Terug
Gepubliceerd op 12/04/2021

2021_CBS_02842 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2020116270. Scheldelaan 16. District Antwerpen - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 09/04/2021 - 09:00 Digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2021_CBS_02842 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2020116270. Scheldelaan 16. District Antwerpen - Goedkeuring 2021_CBS_02842 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2020116270. Scheldelaan 16. District Antwerpen - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 24 en 42 van het Omgevingsvergunningsdecreet heeft het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar de bevoegdheid advies uit te brengen voor de vergunningsaanvragen op haar grondgebied waarvoor de deputatie, de Vlaamse regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar de bevoegde overheid is, tenzij:

 

  1. de aanvraag ingediend is door het betrokken college;
  2. de aanvraag louter betrekking heeft op mobiele of verplaatsbare ingedeelde inrichtingen of activiteiten.

 

Het college heeft op 17 november 2017 (jaarnummer 2017_CBS_08858) beslist om de adviesbevoegdheid op te nemen.

Aanleiding en context

Er werd bij de deputatie een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag wordt behandeld volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

De deputatie verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om:

- een openbaar onderzoek te houden;

- advies uit te brengen.

 

Projectnummer:

OMV_2020116270

Gegevens van de aanvrager:

NV TOTAL RAFFINADERIJ ANTWERPEN met als adres Scheldelaan 16 te 2030 Antwerpen

Gegevens van de exploitant:

NV TOTAL RAFFINADERIJ ANTWERPEN (0404586901) met als adres Scheldelaan 16 te 2030 Antwerpen

Ligging van het project:

Scheldelaan 16 te 2030 Antwerpen

Kadastrale gegevens:

afdeling 14 sectie A nrs. 5C, 6E, 8F, 71D, 74C, afdeling 15 sectie B nrs. 250A2, 250R, 250X, 250Y, 250Z, 250/2 , afdeling 16 sectie D nrs. 94R, 94G, 94K, 94P, 94M, 94H, 94L, 142C, 142D en 142E

Inrichtingsnummer:

20171012-0015 (Total Raffinaderij Antwerpen)

Vergunningsplichten:

Stedenbouwkundige handelingen, Exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten

Voorwerp van de aanvraag:

Olieraffinaderij: verandering door uitbreiding en bouwen van een nieuw bureelgebouw, loods en hoogspanningscabine

 

Omschrijving stedenbouwkundige handelingen

Relevante voorgeschiedenis

Op 16 juli 2009 verleende de deputatie van de provincie Antwerpen (in beroep) een stedenbouwkundige vergunning (ROBR/09-298 - HV/2007/B/0167) voor het aanleggen van contractorswerven shut down, met min of meer definitief karakter.

 

Inhoud van de aanvraag

-          Bouwen van een kantoorgebouw;

-          Bouwen van een opslagmagazijn en hoogspanningscabine;

-          Aanleggen van verharding;

-          Plaatsen van publiciteit.

 

Omschrijving ingedeelde inrichtingen of activiteiten

Voorgeschiedenis

Op 10 juli 2002 werd door de deputatie van de provincie Antwerpen een milieuvergunning verleend voor het verder exploiteren van een olieraffinaderij, voor een termijn verstrijkend op 10 juli 2022. Nadien werden er nog diverse vergunningen verleend voor veranderingen.

 

Inhoud van de aanvraag

Het voorwerp van de aanvraag betreft een koel- en verwarmingsinstallatie en een transformator.

 

Aangevraagde rubrieken

 

Rubriek

Omschrijving

Gevraagd voor

12.2.1°

transformatoren (gebruik van) met een individueel nominaal vermogen van 100 kVA tot en met 1.000 kVA;

+1x 630 kVA

16.3.2°b)

koelinstallaties, luchtcompressoren, warmtepompen, airconditioninginstallaties, en andere installaties voor het fysisch behandelen van gassen met een geïnstalleerde totale drijfkracht van meer dan 200 kW.

+22,64 kW

 

Argumentatie

Adviezen

 

Externe adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

Advies

Havenbedrijf Antwerpen, subadvies milieu

22 februari 2021

Geen advies ontvangen bij opmaak van dit verslag

Geen tijdig advies ontvangen waardoor het geacht wordt gunstig te zijn

Water-link (AWW)

20 februari 2021

Geen advies ontvangen bij opmaak van dit verslag

Geen tijdig advies ontvangen waardoor het geacht wordt gunstig te zijn

 













Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het goed is gelegen in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening zeehavengebied Antwerpen (Besluit van de Vlaamse regering van 30 april 2013), binnen de afbakeningslijn.

De gebieden binnen de afbakeningslijn behoren tot het zeehavengebied Antwerpen.

Met uitzondering van de deelgebieden waarvoor in dit plan voorschriften werden vastgelegd, blijven de op het ogenblik van de vaststelling van dit plan bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften onverminderd van toepassing.

 

Het goed is volgens voornoemd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan bestemd als Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven.

Zulk gebied is bestemd om te functioneren als Vlaams havengebied als onderdeel van de haven van Antwerpen. Het is bestemd voor zeehavengebonden en zeehavengerelateerde industriële en logistieke activiteiten en distributie-, opslag- en overslagactiviteiten die gebruikmaken van en aangewezen zijn op de zeehaveninfrastructuur.

Alle handelingen die nodig of nuttig zijn voor de realisatie van de bestemming en voor de exploitatie van de haven en de bedrijven zijn toegelaten.

Daartoe worden ook de volgende werken, handelingen, voorzieningen, en wijzigingen gerekend:

- de aanleg en het onderhoud van infrastructuur die nodig is voor de toegankelijkheid of voor verbindingen langs de waterzijde en langs de landszijde;

- het laguneren of op een andere wijze bergen of verwerken van baggerspecie.

Daarnaast is de ontwikkeling, het herstel en de instandhouding van tijdelijke ecologische infrastructuur toegelaten.

In het gebied zijn eveneens gebouwen of lokalen voor bewakingspersoneel toegelaten.

In het gebied zijn kantoorgebouwen niet toegelaten, tenzij ze noodzakelijk zijn voor en een inherent onderdeel zijn van de exploitatie van haven en industriële activiteiten. De bestaande kantoorgebouwen kunnen behouden blijven binnen het bestaande bouwvolume op het moment van definitieve vaststelling van dit gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Uitbreidingen zijn niet toegelaten.

 

De aanvraag dient beoordeeld te worden aan de hand van de voorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan.

De aanvraag is in overeenstemming met de bestemming en de voorschriften van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Het geplande kantoorgebouw vormt duidelijk een inherent onderdeel van de aanwezige industriële bedrijfsactiviteiten.

 

Voor een straal van 500 m rond de aanvraag is het voormelde GRUP tevens van toepassing. Grotendeels gelden hier de bestemmingsvoorschriften Gebied voor Zeehaven- en watergebonden bedrijven en – voor de Scheldelaan ten westen – Gebied voor Verkeers- en vervoersinfrastructuur. In het noorden loopt parallel langs de Scheldelaan een overdruk met als aanduiding Leidingstraat.

 

Op circa 50 meter ten westen van de aanvraag bevindt zich de grens van het afgebakende zeehavengebied. Buiten de afbakeningslijn is het gewestplan Antwerpen nog van toepassing, met bestemmingen Bestaande waterwegen (voor de Schelde) en Bijzonder natuurgebieden (waterzuivering, afvoerleidingen en leidingstraten), met overdruk Bestaande leidingstraten.

 

Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen

Hemelwater: Het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater.

De gewestelijke hemelwaterverordening is van toepassing op de aanvraag. Er wordt een hemelwaterput met een inhoud van 10.000 liter geplaatst waarbij het opgevangen water wordt hergebruikt als sanitair spoelwater. Men voldoet op die manier aan het aspect hergebruik.

De aanvrager vraagt wel een afwijking op het aspect infiltratie. Volgens artikel 13 van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater, kan het vergunningverlenende bestuursorgaan bij de beoordeling van de aanvraag in uitzonderlijke gevallen afwijkingen toestaan van de verplichtingen van dit besluit als dat om specifieke redenen met betrekking tot de mogelijkheden van hergebruik of plaatselijke terreinkenmerken verantwoord of noodzakelijk is.

De aanvrager motiveert deze afwijking door aan te geven dat het terrein een complexe infrastructuur kent met allerhande bovengrondse en ondergrondse installaties waardoor de beschikbare ruimte voor het plaatsen van een infiltratievoorziening, beperkt is. Daarnaast kent het terrein een historische bodemverontreiniging waardoor infiltratie niet aangewezen is wegens het risico op verspreiding van de verontreiniging. Daarnaast biedt infiltratie volgens de aanvrager geen meerwaarde tegen verzilting of verdroging.

De afwijking kan gunstig worden geadviseerd.

 

Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid.

De aanvrager geeft aan dat de personeelsbezetting in het kantoorgebouw bestaat uit werknemers die toezicht houden op de productie-installatie. Daar de productieruimtes en installaties veelal enkel toegankelijk zijn via trappen en ladders dienen deze mensen mobiel te zijn. Het kantoorgebouw kan dus als niet publiek toegankelijk beschouwd worden.

De aanvrager stelt in de verantwoordingsnota dat er vergaderzalen voor derden voorzien zijn in andere gebouwen die gelegen zijn aan de ingang van de site.

 

Omgevingstoets

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

Functionele inpasbaarheid

Op een grootschalig petrochemisch industrieterrein wordt in het westen een nieuw kantoorgebouw met loods en aanhorigheden gebouwd. De bouwzone bestaat momenteel deels uit steenslag- en deels uit betonverharding met daarop allerhande constructies (voornamelijk prefab containers). Om de werken te kunnen uitvoeren wordt de bouwzone leeg gemaakt en de verharding opgebroken.

 

De nieuwbouwwerken bestaan uit:

-      Het bouwen van een kantoorgebouw BT-D met een oppervlakte van circa 655 m² en een hoogte van circa 6 meter voor het zuidelijke deel en circa 4 meter voor het noordelijk deel van het gebouw. Het gebouw bestaat uit enkel een gelijkvloerse verdieping en is ingericht met bureel- en vergaderruimte, sanitair, refter, technische ruimte en een werkplaats. Er zal geen nieuw personeel gehuisvest worden maar bestaand personeel dat momenteel elders op de site werkt. Langs de oostzijde wordt een luifel geplaatst met daaronder tevens fietsenstalplaatsen;

-      Op circa 10 meter ten zuiden van het kantoorgebouw wordt een magazijn gebouwd. Dit magazijn, wat bedoeld is voor de opslag van materiaal, heeft een oppervlakte van 255 m² en een hoogte van circa 6 meter. In de noord- en zuidgevel worden gevelopeningen voorzien;

-      Op 3 meter ten zuiden van het magazijn wordt een hoogspanningscabine geplaatst. Deze prefab betonnen cabine heeft een oppervlakte van 35 m² en een hoogte van 4 meter en is toegankelijk via een stalen bordes.

-      Rondom de gebouwen wordt een nieuwe asfaltverharding aangelegd met een oppervlakte van circa 1.565 m². In het noorden en zuiden worden enkele parkeerplaatsen ingericht.

-      Aan de oostgevel wordt de naam van het gebouw “Total BT-D” aangebracht in losse letters. Deze gevel is niet zichtbaar vanaf de openbare weg.

 

De nieuwe gebouwen en constructies dragen bij tot de verdere exploitatie van het bedrijf waardoor de aanvraag functioneel inpasbaar is.

 

Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid

De aanvraag is in overeenstemming en verenigbaar met de ruimtelijke context van het havengebied waarbinnen deze aanvraag is gesitueerd.

 

Visueel-vormelijke elementen

Het kantoorgebouw moet een bepaalde explosiebestendigheid hebben waardoor het wordt opgetrokken uit een betonnen structuur, bestaande uit betonkolommen en betonwanden, betonnen vloer, dak en gevels met een dikte van circa 30 cm. De gevels worden bekleed met geïsoleerde metalen sandwichpanelen in een rood en witte kleur voor het kantoorgedeelte en grijze betonnen silexpanelen voor de werkplaats. Rood is hierbij de hoofdkleur omdat:

* de gevels 3 en 4 worden quasi volledig in het rood voorzien;

* bij gevel 1 wordt circa de helft van het geveloppervlak in het rood voorzien;

* gevel 2 is grotendeels grijs, met een beperkt gedeelte in het rood. 

Met het oog op een duurzaam ruimtegebruik is het aangewezen dat gebouwen in het havengebied gemakkelijker herbruikbaar zijn, waardoor het niet wenselijk is dat de gevelkleur van het gebouw voortvloeit uit kleuren van het bedrijfslogo of niet neutraal zijn. Om aan deze bekommernis tegemoet te komen, wordt als voorwaarde opgelegd dat de sandwichpanelen in eenzelfde neutrale bleke en/of witte kleur moeten uitgevoerd worden.

De rode kleur voor de belettering wordt wel toegestaan in functie van de zichtbaarheid van het bedrijf én omdat dit beperkt is in oppervlakte en hiermee louter een accent vormt ten opzichte van het geheel.

 

Het magazijn wordt opgetrokken uit een staalstructuur en bekleed met metalen gevel- en dakpanelen in een donkergrijze kleur. Omwille van duurzaamheidseisen is het belangrijk om de opwarming (hitte-eiland effect) te verminderen. Oppervlaktes met een lage energetische reflectiefactor, wat het geval is bij donkere gevel- of dakbekleding hebben een negatieve invloed. De metalen gevel- en dakbeplating in een donkere kleur is bijgevolg uit te voeren in een lichtgrijze kleur.

 

De gevelmaterialen en kleuren van de elektriciteitscabine zijn aanvaardbaar.

 

Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen

De vergunningverlenende overheid heeft het advies ingewonnen van de brandweer/risicobeheer/preventie. Dit advies is voorwaardelijk gunstig. Ook het college hecht belang aan dit advies. De brandweer noteert dat de afstand tussen het nieuwe magazijn en het nieuwe gebouw BT-D onvoldoende is in functie van het vermijden van brandoverslag. Er dient onderzocht te worden of het gebouw BT-D en/of het magazijn anders kan ingeplant worden om de gewenste minimale afstand te bereiken.

 

Langs de Scheldelaan is een pijpleiding van Induss gesitueerd. Deze leiding is niet ingetekend op de ingediende plannen. De aanvrager wordt aangeraden om in kader van de werkzaamheden een KLIP-KLIM melding te doen en de veiligheidsmaatregelen vanuit de pijpleidingbeheerder na te leven.

 

Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)

Vermits het personeel dat in het kantoorgebouw tewerkgesteld wordt, bestaand personeel is dat intern verhuist, genereert de aanvraag geen bijkomende parkeerbehoefte.

Ook intern op de site zal het gemotoriseerd verkeer niet significant wijzigen omdat de werknemers op de bestaande parking aan de inkom van de site parkeren vanwaar de werknemers zich te voet of met bedrijfsfietsen op de site dienen te verplaatsen. Daarom dat aan het nieuwe kantoorgebouw wel een fietsenstalling voor tien bedrijfsfietsen wordt voorzien.

De bouwheer kan op eigen terrein de nodige (organisatorische) acties ondernemen met het oog op een vlotte interne verkeersdoorstroming, opdat er geen hinder op de openbare weg staat.

 

Toetsing van aanvaardbaarheid van de ingedeelde inrichtingen en activiteiten op het vlak van hinder en risico's voor de mens en het milieu

Total Raffinaderij Antwerpen wenst een nieuw bureelgebouw, loods en hoogspanningscabine te bouwen.

 

In de hoogspanningscabine wordt een transformator met een vermogen van 630 kVA geplaatst.

 

Voor de koeling en verwarming van het bureelgebouw wordt een VRV-installatie met een vermogen van 22,6 kW voorzien. Het totale vergunde vermogen van koelinstallaties en dergelijke zal in de beoogde toestand 143.008 kW bedragen.

 

In het bureelgebouw wordt sanitair voorzien. Aangezien het huishoudelijk afvalwater in die zone van het havengebied niet gezuiverd wordt in een rioolwaterzuiveringsinstallatie dient de exploitant zelf in te staan voor de zuivering van het huishoudelijk afvalwater.

 

Advies van het college

Gunstig advies te verlenen voor de aanvraag tot omgevingsvergunning onder voorwaarden.


Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden

- De afstand tussen de gebouwen conform de richtlijnen in het advies van de brandweer te brengen.

- De sandwichpanelen bij het ontwerp van het kantoorgebouw (gebouw BT-D) en de metalen gevel-en dakpanelen bij het magazijn dienen uitgevoerd te worden in eenzelfde neutrale lichte kleur zoals RAL 7004, 7030, 7032, 7035, 7038, 7044, 7047 of wit (niet limitatief).


Geadviseerde rubrieken

  

Rubriek

Omschrijving

Geadviseerd voor

12.2.1°

transformatoren (gebruik van) met een individueel nominaal vermogen van 100 kVA tot en met 1.000 kVA;

+1x 630 kVA

16.3.2°b)

koelinstallaties, luchtcompressoren, warmtepompen, airconditioninginstallaties, en andere installaties voor het fysisch behandelen van gassen met een geïnstalleerde totale drijfkracht van meer dan 200 kW.

+22,64 kW

 

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Fasering

Procedurestap

Datum

Ontvangst adviesvraag

18 februari 2021

Start openbaar onderzoek

27 februari 2021

Einde openbaar onderzoek

28 maart 2021

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste adviesdatum

9 april 2021

 

Onderzoek

De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.

 

Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten

 

Startdatum

Einddatum

Schriftelijke bezwaar-schriften

Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften

Petitie-lijsten

Digitale bezwaar-schriften

27 februari 2021

28 maart 2021

1

0

0

0

 

Informatievergadering

Een informatievergadering was niet vereist en werd niet gehouden.


Bespreking bezwaarschrift
Tijdens het openbaar onderzoek werd een brief ontvangen van Elia Asset. Met deze brief reageert Elia Asset op het schrijven van de stad in het kader van het openbaar onderzoek. Elia Asset geeft aan geen bezwaar te hebben tegen het verlenen van de vergunning maar vraagt wel alle veiligheidsmaatregelen in acht te nemen die van toepassing zijn op werken in de nabijheid van ondergrondse hoogspanningskabels. Het schrijven van Elia Asset wordt overgemaakt aan de deputatie van de provincie Antwerpen.



Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college beslist een gunstig advies, zoals geformuleerd in de argumentatie, te geven op de aanvraag, onder volgende voorwaarden.


Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden

- De afstand tussen de gebouwen conform de richtlijnen in het advies van de brandweer te brengen.

- De sandwichpanelen bij het ontwerp van het kantoorgebouw (gebouw BT-D) en de metalen gevel-en dakpanelen bij het magazijn dienen uitgevoerd te worden in eenzelfde neutrale lichte kleur zoals RAL 7004, 7030, 7032, 7035, 7038, 7044, 7047 of wit (niet limitatief).


 

Artikel 2

Het college geeft opdracht aan:

DienstTaak
SW/VHet advies te bezorgen aan de instantie die het advies gevraagd heeft.


Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.