selectiecriterium):
Het bewijs van een verzekering tegen beroepsrisico's.
De technische bekwaamheid van de inschrijver zal beoordeeld worden volgens volgende criteria (selectiecriteria):
Nr. |
Selectiecriteria |
Minimumvereisten |
1 |
Een referentielijst van soortgelijke opdrachten gedurende de afgelopen drie jaar met vermelding van bedrag, datum en voor welke publiek- of privaatrechtelijke instanties deze opdrachten uitgevoerd werden. |
Minimaal 3 referenties per perceel van soortgelijke opdrachten waarop inschrijver wil intekenen. |
2 |
Een omschrijving van het gedeelte van de opdracht dat de ondernemer eventueel in onderaanneming wil geven. |
Duidelijke vermelding van de opdracht voor onderaanneming, welke onderaannemer (naam, adres, andere gegevens), verbintenis van deze onderaannemer voor deze opdracht en de bewijzen voor regelmatigheidsonderzoek voor deze onderaannemer. |
4 |
Het bewijs van de inschrijving van de kandidaat of inschrijver in het beroeps- of handelsregister overeenkomstig de wettelijke bepalingen van het land waar ze gevestigd is. Het bewijs wordt geleverd door een attest, of, bij ontstentenis, door een verklaring onder eed. |
Gevraagd document. |
Deze selectiecriteria gelden voor alle percelen.
Er is geen beperking van de kandidaten.
In de tweede fase zal het bestek bezorgd worden aan de geselecteerde kandidaten.
De offertes worden beoordeeld volgens volgende gunningscriteria (voor alle percelen):
Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten.
Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten en latere wijzigingen.
Koninklijk Besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Koninklijk Besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
De gemeenteraad keurt goed dat een raamovereenkomst wordt gesloten voor de aankoop van zowel operationele als anonieme motorkledij en helmen voor de diensten Verkeerstoezicht en AE voor een periode van 48 maanden en dat hiervoor een mededingingsprocedure met onderhandeling met Europese bekendmaking wordt uitgeschreven met referentie PZA/2021/402.
De gemeenteraad keurt goed dat de gunning door het college mag geschieden.
De bijzondere rekenplichtige van de politiezone Antwerpen regelt de financiële aspecten als volgt:
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
Aankoop van motorhelmen. |
budgetplaats: 60051-60062 |
nog niet van toepassing | |
Aankoop van motorhelmen. | budgetplaats: 60051-60062 Voor de dienstjaren 2022 tot en met 2025 zal voldoende krediet voorzien worden onder voorbehoud van de goedkeuring van de politiebegroting door college, gemeenteraad en hogere overheid. | nog niet van toepassing | |
Aankoop van motorkledij. |
budgetplaats: 60051-60062 |
nog niet van toepassing | |
Aankoop van motorkledij. | budgetplaats: 60051-60062 Voor de dienstjaren 2022 tot en met 2025 zal voldoende krediet voorzien worden onder voorbehoud van de goedkeuring van de politiebegroting door college, gemeenteraad en hogere overheid. | nog niet van toepassing |
Op 21 oktober 2019 (jaarnummer 602) en op 31 januari 2020 (jaarnummer 121) keurde de gemeenteraad de meerjarenplannen 2020-2025 en budgetten 2021 van de eredienstbesturen goed.
Op 26 oktober 2020 (jaarnummer 614) keurde de gemeenteraad de budgetwijzigingen 2020 van de erediensten goed.
Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van erkende erediensten (decreet erediensten) stelt dat de eredienstbesturen jaarlijks de rekening van het vorige boekjaar moeten opmaken. Een boekjaar loopt van 1 januari tot en met 31 december.
De jaarrekeningen van de erkende eredienstbesturen van de rooms-katholieke, protestants-evangelische, Anglicaanse en Israëlitische geloofsgemeenschappen zijn onderworpen aan een advies van de gemeenteraad en aan de goedkeuring van de provinciegouverneur.
De eredienstbesturen zijn decretaal verplicht de jaarrekening van het voorgaande boekjaar vóór 1 maart binnen te brengen bij het centraal kerkbestuur (CKB) waaronder ze ressorteren (artikel 54 van het decreet erediensten). De centrale kerkbesturen bezorgen de gebundelde rekeningen van hun eredienstbesturen vóór 1 mei aan het stadsbestuur. Als het eredienstbestuur niet onder een CKB ressorteert, moet het bestuur zelf de jaarrekening aan de stad Antwerpen overhandigen (artikel 55 van het decreet erediensten).
De resultaten van de jaarrekeningen hebben een invloed op tussenkomst van de stad in de exploitatie- en investeringkosten van de eredienst (artikel 52/1§1 van het eredienstendecreet).
Na het overhandigen van de jaarrekeningen heeft de gemeenteraad een termijn van 50 dagen om haar advies naar het Agentschap Binnenlands Bestuur te sturen. Binnen tweehonderd dagen na ontvangst van de jaarrekeningen spreekt de provinciegouverneur zich uit over de goedkeuring van de rekening en stelt hij de bedragen vast (artikel 55 van het decreet erediensten).
Op 9 maart 2021 ontving het stadsbestuur de jaarrekening van de eredienstbesturen (overzicht in bijlage 5).
Een gunstig advies wordt voorgesteld indien de jaarrekening voldoet aan de vier volgende criteria:
De ingediende jaarrekeningen zijn hieronder ingedeeld in drie categorieën:
De eredienstbesturen waarvan geen jaarrekening werd ontvangen binnen de door de wetgeving vooropgestelde termijnen, worden in overleg met het eredienstbestuur verdaagd naar een nader te bepalen indiening of wordt een ongunstig advies verleend.
Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende eredienstbesturen.
De gemeenteraad beslist om aan de provinciegouverneur een gunstig advies zonder opmerkingen uit te brengen over de jaarrekening 2020 van de eredienstbesturen vermeld in bijlage: 'bijlage 1 jaarrekeningen 2020'.
De gemeenteraad beslist om aan de provinciegouverneur een gunstig advies met opmerkingen uit te brengen over de jaarrekening 2020 van de eredienstbesturen vermeld in bijlage: 'bijlage 2 jaarrekeningen 2020'.
De gemeenteraad beslist om aan de provinciegouverneur een ongunstig advies uit te brengen over de jaarrekening 2020 van de eredienstbesturen vermeld in bijlage: 'bijlage 3 jaarrekeningen 2020'.
De gemeenteraad beslist om de adviezen aan de provinciegouverneur voor de jaarrekeningen 2020 die niet werden ontvangen naar een latere zittingsdatum uit te stellen. De eredienstbesturen waarvoor dit geldt staan vermeld in bijlage: 'bijlage 4 jaarrekeningen 2020'.
Artikel 41 tweede lid 23° van het Decreet over het lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het vaststellen van subsidiereglementen.
Op 25 september 2017 (jaarnummer 00535) keurde de gemeenteraad de wijziging van het toelagereglement 'Marktplaats voor mobiliteit' spoor 2, goed.
Op 28 juni 2019 (jaarnummer 05482) keurde het college de MaaS-projectoproep, individuele mijlpalen, toegekende prestaties en financiële ondersteuning van de geselecteerde projecten goed.
Op 15 november 2019 (jaarnummer 09441) keurde het college de derde projectoproep 2019, individuele mijlpalen, toegekende prestaties en financiële ondersteuning van de geselecteerde projecten, goed.
Op 24 april 2020 (jaarnummer 03725) keurde het college de MaaS-projectoproep, verschuiving mijlpalen, goed.
Met dit besluit wordt goedkeuring gevraagd voor een afwijking van het toelagereglement, "Marktplaats voor mobiliteit" - spoor 2, goedgekeurd in gemeenteraadszitting op 20 september 2017, jaarnummer 00535. Deze vraag tot afwijking heeft betrekking op de geselecteerde projecten van projectoproep-MaaS (jaarnummer 05482) en de derde algemene projectoproep-2019 (jaarnummer 09441).
De mobiliteitsaanbieder heeft in het projectvoorstel zelf moeten aangeven of hij een voorschot van maximaal 25% wenst. Het overige bedrag wordt uitbetaald indien de prestaties zijn geleverd. Dit bedrag wordt verspreid over vaste mijlpalen, namelijk 6 maanden, 1 jaar en 1,5 jaar. De samenwerking met Slim naar Antwerpen startte in 2019, de eindevaluatie voor beide projectoproepen is momenteel voorzien op respectievelijk 1 mei 2021 en 15 mei 2021.
Naar aanleiding van de COVID-19-crisis wordt aan de gemeenteraad goedkeuring gevraagd voor een afwijking van het toelagereglement waardoor de maximale doorlooptijd van de projecten kan verlengd worden met maximaal 18 maanden. Het bedrag voor uitbetaling wordt gespreid, zoals initieel voorzien, over 6-maandelijkse mijlpalen en in overeenstemming met de geleverde prestaties.
Hierdoor krijgen projecten die bij eindevaluatie in mei 2021 het vooropgestelde resultaat niet halen, ten gevolge van de COVID-19-maatregelen, de kans hun project op vaste mijlpalen van telkens 6 maanden te verlengen, dit maximaal voor drie bijkomende mijlpalen met einddatum uiterlijk op 1 november 2022 voor projectoproep-MaaS en 15 november 2022 voor de algemene projectoproep 2019.
Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen en gemeenteraadsbesluit van 18 december 2006 (jaarnummer 2730) dat het reglement op de toelagen vastlegt.
De gemeenteraad keurt goed dat in afwijking van het toelagereglement "Marktplaats voor mobiliteit" de doorlooptijd van de projecten van projectoproep-MaaS en de derde algemene projectoproep-2019 met maximaal 18 maanden te verlengen.
Voor de projectoproep-MaaS wordt een eerste bijkomende halfjaarlijkse mijlpaal voorzien op 1 november 2021, een volgende mijlpaal op 1 mei 2022 en eindevaluatie op 1 november 2022.
Voor de de derde algemene projectoproep-2019 wordt een eerste bijkomende halfjaarlijkse mijlpaal voorzien op 15 november 2021, een volgende mijlpaal op 15 mei 2022 en eindevaluatie op 15 november 2022.
Al meerdere dagen hangt er een 'petroleum-geur' over Antwerpen. We horen klachten uit Antwerpen Centrum, Borgerhout, Berchem, Linkeroever, en verderop. VRT meldt dat er op 3 meetposten in het noordelijk deel van de haven teveel benzeen werd gemeten. Benzeen is niet onschuldig, het is kankerverwekkend vanaf bepaalde concentraties.
Vragen:
- wat weten we ondertussen over de bron van de verhoogde metingen van benzeen in de haven? En zo ja, is er een oplossing uitgewerkt?
- is er een verband met de geurhinder en de verhoogde metingen?
- worden er extra preventieve maatregelen genomen?
Volgende mondelinge vragen wordt tezamen besproken:
Raadsleden Mertens en Saidi Mazarou stellen hun mondelinge vragen.
Schepen De Ridder geeft antwoord op de vragen.
Raadslid Mertens en Saidi Mazarou
houden nog een wederwoord.
Het volledige debat is opgenomen en raadpleegbaar via de website van de stad Antwerpen.
Geachte Burgemeester, Schepen
Op zondag werd er voor het eerst een apart geur waargenomen. Nu kan dat wel al eens gebeuren, maar deze keer werd er dinsdag, woensdag, donderdag verder geurhinder waargenomen. Dat is niet normaal. Kijkende naar de chemische activiteit in onze haven, vinden we het gepast om hierover een mondelinge vraag te stellen.
Tot op heden weten we niet wat deze geur veroorzaakt, en blijft ondertussen de geur hangen, even overstelpt door een schietoefening.
Als we niet weten wat deze geur veroorzaakt, hoe weten we dan dat het niet schadelijk is?
Wordt er onderzocht wat de oorzaak is, en in hoeverre wordt er meegewerkt vanuit de industrie om de oorzaak bloot te leggen?
Kan u al dan niet bevestigen of de oorzaak Olieraffinaderij ATPC is?
Hoe wordt er gemonitord om te checken wanneer er gevaarlijke stoffen vrijkomen? Zijn er bijvoorbeeld meetpunten in de haven? Zo wordt er al melding gemaakt van een verhoogde aanwezigheid van benzeen. Kan u dat al dan niet bevestigen?
Hoe wordt er vermeden dat er schadelijke stoffen vrijkomen? Dit is de verantwoordelijkheid van de industrie, maar als autoriteit kunnen er zeker limieten, overeenkomstige penaliteiten en plichten tot rechtzetting aan verbonden worden.
Volgende mondelinge vragen wordt tezamen besproken:
Raadsleden Mertens en Saidi Mazarou stellen hun mondelinge vragen.
Schepen De Ridder geeft antwoord op de vragen.
Raadslid Mertens en Saidi Mazarou houden nog een wederwoord.
Het volledige debat is opgenomen en raadpleegbaar via de website van de stad Antwerpen.
De Antwerpse politie onderzoekt momenteel in hoeverre het mogelijk is om het logo van de LPA te vermarkten.
Kan de burgemeester toelichting geven bij de wettelijkheid en de wenselijkheid bij het verspreiden/verkopen van het LPA logo?
Tijdens de graafwerken op LO in het kader van de Oosterweelverbinden werden hoge concentraties PFOS gevonden. De BBL en Greenpeace trekken aan de alarmbel: "deze gronden mogen absoluut niet zomaar worden afgevoerd", zeggen ze terecht.
Vraag:
wat is de stand van zaken op dit ogenblik?
had u al overleg over deze problematiek?
bent u van plan om de allerstrengste veiligheidsmaatregelen te treffen betreft het transporteren en behandelen van deze vervuilde gronden?
Geachte burgemeester,
De audit die de Stad Antwerpen liet uitvoeren toont aan dat er 350.000 euro aan subsidiegeld verdwenen is.
Wat is uw mening hierop?
Op welke manier werd er gecontroleerd door de stadsdiensten dat de middelen goed besteed werden?
Welke stappen gaan er nu ondernomen worden?
Welke lessen trekt u hier uit?
Hoe gaat u ervoor zorgen dat de jongeren op het Kiel hier niet het voornaamste slachtoffer van gaan worden.
Alvast bedankt.
Volgende interpellaties, mondelinge vragen en voorstel tot motie worden omgevormd tot een actualiteitsdebat.
Iedere fractie komt aan het woord (in volgorde van indienen van de voorstellen) en stelt vragen.
De burgemeester beantwoordt de vragen.
Elke fractie houdt nog een wederwoord.
Het volledige debat is opgenomen en raadpleegbaar via de website van de stad Antwerpen.
Uit de audit bij LGU blijkt dat maar liefst tussen de 300.000 à 400.000€ subsidiegelden te zijn verdwenen, dat zouden voornamelijk investeringsmiddelen zijn. Ook in de werkingssubsidies zouden onregelmatigheden te vinden zijn voor kleinere bedragen. Allemaal middelen die andere organisaties, zeker nu, meer dan nodig hebben.
Ik vraag u dan ook met een bijzondere bezorgdheid:
Volgende interpellaties, mondelinge vragen en voorstel tot motie worden omgevormd tot een actualiteitsdebat.
Iedere fractie komt aan het woord (in volgorde van indienen van de voorstellen) en stelt vragen.
De burgemeester beantwoordt de vragen.
Elke fractie houdt nog een wederwoord.
Het volledige debat is opgenomen en raadpleegbaar via de website van de stad Antwerpen.
Beste burgemeester
Uit de pers vernamen we afgelopen week dat de audit die de Stad Antwerpen liet uitvoeren over LGU afgerond is en aantoont aan dat er toch wel wat malversaties vast te stellen zijn. Zoals besproken op de gemeenteraadscommissie van februari, werkt de stad reeds volop aan een digitaal opvolgsysteem voor subsidies.
Kan u de vaststelling rond LGU verder toelichten? Wat liep er juist mis en hoe pakken we dit aan naar de toekomst?
Het staat vast dat we als stad maar voornamelijk ook de jongeren, actief bij LGU berooid achterblijven. Hoe gaan we hier verder mee om?
Bedankt voor uw antwoorden.
Volgende interpellaties, mondelinge vragen en voorstel tot motie worden omgevormd tot een actualiteitsdebat.
Iedere fractie komt aan het woord (in volgorde van indienen van de voorstellen) en stelt vragen.
De burgemeester beantwoordt de vragen.
Elke fractie houdt nog een wederwoord.
Het volledige debat is opgenomen en raadpleegbaar via de website van de stad Antwerpen.
- Uit de audit blijkt dat de controle op de subsidies voor LGU "eerder oppervlakkig" was en dat "de kritische blik ontbrak". Geldt dit voor alle subsidies die het stadsbestuur de afgelopen jaren heeft uitgekeerd of alleen voor die aan El Kaouakibi/LGU?
- Het gros van de subsidiegelden werd uitgedeeld door toenmalig schepen van Jeugd Nabilla Ait Daoud; ze vallen sinds 2012 onder de bevoegdheid van schepen van Financiën Koen Kennis. U heeft gezegd dat er "in elk dossier politieke verantwoordelijkheid is". Hoe wordt hun politieke verantwoordelijkheid, zowel voor het ter beschikking stellen van de subsidiegelden als voor de controle op de besteding erop, geëvalueerd?
- In uw reactie, mijnheer de burgemeester, geeft u toe dat er "fouten zijn gemaakt". U heeft het over "systeemfouten" en stelt tegelijkertijd dat er "zoveel vertrouwen in Sihame El Kaouakibi werd gesteld", vertrouwen dat volgens u door haar "misbruikt" is. U heeft het over "onvoldoende controle door mensen van de stadsdiensten", als gevolg van "blind vertrouwen" (en u voegt eraan toe dat de stad niet het enige slachtoffer is van dit "blind vertrouwen"). U beweert ook dat er sprake is van "collectieve politieke verantwoordelijkheid". Wat bedoelt u precies met "collectieve politieke verantwoordelijkheid", over welke mensen/politici of instellingen heeft u het dan precies? Vanwaar kwam dat "blind vertrouwen" in Sihame El Kaouakibi en wie had er volgens u allemaal dat "blind vertrouwen" in haar? Wat bedoelt u precies met 'systeemfouten'?
- Wat verstaat u precies onder de "nauwe band" tussen El Kaouakibi en het stadsbestuur waarvan in de audit sprake is. Waaruit blijkt die "nauwe band" precies en wie allemaal had/heeft die "nauwe band" met haar?
- U stelt nu: “We moeten onze eigen mensen meer tegen zichzelf beschermen. Kijk, het is niet abnormaal dat mensen die bijvoorbeeld op onze jeugd- of cultuurdienst werken zich vereenzelvigen met de mensen uit die sector. Dat is zelfs normaal. Alleen moeten we beletten dat ze daardoor minder kritisch worden.” Kan u hier meer toelichting over geven? Wat bedoelt u concreet met 'zich vereenzelvigen' met de mensen uit die sector? Behelst dat ook "nauwe banden" mét (mensen van) LGU? Hoe gaat u concreet "onze eigen mensen tegen zichzelf beschermen"?
- Denkt u dat deze fraude ooit aan het licht was gekomen mochten er geen bestuurders van LGU aan de alarmbel hebben getrokken?
- Hoe verklaart de burgemeester dat tot aan deze audit de stad Antwerpen nog niet eens wist waarvoor Sihame El Kaouakibi de afgelopen jaren niet minder dan 2,1 miljoen euro aan subsidiegeld had gebruikt? (Het gaat met name om 80 facturen, goed voor in totaal 2.100.107 euro, waar de stad geen onderbouwing voor vond.)
- Hoe verklaart u dat de stad nooit heeft ontdekt dat:
> bruikleenovereenkomsten werden vervalst
> 9 facturen (88.502 euro) voor materialen waren die elders zijn terechtgekomen dan in LGU.
> 33 facturen (203.766 euro) geld betreffen dat werd misbruikt.
> 6 facturen (54.230 euro) werden vervalst.
> 3 facturen (21.736 euro) werden dubbel betaald.
> er geen onderbouwing was voor een hele reeks betalingen aan El Kaouakibi (haar privébedrijven) én aan haar familie, Youssef El Kaouakibi en Fatima El Kaouakibi (120.251 euro).
- U stelde dat “Let’s go Urban een overtuigende werking had en algemeen was bejubeld" en voegde eraan toe dat "niets ons deed vermoeden dat ons vertrouwen werd geschaad". Hoe valt dat te rijmen met uw uitspraak dat u nooit onder de indruk was van Sihame El Kaouakibi en haar een "jukebox vol buzzwords" vond? Waaruit bleek precies die "overtuigende werking van LGU"? Wat bedoelt u precies met "algemeen bejubeld" en vindt u dat dit een goede graadmeter is om een organisatie te beoordelen?
- Hoe verklaart u dat u en kennelijk ook niemand anders van het stadsbestuur nooit op de hoogte is geweest van geruchten en gebeurtenissen van de afgelopen jaren die erop wezen dat er mogelijk financiële malversaties waren bij LGU?
- De stad Antwerpen heeft naar verluidt beslag laten leggen op alle vastgoed van Sihame El Kaouakibi om te voorkomen dat ze haar eigendommen verkoopt (El Kaouakibi kocht de voorbije vijf jaar voor bijna 2,5 miljoen euro aan vastgoed). Wat is de stand van zaken hiervan en wat is in dit licht het vooruitzicht om subsidiegelden terug te vorderen?
- Hoe staat het met de 'verdwenen' boekhouding van LGU van in de jaren vóór 2018?
Tot slot graag ook een reactie van het stadsbestuur op de volgende berichten:
- Dat de beruchte keuken er initieel kwam omdat de stad Antwerpen druk uitoefende op Let's Go Urban om alvast (duur) materiaal aan te kopen, waarna de keuken in JJ House belandde in plaats van in het Urban Center). En dat deze operatie politiek werd gedekt door toenmalig schepen van Jeugd Nabilla Ait Daoud (N-VA) en schepen van Financiën Koen Kennis (N-VA).
- De brieven van architect-ingenieur Jacques Spaas, die de bouw van het Urban Center begeleidde, waaruit blijkt dat er zoveel subsidiegeld werd voorzien dat er zaken moesten worden bedacht om snel geld aan te kunnen uitgeven, zoals de beruchte keuken.
- Dat Let's Go Urban een fikse korting kreeg – 300 euro in plaats van 95.000 per jaar – op het gebruik van het Urban Center, het clubhuis van LGU in de voormalige feestzaal aan de Sint-Bernardsesteenweg op het Kiel.
Volgende interpellaties, mondelinge vragen en voorstel tot motie worden omgevormd tot een actualiteitsdebat.
Iedere fractie komt aan het woord (in volgorde van indienen van de voorstellen) en stelt vragen.
De burgemeester beantwoordt de vragen.
Elke fractie houdt nog een wederwoord.
Het volledige debat is opgenomen en raadpleegbaar via de website van de stad Antwerpen.
De interne audit van de stad Antwerpen over de malversaties bij Sihame El Kaouakibi’s Let’s Go Urban is vernietigend. Dat er 350.000 euro voor de renovatie van het Urban Center is afgeleid naar El Kaouakibi’s eigen bedrijfjes en 120.000 euro werkingsmiddelen achterover zouden zijn geslagen, is wellicht slechts het topje van de ijsberg. Natuurlijk rijst de vraag dan wie hiervoor verantwoordelijk is. ‘Kijk naar de oplichter, niet naar ons’ schreeuwt het stadsbestuur nu. Als je de oplichter de sleutels van je huis geeft, duidelijk maakt dat er zo goed als geen enkele controle is, en zelf nog eens de weg wijst naar alle mogelijke schatten in huis, dan draag je verantwoordelijkheid. Dat weet elke bestuurder uit elke vzw.
De audit stelt echter ook nog tal van andere problemen. Een kasverschil van 374,28 euro door een technisch probleem in de stedelijke bibliotheken wordt aan de gemeenteraad voorgelegd, maar de verhuur van het Urban Center voor 300 euro in plaats van 95.000 euro per jaar niet? Hoe komt dat? Als een vzw zoals Bijzondere Jeugdzorg 500 euro aanvraagt voor een opendeurdag, wordt alles tot de laatste euro nageplozen. En nadien wordt nog eens 100 euro afgetrokken “voor ontvangsten van soep en drank”. Hier worden miljoenen euro over de balk gegooid en beweert het stadsbestuur doodleuk dat ze niet op de hoogte was. Vanwaar die twee maten en twee gewichten?
Na een analyse van de audit van de stad Antwerpen, hebben wij 19 concrete vragen aan de burgemeester over Kaouakibi-gate.
Vragen bij de renovatie en nieuwbouw van het Urban Center
1. De feestzaal van het Kiel is eigendom van de stad Antwerpen. De renovatie en het gebruik ervan werd rechtstreeks voorgesteld aan Let’s Go Urban. Waarom werd hiervoor geen open procedure gestart? Zijn er andere voorbeelden van stedelijk vastgoed dat zonder open oproep voor een sterk verlaagde huurprijs aan verenigingen worden gegund?
2. Met AG Vespa heeft de stad Antwerpen uitgebreide expertise in huis voor de kwalitatieve en kostenbewuste renovatie van gebouwen. Waarom koos het stadsbestuur er niet voor om de regie van de renovatie en nieuwbouw van de feestzaal van het Kiel in handen te houden? Waarom gaf het stadsbestuur dat uit handen aan Let’s Go Urban, een kleine vzw zonder enige ervaring met bouwprojecten?
3. Let’s Go Urban kreeg 3,4 miljoen euro ter beschikking voor de renovatie van stedelijk vastgoed. Volgens de interne audit van de stad Antwerpen werden er geen concrete, gedetailleerde afspraken gemaakt en voorwaarden gekoppeld aan deze aanzienlijke toelagen. Waarom niet? Is het gebruikelijk dat bij projecten van deze omvang waarbij de stad Antwerpen niet zelf optreedt als bouwheer geen concrete afspraken en voorwaarden worden opgesteld?
4. Wie heeft de beslissing genomen om de verantwoordelijkheid voor het nazicht van het bouwproject te verschuiven van de dienst Vastgoed naar de dienst Jeugd? Wanneer is die beslissing genomen? Met welke motivatie? Is het niet zo dat de dienst Vastgoed veel meer know-how aan boord heeft om complexe bouwprojecten op te volgen dan de dienst Jeugd? Heeft die beslissing iets te maken met de persoonlijke brief van mevrouw El Kaouakibi aan de burgemeester, van 8 juni 2018?
5. Waarom werd toegestaan dat een vzw die betoelaagd werd voor dansworkshops in een kwetsbare wijk, investeringstoelagen gebruikte voor de aankoop van dure planten en meubels? Hoe passen peperdure planten en meubels in de opdracht die de stad Antwerpen voor LGU voor ogen had?
6. In 2018 werden een keuken, meubels, planten en andere zaken gefactureerd en betaald door de stad, terwijl deze niet in het Urban Center, maar in het JJ House geplaatst werden, met of zonder (ongeldige) bruikleenovereenkomsten. De dienst Jeugd werd niet op de hoogte gebracht van deze bruikleenovereenkomsten en verkeerde dus in de veronderstelling dat deze zaken zich in het Urban Center bevonden. Hoe is het mogelijk dat er twee jaar zijn kunnen voorbijgaan zonder dat iemand heeft opgemerkt dat dat niet het geval was? Hoeveel plaatsbezoeken zijn er uitgevoerd tijdens de bouw van het Urban Center? Waarom was er zelfs bij de voorlopige oplevering van het gebouw geen stedelijke vertegenwoordiging aanwezig?
7. Er werden zoveel middelen doorgesluisd naar andere organisaties van mevrouw El Kaouakibi dat het Urban Center verre van afgewerkt is, ondanks de aanzienlijke middelen die de stad Antwerpen er voor heeft voorzien. Hoe is het mogelijk dat dit niet werd opgemerkt?
8. Ook algemene controle op de besteding van de middelen voor de renovatie en nieuwbouw van het Urban Center was oppervlakkig. Het is nochtans geweten dat de dienst Jeugd - terecht - zeer streng controleert. Hoe is het mogelijk dat het weinig subtiele misbruik van middelen door mevrouw El Kaouakibi niet werd opgemerkt? Welke richtlijnen werden hiervoor, formeel of informeel, vanuit het stadsbestuur aan de dienst Jeugd gegeven?
9. Op 8 juni 2018 stuurde mevrouw El Kaouakibi een brief naar de burgemeester over een budgettair tekort van 1,6 miljoen euro, waarop het stadsbestuur besliste om over te gaan tot een budgetverhoging van 1,2 miljoen euro in de budgetopmaak van 2019. Bevatte deze brief een gedetailleerd overzicht van de redenen voor dit tekort? Werd hierover afstemming gezocht met de dienst Vastgoed? Welke stappen zijn ondernomen alvorens over te gaan tot een budgetverhoging?
10. In 2018 diende Let’s Go Urban voor honderdduizenden euro’s facturen in waarvoor geen investeringstoelages voorzien waren. De dienst Jeugd maakte hiervoor bijna een half miljoen euro vrij. Heel wat aankopen die hier mee gedaan werden, konden echter onmogelijk een plaats krijgen in het Urban Center. Dat was namelijk nog niet afgewerkt. Waarom werden deze aankopen toch al toegestaan?
11. De raming voor de bouwkosten van het Urban Center werden twee keer aangepast. Bij de tweede aanpassing werd het budget gevoelig verhoogd. Dat aanbestedingsplan werd in tegenstelling tot de eerdere plannen echter niet afgestemd met de dienst Vastgoed, waardoor er geen nazicht gebeurde van de marktconformiteit van de bouwkost. Wie heeft beslist dat zo’n afstemming niet nodig was? Waarom heeft het college zo’n aanzienlijke stijging laten passeren zonder een interne afstemming?
Werking Let’s Go Urban
12. In het weekblad Humo zegt Geert Noels dat hij zich in 2014 engageerde om jaarlijks 100.000 euro op te halen voor Let’s Go Urban. Hij zette die samenwerking echter al snel stop omdat “de beginselen van goed bestuur niet zo eenvoudig te handhaven zijn aan de zijde van El Kaouakibi”. Meneer Noels zegt ook dat hij het bedrijfsleven en de politiek hiervan inlichtte. Heeft meneer Noels hierover, formeel of informeel, contact gehad met leden van het stadsbestuur, kabinetten of administratie en wat was de inhoud van die gesprekken?
13. Ingrid Pelssers, die door Geert Noels gevraagd werd om in de raad van bestuur van Let’s Go Urban te zetelen, spreekt van een “doelbewust systeem van zelfverrijking”. Ze stapte op nadat ze twee raden van bestuur bijwoonde als kandidaat-bestuurslid. Heeft iemand uit het stadsbestuur, de kabinetten of de administratie contact met haar gehad? Waarom niet? Het ging toch om heel belangrijke bedragen?
14. Pelssers en Noels richtten een schrijven aan de Koning Boudewijnstichting over “het slechte bestuur” bij Let’s Go Urban en “de attitude van Sihame El Kaouakibi”. Was het stadsbestuur hiervan op de hoogte?
15. De gedelegeerd bestuurder van de Koning Boudewijnstichting gaf aan eerder al negatieve signalen te hebben opgevangen. Hoe is het mogelijk dat de gedelegeerd bestuurder van de Koning Boudewijnstichting in 2016 wel op de hoogte was van de problemen bij Let’s Go Urban, maar het stadsbestuur dat 5,2 miljoen euro subsidies verstrekte vijf jaar later nog steeds van niets wist?
16. Let’s Go Urban diende meerdere subsidiedossiers in bij de Vlaamse overheid, die stuk voor stuk werden afgekeurd. Het laatste dossier kreeg een ‘volstrekt onvoldoende’, zowel op artistiek als op zakelijk vlak. Het is onmogelijk dat het stadsbestuur hier niet van op de hoogte was. Werd deze informatie besproken en zo ja, welke gevolgen werden eraan verbonden om de werking op artistiek en zakelijk vlak te verbeteren?
17. Uit de interne audit van de stad blijkt dat er weinig concrete doelstellingen werden geformuleerd bij de toekenning van subsidies aan Let’s Go Urban, dat het gebruik van deze middelen weinig kritisch werd gecontroleerd en dat er bij inbreuken niet werd overgegaan tot sancties. Elke organisatie die subsidies ontvangt weet dat het gebruik daarvan tot in de kleinste details wordt nagegaan. Waarom was dit voor Let’s Go Urban niet het geval? Welke richtlijnen werden hiervoor, formeel of informeel, aan de administratie gegeven?
18. Let’s Go Urban rapporteerde erg hoge cijfers van het aantal jongeren dat men met de werking zou bereiken. Medewerkers getuigen dat deze cijfers systematisch werden aangedikt. Werd in de praktijk nagegaan of deze cijfers overeenkwamen met de realiteit, aan de hand van inschrijvingslijsten, plaatsbezoeken, etc? Heeft het stadsbestuur contact opgenomen met de huidige werknemers van Let’s Go Urban om deze praktijken te onderzoeken? Welke sancties staan er op het vervalsen van deze cijfers?
19. Let’s Go Urban verhoogde het jaarloon van mevrouw El Kaouakibi tot zo’n 100.000 euro. Dat is een volstrekt ongebruikelijk bedrag binnen de sector waarin Let’s Go Urban actief was, volledig betaald met subsidies die bedoeld waren voor de werking met jongeren op het Kiel. Bovendien kan mevrouw El Kaouakibi onmogelijk voltijds aan de slag zijn geweest bij Let’s Go Urban, gezien haar andere projecten. Waarom stond het stadsbestuur zo’n excessieve verloning toe?
Volgende interpellaties, mondelinge vragen en voorstel tot motie worden omgevormd tot een actualiteitsdebat.
Iedere fractie komt aan het woord (in volgorde van indienen van de voorstellen) en stelt vragen.
De burgemeester beantwoordt de vragen.
Elke fractie houdt nog een wederwoord.
Het volledige debat is opgenomen en raadpleegbaar via de website van de stad Antwerpen.
De Gemeenteraad,
Gelet op:
Overwegend dat:
Verzoekt het stadsbestuur om:
Volgende interpellaties, mondelinge vragen en voorstel tot motie worden omgevormd tot een actualiteitsdebat.
Iedere fractie komt aan het woord (in volgorde van indienen van de voorstellen) en stelt vragen.
De burgemeester beantwoordt de vragen.
Elke fractie houdt nog een wederwoord.
Het volledige debat is opgenomen en raadpleegbaar via de website van de stad Antwerpen.
Wat is de reactie van de burgemeester op het bericht dat u "in alle discretie 1,2 miljoen euro gaf aan El Kaouakibi", een verhoging die zonder afzonderlijk collegebesluit verliep en plots opdook in de nieuwe meerjarenbegroting?
Volgende interpellaties, mondelinge vragen en voorstel tot motie worden omgevormd tot een actualiteitsdebat.
Iedere fractie komt aan het woord (in volgorde van indienen van de voorstellen) en stelt vragen.
De burgemeester beantwoordt de vragen.
Elke fractie houdt nog een wederwoord.
Het volledige debat is opgenomen en raadpleegbaar via de website van de stad Antwerpen.
Na een brief van LGU oprichtster Sihame El Kaouakibi, aan burgemeester Bart De Wever in juni 2018, besloot het stadsbestuur 1,2 miljoen euro extra investeringssubsidies toe te kennen voor de bouw van de het Urban Centre. Dit werd in de meerjarenbegroting aangepast.
Waarom werd er hiervoor geen apart collegebesluit genomen?
Volgende interpellaties, mondelinge vragen en voorstel tot motie worden omgevormd tot een actualiteitsdebat.
Iedere fractie komt aan het woord (in volgorde van indienen van de voorstellen) en stelt vragen.
De burgemeester beantwoordt de vragen.
Elke fractie houdt nog een wederwoord.
Het volledige debat is opgenomen en raadpleegbaar via de website van de stad Antwerpen.
Het Vlaamse agentschap Zorg en Gezondheid heeft bij de Vlaamse woonzorgcentra opgevraagd welke dagprijzen ze hanteerden op 1 mei 2020. Het gaat om de dagprijs per kamertype zonder de supplementen. Het is de vijfde keer dat het agentschap deze meting doen. Het agentschap verzamelde de gegevens van 820 woonzorgcentra.
Zoals voorgaande jaren behoort het zorgbedrijf tot de duurdere openbare woonzorgcentra van Vlaanderen. De dagprijs is hoger dan de gemiddelde dagprijs van de commerciële woonzorgcentra.
Vindt u het normaal dat de grootste publieke speler van Vlaanderen deze hoge dagprijs hanteert?
Bent u van oordeel dat de huidige dagprijs van het Zorgbedrijf te hoog is in verhouding met de gemiddelde pensioenen?
Hebt u de afgelopen jaren maatregelen getroffen om de dagprijs te verminderen? Zo ja, welke en met welk effect? Zal u nog maatregelen nemen?
Welke impact zal het aantrekken van een nieuwe marktspeler hebben op de dagprijs?
Elke maand wordt er in de voorbereidende commissies en de gemeenteraad uren gedebatteerd tussen raadsleden over stedelijke kwesties.
Er zijn geen schriftelijke verslagen van deze vergaderingen wat de transparantie en het democratisch gehalte van deze vergadering naar beneden haalt. Inspraak en participatie beginnen met goede communicatie en informatie bestemd voor alle inwoners van de stad. Als die ontbreken, kan je onmogelijk iedereen betrekken.
Het is vandaag onmogelijk voor burgers en gemeenteraadsleden om snel en overzichtelijk de gemeentelijke debatten terug te vinden, er in op te zoeken. Wie heeft er wat gezegd in welk debat? Er gaan voor gemeenteraadsleden en burgers uren verloren in het opzoeken, bekijken, herbekijken en neerschrijven van video-opnames.
In het bestuursakkoord lezen we de dat de stad wil werken rond transparantie van bestuur en integriteit.
Om de transparantie en het democratisch gehalte te verhogen vragen wij dat er naast het huidige videoverslag, ook een geschreven woordelijk verslag komt. Dit verslag dient overzichtelijk op de stedelijke website geplaatst te worden, voor iedereen inkijkbaar. In andere gemeenteraden en parlementen is dit de praktijk. De stad Antwerpen claimt het label smart-city. Dan moet het niet zo moeilijk zijn om naast de beeldverslagen ook een schriftelijk woordelijk verslag te maken en op een degelijke manier op de stedelijke website te plaatsen.
Raadslid Branders houdt haar interpellatie met motie (2021_MOT_00037 - Voorstel tot motie van raadsleden Peter Mertens, Mie Branders: Geschreven verslag van de commissie- en gemeenteraadszittingen).
De burgemeester geeft antwoord op de vragen.
Raadslid Branders houdt nog een wederwoord.
Het volledige debat is opgenomen en raadpleegbaar via de website van de stad Antwerpen.
De gemeenteraad geeft de opdracht aan het stadsbestuur om ervoor te zorgen dat er naast een beeldverslag ook een schriftelijk woordelijk verslag wordt gemaakt van de voorbereidende commissies en de gemeenteraad en dat dit op overzichtelijke wijze op de stedelijke website wordt geplaatst.
Raadslid Branders licht haar voorstel tot motie toe.
De burgemeester geeft antwoord op de vragen.
De gemeenteraad verwerpt de voorliggende motie bij monde van de fractievoorzitters.
Stemden voor de motie: Groen, Vlaams Belang, PVDA en CD&V.
Stemden tegen de motie: N-VA, Vooruit, Open VLD en raadslid Khadija Chennouf.
Het volledige debat is opgenomen en raadpleegbaar via de website van de stad Antwerpen.
De plannen van de tijdelijke ring zijn bekend geraakt.
Op verschillende kritieke punten (onder meer in Deurne en Merksem) komt de tijdelijk ring en een tijdelijke viaduct dicht tegen de bewoning aan.
De nieuwe ring en de leefbaarheidsprojecten hebben de ambitie om de leefkwaliteit in Antwerpen te verbeteren.
Voor tijdelijke werken mag de lat lager liggen, maar als tijdelijk heel wat jaren duurt, mag je toch verwachten dat het de levenskwaliteit niet naar beneden duwt. En dan heb ik het niet over een onhandige verkeerssituatie of zo, maar over fundamentele dingen zoals geluidsoverlast en zichtkwaliteit.
Vragen voor de schepen:
- Zijn de plannen voor de tijdelijke ring definitief?
- Bent u er mee akkoord dat voor fundamentele elementen zoals geluidsoverlast we de bewoners niet in een slechter situatie mogen brengen?
- Bent u er het mee eens dat er meer afstand, meer groen en beter schermen nodig zijn dan in de huidige plannen?